Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Дядо Мраз и внуците му
16-12-2009, 23:12 | Автор: isi | Категория: Архивите са живи / Библиотечка
<!--QuoteBegin chavop -->
chavop
Дядо Коледа не съществува, има само Дядо Мраз
 
Преди година време freja започна да разнищва заблудите около Дядо Мраз с помощта на Елин Пелин ...
Е, сега аз отново с негова помощ, ще ви припомня кой е Дядо Мраз и какви са неговите детски приказки и младежки мечти... ...
 
Дядо Мраз и внуците му - Елин Пелин
 
Далече, далече — там, дето половин година непрекъснато виси над земята тъмна нощ, дето Ледовитият океан мие ледени планини, там живее дядо Мраз и проклетата баба Виелица.
Баба Виелица дълго дреме в своята ледена пещера, а дядо Мраз обикаля Ледовития океан, опитва с тоягата си здравината на леда, прави ледени мостове и се любува на северното сияние. Там го срещат с радостни ревове белите мечки и китовете.
Диво, студено и пусто е това елмазено царство на дядо Мраз, но той си живее в тия места хиляди години весело и безгрижно.
Но ето че веднъж му стана тъжно. Опротивя му Ледовитият океан, не го радва полунощният блясък на северното сияние. Затъжи той и с мъка на душата си събуди баба Виелица. Заплака старата, зарида бурно, размете пътищата, през гори и планини — и тръгнаха двамата да се скитат по белия свят, да търсят внучките си: тъжната Есен, хубавото Лято и веселата Пролет.
По синьото небе бавно плуваха бели облаци. С тях идеха дядо Мраз и баба Виелица. Като видя старецът от високите планини новите земи и по тях тихи села и шумни градове, той се усмихна. Разгледа той със студените си очи всички места наблизо и далече и видя в оголените гори и мътните потоци своята внучка Есента. Той духна към облаците и сняг като бяла пелена покри земята, духна на водите и ги окава в ледове. Мина се ден-два, земята заспа. Есента се скри под снежния покрив на Зимата.
Тръгна дядо Мраз по градове и села и почна с чудни шарки да изписва прозорците по къщите. Върви той в тия нови места и среща по пътищата шейни, влачени от силни коне, звънчета весело звънят. Върви по горите, чука по дърветата, кичи ги със скреж и пее песен със своята стара Виелица — такава песен, че който я чуе, тръпки го побиват.
Цели три месеца той се разхожда по земята. От трудове, от път и от старост най-после се умори. Дядо Мраз задряма в гората под къдравата ела и засънува сън: вижда той, че иде към него внучката му Пролетта, цяла в зелено, цяла в цветя, на главата й корона от слънчеви лъчи. Тя се смее високо, весело и весело й отговарят шумливите ручеи из горите и радостните песни на прелетните птици. Дядо Мраз се усмихва в съня си на своята внучка, усмихва се и тя. Старият се просълзи, а тя тихо-тихо му пошепна през вейките на елата:
— Е, мой мили дядо, нали ме видя — стига толкова. Сега си иди сбогом в твоето ледено царство. Ти и аз, и Лятото, и Есента тук гостуваме поред. Сега е моят ред! Добър път, мили дядо!
И Пролетта с китка от нова трева, кокиче и пъпки тръгна тихо по гори и долини, облече дърветата с младите листа. Невидими чучулижки, изгубени в небето, заедно с топлите слънчеви лъчи пращаха на земята чудни песни.
И само звездите и луната виждаха нощем от високото небе как дядо Мраз тихо пътуваше към своето студено царство, изпращан от боязливите кокичета. Дядо Мраз се прощаваше с тях, като ги обливаше с ледените си сълзи, и заминаваше там, дето му се радваха всякога белите мечки и големите китове.
Старецът не можа да види топлото Лято. Той никога не го е виждал. Само е слушал за него от Есента и малко нещо за него бе му споменала Пролетта. Есента му бе разправяла за златните житни класове, за червените ябълки, за сладките круши, за сочното грозде, а Пролетта — за ясните светкавици, за гърма, за горещото слънце, за тежките марани. Но от тия разкази дядо Мраз нищо не разбираше.
— Това са детски приказки и младежки мечти — казваше той.
 
