Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Март 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Март 2019 (12)
Февруари 2019 (7)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (8)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Автентично от началото на 80-те
27-10-2011, 13:32 | Автор: Натали Никол | Категория: Архивите са живи / Песнопойка

Неведоми са пътищата...архивни! Невероятно, но факт е, че майката на моя приятелка е запазила запис върху магнетофонна лента от началото на 80-те. През 2008-ма ми го препратиха. Благодаря Светли, благодаря лельо Мари!

Предлагам ви уникална /най-вече за мен/ възможност да чуете генералната ни репетиция за една от селските ни вечеринки. Бяхме невероятна банда, в която бях единственото градско дете. Прехвърчах от летния лагер направо на село при баба и там като Паисий Хилендарски просвещавах в последния музикален  тренд :em_34: . Бащиното ми село е изолирано и има своя самобитна банашка култура, затова се разчиташе много на крехките ми детски плещи да пренеса най-последната мода в детската музика на съответното време. Пишех текстовете по памет, разучавахме ги по цял ден, без музикален съпровод, без ноти - само по това, което съм възпроизвела. Да се има предвид, че пея фалшиво и нямам никаква представа как съм го правила, но съм солист на всичките ни музикални изпълнения. Настръхвам от ентусиазма, който сме имали. Обявявахме вечеринката и бабите и дядовците от цялото село се стичаха - всеки понесъл по един стол - за да ни чуят как пеем, правим сценки, танцуваме. Славно време! 

Ако издържите виенето, което е моето соло на "Гренада", ви обещавам че на "Аз съм българин с българско име наречен" ще ви смая с почти вярно пеен.

На записа се чуват някои от песните, които има в песнопойката на НД, но са само с текст. Не помня заглавия, но си ги съчиних сега за да направя опис: 

  • "Не ни разделят цветовете"
  • "Гренада"
  • "На уличка малка"
  • "Аз съм българин с българско име наречен"
  • "Лиляна с героичното сърце"
  • "Армандо"

Слушането може да не е особено приятно, но е запечатало 100 % автентичния дух на времето ни. За бога, какви страшни текстове са имали песните ни! Помня, че беше важна мелодията, беше важно да пеем - независимо какво и независимо дали можем.

Ето го и  оцелелият повече от 25 години запис.

БЕЛ. админ: Дабавении в НД (wma-файловете не са много хубави за "вграждане" - тъй че ги оставям само за сваляне):

pesni-ot-detstvoto.wma [4.17 Mb] (сваляния: 329)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Цонка (27 октомври 2011 14:03)

em_82 Страхотно, Натали! em_125 Благодаря ти, че ни покани на вашата автентична вечеринка! Така ми се разтуптя сърцето!.. Идеше ми да скокна при вас на сцената, та да запеем заедно!
Е пък много сте добри! Дори си мисля, че е трябвало да продължите творческия си път като банда.
Благодаря ти и за това, че ми припомни пълния текст на песента за Лиляна. Тя ми е любима /песента де/: "Ой кокиче, снежнобяло..." em_116
--------------------
 
 
№2 от: Натали Никол (27 октомври 2011 14:30)

Цонче, какво си говориш, изтезавали сме бедните възрастни хора. Помня как гледахме зад "завесата" - две плюшени пердета, закачени между две дървета как разкривени баби и дядовци се поклащат в далечината и ни обземаше "сценичната" треска em_13 от пълнещия се "салон". "Сцената" представляваха няколко тротоарни плочки, подредени в пътека.

Цоне, а на Лиляна помниш ли второто име? Георгиева? Помня само, че беше партизанка и като че ли имаше нарочна книга за нея. На корицата беше нарисувана девойка с пистолет в ръка и вълни в късо остриганата коса. Освен, ако не я бъркам с тази за Зоя Космодемянская, разбира се. Лелее, колко пъти съм я препрочитала тази книга, сега нищо не помня.

А, да! Беше обкръжена отвсякъде, но избиваше една дузина хора преди да загине. Нещо като ранен Рамбо в дамско изпълнение.Много истински сълзи сме изтъркаляли като четяхме, много жал ни ставаше. А колко лесно беше да ни манипулират.


 
 
№3 от: Цонка (27 октомври 2011 14:48)

Лиляна Димитрова. Една от петимата от РМС.

Цитат: Натали Никол
изтезавали сме бедните възрастни хора

Натали, ако знаеш само колко бих се зарадвала, ако днес децата от нашата махала решат сами да се организират, да попеят, да ни поразвеселят с техни изпълнения, да ни поизтезават така... em_101 Не щат! Хем им показахме преди доста време как се прави. Но сами не се хванаха да си спретнат тържество.
--------------------
 
 
№4 от: Натали Никол (27 октомври 2011 15:18)

Цоне, ама много си права em_66 . Има една работа, която ме измъчва. Не мога да си представя спомените, които ще имат нашите деца. Трудно ми е, да не казвам невъзможно. Опитвам се да си представя техния сайт след време, когато те се опитват да сглобят спомените си в мозайка, през 2050-та да речем. Дали изобщо ще имат такива? Дали ще са цветни като стъкълцата на калейдоскопа, както са нашите? Дали ще са дъхави и дали ще могат да извикат миризмата на горещ селски краишник, намазан с гъша мас и поръсен с шарена сол и ще ухаят ли като три теменужки, брани за мама. Дали ще са изяли пет зелени джанки с трескАта? Ами ще има ли книжки изобщо, които са прочели за да ги издирват? И дали белите ще са невинни като нашите или ще имат запис на мобилния телефон как бият преподавателката в часа по английски език като в този клип, който ме ужаси!? Дали ще знаят какво означава глашатай, за да имат такъв раздел в сайта си? И изобщо ще могат ли да оценят вещите си от детството, че да се умилят, ако някой снима дървен учителски пергел със затъкнат в него тебешир? Ами кои филми ще издирват? Онези, с грозните квадратни глави от Cartoon Network? Въобще, кое ще ги настрои носталгично до сълзичка. И в крайна сметка ще имат ли нужда от спомени? Не съм оптимист, не съм.


