Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Юли 2020 (1)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Снежна бърканица в приказките
19-12-2009, 15:10 | Автор: isi | Категория: Архивите са живи / Приказки
Бях обещала, че ще ви припомня още зимни приказки.
Защото за нас зимата не може и не трябва да е само заледени пътища, затворени проходи, вериги, катастрофи, селища без ток, аварийни групи, сметки за отопление, закъснения в градския транспорт, счупени крайници, поредни скандали ...
 
За да не виждаме само това,  ето един приказен зимен свят, който макар и с виелици, макар с вълци в гората и с босоного момиченце по улиците на града, е един топъл, уютен, грижовен свят, човешки свят, макар и най-често пълен с герои - животни... Но и с много деца!

Снежната бърканицата е между  16 приказки от 8 автора. Може те ли да ги познаете? Без помощта на интернет? :)))  Знам, че можете :))) Има и тъжни, има и весели... А сигурно има и много невключени тук ...


АХ, ЧЕ ХУБАВ СВЯТ!
СНЕЖНА БЪРКАНИЦА В ПРИКАЗКИТЕ

 

Всички млъкнаха. Ноемврийският ден беше тъмен и студен. Над далечната планина бе паднала мъгла. От ниското небе ръмеше. Яребиците се събраха на купчинка да се топлят. Заекът дремеше под тръна. А таралежът беше потънал в дупката, издълбана в слога.

Привечер небето стана оловносиво. Долетяха първите снежинки, смесени с редки капки дъжд. Заекът отиде да пасе в нивите, но скоро се върна премръзнал и изкалян.  

— Лошо време, брей! — оплака се той, като гладеше мустаците си и отърсваше кожухчето си от снега. — Ако знаех, че и тая година ще дойде работата дотам, щях да си изкопая и аз някоя дупка. Но здраве да е, това ще стане догодина!

Снегът се засили. Снежинките падаха от небето на гъсти роеве. Полето побеля. Само тръните останаха да се чернеят. Но ето че и по тях започна да се лепи сняг. Студен вятър замете полето. Земята замръзна. Над храстите се образува малка пряспа.

(1) Под снега - Емилян Станев

.......

Зиме, когато земята се покриеше с блестяща снежна пелена, идваха зайчета, тичаха насам-натам, а понякога дори и прескачаха еличката - каква обида! Ала минаха още две години и на третата дръвчето стана толкова високо, че зайчетата трябваше да го заобикалят.

(2) Елата - Ханс Кристиан Андерсен

........

Тръгна дядо Мраз по градове и села и почна с чудни шарки да изписва прозорците по къщите. Върви той в тия нови места и среща по пътищата шейни, влачени от силни коне, звънчета весело звънят. Върви по горите, чука по дърветата, кичи ги със скреж и пее песен със своята стара Виелица — такава песен, че който я чуе, тръпки го побиват.

(3) Дядо Мраз и внуците му - Елин Пелин

.......

Ваню и Кунето залепиха очи на изпотения прозорец. И видяха широкия, белия път. Нападал от небето сняг — един човешки бой. Затрупал дърветата, затрупал малките къщурки, затрупал гората. Студено и страшно е на полето. Големи постали вълци сноват по пъртината, гледат към село, където пушат комините, точат си зъбите и ръмжат. Никой не смее да ходи там.

(4) Житената питка - Ангел Каралийчев

.........

Беше ужасно студено; валеше сняг, а и започваше да се смрачава; това беше последната вечер в годината, вечерта срещу Hова Година. В тоя студ и в тая тъмница по улицата вървеше едно малко, бедно момиченце, гологлаво и с боси крака

(5) Малакат кибритопродавачка - Ханс Кристиан Андерсен

..........

— Това са бели пчели, които се роят — рече старата баба.
— Имат ли си те царица? — попита момчето, което знаеше, че истинските пчели имат царица.
— Да, имат си — отвърна бабата. — Тя хвърчи винаги в най-гъстия рояк. Тя е най-голяма от всички и никога не стои на едно място. Ту се спуща до земята, ту се издига чак до черните облаци. Понякога нощем лети из улиците на града и наднича през прозорците. Тогава прозорците замръзват и се покриват с чудни цветя.

