> Аудиоархив > Архивен аудиозапис от рожден ден през 1988 г.

Архивен аудиозапис от рожден ден през 1988 г.


22-12-2017, 15:30. : yogimax

Представям на вашето внимание архивен 5-минутен запис от детски рожден ден, на който бях поканен преди почти 30 години. Рожденият ден беше у един приятел, сестра му имаше рожден ден на 4 септември 1988 г., записът е от тогава. Баща им имаше навика тайничко да включва голямото Хитачи, покрито с найлон, и да ни записва така, че да не разберем.

Върнах се в отпуска от странство и отидох снощи у баща им, казах му, че много искам да намерим запис от онези рождени дни, намерихме само тези 5 минути, може би има и още, но и така е по-добре, отколкото нищо.

Веднага си спомних ситуациите и репликите, разпознах моите реплики. Именно аз пръв разкрих, че ни записват, казвайки на 1.17 мин: "Касетофонът записвал, свети там." при което получавам скептицизъм, но настоявам на убедеността си "Аа не записва ве, и е включено и свети там". Веднага след това сладурът Анастас се приближава, вдига найлона от касетофона и казва следното: "Натиснато е плей и ощи едно", при което всички съмнения се разсейват. 

Рожденичката в момента е отишла до кухнята и когато се връща момичетата й изпяват "Весе те узнаха, каза чи штъ убий", Веси пита: "Кой?", Мимито отговаря "Наталия". 

А някой през цялото време на аудиозаписа играе на моята електронна игра вълка с яйцата. Донесоха ми я от Съветския съюз през юни същата година. Ако се вслушате ще я чуете. През тази година тази игра беше последен писък на модата, е на руската, иначе някои имаха и Касио-игрички.

В началото на записа рожденичката Весито леко огорчена констатира "Другите ги няма и няма да дойдат сигурно, аз ши отида до Светла, винаги ш са налага да отивам до нея, и миналата година пак трябваше да ходя."

На 2:58 мин. идва Жорко и също разбира, че се прави аудиозапис, но мисли че само той го е разбрал и вика Тачка /тогава това беше прякорът на Анастас/, за да го светне. Но Анастас му отговаря "Ее ти откри Америка". 

На 4:13 мин. Емо, братът на рожденичката пита баща си: "Татко ти пусна ли го да го чуем?", получава отговор "Не, още работи." Накрая на записа, най-големият и най-едричкият на този рожден ден Николай казва: "Не събаряй ве, сега ще го изметеше, ще го оближеш."

Снимките в клипчето са от същата 1988 г. и показват 5 от децата, участвали в този рожден ден и изглеждащи по време на записа долу-горе точно по този начин, а също и електронната игра с вълка и яйцата.

Малко информация за главните герои в този рожден ден от миналото.

Всички са родени между 1975 и 1978 г.

Николай и Жорко емигрираха в САЩ още през 1991 г., заедно с родителите си, а сега живеят в Канада.

Мимито живее в САЩ.

Емо живее от 2000 г. в Англия.

Аз съм в Германия от 2009 г.

Весито рожденичката живее в София и е художничка. Има две дечица.

За другите двама герои, чиито имена се споменават Анастас и Наталия нямам информация.