Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (11)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Кесийки от "Плод - зеленчук"
11-05-2009, 00:01 | Автор: freja | Категория: Архивите са живи / Галерия
Кесийки от "Плод - зеленчук"

Те чакаха на тезгяха във всеки "Плод - зеленчук", за да бъдат напълнени със сливи, домати, лимони или каквото друго  са докарали (но никога с банани - а тях къде ги слагаха? neznam ) и след това да бъдат отнесени към трапезата ни.

Любимите ми кесийки бяха тези, с преплетените буквички "б" и "п", закодирани в зеленото ябълкоподобно лого на БулгарПлод, без да съм наясно какво точно му харесвам:

Кесийки от "Плод - зеленчук"
Кесийки от "Плод - зеленчук"

Харесвах и онези с назъбения ръб...

Кесийки от "Плод - зеленчук"
Кесийки от "Плод - зеленчук"

... но последните поколения книжни кесийки, да си призная, хич не ми се нравеха. Те или нямаха никакви картинки с ябълки и круши, или дизайнерите им просто бяха отбили номера с отпечатването на някой-друг безинтересен символ:

Кесийки от "Плод - зеленчук"
Кесийки от "Плод - зеленчук"
Кесийки от "Плод - зеленчук"
Кесийки от "Плод - зеленчук"

Практическото приложение на кесийките вкъщи беше да съхраняват юфка и сухари. Домашно правени, разбира се icecream .


Добавено на 22 юли 2009
Ето го и найлоновият плик/торбичка с пластмасови дръжки и натюрморт на "Булгарплод", който mia ми изпрати winked . Ще добавя и нейните пояснения:
Всъщност, оказа се, че не е точно натюрморт, а грозд от сливи, ябълки, домати и ягодка, и знакът на Булгарплод за дръжчица, но това е всъщност, което си спомням. Май хартиените кесийки не ни ги слагаха в такива пликове, ние си ги слагахме в мрежичките или в пазарските торби, този ще да е бил фирмен. Но аз имам по-масов спомен за този "натюрморт" - дали не е бил по някое време на хартиените кесийки?
Кесийки от "Плод - зеленчук"
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (11 май 2009 00:26)

Оооо, ерата преди найлоновите торбички Така ли е било! Забравила съм!
Ще дойде ли пак това време - хартиени опаковки от рециклирана хартия, на всичкото отгоре - с многократно домашно предназначение

--------------------
 
 
№2 от: filipovaeli (11 май 2009 10:06)
Браво ФРЕЯ, страхотна колекция. Ние в нашия край ги наричахме фишеци. Аз бях забравила, че са със щампи. Помня само обикновените кафеникави фишеци xaxa2.
Сега се сетих и за опъковъчната хартия, в която се загъваха колбасите и сиренето. Но не за обикновената груба кафеникава хартия, а за един вид хартия, която от едната страна беше с найлоново покритие. Помня много добре как съм се мъчила да отлепя найлончето от хартията. Тази хартия я ползваха за опъковане на по-мокри хранителни стоки.--------------------
 
 
№3 от: mia.yaneva (11 май 2009 11:32)

Фрея, признай къде си скрила кашона със съкровищата! Мине се не мине и вадиш някоя страхотна колекция! Колко съм се мъчила да събера тези пликчета. Благодаря! Аз пък харесвах едни, които бяха различни плодове като натюрморт, изпълнени в червено и зелено и мисля, имаше надпис отдолу булгалплод, който и аз много харесвах и онова Б и П като ябълка, за което ти говориш.  


 
 
№4 от: ive (11 май 2009 12:43)

И аз нещо не ги помня тези шарени пликове. Помня тези кафявите и то не толкова от "плод-зеленчук", а от крайпътните ресторанти. В тях слагаха кебабчета и филии хляб. Така вкусно миришеше в колата като отвориме плика.


