Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
 
 
Архиви
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
Август 2019 (3)
Юли 2019 (3)
Юни 2019 (9)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Мечето Миша
8-08-2008, 15:51 | Автор: isi | Категория: Галерия / Видеоархив / Наука, спорт, изкуство

Започна церемонията по откриването на ХХIХ ЛЕТНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ - ПЕКИН 2008! Успех на нашите участници!
А ето го и МИША!
Мечето Миша
Мечето Миша
Мечето Миша
(горните 3 снимки са от мрежата)
А тук е и едно шоколадче с Миша, което Freja ни предложи преди около месец-два!
Мечето Миша
Всъщност вие разбрахте, че просто намерих повод да припомня талисмана на Летните олимпийски игри в Москва през 1980 година – МЕЧЕТО МИША! Била съм доста малка тогава, но мечето Миша присъстваше неизменно през всичките ми детски години. Снимки, календарчета, значки, шоколади с мечето Миша, курабийки с формата на Миша ... (Обещавам, ако направим с помощта на свекърва ми такива меденки, да снимам и да кача тук – снимката де, не меденките!)
Но не само това!
Споменът ми от Олимпиадата в Москва и по-точно от нейното откриване ( или може би закриване?) е като от най-красивото и най-цветно нещо, което може да съществува. Спомням си как с мама и тате бързахме да се приберем вкъщи, където имахме цветен телевизор, а откриването беше вече започнало. Началото му бяхме видели при баба на село на черно-белия телевизор и тате казваше, че на цветно ще е страхотно.! Аз съм била малка – нямала съм 3 и половина, но наистина си спомням – цялата потънах в големия фотьойл и гледах! И беше страшно цветно, страшно динамично, страшно величествено! Патосът сигурно е бил голям – нали все пак Олимпиадата е в Москва! За мен всъщност откриването (или може би закриването) – това беше Олимпиадата! Друго не помня! Но за мен Олимпиадата се превърна в най-великото нещо, което хората могат да сътворят заедно! Естествено това просто е била моята първа лятна Олимпиада в живота ми, естествено дотогава не съм била гледала много цветни предавания, естествено не съм и виждала толкова много хора, събрани на едно място, но все пак...Вижте сами и изгледайте докрая, за да видите любимецът ми Миша и неговите сълзи – мен и сега ме впечатляват!
Ето тук!Там има и други клипчета от Москва 80.
Например това, в което ще чуете цялата песничка "Довиждане, Москва!"
Аз и другаде писах, че за мен Олимпиадата и Асамблеята "Знаме на мира" бяха форумите  на световния мир! Това естествено не съм си го мислила  на 3 години, ала по-късно в детството си - да. Хора от всички страни  (подчертавам  всички – так си мислех, повече отколкото мога изобщо да си представя), участват там, творят красиви неща, не се карат, не се избиват, съревновават се, но и  стоят рамо до рамо, опознават се, прегръщат се, радват се и тъгуват заедно, плачат, когато си тръгват! Има бели, жълти, черни хора! Както по плакатите и в детските рисунки!
Но всъщност не всичко е било така.... Разбрах го доста по-късно! Москва ‘80 е била бойкотирана от западните държави тогава заради нахлуването на съветски войски в Афганистан. Затова в Москва са участвали най-малко държави след 1956г .– само 80. Следващата пък олимпиада в Лос Анджелис 1984  е била бойкотирана от нашите социалистически страни – това пък защо? Да си върнем – на кого? И назад в историята Олимпиадата не е чиста от политика, противоречия  и ...смърт! Не е каквато аз я бленувах като дете! Примери: нацистката олимпиада през 1936г., мюнхенското клане през 1972г.,  има и 3 несъстояли се Олимпиади заради Първата и Втора Световни войни.... А нали в Древна Гърция, когато е имало Олимпиада, войните са спирали, а не обратното!
И сега  отново Олимпиадата  в Пекин не е само спортно събитие, и сега политиката е вплетена в красивите цветни олимпийски кръгове!  И допингови постижения,  антидопингови скандали! Най-многото милиарди  вложени при подготовката, тепърва ще се сравняват и печалбите! И броят златни медали е  държавно поръчение – САЩ или Китай ще са първи?
А аз си мечтая Олимпиадата за мен отново да е величествен сблъсък  на човешките спортни постижения, чисти постижения, не допингови световни рекорди! Иска ми се отново тя да е символ на обединеното мирно човечество, както в детските ми представи! Да е красива, както тогава! И нека отново победеният да поздравява победителя, а  победителят отново да прегръща победения, успокоявайки го и в знак на признание за достойната битката! Може би за много спортисти Олипиадата  все пак е точно това! Надявам се!
Защото:
"Ние битките обичаме,
битки слънчеви и снежни!
Във атаки смело тичаме,
но в атаки БЕЗ ГЪРМЕЖИ!"
Е,  въпреки всичко, за мен мечето Миша ще си остане символ на мира, редом с  бялото гълъбче, символа на Асамблеята! Миша  не беше талисман на Олимпиадата, каквато трябва да бъде, но за мен си е част от  Олимпиадата на  моите мечти!

