Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Април 2020 (1)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма
4-04-2011, 20:23 | Автор: shturcho | Категория: Архивите са живи / Библиотечка

Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма

Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма
Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма
Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма
Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма
Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма
Моите чуждоезични книжки - Трите златни косъма

Моля за извинение за качеството, ама се оказа, че ръцете ми били малко треперливи и фотото усети тази работа... А се запънах като магаре на мост сама да заснема и да не търся помощ.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: катя милушева (4 април 2011 20:34)
 Много е красива! Искаме превод,моля,моля!!!!! em_121

 
 
№2 от: shturcho (4 април 2011 21:36)

Няма проблем Кате, ще я разкажа, ще се сетиш коя е приказката, знаем я.

В едно царство се раждат едновременно принцеса и син на един беден въглищар. Когато идва феята да ориса принцесата, казва, че тя ще се омъжи за сина на въглищаря. Тогава царят праща свои слуги да намерят бебето и да го убият. Но на слугите им дожалява и го пускат с една кошница по реката. Бебето било намерено от един мелничар, който го отгледал като свой син. Минали години и така се случило, че царят попаднал на мястото, където живеел мелничаря и се запознал с него и синът му и разбрал кой е той. Помолил мелничаря да изпрати сина си до двореца и да занесе важно писмо на кралицата, в което бил написал приносителят на писмото да бъде незабавно убит. Тръгнало Водното момче, но по пътя си срещнал добра вълшебница, която подменила писмото с друго, в което пишело приносителят на писмото да се ожени за принцесата веднага щом пристигне. Така и станало, а младите хора били много доволни защото се били харесали много. Когато царят се завърнал и разбрал какво е станало, решил да опита по друг начин да се отърве от водното момче. Казал му, че ако иска да остане в царството, трябва да му донесе три златни косъма, като се надявал Водното момче да загине по дългия път.

Момчето тръгнало и стигнало първо до един град, където кладенецът, от който местните вадели вино бил пресъхнал и попитали момчето дали знае защо. Водното момче обещало навръщане да отговори. След още дълъг път стигнало в друго царство, където ябълката, която давала златни плодове вече не давала. И там го питали защо, и там момчето обещало да отговори навръщане. Накрая стигнало до една река, където лодкарят искал да знае кога някой ще го смени в работата му и на него Водното момче казало, че ще отговори навръщане.

Стигнало до великолепен замък, където живеело слънцето с майка си добра вълшебница. Тя помогнала на момчето като скъсала три златни косъма от главата на слънцето, докато спяло и на всеки косъм задава по един от въпросите, а слънцето отговорило. На сутринта Водното момче поело обратно с трите косъма, на лодкаря след като го превел на другия бряг казало да остави в ръцете на първия пътник греблата и да избяга. В града с ябълката казал, да махнат змията, която се крие в корените, за благдарност му натоварили едно магаре с богатства. В града с виното казало, че в кладенеца има голяма жаба, да я махнат и ще потече наново виното и оттам му натоварили магаре с богатства. Като се върнало момчето с трите косъма и толкова богатство, царят му завидял и попитал откъде е, а момчето му казало, че минало през страната на съкровищата. Царят повярвал, поискал и той да отиде там, стигнал до реката и лодкаря и като се качил в лодката, лодкарят му хвърлил греблата и избягал. И така, царят продължил да превозва пътници, а Водното момче и принцесата си заживели щастливо.


 
 
№3 от: катя милушева (4 април 2011 21:48)
em_125   СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!Още утре ще я разкажа на поне 30 деца!!! em_20

 
 
№4 от: Цонка (4 април 2011 21:50)

Щурчооо... em_97
Толкова увлекателно разказа приказка за лека нощ... Благодаря! Утре вечер пак!
--------------------
 
 
№5 от: Anakin Skywalker (5 април 2011 00:06)
em_2 em_125--------------------
 
 
№6 от: nikola13 (5 април 2011 11:41)
Щурчо, много хубаво разказваш...Браво. (Колкото до притесненията относно качеството - справила си се много добре- продължавай в същия дух)em_125

 
 
№7 от: bat_mitco (5 април 2011 11:41)
И ТАЗИ Е ЧЕШКА...КАТО "ПЕПЕЛЯШКА"...НАЙ-ВЕРОЯТНО СЪЩИЯТ ХУДОЖНИК Я Е ПРАВИЛ...--------------------
 
 
№8 от: shturcho (5 април 2011 19:40)

Благодаря Кате, Цоне, Анакин, Никола! За другарчето Изомка (най-ми хареса това за артистичен ти псевдоним Цоне) - разказването на разни неща е нейната стихия, може да си помисли за рубрика "Лека нощ деца"  em_2.

Бат Митко ме накара да си извадя панорамните книжки и да установя, че всички са с художник Войтех Кубашта (Кубаща, не знам как е правилно). Пепеляшка за която каза, показана скоро от Катето, също Снежанка, Вълшебната масичка, Червената шапцица, Рибарят и златната рибка (тези имам на български и ги виждам и тук), тук намерих още Цар Жаба, Котаракът в чизми, Летящото сандъче, Захарната къщичка. Давам линк към статията на Фрея, тя специално е обърнала внимание на художника в статията си за панорамната книжка Снежанка - http://detstvoto.net/index.php?newsid=2476.

Ето линк към уикипедия http://en.wikipedia.org/wiki/Vojtch_Kubašta.

Видях и корицата на Али Баба (пак е на английски, но пък историята всеки я знае), ако я няма в детството ще кача и нея, на английски още с негови илюстрации имам Дъщерята на селянина, която също ще покажа.