(6) Снежната царица - Ханс Кристан Андерсен

..........

Веднъж през зимата, когато снежинки се сипели като пух от небето, царицата седяла до прозореца с рамка от черно абаносово дърво и шиела. Както шиела и от време на време поглеждала към снега, си убола пръста и върху снега паднали три капки кръв. И аленото изглеждало толкова хубаво върху белия сняг, че тя си помислила: "Ах, да имах дете бяло като сняг, с бузи алени като кръв и с коси черни като дървото на прозореца!"

(7) Снежанка - Братя Грим    и пак

......... 

Над капчука в игли,

сред парцали мъгли,

по заспали ели

сняг вали, сняг вали
...

Колко весело било! Слънцето греело, снегът блестял като от слюда и хрупкал под копитцата на еленчето и лапките на котето

(8) Бяла приказка - Валери Петров

.........

Надвечер снегът беше мек и нежен. Покривите на къщите блещукаха, капчуците тихо сълзяха. От премреженото око на зимното слънце идеха топли лъчи. Те се промъкваха между чистите оснежени вишнови клончета и къпеха шарената възглавничка на прозореца. Върху възглавничката дремеше черната затлъстяла котка и броеше врабчетата, накацали пред керемидената клопка, поставена на плета. В затоплената стая мирно стояха две дечица: Петърчо и Марийка. Петърчо шареше пода с тебешир, а Марийка нижеше герданче от сини мънистени зърна.

— Како — обърна се Петърчо към момичето, — искаш ли да излезем на снега?

— Искам — отвърна Марийка, — ама хайде по-напред да попитаме баба може ли.

(9) Снежното момиче - Ангел Каралийчев

..........

Една зима старците седели в малката си къщичка и гледали през прозореца как на улицата си играят със снега дечица. Току-що било паднало сняг и такъв бял, чист, мек и пухък — да му се ненагледаш. Играли що играли децата, най-после захванали да правят от сняг една баба. Старецът казал:

— Хайде, старо, да излезем и ние да направим от сняг една баба в градинката.

— Добре, старче, да излезем да се поразходим, само че защо ни е баба да правим: по-добре да си направим от сняг едно детенце.

(10) Снежанка - Елин Пелин

.........

За Нова година мама подари на Тошката две жълти вълнени ръкавички. Те имаха само по едно пръстче, но бяха леки пухкави и топлички. За ръкавичките мама разплете какината фланела, защото такава хубава прежда никъде не се намира. Пустата мама! Отгоре на ръкавичките извезала две кученца от червени конци. Те не са живи, но досущ приличат на Страхилча.

(11) Топлата ръкавичка - Ангел Каралийчев

.........

И Гарванчо долетява, наготово се гощава, па за Новата година, както му е обичаят, дига тънка дряновица, удря Вълча, Лиса, Зая — ред поредом ги изрежда, суровака и нарежда:

— Сурва, сурва година, по Вълчова гърбина, по Лисини краченца, по Заюви ушенца — да ги злото забрави, да сме живи и здрави до година, до амина — да похапнем пак от млина!

(12) Срещу Нова година - Ран Босилек

.......

Била зима. Настъпил бил месец януари. Толкова сняг навеяло, че от вратите трябвало да го изгребват с лопата, а в гората дърветата били до пояс в преспи и дори не се поклащали, когато ги връхлитал вятър. Хората седели в къщите си и палели печките.
В такова време, привечер, злата мащеха отворила вратата, видяла как мете виелицата, а после се върнала при топлата печка и казала на заварената си дъщеря:
- Иди в гората да набереш кокичета.

........

Сред селските ливади, по които се виждаше снежец, навалял през нощта, стоеше тъжен и самотен старият щъркел Вежко Белодрешко.