***

С най-голямо удоволствие добавям снимка на "малкото мече Миша" на donaddt, за което тя писа малко по-долу!
Мечето Миша
Надявам се, че  donaddt няма да има нищо против, ако припомня още едно нейно "мече Миша"  от статията "Още значки".
Мечето Миша
Добавям и бащината рулетка с мечето Миша, явно е било навсякъде! - от Надя
Мечето Миша
Мечето Миша


***

Пак от isi:
Прехвърлям и тук няколко мечета Миша, които съм качвала в други статии:
Лъжичка  за кафе Миша
Мечето Миша
Мечето Миша
Меденките Миша и формичката за тяхната направа
Мечето Миша
Мечето Миша
Мечето Миша
Изрезката от... нещо :)) с Мечо Миша  - образец за горните сладки :)))
Мечето Миша
... и съдържанието на гърба й  (тото-тираж по случай Олимпиада  Москва '80)
Мечето Миша
А ето още ценни находки с Миша от ХриС hi
- Още значки Миша
Мечето Миша
- Мокри освежаващи кърпички с Миша!  Иха!
Мечето Миша
Мечето Миша
И салфетка Миша, българска, от Polgara:
Мечето Миша
И Миша на държавната лотария - от TRIXYY:
Мечето Миша

Добавено от donaddt:
А ето и двете по-големи мечета - бяло и кафяво. И така вече семейството им е пълно, smile

 

Добавено от isi: Ето още веднъж двете мечета Миша – кафявото и бялото - притежание на Ицака: "Мисля да възстановя бялото мече, като му оцветя нужните детайли. Аз съм професионален скулптор и художник." 

Чудесно би било! Ще очакваме снимка! smiley

 
Цена: 1,5о лева grinning

 

 

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: MilaNikol (10 август 2008 10:49)

Препратката ми помогна да върна много спомени. И след като разгледах всички предоставени клипчета, свързани с олимпиадата в Москва, продължих с връщане към по-скорошните олимпиади - началото на тазгодишната в Пекин, миналата в Атина. Оцених помпозността на днешните откривания, но не мага да се освободя от усещането, че ОНАЗИ олимпиада наистина носеше призива за мир... Или порасналият в мен човек не иска да се сбогува с вярващото в добрите намерения дете...


 
 
№2 от: isi (10 август 2008 13:33)
Добявам още два линка към клипчета от откриването на олимпиадата Москва 80! Те просто абсолютно показват, защо съм си мислила, че тази Олимпиада е израз на световния МИР!  Манифестацията на нациите, патосът, песента - марш "Здравствуй, самый мирный на свете, стадион моей мечти!" (може би имам правописни грешки и грешки в падежите   ) - ето ги!
А тук е детското шоу, което пък задължително гледайте - с всичките любими детски руски песнички, със стотици деца, мечета, кукли, кончета, отзад със знаменца са нарисувани деца-приятели, мечето Миша, Слънцето, улыбка... Как да не си мисли едно дете, че просто светът е поумнял и МИРЪТ е факт!--------------------
 
 
№3 от: ive (10 август 2008 17:51)

Да си призная - не бях гледала Олимпиадата в Москва (досега). Мечето Миша, обаче, го помня много добре. Беше навсякъде около мен години наред. Част и от моето детство. 

