> Галерия > Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка

Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка


26-06-2009, 17:13. : mia.yaneva
Мили другарчета - ето търсените пазарски мрежички. Тези са на моя дядо, запазени от татко.

 
Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка

Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка

Може пък и скоро да станат актуални, с тези екологични проблеми и да ни трябва модел за плетене smile24 smile24 smile24 Но пък са икономични и удобни, ех! Свиват се на малко топче и хоп в дамската чанта. Пък ако са ярки - червени, зелени, сини, жълти ... Бенетон ще завижда направо fellow . Може и модна линия да въведем "Това не е найлонов плик, това е мрежичка "Нашето детство" (Хе-хе!) Трудно ще се пише на тях, но пък може да са в пликче с надпис. И представете си влиза наконтена девойка в магазина и пита: "Може ли мрежичка "моето детство"? И една зелена, и една жълта, и една оранжева - за едни приятелки купувам, че е много фешън. Лошото е, че всичко се вижда вътре, но пък те и сегашните модни чанти са прозрачни - от тези, най-фешън и по-фешън :)))

Това, както се пееше в една популярна по бригадите песен на Hellowееn - in future world...

А как беше в нашето детство? В нашето детство с тези мрежички се ходеше до бакалията. В тях влизаха един хляб, две-три кисели. Захарна пръчка за мен. (Щото те захарните пръчки при нас се продаваха в хлебарницата fellow ). Номерът беше да имаш няколко мрежички, защото мръсното кисело мляко и течащото прясно не се слагаха при хляба. И имаш една за хляб, друга за плод-зеленчука, но за по-едричките плодове. Грозде, череши трудно се пренасяха в тях. Но сини сливи, ябълки, картофи - таман! Пък и всички тези магазини като бяхме деца бяха отделно и в близост до къщи. Тоест - взимаш мрежичката и отиваш в едната посока за хляб. Връщаш се вкъщи, оставяш мрежичката и хляба, взимаш някоя по-стабилна платнена торба и по другата улица за млякото. Или до плод-зеленчука. Аз не помня да съм излизала с пет различни торби едновременно за различните спирки, защото те си бяха в различни посоки и центърът винаги беше в къщи. Много се ядосвах тогава на това разположение - как не може всичко в един магазин! И обичах суперите, когато ги имаше. "Отивам до супера" - звучеше направо гордо!

А в детството си като по-малка не ги обичах тези мрежички по две причини. Срам ме беше да ме пращат с тях на пазар. Изглеждаха много пенсионерски като модел и десен - все ги правеха черни, ей такива бордо, кафяви... Май най-светлото беше сиво и нещо като мръсно синьо. Но пък и нормалните платнени пазарски чанти ми изглеждаха още по-бабешки, та в квартала по едно време в ранните ни тинейджърски години на мода пак излязоха тези мрежички. А и бяха практични - не само като големина, но и се перяха лесно и веднага съхнеха. Как мразех миризмата на засъхнало разтекло се прясно мляко! Уф! А то понеже вечно капеше и течеше, тия мрежички се перяха след всяко пазаруване. Струва ми се, че се продаваха по малките павилиончета и струваха дребни стотинки - 0,20 или не помня колко. И като бяха модни, всички ги обрах от дядо.

А ето и един бонус - НАЙ-СТРАННАТА ПАЗАРСКА ЧАНТА с рекламните знаци на повечето заводи и марки тогава. С илюстрации на Борис Димовски ok2

Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка

Какво ще кажете сега на тази находка, а!?

Сигурно е от Дома на хумора или Пловдивския панаир или и аз не знам откъде. (Ще трябва да питам притежателя, ако помни откъде се е сдобил с нея. Пък що и да не ми я подари, за музея някога - ха-ха!) Интересно ми, ако можем да разпознаем всички марки и заводи по нея (в избледняло червено). Аз не разпознавам всички.

Разпознавам: Завод "Буря", Габрово, НарМаг, Балканкар, Булгарплод, нещо като Българска кожарска индустрия, макар и със знак ДБ или БД, някакви Т и Е крилати в един знак има, КДН ???, Родопа, платове, нещо като кръгче със стрелка ...

Бе най-странната торба, която съм виждала.
 
 
.................
 
Добавено от isi:
Това е една съвременна мрежичка, за сравнение yess , пълна тематично с габровски шеги xixi

Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичкаТърсено-намерено: Любима пазарска мрежичка

... както и нейното предназначение и употреба pionerche
Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка 
(щракнете върху снимките за увелечние :)))
 
 
 Добавено от Катя Милушева:
Пазарска мрежа тип "чанта" с изображение на Шипка.
Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка

Добавено от tivesto:
Саморъчно оплетена от сезал габровска чанта за пазаруване.
Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка
и още една плетена мрежичка
Търсено-намерено: Любима пазарска мрежичка