 
 
№5 от: Надя (11 май 2009 14:45)
Аз не ги помня, честно казано..Помня как отивах с торбата и там ми изсипваха един килограм картофи, направо от купата на кантара. Но помня ерата без найлонови торбички, хубава ера беше, носиш си пазарската чанта или мрежа и всичко си слагаш там.
Браво Фрея, много еко спомен!
Сетих се за американските филми и за големите хартиени пликове на края на касите, ами че ние май сме го измислили преди тях:):) А ако знаете аз как ненавиждам найлоновите торбички, толкова че ако мога да взема всичко в ръце или в дамската чанта отказвам на продавачката торбичката и винаги ми отвръщат с учуден поглед. Хм даже и в аптеката дават торбички, а преди си беше с хартиени пликове.

 
 
№6 от: Айви (11 май 2009 18:38)
Браво, Фрея! Много оригинални пликчета!  
Странно, но и аз не ги помня тези с щампите. Сещам се само за обикновените.
Наде, и аз още щом ги зърнах направих асоциация с големите хартиени кесии на американците. Май наистина сме ги открили преди тях!tongue3 
Filipovaeli, с опаковъчната хартия с найлоново покритие дори съм си обличала учебниците! Понеже другата беше кът!
 

 
 
№7 от: Krista (11 май 2009 20:06)
Ей, Фрея, ама  от къде ги намираш тези реликви?  Поздравления! Вече почти съм забравила, че съществуваха...
Хубаво си беше в ерата на хартиените пликчета, а сега, само да знаете как ме боли заради тези пластмасови опаковки, които ни затрупват отвсякъде...

 
 
№8 от: Боряна (11 май 2009 22:20)

Доста тъпичко гледах и аз. Никакъв спомен! Слава Богу, май повечето сме така. А може би и пликовете са били различни в различните места. Виж, кафявите опаковъчни - те са друго нещо, баба ми още пази купища. Аз напоследък съм фен на платнените торби, които се продават в големите магазини - хем са удобни, хем не "найлонясваш" съвсем ok2
--------------------
 
 
№9 от: Pavlina Iossifova (11 май 2009 23:07)
Имало едно време...само два типа хора - ловци и събирачи. Етнолозите твърдят, че и до днес тези два типа са основните ... в етнологичен смисъл. Фрея, ти определено си един мноооого добър събирач! Аз пък от малка си мечтая да събера това и онова, и после и другото и все като стигна до три спирам. Явно съм от ловците и то от тези дето все страдат, че не могат да са събирачи. Явно затова ви намерих всички вас, дето всеки ден ми правите такива разкошни подаръци от любими на сърцето сбирки. Благодаря, Фрея, ти си като съкровищница на "НЕЩА"! Ама къде ги държиш тези неща?

И аз като много от вас не си спомням щампованите хартиени торби. Дори не знаех, че са съществували. Само обикновените. Не знам кога са се появили американските и западноевропейските и дали ние сме преди тях, но в тяхно оправдание мога да добавя, че днешните немски, австрийски, френски, швейцарски хартиени торби за пазаруване на всякакви видове хранителни стоки са много здрави. Има такива, който издържат 5 кг и се използват не просто многократно и многофункционално, а години наред.

Наде, и аз като теб бях и си оставам най-голям привърженик на пазарските чанти. Ние в къщи си ги шиехме някога. От стари дрехи или останали текстилни парчета от какво ли не. При баща ми още има от тях, и до ден днешен "тормозя" продавачките да ми изсипват "пазара" в тях. Е, когато мине номера. Понякога не само ме гледат с учуден поглед, ами и ми се карат. А в аптеката наистина ме вбесяват! Хубаво, странно и тъжно е, как едни хартиени пликчета за пазаруване могат да предизвикат толкова мисли и реторични въпроси!--------------------
 
 
№10 от: zori djunkova (12 май 2009 11:26)
Да, страхотни пликове, но и аз си спомням само обикновените.
Спомних си как завиваха салама и сиренето в опаковачна хартия върху която преди това продавачката правеше сметката с химикалка. И после хоп, със същата хартия ти завие кървавицата

 
 
№11 от: dflame (15 май 2009 22:16)
А аз пък помня, че дори и в големите магазини за дрехи /ЦУМ/ даваха покупката в книжен плик, който беше доста здрав, червен на цвят, с емблемата на магазина и беше  с различна големина, според покупката. А май че и дрехите от ВАЛЕНТИНА ги даваха в подобни пликове.