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ecm (17 декември 2009 01:40)
За всички ни е известно, че Дядо Мраз или Дед Мороз, руския вариант на Санта Клаус е продукт на Кока-Кола. Всичко останало е фолклор с цел популяризирането на продукта на пазара. На малко по късен етап се появява синия Дядо Мраз, където Пепси се опитват да отвърнат на удара. Рекламната им кампания търпи провал, след като синия герой е отхвърлен от потребителите на един от най-големите пазари в света - Китай. Кой каквато приказка да ви разказва, винаги става въпрос за пари, в случая за мноооооооого пари...
Весели празници!

 
 
№2 от: катя милушева (17 декември 2009 10:02)
            Много хубава приказка ISI, всеки да вярва в който от тези персонажи иска, важното е  да има подаръци.... Важното е на края на годината, като тегли калема, човек да е доволен от себе си. Добре свършените неща ,да са повече от пропуснатите, добрите думи да  са повече, въобще, да не оставаш на поправка.

 
 
№3 от: zaharisa (17 декември 2009 12:24)
Цитат: ecm
Кой каквато приказка да ви разказва, винаги става въпрос за пари, в случая за мноооооооого пари... Весели празници!

тук се сещам за една стара песен "нее всичко е пари, прияяятелююю..."
Бих добавила - винаги е хубаво, когато има достатъчно, но празниците идват от едно друго място, не от портмонето. Пожелавам си всички да успеем да пийнем кока-кола в Руванйеми и да хапнем топли пирожки във Великий Устюг, съответно пред къщите на Дядо Мраз, предполагам и на Елин Пелин ще му е драго да ни гледа Отгоре  

 
 
№4 от: razkazwacha (17 декември 2009 15:32)
Преди години, на коледния базар в НДК дочух следния разговор между две хлапета:
- Ти знаеш ли, че гаджето на дядо Мраз е Снежанка.
- А на дядо Коледа?
 - Амиии...Мери Крисмас! smile24--------------------
 
 
№5 от: ivashki (17 декември 2009 18:37)
Ето иде Дядо Мраз

Чакай, детко, да обуем
топлите чорапки,
че навън, погледай - падат,
падат, падат капки.
 
Дъжд вали и вятър вее
непрестанно, всеки час:
скоро, скоро ще пристигне
тук при нас и дядо Мраз.
 
Дядо Мраз - студен, замръзнал,
и със сняг отрупан цял -
иде дядо Мраз и носи
на гърба голям чувал.
 
Иде през гори, балкани -
чак от Черното море;
с лед и сняг, и скреж чувалът
му напълнен е добре.
 
Ще изсипе отвисоко
той чувала си навред -
и ще побелей полето
в сняг и скреж, и лед.
 
Един ден ще се събудиш
рано, рано сутринта,
през прозореца ще видиш -
побелял навън света.
 
И снежинки много, много,
хвъркат с лекички крилца,
като бели пеперудки,
като весели деца...
 
Вятърът сега неспирно
вън реве със страшен глас
и ни казва и повтаря:
"Иде, иде дядо Мраз!

автор: Гео Милев


Следващото стихотворение обаче също е от Гео Милев. Излиза, че в началото на миналия век и двамата дядовци са били познати у нас. Не вярвам безалкохолните напитки да имат нещо общо.


Дядо коледа


Сняг на облаци се дига,

дядо Коледа пристига

в златна хубава шейна

чак от Стара планина.

"Дзън-дзън-дзън!" - звънци звънтят,

в сладък сън децата спят.

 

Но да знаят той що носи,

ще наскачат голи, боси

и ще дигнат шум безкрай:

"Дай на мене, дядо, дай!

На мен - кукла, на Стоян -

топка или барабан!"


автор: Гео Милев

 


 
 
№6 от: ecm (18 декември 2009 16:35)
Това е цитат на Ivashki:
"Излиза, че в началото на миналия век и двамата дядовци са били познати у нас. Не вярвам безалкохолните напитки да имат нещо общо." (Моля ви, не ми пишете как се слага цитат, знам как. Нека по-добре някой го направи да работи.)


А вярваш ли Лукас да има нещо общо с кацането на Луната? По тази тема Гео Милев едва ли е писал. Ще трябва друг соурс да търсим

 
 
№7 от: mia.yaneva (18 декември 2009 17:01)
А какво значение имат за децата соурсите, рисърчите и прочие стъдиз, кейсес, комършълс и адвъртисмънтс? Важното е да има вълшебства, изненади, лакомства, чудеса и добрини!


 
 
№8 от: isi (18 декември 2009 17:10)
И аз таман това щях да кажа - щастливи са децата, че нямат информация и че нямат и нужда от нея! В много случаи съм го установявала, а в този случай пък  съм абсолютно сигурна Те просто си знаят някои неща и това е :)))

А иначе и аз е втурнах да търся информация - Елин Пелин е написал горната приказка 1910г, Гео Милев най-малкото е убит 1925г., а прочетох, че рисунката на червения Дядо Коледа от Кока кола е била уж през 1931г. за първи път, не знам дали е така... Ето ТУК, ама може и друго да има...
Ама после се спрях и си викам - какво значение има! Аз и без това тази приказка за друго я качих - заради символа на детските приказки и младежките мечти на стария Дядо Мраз - това много ми хареса ... И за кръговрата на природата и  живота...  И за мечтата и надеждата... Такива ми работи--------------------
 
 
№9 от: regina (18 декември 2009 21:01)
Ей, дечица, бъркате множествата и сеченията на множествата /откога се каня да пиша за тая математика!/. От стихотворенията на Гео Милев става ясно, че това са два различни персонажа - а може би именно затова е написал ДВЕ стихотворения, а? - Дядо Мраз е олицетворение на студа, а Дядо Коледа е оня добър старец, който раздава подаръци; но не става ясно кой как е облечен:) Вярно че като деца подаръците ни ги носеше Дядо МРАЗ  "с червените ботушки" - и че така изглежда и Дядо Коледа на Кока Кола, но всеки математик ще ви каже, че това не доказва нищо. Не се карайте, деца!
Колко нелепо звучи само - "Дядо Коледа на Кока Кола". Глупости на търкалета. "Коледа" и "Кока Кола" нямат, ама нищо, общо.

 
 
№10 от: isi (19 декември 2009 12:18)

Да, да , regina! И аз наистина точно заради магията на зимата и заради мраза тези дни качих приказката за мразовития дядо... 
 "Кабы не было зимы
  В городах и сёлах,
  Никогда б не знали мы
  Этих дней весёлых."
Иначе за дядото с подаръците трябва да изчакаме... пък бил той и с червени ботуши марка "Кока кола", пък бил той и мразовит, или пък коледен... Или и двете :)))
А мразовитата магическа реалност около мен продължава, така че съм планувала още мразовити приказки... Зимните песнички ви "изпях" предната година, тази година съм на зимна приказна вълна...stud
По този начин успявам да НЕ се хвана в собствения си капан и да не приемам зимата само като възрастна  - само с  нейните проблеми и със страха от нея...
--------------------
 
 
№11 от: ecm (20 декември 2009 17:34)
Цитат: isi
щастливи са децата, че нямат информация и че нямат и нужда от нея!

И не само децата, много хора живеят в информационно затъмнение и техния живот е 100 пъти по-лесен. Коментара ми беше шега в стил: "Теория на конспирацията." Това като за извънземните - всички знаем, че съществуват, но никой не ги е виждал. За децата Дядо Мраз ще си остане онзи старец с полу-разлепената брада, който вчера долетя от Лапландия, взе че кацна на летище Бургас, говори страхотно Български и ужасно прилича на Веско Ханджиев. Колкото и да си говорим, асоциацията с украсените с разноцветни светлини камиони е неизбежна и дълбоко се съмнявам някой да изрисува на задния им капак образа на Гео Милев.

regina, съвсем не се караме, споделяме различни мнения. Колкото до Коледа и Санта Клаус, разбира се че имат много общо. Консумацията на Кока-Кола скача, това увеличава приходите, рекламния бюджет нараства, Дядо Мраз продължава да живее. Пийте деца Кола, пийте и добрия старец ще живее вечно...

 
 
№12 от: regina (20 декември 2009 18:38)
Малко "оф-топик": Като се събирахме едно време по празници на голямата софра /например на Коледа:)/ и се започнеше питането и предлагането кой какво ще пие, баба ми, лека и пръст, вежливо казваше: "Аз Кола не пия, че е вредна. Пийте вие, деца!"
ecm, приятелю, прав си, че този празник в реалния живот е комерсиализиран. То кое ли не е...Различните народи по света са вплели древните си обичаи в  празника на Рождеството - целуват се под "магическия" имел, палят огньове, фойеверки и факли, пускат чорапи през комините, леят вино и вода, или просто продължават да наричат празника с името на древно езическо божество - Коледа...а вашего брата американецът...поради липса на традиции може би:)...не само че комерсиализира, но има и претенции да глобализира този празник като апотеоз на паричния израз на благата...много гласове се чуват напоследък против това::)) Всъщност, ние затова сме си направили този сайт...защото сме против ей тая световна тенденция например.

