Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
 
 
Архиви
Юни 2019 (9)
Май 2019 (18)
Април 2019 (12)
Март 2019 (15)
Февруари 2019 (7)
Януари 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Диапозитиви и апаратчета
29-08-2009, 21:58 | Автор: borovinka | Категория: Архивите са живи / Галерия
Тези апаратчета са от Ленинград. Майка ми като е ходила, си ги е купила.
Диапозитиви и апаратчета
Като бях малка, на село при баба все обичах да ги гледам - различни фонтани от Петродворец, разни фотографии от Ермитаж. Може би оттогава ми е любовта към изкуството. Много се чудех обаче, като гледах и разни хора-посетители в музеите. Все едно и аз бях там! Много ми беше странно дали са забелязали, че ги снимат.
Спомням си, че на един диапозитив видях майка си, снимана на един мост с нейна приятелка. Сигурно е имало и такава услуга - да те снимат за диапозитив. В началото си мислих, че е от фотолента, ама там очите са бели, вместо черни, а зъбите са черни... Нали е негатив.
Както и да е - сега повечето са поразлепени - преди са били слепени с някакво съветско лепило, подобно на нашата "Рила".
Имали ли сте такива и вие?
Диапозитиви и апаратчета
Диапозитиви и апаратчета

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Ники (29 август 2009 22:36)
Първото е от типа Stereoview, демек изображенията трябва да са две еднакви и като се наблюдават през апарата изглеждат "обемни". Второто го виждам за пръв път. В училище ни прожектираха върху тавана или от обикновените, с единично изображение, или от филмова лента.--------------------
 
 
№2 от: borovinka (29 август 2009 22:51)

Аха,да.Това с едното око e с квадратни диапозитивчета,а това с двойните-действително са с два еднакви образа.Да,изглеждат реалистични-нещо като 3D става...Даже това апаратче има и копче,което се върти- приближава и отдалечава.


 
 
№3 от: furious_kid (30 август 2009 10:40)


Оппа! Моля, фото!
При стереоскопичното фотографиране двете картинки си приличат, НО СЪВСЕМ НЕ СА ЕДНАКВИ!!! Заснема се едновременно с два обектива, от два ракурса, които съответстват съответно на гледните точки на лявото и дясното око... След това с помощта на специален уред - като Stereobox-а горе, или през поляризиращи очила и т.н., всяко едно от тези изображения се представя пред съответното око и се получава ефект, аналогичен на нормалното ни зрение... Прави се със специални стереоскопични фото- или кинокамери, като например ТАЗИ.
Колкото до заснемането на диапозитив* като носител, Borovinka, това си е съвсем нормална снимка... Просто трябваше (и трябва, ако още снимаш на лента) да си купи човек съответното филмче - цветно или по-рядко срещаното черно-бяло.

*диапозитив - от гръцкото dia - през и латинското positivus - положителен

 
 
№4 от: borovinka (30 август 2009 12:37)

И как става от лента?
Аз съм проявявала снимки от лента с всичките неща светване в тъмна стая на фотохартия,разтворите,но не не и такива да стават на диапозитив...


 
 
№5 от: furious_kid (30 август 2009 13:02)
Ами проявяването на диапозитивна лента става по същия начин, даже на същото оборудване, както и на негативна такава... Само, където се използва друг процес - шестстъпков (профи) или тристъпков (любителски) Е-6, за разлика от С-41, използван за негативните цветни ленти. Просто химикалите, последователностите и времената са различни.
А! При проявяване на диапозитивна лента в любителски условия, се работи по-внимателно и точно, отколкото на негативна. Защото при негатива може при отпечатването на снимката да откоригираш цветност и плътност, ама при диапозитива липсва елементът печат... Другият вариант е - бегом до фотостудиото, там вече всичко е автоматизирано! xixi2

 
 
№6 от: Ники (30 август 2009 13:57)
Корекция - двете изображения при "стерео" наблюденията са ПОЧТИ еднакви; разликата е основно в ракурса на лявото и дясното око. Благодаря за своевременната намеса, FK!--------------------
 
 
№7 от: borovinka (30 август 2009 15:45)

Сега вече разбрах как става :).Ами аз не любителски - в истинска лаборатория съм проявявала-някога в училище имахме предмет фотография и предавахме и за изложби :)но правехме от цветен филм чернобели фотографии.


 
 
№8 от: freja (31 август 2009 03:34)
Имам второто апаратче, черното, т.е. "единичното" и в скоро време ще кача всичките диапозитиви. pionerche Много се радвам, между другото, защото дълго време го смятах за изгубено, а то било просто преместено yeyeye .

 
 
№9 от: borovinka (1 септември 2009 00:22)

Твоите диапозитиви какви са? Моите са от музеите.


 
 
№10 от: freja (1 септември 2009 04:48)
И моите повечето са от музеите, особено едни с разни накити, корони и бижута по тях, царски разбира се - мммм, то прелест, то чудо, колко съм си мечтаела, като ги разглеждах, чак окото ме заболяваше (свитото smile24 ). Но имам и от градове - не помня точно, но нещо като картички бяха, изгледи, такива неща. За тези два вида се сещам, ако има и други - забравила съм ги, но те ще ни дойдат бонус .

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 0
Гости: 15

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?


 
 
 
 
Ново в ПУК!