Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Февруари 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
 
 
Архиви
Февруари 2020 (3)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Архивен аудиозапис от рожден ден през 1988 г.
22-12-2017, 15:30 | Автор: yogimax | Категория: Архивите са живи / Аудиоархив

Представям на вашето внимание архивен 5-минутен запис от детски рожден ден, на който бях поканен преди почти 30 години. Рожденият ден беше у един приятел, сестра му имаше рожден ден на 4 септември 1988 г., записът е от тогава. Баща им имаше навика тайничко да включва голямото Хитачи, покрито с найлон, и да ни записва така, че да не разберем.

Върнах се в отпуска от странство и отидох снощи у баща им, казах му, че много искам да намерим запис от онези рождени дни, намерихме само тези 5 минути, може би има и още, но и така е по-добре, отколкото нищо.

Веднага си спомних ситуациите и репликите, разпознах моите реплики. Именно аз пръв разкрих, че ни записват, казвайки на 1.17 мин: "Касетофонът записвал, свети там." при което получавам скептицизъм, но настоявам на убедеността си "Аа не записва ве, и е включено и свети там". Веднага след това сладурът Анастас се приближава, вдига найлона от касетофона и казва следното: "Натиснато е плей и ощи едно", при което всички съмнения се разсейват. 

Рожденичката в момента е отишла до кухнята и когато се връща момичетата й изпяват "Весе те узнаха, каза чи штъ убий", Веси пита: "Кой?", Мимито отговаря "Наталия". 

А някой през цялото време на аудиозаписа играе на моята електронна игра вълка с яйцата. Донесоха ми я от Съветския съюз през юни същата година. Ако се вслушате ще я чуете. През тази година тази игра беше последен писък на модата, е на руската, иначе някои имаха и Касио-игрички.

В началото на записа рожденичката Весито леко огорчена констатира "Другите ги няма и няма да дойдат сигурно, аз ши отида до Светла, винаги ш са налага да отивам до нея, и миналата година пак трябваше да ходя."

На 2:58 мин. идва Жорко и също разбира, че се прави аудиозапис, но мисли че само той го е разбрал и вика Тачка /тогава това беше прякорът на Анастас/, за да го светне. Но Анастас му отговаря "Ее ти откри Америка". 

На 4:13 мин. Емо, братът на рожденичката пита баща си: "Татко ти пусна ли го да го чуем?", получава отговор "Не, още работи." Накрая на записа, най-големият и най-едричкият на този рожден ден Николай казва: "Не събаряй ве, сега ще го изметеше, ще го оближеш."

Снимките в клипчето са от същата 1988 г. и показват 5 от децата, участвали в този рожден ден и изглеждащи по време на записа долу-горе точно по този начин, а също и електронната игра с вълка и яйцата.

Малко информация за главните герои в този рожден ден от миналото.

Всички са родени между 1975 и 1978 г.

Николай и Жорко емигрираха в САЩ още през 1991 г., заедно с родителите си, а сега живеят в Канада.

Мимито живее в САЩ.

Емо живее от 2000 г. в Англия.

Аз съм в Германия от 2009 г.

Весито рожденичката живее в София и е художничка. Има две дечица.

За другите двама герои, чиито имена се споменават Анастас и Наталия нямам информация.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Зико (23 декември 2017 10:58)

Благодаря, yogimax, интересно е да се чуе такъв запис. blush

 

Тая работа с емиграцията е тъжна, но какво да се прави, такива са времената.

Затова пък споменът е неунищожим, почти като тоя аудио запис. kissing


 
 
№2 от: yogimax (23 декември 2017 18:15)

Благодаря за оценката ти Зико.

В интерес на истината преди 20 години още намерих у моя приятел /Емо светлокосото момче с очилата, много умно и интелигентно момче/ още преди той да емигрира в Англия този запис и още един запис от една година преди това 1987 г. Той беше много по-дълъг и доста дълго никой не беше разбрал, че ни се прави запис. Но касетата, на която ги презаписах я няма. Сигурно някой вкъщи е направил презапис върху него и се е затрил.

Но и записът от тази 1988 г. беше по-дълъг, включваше реплики, които тук ги няма, доста странна работа. Защото тези 5 минути бяха на края на касетата и тя свършва с тях, продължение няма как да е имало, а аз съм слушал запис преди 20 години с продължението, когато се хапва торта, в която аз откривам мравка и вдигам паниката. Тук в този запис е от началото на рождения ден и още не се е стигнало до тортата. 
--------------------
 
 
№3 от: Радинов (24 декември 2017 12:17)

Да играта с вълчо я имах също. Имах още и заека, дето си пази морковите от гаргите и ''кокошката'' която храни пиленцата си.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!