 
 
№5 от: mchukanov (27 октомври 2011 16:01)

  аааа, БРАВИСИМОООО, Синьора em_125 em_81 em_83 (нали така завършваше куплетчето на Армандо )

  Цонеее, колко бяха Петимата от РМС em_46 em_6 

...

Цитат: Натали Никол
Дали ще са
 

... ЩЕ! em_9
--------------------
 
 
№6 от: Натали Никол (27 октомври 2011 17:13)

mchukanov, ама ми стана драго от оптимистичното "Ще". Ай дано, че като се прочетох сега по-горе, ми много нравоучително съм се произнесла.

Току-що си дадох сметка, че записът, който съм споделила с дружината в статията, е единственият паметник на детския ми глас. Не притежавам друг звуков файл или каквото и да било. Изтръпнах при мисълта, стана ми особено. Вие имате ли си такива записи? Ценно преживяване било след повече от 25 години. Другото, което ми щукна е, че съм разнасяла  песните ни от града и лагера до село като магнетофон без ролка. Подвижен музикален стан em_7, никой не гледаше фалшиво или не, важно беше да бълвам армандо-култура em_10


 
 
№7 от: Гергана (27 октомври 2011 17:26)

Чудесно Никол! Първата песничка ми беше любима и от време на време си я тананикам. em_2 Малко ти завиждам, защото моите записи от детството изчезнаха някъде. em_8 Имах запис на песни и рецитация на 5 годишна възраст. Касетката се пазеше до началото на 90-те. После се родиха пеменниците ми и много обичаха да играят с касетките...Та тогава изчезна някъде. Обърнала съм къщата поне 10 пъти, но я няма и няма. Остава ми единствено да разглобя секцията в хола, ако евентуално  е паднала отзад някъде.


 
 
№8 от: bat_mitco (27 октомври 2011 21:18)

СЛУШАХ em_35 , ЧЕТОХ em_38 , МИСЛИХ em_17 ...ОТДЕ СЕ Е ВЗЕМАЛ ТОЗИ ЕНТУСИАЗЪМ...ТОЯ ДИВ МЕРАК ДА ПРАВИМ ТАКИВА НЕЩА...НЕ САМО ДА МЕЧТАЕМ, АМИ ДА ИМАМЕ...ТАМ КАКВОТО НИ Е БИЛО НУЖНО ДА ИМАМЕ...ЗА ДА СИ ГИ СБЪДВАМЕ МЕЧТИТЕ...ИСКАШ ДА ПЕЕШ В ГРУПА  И ПРЕД ПУБЛИКА...БАААААМ...И МУ НАМИРАШ КОЛАЯ...ИСКАМ ПЕЩЕРА - ВЗЕМАМ ЧУКА И СИ Я ИЗДЪЛБАВАМ В СТЕНАТА НА КУХНЯТА...ИСКАШ ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ- ИЗРЯЗВАШ СИ КАРТОНЕНИ КЪНКИ И СЕ ПУСКАШ ПО ПАРКЕТА...ИСКАШ СНИМКИ ОТ ЛЮБИМИЯ ФИЛМ,АМА НЕ ЧАКАШ ДА ПАДНАТ ОТ НЕБЕТО - ХВАЩАШ СМЯНАТА ОСМИЦА И ЗАПОЧВАШ...В САЙТА Е ПЪЛНО С ТОВА...

ПИТАМ СЕ ОБАЧЕ - МОЖЕМ ЛИ И СЕГА...ПРИМЕРНО ДА УДАРЯ ЕДНО ЯКО СОЛО НА КИТАРА...И КОГАТО ЕДНИ РАЗБИРАЧИ  ВЗЕМАТ ДА ВИКАТ "УУУУУ...ТОВА Е ВЕЛПАПЕЕЕЕЕ...И СТРУНИ ИЗОБЩО НЯМААААА..." НА МЕН ДА НЕ МИ ПУКА, ДА ИМ ТЕГЛЯ ЕДНА ОТ ОНИЯ НА ДЯДО СТЕФАН ДЖАМБАЗА И ДА ИМ ОБАДЯ КАК ДЖИМАРАТА Е СВИРЕЛ СЪС ЗЪБИ...

  БЛАГОДАРЯ ТИ НАТ... em_81 И ЗА ЗВУКА, НО ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА ТОВА, КОЕТО Е НАД НЕГО...
--------------------
 
 
№9 от: mimoza (21 април 2016 15:59)

Здравей

Този запис страшно ми напомня на едно мое преживяване. Щтракваше копчето на касетофона и ние запявахма.Поддържахме темпото с пляскане на ръце. А кои сме ние. В Пионерския дом. Трябваше да научим тези песни, защото отивахме на среща с децата от цял свят: бели жълти черни и червени. "Знаме на мира"1979г.

Още си пазя жълтите чанта шапка и тениска от униформите тогава.

Благодаря за записа. Върна ме в детството ми с мълниеносна скорост. pionerche  love  bravo2 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 0
Гости: 15

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?


 
 
 
 
Ново в ПУК!