> Архивите са живи > "Моето хоби", "Колекционери"

"Моето хоби", "Колекционери"


27-03-2018, 00:27. : Мила Мила

Знаете ли, че в учебната програма на 3 група в детската градина има тема "Моето хоби", "Колекционери" и други подобни. Когато преподавам тази тема, нося част от моята колекция от салфетки. Купувам един пакет красиви салфетки - раздавам ги на децата и им казвам, да поискат от родителите една кутия от бонбони или от обувки и да започнат своя колекция, при което всички са много въодушевени. След известно време питам какво става с колекциите. Някои деца още на другия ден са забравили идеята за колекция, други ми казват "Мама каза, че нямаме кутия" или "Аз исках, госпожо, но мама каза, че не може" и няколко деца казват, че са започнали колекция и са сложили салфетки от рожденни дни, ресторанти и т.н.

Това, което ме натъжава е, че когато в големите супермаркети има някаква игра със събиране на карти, съм била свидетел как майки си комуникират във Фейсбук - Ние имаме този и този номер, а търсим този и се уговарят да се срещнат и да си разменят карти. Пазаруват усилено от магазина, за да им дадат повече карти, а една празна кутия отказват да осигурят на детето, у което се е пробудила колекционерската страст и което иска само, без "помощта" (т.е. парите) на родителите да започне своя колекция.

Но....да се върнем на моята колекция от салфетки, малка част от която ще ви покажа. Това е автентичната кутия, в която започнах да събирам салфетки още в 1 клас. Оттогава колекцията ми неимоверно е нарастнала. Вече заема няколко кутии и подължава да расте.