До него пасяха няколко крави и два-три коня. По-далеч, под оголените върби край реката, говедарят Иван беше наклал огън. Наметнат с ямурлука си, той грееше премръзналите си ръце. Сив и лют дим се издигаше към мъгливото и мрачно небе. Из калното поле се носеше миризма на запалени сурови дърва.

Вежко Белодрешко стоеше неподвижен, настръхнал от студа. Перата му бяха оцапани и смачкани, а дългият клюн лежеше на гърдите му като голям червен орден. От време на време Белодрешко трепваше, поглеждаше към земята, сякаш търсеше да клъвне нещо, и пак замираше. ...

    Хм — обади се гарванът, — ти си видял много земи и морета, но ти не си виждал никога зима, истинска зима, когато студеният вятър реже като нож, а стъблата на дърветата пукат от мраз. ... 

(14) Старци - Емилян Станев

.......

Зимно време, щом падне снегът и усетя, че ми е студено, ставам свиреп като тигър, истински фантом и страшилище за снежните човеци. Другите врабци се свиват покрай комините, някои дори се напъхват вътре, да се топлят на пушека, и излизат оттам по-черни от коминочистачи, а аз се разхождам свирепо по покрива и само чакам на хоризонта да се появи снежен човек. Щом снежният човек се появи на хоризонта, надавам боен вик и се втурвам стремглаво към него в най-открит бой.

(15) Ние, врабчетата - Йордан Радичков

.......

Надвечер децата направиха в училищния двор един снежен човек, сложиха му за нос червена чушка и той почна да душка като ловно куче. Наложиха на главата му едно вехто пробито бомбе и снежният човек си помисли, че бомбето е пробито, защото трябва да му се проветрява мозъкът. Направиха му дълги мустаци от вълна. Мустаците увиснаха надолу, ала щом децата мръднаха да търсят очи, снежникът дигна ръка и почна да ги засуква. Подир малко веселите деца донесоха две топчета от лимонадени шишета и ги набиха под челото на бялата мустаката глава. Снежният човек изведнаж прогледа. Озърна се наоколо и въздъхна:
— Ах, че хубав свят!

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: regina (19 декември 2009 15:29)
Много трудно, Иси! Първите две трябва да са Емилиян Станев - но не бих могла да ги разкажа, със сигурност има на Ангел Каралийчев, но кои? Тук са Малката кибритопродавачка и Снежната царица на Андерсен, Белоснежка и червенорозка, а за Тошката и Страхилчо със сигурност съм чела...но не помня кой е авторът и за какво става дума в приказката:(

 
 
№2 от: ive (19 декември 2009 15:36)

Много обичах приказки. И досега така.

"Малката кибритопродавачка", "Снежанка".


 
 
№3 от: regina (19 декември 2009 16:01)
Ей, объркала съм Снежанка с "Белоснежка и Червенорозка"

 
 
№4 от: zaharisa (19 декември 2009 16:13)
тези и аз ги познах и да не забравяме Житената питка frantic

 
 
№5 от: isi (19 декември 2009 16:44)
Аз обещавам да напиша заглавията на приказките и авторите, скоро :)) И линкове към тях, за да си ги припомните :)) Но доста от тях ги имаме тук на сайта под някаква форма :)) Изброили сте част от приказките съвсем точно :)))
regina, за първата приказка си права, но за втората... Ти дори точно си я качвала тук при нас --------------------
 
 
№6 от: Дяволчето Фют (19 декември 2009 16:47)
Дали един от авторите не е Йордан Радичков?!

Изкушавам се да прибавя и аз нещо.
   Снежна коледна нощ в Лондон. Снежинките се сипеха над островърхите покриви и калдъръмените улици на стария град. С бастун в ръка, Ебенизър Скрудж, най-богатият, най-стиснатият и най-пресметливият лондончанин, си прокарваше път по оживения тротоар.
Един засмян Дядо Коледа подрънкваше със звънче и събираше пари за бедните. "Честита Коледа", провикна се той, но старият скъперник се сгуши още повече в палтото си и го подмина.

 
 
№7 от: regina (19 декември 2009 17:07)
ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ СРАМ! Да не позная Андерсен! Тогава излиза, че босоногото момиченце не е кибритопродавачката? нали са 8х2. Глупости! Не е казано, че са по равно - може само една да е на Е.Станев, а три - на Андерсен::)) Впрочем и за Ваньо и Кунето съм чувала...много отдавна.

 
 
№8 от: cvetelinka (19 декември 2009 18:16)
Според мен първият откъс е от Емилиян Станев, вторият - от "Елата" на Андерсен, третият е от Елин Пелин, четвъртият е от "Житената питка", петият е от "Малката кибритопродавачка". По-нататък имам пропуски Седмият е от "Снежанка", деветият - от "Снежното момиче" на Каралийчев, №13 според мен е от "Дванайсетте месеца" на Самуил Маршак. За последния откъс имам само догадки. Не е ли Андерсен? 
 
№9 от: Чудакът от 6-ти Б (19 декември 2009 18:25)
Да се пробвам и аз! Първият откъс ми се струва, че е от "Къщичка под снега". Третият от "Житената питка", четвъртият от "Малката кибритопродавачка", петият - "Снежната кралица", шестият - "Снежанка и седемте джуджета", седмият - "Бяла приказка", деветият  - "Снежното момиче", десетият - "Топлата ръкавичка", а за предпоследния си мисля, че от "Ние, врабчетата".

 
 
№10 от: катя милушева (19 декември 2009 19:42)
    Аз разпознох на пръв прочит:"Снежната кралица","Ние врабчетата","Снежанка""Къщичка под снега""Житената питка""Топлата ръкавичка""Дванадесетте месеца".И другите са ми познати ,но да оставим по нещо за всеки.
Колко вълшебство има в тези приказки!? Иси!

 
 
№11 от: zori djunkova (19 декември 2009 21:27)
"Бяла приказка" от Валери Петров
"Дванайсетте месеца" от Ханс Кристиан Андерсен
"Гарван грачи" от Ран Босилек
"Малката кибритопродавачка" от Ханс Кристиан Андерсен
"Житената питка" от Ангел Каралийчев
"Ние, врабчетата" от Йордан Радичков
Тези познах само.

 
 
№12 от: isi (19 декември 2009 22:30)

Почти всичко познахте, скоро ще сложа и останалите :))
Откъсът от "Дванайсетте месеца" си е на С. Маршак, не е на Андерсен, Зори. Ама и Андерсен има една за дванайсетте месеца, но сега нарочно погледнах - казва се "Дванайсетте пътника" и е друга приказка :)))  А на Ран Босилек всъщност се казва "Срещу новата година" :))
Ама май броих сега, авторите са 9 , не  8 ... И приказките все грешно ги изкарвам, ама те са си 16...  Мисля, че авторите всичките ги изброихте, само Ангел Каралийчев, Елин Пелин и Емилиян Станев имат по още една приказка, те май останаха неразкрити ... На Емилиян Станев  неразкритата приказка я имаме в сайта като част от нещо специално...
--------------------
 
 
№13 от: admin (19 декември 2009 23:21)

1 откъс - Под снега на Емилян Станев
2 откъс - Дядо Мраз на Елин Пелин
3 откъс - Елата на Ханс Кристиан Андерсен
4 откъс - Житената питка на Ангел Каралийчев
5 откъс - Малката кибритопродавачка на Ханс Кристиан Андерсен
6 откъс - Снежната царица на Ханс Кристиан Андерсен
7 откъс - Снежанка и седемте джуджета на Братя Грим
8 откъс - Бяла приказка на Валери Петров
9 откъс - Ангел Каралийчев, но не се сещам името на приказката - Снежното дете?
10 откъс - ?
11 откъс - Топлата ръкавичка на Ангел Каралийчев
12 откъс - Срещу Нова година на Ран Босилек (виж: http://detstvoto.net/index.php?newsid=1136)
13 откъс - Дванайсетте месеца на Ханс Кристиан Андерсен  (а може и да е както е казано на Самуил Маршак - сигурно преразказ, честно не знам кой е автора!)
14 откъс - Старци на Емилян Станев
15 откъс - Ние, врабчетата на Йордан Радичков (Страшилище за снежните човеци - ауу!)
16 откъс - Снежният човек на Ангел Каралийчев

Ааа - с помощта на Чудака 9 "Снежното момиче" се казваше, уф!

П. П. Иси, за удобство добавих номерация на откъсите, вярвам не се сърдиш

На дяволчето Фют, естествето откъса е от "Коледни песни" на Чарлс Дикенс--------------------
 
 
№14 от: isi (20 декември 2009 00:11)

Значи остава да кажа, че 10 е "Снежанка" на Елин Пелин - приказка с подобен край като Снежното момиче и Снежният човек на Каралийчев

За номерацията изобщо не се сърдя, ама може би не сте забелязали, но аз идейно като приказка го бях подредила - от ноември, през Нова година, до Януари... и с ключови думички - преход    , даже в началото не ми се искаше да слагам разграничители между абзаците...  Явно повече като задачка сте го приели... Надявам се ще откриете и прочете отново и самите приказки :)))

А това на Фют мисля, че не е точно цитат от "Коледна песен" на Дикенс, по-скоро някакъв преразказ? Или греша?

Ааа, а "Старци" на Емилиян Станев къде я имаме в сайта?  Още една задачка
--------------------
 
 
№15 от: admin (20 декември 2009 00:16)
Не, не - аз за това казах да не се сърдиш - първо го прочетох като една (малко странна, ала Джани Родари, но става) приказка Но понеже имаше и задача - за ориентация.--------------------
 
 
№16 от: isi (20 декември 2009 00:34)
Ще намеря и линкове (основно към Моята библиотека) и ще ги сложа за припомняне :))
Но за протокола 13  е от "Дванайсетте месеца" на С. Маршак--------------------
 
 
№17 от: zori djunkova (20 декември 2009 02:00)
И пак за протокола - оригиналната приказка е на Андерсен

 
 
№18 от: regina (20 декември 2009 10:35)
Заинтересувах се от този спор за №13.
Ето "Дванадесетте месеца" на Маршак, само че на руски - мисля че откъсът на Иси е превод точно на тази приказка;
http://www.lukoshko.net/marshak/marsdm.shtml
"Дванадесетте пътника" на Андерсен е съвсем различна приказка, ето я:
http://www.chitanka.info/lib/text/4829
Като поразгледах още нета, има доста издания, включващи "Дванадесетте месеца"
 -  споменати като славянска приказка, чешка приказка, българска народна приказка...май съм за Маршак.

 
 
№19 от: катя милушева (20 декември 2009 10:59)
   Много от тези приказки са преразказани  и побългарени в различна степен, а най-лошото е, че са доста съкратени. Иси, първоначалната ти идея е чудесна, но кой да се сети, нали бързаме да познаем.  

 
 
№20 от: Дяволчето Фют (20 декември 2009 11:18)
Аз мисля, че няма лошо в това приказките да търпят промени, те и затова са приказки - да се разказват, а всеки разказвач си има свой почерк. В разказването им дори има толкова много творчество.
    А що се отнася до откъсчето от "Коледната песен на Мики", то е в превод на Джим Рацци-издателство Егмонт Бг.

 
 
№21 от: isi (20 декември 2009 16:25)
Добавих горе към откъсите линкове към приказките.
А аз да помоля, ако може, дайте линк или пък сканирайте тази приказка за дванадесетте месеца на Андерсен. Аз така и не си я открих - нито в книжките си, нито в нета... Ама може да не съм търсила достатъчно и където трябва :))

П.П. А "Старци" я имаме в Читанката за 3-ти клас, качена и тук в сайта :)))
--------------------
 
 
№22 от: furious_kid (22 декември 2009 14:34)
Уникално, Иси!
stud hi stud

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 0
Гости: 19

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?