 
 
№13 от: neural (20 декември 2009 23:02)
Да оставим този SANTA CLAUS да носи COCA COLA на децата, или поне на тези които вярват в съществуването му.
Ех, ако можеше и добрият стар ДЕД МОРОЗ да ни донесе по някоя и друга стъкленица със СУХАЯ ИМПЕРСКАЯ ВОДКА..., та нали точно там - във Финландия и Русия правят най-истинската и висококачествена Водка. Че то може и Дядо Мраз да  си има цял Спиртоварен завод...

 
 
№14 от: mchukanov (21 декември 2009 09:38)
   Всъщност кокаколата си е изобретена от прототипа на Дядо Коледа и Дядо Мраз  - като малък си играел в Мир-Ликийските полета и заджуркал кал с кола-та (тая, с която баба му колосвала на сестра му якичката на престилката), та оттам и името - на Коко Колата. До нас достига името, благодарение на преписвач първолак, който объркал буквите, затова ни е по-известна като кокакола. Не помните ли, че имаше и коопкола - подобна напитка за коопейка, сънкола - някой докато си подремвал... и така.
  Чувал съм от мастити почволози, че Байловската кал изключително наподобявала Мир-Ликийската, та
   Друг път, като зачекнете произхода на млякото с какао, ще ви разкажа историята за айскафето, което, според холандците било изнамерено от ннякой си Айс Каф, ама сигурни източници гарантират авторското право на Афанасий Кафеич
tongue3--------------------
 
 
№15 от: freja (19 януари 2010 04:37)
Благодаря за хубавата приказка, isi .

За протокола, Санта Клаус се е появил преди колата .

Най-разпространено днес е обяснението, че той всъщност е св. Никола(й). И този светия си е бил облечен в най-обикновена епископска мантия поне до 1881, когато канадецът Томас Наст го нарисувал с познатите червени одежди. В Холандия, Белгия и Германия обаче одеждите му са си били червени още преди Наст.

Все пак произходът на днешния образ на добрия старец съвсем не е изцяло християнски, нито пък американски. Чорапчето например, в което Санта Клаус оставя подаръците, идва от митовете за Один (мой колега от северната митология mig_mig), който по време на паганския зимен празник Юл летял на осмоногия си кон Слейпнир; та добрите деца оставяли в ботушите си до камината храна за коня, а Один в знак на благодарност пълнел ботушите с подаръци и бонбони. Тази традиция се запазила и след покръстването на северните народи, но нищо ново под слънцето - нали християнството е просто старото езичество, но в нови дрехи. И така, вече не Один, а св. Николай оставял подаръците в чорапчетата/ботушчетата, а в някои страни той е бил изобразяван, яздещ на кон; на по-късен етап бившият Слейпнир се сдобил с рога и така се появил Рудолф. Св. Николай (в разновидността си Синтерклаас) наследил от Один още поне три важни неща: високата си шапка, дългата брада (тук си представям Один с брада, сплетена на тънки плитки ) и чувала си (но за какво е служил този аксесоар на Один - не знам; може би за събиране на улова ). Специално за чувала, слугите на холандския Синтерклаас са държали един такъв и той е бил предназначен за непослушните деца... apapapa Пред такава перспектива, как да не бъдеш послушен през цялата година?! Ако пък трябва да побългарим названието на тези слуги, то ще звучи като "черни петьовци" и трябва да им признаем, че и те са дали нещо на света, даже две неща - по-късния образ на джуджетата на Санта Клаус, а така също и играта "Черен Петър" . При св. Николай всъщност чувалът е бил не точно чувал, а кесия с жълтици (с които помогнал на бедния човек), а пък при съвременния Санта Клаус чувалът е пълен с играчки, вместо с непослушни деца. Изобщо, светът върви към по-хуманно бъдеще .

В крайна сметка, днес имаме един Санта Клаус, който води началото си не от една, не от 10, даже може би не от 100 легенди, а от много повече, защото хората винаги са имали нужда от чудеса. И има ли значение дали чудото се казва Дядо Коледа или Дядо Мраз, когато то носи радост и очакване за празничната нощ?


 
 
№16 от: mchukanov (19 януари 2010 08:41)
  Ааа, Фрея
Тази година у дома дойде и един друг весел Старец - Оленчеро - облечен в синьо - ама хич няма нищо общо с пепси http://www.az-deteto.com/index.php?id=2851 tongue3--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: