> Библиотечка > Винету (комикс). Част 1

Винету (комикс). Част 1


17-05-2018, 22:06. : admin

Преди много време, през 1980-те (е, не е чак толкова отдавна, де..., все още сме "младежи", поне за мама и татко :)), в леко досадния, поне за мен, в. "Септемврийче", за който почти нямаше как да не се абонираме, издадоха комикс, по любимия на всеки разумен юноша "Винету". Комиксът, честно казано, беше "плачевен", но като едно безкрайно вюлбено в тая история момче прилежно си го бях изрязал и прикачил, отначало в една "специална" тетрадка за индианците, а после към първия том на книгата, издаден от изд. "Отечество". За нещастие някъде вече съм го загубил.

Споменах, че комиксът изглеждаше "плачевен" - това впечатление се създаваше главно заради безобразното му съкращаване във вестника и отпечатване (черно-бяло, на "лоша" хартия). Красотата е пък, че някога и на това сме били доволни :) Поне аз. Ако не се лъжа - хи-хи-хи, както се чува смехът на Сам  - бяха не повече от 10-15 епозода. А всъщност графиичния роман е от цели 64 страници!. Преди време успях да открия оригиналния комимикс и с удоволствие ще ви го представя! Той е създаден от най-добрия унгарски автор на комикси, Ерну Зорад (Ernö Zorad) (за съжаление, "Винету" е едно от първите му творби и не е толкова добър като останалите му работи), в тандем със сценариста Тибор Хорвад. Самата история е разказана малко по-различно, което, мисля си, ще ви хареса.

Започвам да публикувам превода (с лека адаптация) на комикса на части, за да е по интересно. Ако ви е заинтригува, ще го преведа целия. Адаптацията се прави "интегрирано" - от английски и френски, но използвам за справка и унгарския оригинал. Да не си помислите само, че съм някакъв спец - хи-хи-хи, не: пиниза е в лУбовта :)

Ще забележите, разбира се, че нещото е оформено отначало като "списание". Идеята ми е наистина да се осмеля да "издавам" нещо такова, включващо преводи на комикси, забавни страници, игри, обяснения на фокуси и пр. Но за днес - стига... Ще развиваме "списанието", само при интерес от ваша страна. (И готини коментари - хи-хи-хи :))