Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Руски чайове в метални кутийки
21-01-2009, 13:14 | Автор: GalkaBalka | Категория: Архивите са живи / Галерия

Здравейте!

Искам да споделя с вас моята малка съкровищница love . Тази кутийка я имам откак се помня. И до ден днешен си я пазя като очите... е, отдавна не е лъскава и хубава както преди, но за мен винаги ще си остане кутийката в която криех своите си неща. Пълнех я със всевъзможни неща... мъниста, стотинки, бонбони и т.н.

Имаше двойно капаче, но преди години братовчед ми го счупи... и сега е само с едно rev

За съжаление не знам от коя година е. Никъде по нея не пише.


Руски чайове в метални кутийки

 

Руски чайове в метални кутийки

 

Руски чайове в метални кутийки

 

Руски чайове в метални кутийки

 

Надявам се този път да съм се справила по-добре от първият си неуспешен пост requestДобавено от freja:

А ето я и моята кутийка за съкровища winked :


Руски чайове в метални кутийки

Руски чайове в метални кутийки


Не пише вида на чая, но на капачето пише производителя - П. М. Кузмичев и синове, основали фирмата си през 1867 в Петроград:


Руски чайове в метални кутийки


Снимах я от всички страни, защото е много красива. Или поне е била... но аз не я помня в по-добър вид.


Руски чайове в метални кутийки

Руски чайове в метални кутийки

Руски чайове в метални кутийки

Руски чайове в метални кутийки


От вътрешната страна на капачето пише малко повече:


Руски чайове в метални кутийки


Чудно ми е само защо тук пише на немски. Тези Кузмичеви може би са изнасяли чая си... Или те са се изнесли в Германия, кой знае...

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: mia.yaneva (21 януари 2009 14:16)
Точно това е "полезно гърненце за полезни неща"! И двойно капаче - страхотно ще да е било. И аз имам една такава със същото предназначение, грижливо запазена и до днес, но е с една бяла мечка и е капиталистическа - от английски бонбони, подарък от една колежка на майка. Май беше най-цененият подарък от мен през годините. И една драскотина не давах да има на нея и я вадех от шкафа като свещенодействие :)

 
 
№2 от: donaddt (21 януари 2009 17:45)
Много е красива кутийката, Galka. В повечето случаи такива неща у нас се присвояваха от баща ми, за да си събира разни неща в тях. Но пък поради тази причина са се запазили и до сега.

 
 
№3 от: veselin4o (17 април 2009 10:57)

Еееее, и ние имахме такава красива кутийка. Това беше през 60-те. Не си спомням обаче от Съюза ли я бяхме получили или тука са го продавали чая.
Щом има надпис "Чаеразвесочная фабрика им. Ленина" значи кутийката е произведена след 1917-та. ;-)))  pionerche yeyeye

Питах Гугълчайчето и виж какво ми каза:
http://ru.wikipedia.org/wiki/Грузинский_чай
"...Лучше быт богатым, но здоровым..."


 
 
№4 от: GalkaBalka (26 май 2009 10:44)
ООООоо veselin4o въобще не бях се сещала да попитам чичо Гуугъл. Благодаряяяяяяяя :))

 
 
№5 от: freja (3 октомври 2009 06:07)
Добавих моята старинна метална кутийка от руски чай . Моля спецовете да се произнесат дали е бил произведен преди или след 1917.

Сменям малко заглавието, защото май не само грузински чайове са се предлагали в такава опаковка, а и предполагам, че и други подобни кутийки ще излязат наяве, даже нямам търпение да ги видя .

 
 
№6 от: furious_kid (3 октомври 2009 15:07)
Freja, Павел Кузьмичев, основава предприятието, знаменито с чайните смеси, станали основа на сегашното понятие "руски чай" и "Кузьмичев с сыновьями" през 1867 година. Почти веднага става официален доставчик на императорския двор. А през 1917 година предприятието се мести "доброзорлем" (и досега си е там и прекрасно просперира!) във Франция.  Впрочем през 2004 последната стара руска следа (освен в рецептите) си отиде, заедно С Олга Кузьмичева. Мъжът и - французин остана да движи нещата.
А малко хора знаят, че именно Кузьмичев измисля ..пакетчетата чай за бърза заварка. И оттогава досега скъпите чайни смеси се продават така - чай на едри листенца, в ленено или муселиново пакетче. Далеч по-късно се въвежда чаеният прах и книжните пакетчета.

Така че, твоята кутийка е от периода СЛЕД 1917 г. Преди тази година, кутийките не са с този чуждоезичен надпис. А на капачето май си пише на френски. И в последния ред иде реч за Виктор Юго...

 
 
№7 от: freja (4 октомври 2009 04:45)
Аааа, вярно, че пишело "Виктор Юго"!!! Аз пък това bis на последния ред го взех за немското до (като предлог) и в комбинация с онова Alter над него, а и остатъка ***burg... и го докарах на немски smile24 . Значи дешифрирахме последния ред:

Paris, 11 bis, Av. Victor Hugo
(Париж, авеню "Виктор Юго" 11-Б)

Явно това ще е адресът на предприятието във Франция . Което само потвърждава, че кутийката е производство след 1917. И в такъв случай, като имаме предвид, че Санкт-Петербург/Ленинград се е казвал Петроград само за 10 години от съществуването си (август 1914 - януари 1924), излиза, че моята съкровищница датира някъде от периода 1917 - 1924. Ехааа, тя била наистина древна!!! yeye

 
 
№8 от: milkulini (29 октомври 2010 11:41)
А ние имахме една червена плоска и дълга пак от чай,жалко,че не съм я снимала. Леко елипсовидна форма, имаше изобразена чаша чай на нея. Капачето беше тъничко и не беше на пантички, а се отваряше и затваряше свободно. Моята баба си държеше куките в нея Някой сеща ли се?

 
 
№9 от: freja (29 октомври 2010 15:29)
Не, но аз си спомням една висока, тъмнооранжева и пак елипсовидна, но тя беше от китайски чай. Също така една жълта, по рамер и подобие на тук представените, но и тя изпъстрена с йероглифи. Трябва да проверя, може още да са живи.

 
 
№10 от: ashtree (21 януари 2012 01:19)

Цитат: veselin4o
Щом има надпис "Чаеразвесочная фабрика им. Ленина" значи кутийката е произведена след 1917-та. ;-))) pionerche yeyeye Питах Гугълчайчето и виж какво ми каза: http://ru.wikipedia.org/wiki/Грузинский_чай "...Лучше быт богатым, но здоровым..."
 

...А щом пише и "Московский совнархоз" , (виж картинката във Уикипедия), значи е между 1956 и 1964. т.е по времето на Никита Сергеевич Хрушчов, който премахва центраилизраните промишлени министерства и създава т.нар. регионални "совнархози" ("СОВет НАРодного ХОЗяйства), копирайки донякъде Титовия югославски модел на децентраилзация. 

Чаеразвесочная фабрика им. Ленина, до Рогожская Застава (в района на м. "Семеновская"/ м."Электрозаводская") , все още съществува в оригиналната си сграда от края на 90-те гг на 19 в. и досега произвежда известните в съветско време брендове чай (Индийский со слоном и др.) :

http://ru.wikipedia.org/wiki/Московская_чайная_фабрика


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 0
Гости: 19

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: