Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Октомври 2021 (3)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
Май 2021 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Песнопойка: „Септемврийци”
5-07-2008, 01:09 | Автор: freja | Категория: Архивите са живи / Песнопойка
СЕПТЕМВРИЙЦИ
Раздел: Песни за боеве и партизани

Когато над Дунав се мръкне
и сънен Балканът заспи,
отново в полетата бойни
пожарът на бунта гори. (2)


Отново вървят септемврийци...
За всеки загинал герой
те мрачно проклинат: "Убийци!
Ний пак ви зовеме на бой!" (2)


Ний искаме пак свободата,
земята и нашия труд,
че ние твориме благата
със сърпа и тежкия чук. (2)


А тихият вятър отнася
гласа на прикрития враг
и глуха закана оглася
селото и димния град. (2)


Кълнем се в смъртта ви, другари,
и в всеки загинал герой,
че скоро часът ще удари,
часът на съветския строй! (2)


Червеното слънце ще грейне
във всички бедняшки сърца
и в новия кървав септември –
кълнем се – ще бием врага! (2)
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Andro (14 ноември 2008 18:04)

 
 
№2 от: Асенчо (20 ноември 2008 22:08)

В текста има грешки.

 

Отново вървят септемврийци
И ЖЕРТВИ НАРОДНИ БЕЗБРОЙ.
И СТРАШНО проклинат: ,"Убийци,
ний пак ви зовеме на бой!

и глуха закана оглася
селото и ТЪМНИЯ град.

 

Кълнем се в смъртта ви, другари,
и в всеки загинал герой,
че скоро часът ще удари,
часът на ЩАСТЛИВИЯ строй!

Текстът по спомени ли е писан? 


 
 
№3 от: furious_kid (21 ноември 2008 03:16)
Асенчо, "грешки" (или по-скоро идеологически "поправки") има в това, което е качил Andro като песен и в това, което си писал ти... Лично на мен ми е интересно ВАШИТЕ спомени откъде (и откога) датират, защото не бях я чувал в такова изпълнение! А иначе текстът, цитиран по-горе си е ОРИГИНАЛНИЯТ, написан от Христо Кърпачев... 
 
№4 от: gamina (21 ноември 2008 04:06)
За жертвите не помня, обаче "димния" град го помня, с него сме я пели. Чудех се защо пък "димен"... още не знаехме думичката "смог" тогава. :)
редакция: аз я помня от някое време между '85 и '89, Враца ;)

 
 
№5 от: isi (21 ноември 2008 12:16)
Аз със сигурност съм я пяла и слушала с идеологическите поправки - не с текста от freja. Но чак сега открих разликата. Абсолютно съм сигурна за "ЖЕРТВИ НАРОДНИ БЕЗБРОЙ" и за "СТРАШНО проклинат". Furious, явно по мое време са засилили някои внушения, въпреки че и за "ЩАСТЛИВИЯ строй" съм сигурна, а там пък не знам каква е идеята (вместо "съветски"). Прецени - аз съм набор '77 и съм от Г. Оряховица (както вече знаете де). Но gamina пък е по-малка от мен Може в различните окръзи - по различен начин, а? Не знам за andro и Асенчо--------------------
 
 
№6 от: eli (21 ноември 2008 14:50)
'74, по втория, апокрифен явно вариант. Срамното е, че помня само първите куплети, с много маршова стъпка, сигурно сме имали преглед на маршовата песен, знам ли. А си мислех, че поне тези песни се водят "класика"podsmruk Както и да е, весело шуми, бум! НО (към Асенчо): тонът може да е една идея по-учтив, а

 
 
№7 от: freja (21 ноември 2008 17:37)
Ами написаният от мен текст е текстът, който сме учили в училище, но понеже интересен спор стана, довечера ще проверя дали го няма в "Песнопойката" (книжката) - все пак тя е достатъчно стара, а и песента - също. Ако я има - ще кача снимка на резултата.

Относно следното четиристишие:

Отново вървят септемврийци...
За всеки загинал герой
те мрачно проклинат: "Убийци!
Ний пак ви зовеме на бой!"
,

някой ще ми обясни ли каква би била логиката, ако вторият ред бъде заменен с думите "и жертви народни безброй"?? Ще стане "Отново вървят септемврийци и жертви народни безброй" - кой, жертвите ли ще вървят отново? Наред със септемврийците?... Явно ще да принадлежат към различни групи... Жертвите, които не са септемврийци, но вървят заедно с тях... Абе съвсем ми се губи смисълът, да ви кажа. Докато има смисъл за всеки (един) загинал герой да крещят по едно "Убийци! (и т.н.)"P.S. Хм... Сега забелязвам, Асенчо, че ме питаш дали текстът бил писан по спомени... Убий ме, толкова текст, при това - изгубил силата си, при това - след толкова години, не мога да възпроизведа така точно. Но пък ти може би имаш писмено доказателство на твоя вариант?? Освен това, ако премахнеш онова "и", което си начервил, няма да можеш да изпееш въпросния ред (освен ако не замениш "в"-то с "във", разбира се).

 
 
№8 от: furious_kid (21 ноември 2008 19:05)
Цитат: freja
някой ще ми обясни ли каква би била логиката, ако вторият ред бъде заменен с думите "и жертви народни безброй"?? Ще стане "Отново вървят септемврийци и жертви народни безброй" - кой, жертвите ли ще вървят отново? Наред със септемврийците?... Явно ще да принадлежат към различни групи... Жертвите, които не са септемврийци, но вървят заедно с тях... Абе съвсем ми се губи смисълът, да ви кажа. Докато има смисъл за всеки (един) загинал герой да крещят по едно "Убийци! (и т.н.)"


Зомби! Зомби-и-и-и!

Понеже темата ми стана страшно интересна, ще взема да ви спретна, като изляза от болницата, една здрава подборка от такива куци "заменки"... Не знам, какво толкова ги сърбеше стройните редици на цензорите, но "кръпки" имаше и в най-любими песни, като песента за Солунските братя например... А впрочем това явление на неграмотност преля устремно в чалгата, когато започнаха да опорочават някои стари парчета от градския фолклор...

 
 
№9 от: freja (22 ноември 2008 02:34)
Хи-хи... Живите мъртви направо... Зомбита, духове, привидения - все персонажи любими, но едва ли авторът тях е визирал, нали... mig_mig

Към Асенчо: тук е цитиран същият текст като "моя", и то - цяла година преди аз да го публикувам и половин година преди изобщо да се регистрирам в НД. Още повече, че забелязвам и една правописна грешчица в началото, каквато аз не бих могла да си позволя => не съм го пускала аз в онзи блог. За да бъда по-убедителна, след малко ще ти покажа и снимка на "източника", от който свалих песента - т.е. моето тефтерче (като предварително се извинявам за ужасния почерк, с който съм я писала в 5-6-7 клас; ама наистина ужасен). Има точно два варианта за начина, по който текстът се е озовал в тефтерчето ми: или съм го преписала от учебника по музика/литература, или от дъската, където преди това го е написала учителката.

За съжаление, в "Песнопойката" на баща ми тази песен я няма. Но ако някой си пази учебник от 5-6-7 клас, можем да проверим hmmm .


P.S. Ето го и източника!


P.P.S. Асенчо, нямам търпение да видя твоя източник .


Аха! Разкрих ги мошениците!!! Не само, че са направили строя щастлив, ами и са отрязали последния куплет! Идея нямам защо, пък и както вече казах - смисълът в новия вариант или се губи съвсем, или видимо не се променя (димен/тъмен - какво значение има...), така че защо им е било да променят думите, ако някой може - да ми каже! Да де, слушах я сега в Датата (http://store1.data.bg/gesak/KOMUNISTICHESKI/), тези септемврийци ми взеха акъла днес .

 
 
№10 от: gamina (29 ноември 2008 22:36)
Аз пък друго се сетих... нямам ясен спомен къде съм я пяла тая песен, но пък баба ми беше учителка и едно солидно количество песни съм ги научила от нея. Та вероятно това е причината да помня непреработения първи вариант

 
 
№11 от: freja (30 ноември 2008 03:37)
Какво съвпадение, gamina, и аз днес си мислех за тази песен. И стигнах до извода, че то решението през цялото време е било пред очите ни:
Ами във втория куплет авторът въвежда спорния "всеки загинал герой", а в предпоследния завършва с него мисълта си. По този начин първите два куплета ни запознават с бойната обстановка и със заканата към врага, а последните два - с клетвата за победа и светло бъдеще. Всичко това - в името на загиналите герои, разбира се. Сигурно в литературните анализи на стихотвотението нищо такова не пише, но на мен това ми хрумна. (А хрумването ми пък беше нещо като обосноваване защо смятам, че в оригинала няма безброй народни жертви.)

 
 
№12 от: Петър Иванов (12 август 2020 10:04)

Много, много закъснял коментар, но като съм почнал...

В Събота, на едно парти далеч от България започнахме спор точно по този въпрос, и не можахме да се разберем.  Обаче, след издирване на стари книжки и записи в кашони на тавана, май че стигнахме до съгласие. (Дали сме наистина успели, ще се разбере следващата Събота)

Проблемът е в това, че маршът е композиран много по-късно от стихотворението, и то след смърта на автора, който е убит впрестрелка с полицейска/армейска група през 1943-та година. 

Вариантът на Асенчо е по-близък до оригиналното стихотворение, и до песнта, която се пееше в Плевен, през 80-те години.  Самата песен има поне три варианта, или поне толкова изрови компанията за три дена: в един учебник от 60-те, в една песнопойка от 80-те, и от един съвременен про-комунистически уебсайт.

Предполагам, че хората запознати със стихотворението са заменяли думи в "официалния" текст на песента без да се замислят, и най-различни варианти са съществували локално, в зависимост от това, кой е пял най-силно.


 
 
№13 от: kitten (12 август 2020 13:56)

И аз я знам във варианта на Асенчо и Иси.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 0
Гости: 15

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?