Знаеш ли, Isi, споделям мнението ти затова, че някой използват Олимпиадата с нечисти и недобри намерения. Но ги има и другите - с желание за мир, за радост, за нещо хубаво.


 
 
№4 от: swetew (11 август 2008 13:55)
Бях ученик в техникума и от стипендията си купих през 80-та един гумен Миша. Стоя на телевизора дълги години. Беше хубава Олимпиада - с настроение и наши успехи. Волейболистите ни дори стигнаха финал (а дано да е на кадем за сегашната!). А че и тогава, и сега имаше и политика в спорта и олимпизма - спор няма! На който му се чете за това нека види:
http://bglog.net/BGLog/21121
Но при всички положения споменът е по-романтичен от действителността!

 
 
№5 от: Надя (11 август 2008 15:08)
Аз и сега се вълнувам..май защото съм си още дете, като всички вас.

 
 
№6 от: donaddt (14 септември 2008 10:32)
Имах три гумени мечета Миша, две по-големи - бяло и кафяво и едно по-малко, кафяво. Ние си ги знаехме като майката, таткото и детето Миша. Снощи си намерих малкото мече и съм страшно доволна,

 
 
№7 от: isi (15 септември 2008 15:41)

Малкото гумено мече Миша, което donaddt e открила, вече е част от статията! Благодаря много за снимката, donaddt! А аз изведнъж се сетих, че точно ти ни беше показала и значка с мечето. Добавих я и нея тук. 
Обещала съм и все някога ще снимам онези меденки - Миша с олимпийските кръгове! Само да ги направим веднъж и ... Преди да ги изядем де!
--------------------
 
 
№8 от: donaddt (15 септември 2008 20:15)
Ееее, много му се радвам. Толкова съм бързала да го снимам, че му е излязла изцапаната муцунка. А значката я бях забравила.

 
 
№9 от: GalkaBalka (21 януари 2009 17:01)
Бяха ми подарили такъв гумен Миша, имах и една пластмасова значка с него, но не кръгличка, а самият Миша.

 
 
№10 от: Надя (1 юли 2009 13:06)
Още един символ с мечето Миша, този път на рулетка.

 
 
№11 от: mia.yaneva (1 юли 2009 13:53)
А-а-а, като ще колекционираме да колекционираме - тук си заслужава според мен добавка и сладките Миша, и лъжичките за кафе :)

 
 
№12 от: isi (29 октомври 2009 00:37)

Помъчих се да изпълня препоръката на Мия - да посъбера мечетата Миша на едно място pionerche 
--------------------
 
 
№13 от: ХриС (31 октомври 2009 16:45)
Ето и от мен малко значки Миша
http://picasaweb.google.com/lh/photo/w-KTthZOAJ6w56hNmcqWzQ?feat=directlink
И нещо,което с изненада намерих днес в гаража-освежаваща кърпичка с Миша
http://picasaweb.google.com/lh/photo/MV4vZFL7TJL_oNv2gMhX2w?feat=directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/hSD5Dxw0hR1s-y7-iR8wrA?feat=directlink 
 
№14 от: ваняя (22 януари 2010 23:00)
БОЖЕЕЕЕЕЕЕ не сьм мислила че пак ще видя закриването на олимпиадата, аз сьм била кьм 3 годишна обаче и до днес помня как Миша отлетя а аз ревах. Благодаря, че ме вьрнахте в един от най ярките ми спомени

 
 
№15 от: катя милушева (23 януари 2010 00:32)
Много мислих, ама да се "похваля", че от тази олимпиада с мечето Миша  в ръце си дойде една моя съселянка. Няма да ви кажа точно коя е, но и до днес я дават по репортажите от минали времена.nomer1 И наше село начело!

