> Библиотечка / Приказки > Честит 1 юни - Ден на детето!

Честит 1 юни - Ден на детето!


1-06-2018, 16:20. : Подкожурница

Честит празник и от мен, скъпи другарчета, на вас — които не сте забравили детството си — с пожелание за безгрижно детство на днешните и на бъдещите ни деца! Поздравявам ви с тази хубава книжка, преразказана за деца от Ангел Каралийчев.

Приключенията на Мюнхаузен от Рудолф Ерих Распе, преразказани от Ангел Каралийчев. За ранна и средна училищна възраст. Издателство на ЦК на ДСНМ „Народна младеж“, 1955 г.

 

baron_munchausen.pdf [6.52 Mb] (сваляния: 57)

 

        През 1785 година в Лондон се появила на бял свят една малка книга за приключенията и пътуванията на барон Мюнхаузен. Читателите разграбили тая книга като топъл хляб. От петото английско издание немският писател Бюргер превел на немски език тая книга и дълго време литераторите смятали, че той е нейният автор. Но през 1824 година животописецът на Бюргер открил, че истинският автор на тая книга не е Бюргер, а Рудолф Ерих Распе, известен на времето си писател, археолог и естественик. Распе е бил високо образован човек, роден в Хановер. Твърде отрано той заминал за Англия и там спечелил широка известност.
         Човекът, който вдъхновил Распе да напише своите весели разкази, не е измислен. Той се нарича Карл-Фридрих-Иероним барон фон Мюнхаузен. Родил се е през 1720 година в Баденвердер, близо до Хановер. Няколко години той служил като кавалерийски офицер в руската войска и през 1737—1739 година се бил против турците. Като напуснал Русия, Мюнхаузен се прибрал в родния си град и там останал до края на живота си — 1781 година.
         По сведенията, оставени от А. Елизен, учен от Гьогинген, барон Мюнхаузен с голямо въодушевление разказвал на приятелите си за необикновените и невероятни свои приключения и пътувания. Неговите разкази са били фантастични, весели и наситени с парлива сатира. Те ходели от уста на уста по цяла Европа. Тия именно разкази е преразказал и обработил Рудолф Ерих Распе.
         Илюстрациите в книгата са нарисувани от французина Гюстав Доре, един от най-големите световни художници.

А ето и текста в Моята библиотека:

Чудните приключения на Барон Мюнхаузен