Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (5)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
ПЕСЕНТА "АЛЕН МАК"
30-03-2009, 00:55 | Автор: Eti | Категория: Архивите са живи / Аудиоархив
Здравейте!

Моля да прочетете подробности за живота и дейността на Иван Сокачев - автор  на легендарната песен
" АЛЕН  МАК " в сайта му:    www.sokachev.info.
Надявам се, че след това ще сте по- наясно с  някои подробности и данни свързани с песента. Явно нещо се различават  и разминават някои ваши данни. И аз притежавам една плоча с тази прекрасна песен от БалканТон - " ВЕЧНИТЕ  ПЕСНИ НА БЪЛГАРИЯ ". Песента "Ален мак" се намира на страна В и е на 5-то място.
Това ви го препоръчва  внучката на автора
Светла Сокачева
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: furious_kid (30 март 2009 02:10)
Здравейте и добре дошли в света на "НАШЕТО ДЕТСТВО"!

Лично на мен ще ми бъде безкрайно интересно да се запозная "от извора" с подробностите за една от най-хубавите български песни "Ален Мак"! Бихте ли се заели да напишете за всички нас нещо по-подробно тук - в сайта? Вярвам, че истината трябва да възтържествува и всеки автор трябва да бъде почетен, макар и със закъснение! Защо толкова години се мълчеше за авторството на текста, някой оказвал ли е натиск върху Вас и семейството ви?
А отделно Ви моля, да се запознаете с една от нашите статии, представяща плочата "Здравей младо време", като обърнете внимание на коментари #11 и #12. Веднага, след като беше публикуван списъкът на песните (коментар # 11), в коментар #12 давам една корекция, позовавайки се на "Уикипедия", посочваща истинския автор на "Ален Мак". Още повече, че самият аз знам историята точно в този и вид повече от тридесет години. Дали е точна информацията и би ли трябвало нещо да се допълни или промени?


 
 
№2 от: Eti (30 март 2009 21:13)
Здравейте,
Благодаря Ви за интереса, който проявявате към историята на текста на песента "АЛЕН МАК", написана 1913 г.  в Чаталджа от моят дядо подп. Иван Сокачев. Освен това стихотворение, той е написал около 70 публикувани и около 50 непубликувани стихотворения. Тъй като  аз наследих неговият личен архив и с всеки прочетен негов ред, успях да се запозная  и открия тази харизматична личност, която особено в днешни времена би трябвало да е много актуална!  Неговата любов към природата, която е била в основата на неговият мироглед  като  природозащитник,  го е накарало да остави много правила и завети, които важат и до днес. В момента пиша една триология за дядо, от която първа книга ще са неговите лубликувани и непубликувани стихотворения, както и кореспонденция с различни личности.
На 7. ноември 2007 г. в чест неговата 120-годишнина   бе открит паметник в гр. Долни чифлик, където той е прекарал 10 ползотворни и творчески години. По този случей  излезна една малка стихосбирка. С удоволствие бих Ви изпратила 1 ексемпляр.
Аз живея от 42 години в чужбина, което малко пречи на развоя на намеренията ми, но аз съм длъжна като негова първа и единствена внучка да подсетя за може би забравеният, природозащитник, военен, общественик и най-вече ЧОВЕКЪТ Иван Ангелов Сокачев-моят дядо Иван!
Разбра се, че не бих могла сега да се впускам в исторически подробности, които ще са материал на моите бъдещи книги, но мисля, че доста  от неговият  живот и дейност вече са отразени и в интернета. Наскоро излезна едно голямо интервю от 3 страници с мене в сп."Гора"- брой 2 /2009 г., Това издание също може да го прочетете в интернета, Там са публикувани много данни. А също като наберете в Google.bg името Иван Сокачев или Светла Сокачева, бихте могли да открриете много факти, събития и данни. На 16.12.08 г. Бе открита експозиция за дядо като един от първите природозащитници в неговият роден град Враца, на която аз предоставих материали от личният архив на дядо и бях гост.
Ако Вие имате някои данни, които биха важни за биографията на дядо ми, то ще съм Ви благодарна ако ми ги предоставите!
В библиотеката на пл. Славейков открих, че композиторът на песента е проф. Николай Кауфман. Обаче моят покоен баща Ангел Сокачев, ми е оставил една записка за друг композитор, но в момента не се сещам за името му. Ако Ви интересува ще го проверя.
За жалост моите решержи винаги са свързани с посещение на архиви, библиотеки в България, от където получавам все още нови и нови данни. Обзета от емоционалност и гордост, това често ме кара да се връщам в самото начало! Но мисля и вярвам. че един ден тази трилогия ще види бял свят, която ще накара обществото да се замисли не само за автора, но и върху необходимостта да се спазват неговите завети!
С това бих желала да привърша и най-вече се надявам, всеки,  който прочете думите на озвученото стихотворение да  се замисли върху  смисъла им:
...."От твойто семе ще поникнат,
       Ще цъфнат огнени цветя
       И ален мак ще гизди вечно
       Букета мил на пролетта ! "
Oригиналният текст е в сайта на дядо:
www.sokachev.info
Поздрави от Светла Сокачева


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 9
Потребители: 0
Гости: 9

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?