 Освен това си имам лични спомени от съприкосновението с нея, но...лични!smile24

 
 
№16 от: gamina (24 януари 2010 11:46)
Кажи поне спорта
Аз пък си имах родител на тая Олимпиада.

Съм си имала по-точно, защото съм се пръкнала на следващата година. Сложна работа, някакво бъдеще предварително в миналото xaxa2


 
 
№17 от: катя милушева (24 януари 2010 12:52)
Ех, GAMINA! Да си призная, аз съвсем не обичах физическото като дете, даже и до сега се шегуват с мен, защото у дома връзваха един конец на 50-60 см височина мужду двата кревата в кухнята и ме караха да го прескачам, но аз само се засилвах старателно и спирах пред него. smile24 smile24Но тогава се радвах на постиженията на това момиче. По нелепа случайност една поточна лента й отряза пръстите на едната ръка в работата на майка й....
Става въпрос за Йорданка Донкова.

 
 
№18 от: gamina (24 януари 2010 14:13)
Катя, не знам защо, но бях сигурна че става дума за леката атлетика, майка ми беше на 400м. Били са заедно тогава, а и после.

Аз като семейно обременена с лека атлетика, тренирах десетина години, но после нещо ме примързя

 
 
№19 от: mia.yaneva (24 януари 2010 14:33)
Благодаря, Исе и на всички! Въобще чудничка колекция стана!  yess

 
 
№20 от: alex66 (27 май 2011 00:57)
Имах фланелка с МИША.Тогава бях на 14г.

 
 
№21 от: donaddt (26 декември 2012 11:36)

В края на 2012 са намерени и двете големи мечета - бялото и кафявото. Качвам снимка.


 
 
№22 от: Ицака (26 юни 2018 14:36)

Здравейте! Ето и от мене две мечета. Преди да се сдобия с бялото, търсих информация в руски сайтове, но не намерих нищо. След като ми го изпратиха и го разгледах, видях, че отдолу цената е на български – 1.50 ЛВ. Т.е., бялото мече е произведено в България. 


 
 
№23 от: isi (29 юни 2018 00:48)

В статията добавих и двете мечета Миша на Ицака :) Той ни е обещал да възстанови бялото мече и да ни изпрати снимка! Звучи чудесно, ще очакваме :) 
--------------------
 
 
№24 от: boysta3 (4 юли 2018 00:35)

Иси, виж последната статия за снимката от Младежкия театър 80те:

има едно момиченце с гащеризонче...


 
 
№25 от: boysta3 (12 юли 2018 16:53)

Ок, Иси, ясно, не приемаш това мече (или коте) за автентичното мече Миша - символ на олимпиадата в Москва. Но преди седмица някъде, по Канал 3 повтаряха едно предаване спортно Кръвна група шампион и там за наше щастие имаше профил на големия ни шампион по класическа борба Александър Томов, който бе показал и снимки от последната си олимпиада - тази в Москва и бам! за наш късмет показаха и 3 снимки с мечето Миша, явно донесено за неговото дете тогава, пък и като символ за него си, просто сантимент, а и няма какво да си кривим душата - мечето е много сладко. Ето и 3те снимки с куклата на мечето Миша. Ако искаш ги прибави горе в колекцията си.

https://imgur.com/eT1h4sX

тук някъде година по-късно (1981-1982), предполагам в Левски Спартак.

https://imgur.com/KkOQEfu

пак от същия период, освен медалите от кариерата си, и мечето миша, до него е и благоверната му съпруга

https://imgur.com/WgfU1Y3

отново снимка с Миша и съпругата си (около 1981-1982)

Сега видях (в Уикипедия), че кариерата му продължава до към 1984 г. или 1985 г (на 35-36 г). Така че снимките може да са в този период 1981-1984.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 1
Гости: 14
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!