Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Матрьошките
4-09-2008, 02:08 | Автор: freja | Категория: Архивите са живи / Галерия
Матрьошките!
 
Матрьошките
 
Когато наскоро разбрах, че думата "матрëшка" произлиза от личното име Матрëна, а то на свой ред - от латинското "matrona", означаващо знатна дама; майката в семейството, за малко да се изненадам. Все очаквах да е нещо, свързано с руското село, и то съвсем не знатно. Но както бях на прага на изненадата, изведнъж си спомних, че матрьошките в нашите домове не служеха само за украса. По-точно, служеха за украса (в хола, разбира се), докато бяха нови-новенички сувенири, донесени/изпратени от Великата съветска страна. А щом поостарееха, биваха щедро предоставяни на нас - децата и най-после изпълняваха естественото си предназначение - да ни забавляват.
 
Без да подозираме произхода на названието им, най-често играехме с тях на "Майки и деца" - какви по-подходящи участници от тези многочислени семейства! Най-голямата от комплекта беше "майката", останалите - "децата", а най-малката - "бебето". Нямам спомен липсата на баща да е била фатална за игратаxaxa2. Когато пък разполагахме с няколко комплекта кукли, ги нареждахме всички заедно по големина и отново най-голямата от всички беше "майката", най-малките - "бебетата"; изобщо, закъде семейство без бебета! Или ги оставяхме разделени на отделни "семейства".
 
С много на брой матрьошки можехме да играем на "Учителки" - разполагахме с достатъчно "ученици". Матрьошките влизаха в употреба и при игра на "Топло и студено", защото в тях винаги можеше да се скрие някой по-малък предмет, а на никой не му хрумваше да го търси вътре. В тях си криехме малки предмети (тайни бележчици, пръстенчета, съкровища...) и без да играем на "Топло и студено" - нали редовно изникваше нужда от скривалища за туй-онуй! Освен това дървените кукли ставаха "пътници" в нашите влакчета и камиончета. Или актьори в импровизираните ни "театри" (със или без параван). Или просто ги разглобявахме и сглобявахме, нареждахме и пренареждахме ей-така - за удоволствие и с удоволствие. Понякога от недоглеждане ги затваряхме на обратно и двете им половини се оказваха обърнати в противоположни посоки.
 
Матрьошките
 
Първото попълнение в моята армия от матрьошки беше един комплект, произведен в... България! Това не ме притесняваше, защото за първи път виждах нещо подобно. Мама го купи отнякъде и го считах за най-красивото нещо на света! Тогава още не ходех на училище, значи трябва да е било 1980/81.
 
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
 
Няколко години по-късно - към 1985 - Полина Демченкова от Москва ми изпрати съвсем оригинални руски матрьошки. Те бяха повече на брой, по-малки на размер, много по-фино изработени и прецизно изрисувани. Тогава направих разликата с нашенските по-груби имитации, които безславно бяха изместени от почетната стълбичка на моите предпочитания.
 
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
 
Последните два комплекта ми бяха подарени през лятото на 1989 от украинката Татяна Тракало, с която си гостувахме на разменни начала. Комплектите са два, защото и ние със сестра ми сме две - да има по един за всяка. Ние обаче се възхитихме на подаръците само привидно, колкото да не я обидим. Все пак, тези кукли не можеха да се сравняват с руските си посестрими!
 
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
 
(Между другото, не искам да ги обиждам, но украинките наистина приличат в лице на тези украински матрьошки. Или поне моята Татяна приличаше.
Следвайки тези си мисли, се питам как ли биха изглеждали матрьошки, произведени в Нигерия... Или във Виетнам?...)
 
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
Матрьошките
 
Безспорно, харесвани или не чак толкова, красиви или не особено, матрьошките бяха култови фигурки в нашето детство - за украса или за игра. В този смисъл, дали в тях действително нямаше нещо знатно?...
 
 
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ive (4 септември 2008 10:44)

Аз имах един комплект матрьошки - четиричленно семейство. Беше ми ги подарила приятелка на майка ми, която работеше в СССР. Бяха красиво направени и стояха върху грамофона в детската стая. Доставяше ми удоволствие да ги разглобявам и сглобявам. 