 
 
№9 от: Цонка (5 април 2011 20:22)

em_75 Ааааа... Другарче Щурчоооо!... Без такиваааа... em_75
Разказана приказка - хвърлен камък. em_46
Ако искаш да знаеш, така не ми е било гот, откакто баба ми ми четеше "През гори и води".

П. П. Не знам дали забелязваш, но "утре вечер" настана. em_108
--------------------
 
 
№10 от: катя милушева (5 април 2011 21:04)
em_12 Покажи я ,покажи! em_121

 
 
№11 от: Pavlina Iossifova (6 април 2011 20:31)
И книжката чудна, и преразказът! Голяма лична благодарност, Щурчо, защото от мнооого време се опитвах да си я спомня тази приказка. И тъй като никога не съм я чувала-виждала в чуждоземен вариант, значи е имало нейн български превод и издание някъде в късните 60те. Помнех само тези 3 косъма и слънчовата майка. Сега, с твоя преразказ, Щурчо, си я спомних. Просто съм сигурна, че я зная от ранното си детство. Дали пък няма наистина да изскочи от някъде в български превод!?!--------------------
 
 
№12 от: shturcho (6 април 2011 20:43)
Придържах се към текста от книжката, така че се получи превод-преразказ. Ето за Павлина, приказката, която най-вероятно е чела - Исполинът със златните коси, от Приказки от цял свят на Николай Райнов. Почти същата е, но този вариант на Райнов е по-хубав и по-интересен според мен от английския.
http://chitanka.info/lib/text/4854-ispolinyt_sys_zlatni_kosi

 
 
№13 от: Pavlina Iossifova (7 април 2011 00:45)
Щурчооооо, голямо благодаря! Е, не съм я чела сама, споменът ми е, че са ми я чели. Но пак остава нещо, което явно се свързва в спомена ми с нещо друго. "Слънчовата майка". Спомням си дори картинката: Едно слънце с надути бузи и до него една хубава жена. И точно така се говореше за нея: Слънчовата майка. Излиза, че смесвам 2 приказки. Помня, че се ядосвах и не разбирах, как е възможно майката на слънцето да не "грее" и тя, на рисунката, де. И това е от времето, когато съм била 4-5 годишна. А книжката явно се е затрила, защото по това време сме се нанасяли в новия апартамент. Ха, сега де. Кога ли ще открия и тази приказка?!?

Ураааааа! Сетих сеееее! Ами, че тази Слънчова майка, за която се напрягам е от "Неродена мома"!!!

Нддда, новата система, съединява коментарите на един и същи човек, ако между тях няма друг. Сега го забелязах.--------------------
 
 
№14 от: Соня (12 август 2012 15:14)

Цитат: shturcho
Бат Митко ме накара да си извадя панорамните книжки и да установя, че всички са с художник Войтех Кубашта (Кубаща, не знам как е правилно).

Произнася се Войтех Кубашта, а на чешки се изписва така:  Vojtech Kubašta. 

Кубашта е невероятен чешки художник, архитект и илюстратор. Роден е на 7 октомври 1914 г. във Виена, умира на 7 юли 1992 г.  От 1919 г. живее в Прага. През 1938 г. завършва архитектура в Техническия университет в Прага. 

Една от любимите ми илюстровани от него книги е на писателя Вацлав Дейл на чешки  Václav Deyl. Можете да видите илюстрациите на Войтех Кубашта от книгата на Вацлав Дейл “Píbhy z medové stráne" тук:
http://foow.org/cz/pribehy-z-medove-strane-v-kubasta-1956-i1714625986.html

 


 
 
№15 от: boysta3 (12 август 2012 17:15)

Цитат: Соня
Произнася се Войтех Кубашта, а на чешки се изписва така: Vojtech Kubašta. Кубашта е невероятен чешки художник, архитект и илюстратор. Роден е на 7 октомври 1914 г. във Виена, умира на 7 юли 1992 г. От 1919 г. живее в Прага. През 1938 г. завършва архитектура в Техническия университет в Прага.
Соня, добр ени дошла в НД. Благодаря за подробната информация за този наистина удивително надарен художник направил хиляди деца по света (особено соц блока) радостни и дал им примера за красивото...
Намерих една книжка за неговия живот и творчество, сканирана в пдф и изпълнена подробно с негови творби и детски книжки, някои от които бяха издавани в България до 1990, особено онези триизмерните.
Pop-ups, Illustrated Books, and Graphics Designs of Czech Artist and Paper Engineer, Vojtech Kubasta (1914-1992) (.pdf, 7.58 mb) (by James Findlay and Ellen Rubin, Florida, USA, 2005)
Войчех Кубащавойчех кубаща
Войчех Кубаща

войчех кубаща
войчех кубаща
войчех кубаща
войчех кубаща
войчех кубаща


 
 
№16 от: shturcho (12 август 2012 22:37)

Цитат: Соня
Една от любимите ми илюстровани от него книги е на писателя Вацлав Дейл на чешки Václav Deyl. Можете да видите илюстрациите на Войтех Кубашта от книгата на Вацлав Дейл “Píbhy z medové stráne" тук: http://foow.org/cz/pribehy-z-medove-strane-v-kubasta-1956-i1714625986.html

 

Соня, много красиви илюстрации, благодаря за линка!

Бойко, винаги изнамираш интересни неща!


 
 
№17 от: катя милушева (13 август 2012 00:49)

Цитат: shturcho
Соня, много красиви илюстрации, благодаря за линка!

И аз благодаря! Много са красиви!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по:


 
 
 
 
Ново в ПУК!