 
 
№12 от: Lideto (17 май 2009 15:15)
Ей, откъде ги намери :) ? Честно да си призная точно такива кесийки от "Плод и зеленчук" не си спомням, но си спомням онези хартийки, в които ти увиваха покупката в универсалните магазини. Много ги харесвах :)

 
 
№13 от: Гергана (27 май 2009 22:23)
Леле, до болка са ми познати. Мама работеше в складовете на Булгарплод.Много се зарадвах , като ги видях.Страхотно! Помня и шарените и изчистените. за 1кг и за 2 кг. Имаше и найлонови торби с пластмасови дръжки със символа на Булгарплод.

 
 
№14 от: Чудакът от 6-ти Б (28 май 2009 10:33)
Вчера открих тази опаковъчна хартия:
From retro За луксозни стоки

 
 
№15 от: mia.yaneva (12 юни 2009 11:57)

Извинявайте другарчета, но само да споделя по повод на тези пликчета. Не знам дали ви се е случвало, но снощи сънувах, че съм на някакъв антикварен пазар, където намирам и си купувам онази шарената кесийка от Плод и зеленчук, с натюрморта, която описвах тук и си мисля как ще ви я покажа. И купувам всичко, което някой тук търси...

Май нещо не съм добре.

А май тоя коментар е за онази статия "Пристрастен ли сте?", а аз съм за първичен диагностичен преглед при личната лекарка :)


 
 
№16 от: Надя (12 юни 2009 12:02)
Аха има нещо Мия, и аз се усъмних по повод вълнението от парчето тиксо

 
 
№17 от: mia.yaneva (12 юни 2009 12:05)

Ти за кое се усъмни, за всички ни, за себе си или за мен? Че верно ще взема да се притесня!


 
 
№18 от: Надя (12 юни 2009 12:38)
За  всички определено

 
 
№19 от: mia.yaneva (12 юни 2009 12:52)

Въх-х, олекна ми!
smile24 smile24 smile24


 
 
№20 от: mia.yaneva (19 юни 2009 02:40)

tongue3 Видяхте ли сега, намерих плика с натюрморта! tongue3
Кат ви казвам, че си  спомням натюрморт, значи си спомням натюрморт!
(При това моя лична колекция, никакъв Гугъл, Интернет и други подобни подсказвачи, по-точно от колекцията на парцалите на мама и тате.) smile24 smile24 smile24
Пращам го на Фрея, ако иска да го качи.


 
 
№21 от: freja (22 юни 2009 16:53)
Качен е вече натюрмортът ok2 . Дайте си сега мненията за него. Аз лично... изобщо не го помня... podsmruk Помня такива торбички с такива дръжчици, но точно на БП - никакви следи в паметта ми... Той ще да е бил привилегия за столичани mig_mig . Обаче мисля, че имаше едни тънки найлонови торбички (като онези от 10 ст.), съвсем безцветни, с логото на Булгарплод... Имаше ли наистина?

 
 
№22 от: isi (22 юни 2009 17:08)
Ябълка, домат и ягодка , нали? Ехее... Браво! Не, и аз не си ги спомням, но пък ми изглеждат близки някак :)))--------------------
 
 
№23 от: Cvetan (22 юни 2009 17:18)
Така като го видях натюрморта, вече се сетих, но ние си им казвахме "найлоновите пликчета от Плод и зеленчук". Сега чак го свързах с натюрморт .
 Може наистина този дизайн да е бил само за София, защото под БП пише София-град, не знам .
Аз лично в такова пликче си носех нещата за физкултура в първи клас, докато ми ушият специална торбичка от плат.

 
 
№24 от: ive (22 юни 2009 17:48)

Мдаа, и аз ги помня тези пликове "Булгарплод". Нямам спомени, обаче, да са ги давали при пазаруване в "Плод и зеленчук". 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 1
Гости: 11
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?