 
 
№2 от: isi (4 септември 2008 11:28)

Аз пак не можах да се сдържа и пак се включвам, но матрьошките много ги обичам! Аз имах точно тези българските (но не знаех, че са български) - дори мисля, че бяха със същите цветове, но май имахме още еднин комплект, друга  разцветка, за сестра ми! Искаше ми се да ги видя отново и ето! Пак браво на Freja! Възможно ли е да си толкова прибрано дете! Все едно цял живот си ги пазила, защото си знаела, че този момент ще настъпи, ще го има този сайт, ще има расли-недорасли деца, които ще искат да ги видят отново! И не само тях! Благодаря, че споделяш с нас съкровищата си!
Иначе съседите ни имаха един голям комплект истински руски матрьошки - при всички случаи над 6, но може и доста повече да са били? Така ми се е струвало в сравнение с моите.  Най-голямата беше мнооооого голяма. Веднъж ми ги бяха дали да си играя с тях. Аз и сега гледам, че се продават и искам едни матрьошки за подарък! Малко са скъпички и има доста кичозни (дори нещо като кукли Елцин или подобни) Но ше открия най-красивите и най-големите! За мен винаги са били някак вълшебни!
Между другото в игрите с тях ми липсваше "бащата" и понеже от българския комплект 2-та по големина не е много богато окрасена, решавахме, че тя ще е "бащата" - че това са мъжки дрехи Някой път пък играехме на дете, майка, баба и прабаба Нали всяка от матрьошките "ражда"  своето дете! xaxa2
--------------------
 
 
№3 от: Надя (4 септември 2008 14:54)
Ако щете ми вярвайте, но тази българската поредица я имаше и у нас, а я намерих и в дома на мъжа ми. От цялото семейство обаче сега е останала само една и тя в жълто и зелено, не ми даде сърце да я захвърля в някое чекмедже и сега стои на секцията, за спомен от едно славно минало. И както преди избърсвам праха от нея и винаги и се усмихвам когато я поставям. Аааа някой да знае нещо за неваляшките? И те ма са от рода на матрьошките но друга тяхна разновидност.

 
 
№4 от: freja (4 септември 2008 16:34)

Куклата-неваляшка само на външен вид леко напомняше матрьошката, най-вече по закръгленостите си. Но неваляшките бяха много по-големи, направени от една съвсеееем тънка пластмаса (която много лесно се чупеше), в долния край вътре в кухото си тялото имаха нещо тежко и благодарение на него никога не падаха, винаги оставаха прави, само се поклащаха, ако ги наклониш до земята. Вътре имаха също нещо дрънкащо, не знам какво, обаче като се разклати неваляшката, винаги дрънкаше. Звукът беше подобен на много нежно звънче. Братовчедка ми имаше такава кукла, донесена от СССР, мен обаче тази радост никога не ме огря .

А българската матрьошка е със сигурност българска, защото отдолу на най-голямата има български печат от производителя (тъмно лилав, правоъгълен), който за съжаление вече не се чете, макар че мастилото дълбоко е пропило в дървото.


 
 
№5 от: zaharisa (5 септември 2008 13:09)

Аз имам само руски матрьошки и независимо от сувенирното им предназначение съм убедена, че с тях трябва да играят деца. Не знаех че и тук са се произвеждали . Но Неваляшки имаше - най-често червени или сини, по-рядко пъстри те бяха и по-големи. Имахме и една във формата на клоун. Доколкото знам, неваляшките са измислени за забавление на бебетата. Има и една детска песничка  Мы - милашки
                  куклы - неваляшки
                  яркие рубашки
    
              


 
 
№6 от: Надя (5 септември 2008 13:45)
Вече знааам!! hiphip Този въпрос ме тормозеше отдавна и олекна ми сега, когато знам какво е неваляшка. Благодаря на Фрейа и Захариса за подробните обяснения. Когато видях картинката между другото, всичко ми светна. Виждала съм ги в бабите ми, май са по старо поколение ирачки.
Фрейа тия дългучестите ли са украинските, цццц.., не съм знаела че имат чак такава разлика от руските. А твоята приятелка Т. Тракало ми направи изключително впечатление с тази фамилия xaxa2 .

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 0
Гости: 17

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: