Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Фотореликва: Имало едно мече и няма вече...
25-11-2008, 14:46 | Автор: isi | Категория: Архивите са живи / Галерия
Фотореликва: Имало едно мече и няма вече...
 
Това всъщност е моята ЛИПСВАЩА ФОТОРЕЛИКВА.
Снимката е в памет на МЕЧЕТО, което седеше пред тази така любима на децата от моя роден град пещера в Детския кът. Пещерата беше приказна, тайнствена и дори леко страшничка! Но мила и привлекателна с това мече пред нея!
Снимката е и в памет на всичките безследно изчезнали от парка бронзови сърнички, къщичка на баба Яга, криви огледала, както и онази рибка, от чиято устица постоянно искахме да пием вода, и то не защото бяхме жадни!
 
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (25 ноември 2008 14:56)
И все пак, за да не кажете отново, че е прекалено тъжно, искам да ви припомня как продължава приказката на Георги Райчев: (припомнете си я ТУК)
...

— Имало едно време едно мече и няма вече!…

— Не е вярно! — засмя се бащата.

— Защо не е вярно? — зачуди се Милка.

— Защото има още много подир мечето.

...

Надявам се, че наистина е така!--------------------
 
 
№2 от: felice puba (25 ноември 2008 15:30)
ISI, видях, че живееш във Варна, и аз съм оттам! Но разбрах, че става въпрос за Горна Оряховица. За сърничката си спомням в Морската градина на Варна, много си я обичах, но и нея вече я няма. Децата обичаха да я галят и да оставят стръкче тревица под муцунката и. Събираха се цели тълпи и аз бях сред тях.

ISI, разкажи още за бронзовите сърнички, рибката и мечето! Може ли и снимки?--------------------
 
 
№3 от: isi (25 ноември 2008 21:09)

Всъщност НЯМА ГИ! Това е проблемът! Затова нямам техни снимки сега. Нямам техни снимки и от детството си, за съжаление.
Мечето беше бронзово (такова трябва да е било!) и седеше на оня камък пред своята пещера. Но тя беше някак по-вкопана, отзад не зееше дупка, и беше по страшна (или пък ние бяхме съвсем малки? ), не знаехме какво има вътре. Беше някак екстремно да отидеш до пещерата и до мечето. Но пък то беше мило и симпатично мече, само дето не мога да си го представя - защо така? podsmruk
Сърничките са били същите като тези от вашите спомени - с много деца, играещи около и върху тях - яздещи ги, галещи ги, хранещи ги...
А рибката си беше част от чешмичката в началото на Детския ни  кът. От нейната уста извираше водата и на нас ни се пиеше още, и още. Сега чешмата си я има, но  с най-обикновено чучурче. (или как точно трябва да се нарече?)
Няма я и странната къщичка (на Баба Яга) с кривите огледала по външните и стени! 
Все неща, които доста биха радвали и децата днес!
А във вашите градове сърничките още там ли са си? Има ли нови на тяхно място?  А къде в Морската градина на Варна е била тази сърничка, felice puba?
--------------------
 
 
№4 от: felice puba (25 ноември 2008 23:03)
Ами малко след Централния вход на Морската градина. Като тръгнеш вляво по алеята, не направо към морето, до фигурите на мъж и жена един срещу друг с протегнати ръце,едно време им казвах "плуващите мъж и жена". И в техните ръце слагахме цветя. По-нататък по същата алея има една каменна седяща жена със скръстени в скута ръце. Тя си стои още там! Сигурно си я виждала. Сърничката беше страхотна и бронзова като твоето мече. Беше с наведена до земята муцунка, докосваща тревата под нея, досущ като жива. Не знам кой и как реши,че трябва да се махне оттамangry2 Къщичката на баба Яга е била сигурно много интересна. И с тия криви огледала! И рибката сигурно е била много красива. Какво им пречат?! Вярно, че това не са паметници на българо-севетската дружба, нито пък на някой загинал герой, обаче са символи на детството и просто заслужават да си стоят там!

И аз като Ели гласувам да ни разкажеш още нещо. Ще се радвам ако се присъединят още разказвачи.Тези паметници на детството заслужават реквием!--------------------
 
 
№5 от: borovinka (14 юли 2015 11:40)

В Казанлък имахме щъркели - с разперени криле и изправен, сърничките също заминаха нанякъде за претопяване (през 2002ра на центъра в София видях абсолютно същите, че си стояха). И голо момченце, което държеше пате в ръце в средата на фонтанче. Отстрани  имаше други патета, които пускаха от човките си вода.

Имаме само Лъвова чешма с бронзови лъвове, които пускат от устите си вода.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 0
Гости: 17

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?