Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Военизираната игра или „Бягай, Левски!“
19-02-2009, 23:56 | Автор: Ганима | Категория: Училището
  Годините, в които е измислена Играта, са забулени в гъста мъгла. Не е известно нито кога е било началото, нито кой е дал идеята.
  Поне за мен :).
  Разпитвала съм и разпитвам всеки път, когато се сетя, но явно вече спомените не само са мъгляви, ами съвсем са избледнели… Участвала съм само в една, брат ми в две или три, а за още поне толкова са ми разказвали.
  После… пораснах, смених училището и… повече не чух за нея. Разказвала съм тук-там за нея, брат ми също. Гледат ни странно и с учудване.
  Предполагам, че първоначалната идея е била да се пресъздаде залавянето на Левски.  Избирал се е един ученик, който да играе ролята на Левски, и група хора, които да го гонят. В кой момент се е изменила, не се знае, но после вече се играеше друга игра.

  Играта такава, каквато я помня:
  Наближаваше Големият ден на Военизираната игра! Така я наричахме, макар в нея да нямаше нищо военизирано. Очаквахме с нетърпение деня преди това, в който се определяха отборите. Всички се събирахме във фоайето пред учителската стая, място, което по-друго време не беше особено достъпно за ученици. Избираха се двамата капитани – бяха от горните класове – 7-ми или 8-ми. Те избираха последователно по един ученик за своя отбор. И така докато не свършеха учениците. Играеха всички от 4-ти до 8-ми клас, които искаха. Играта нямаше задължителен характер, но беше нещо като въпрос на чест да си участвал в нея!
  Правилата бяха прости – два отбора. Всеки отбор имаше капитан и знаме. Предварително се избираха 2 цвята – май бяха бял и червен – по един за всеки отбор. Играчите си правеха хартиени ленти в съответните цветове, които се носеха на ръката над лакътя. Лентите трябваше да бъдат от тънък картон. Достатъчно здрави, че да не се късат сами при движение на ръката, и достатъчно слаби, че да се късат, когато играч от противниковия отбор ги дръпне. Лентите се късаха в "битка". Скъсат ли ти лентата – се считаш за "убит" и можеш само да наблюдаваш играта до края. Имаше и ученици, които имаха резервни ленти или такива подсилени с тиксо. Слагаха си ги след началото, защото преди това учителите проверяваха всички ленти J.
  Играеше се в Корията. Хълмиста местност в единия край на нашето село. Участваха и учители – като наблюдатели. Все пак не можеха да ни оставят да се мотаем сами в гората winked . Двата отбора тръгваха заедно от училището, но се разделяха в две срещуположни посоки, когато стигнеха Корията. Всеки отбор, заедно с учителите, които бяха негови наблюдатели, си избираше място за лагер. В лагера се ограждаше един голям кръг (с клонки, камъни или издълбана линия – както беше най-лесно), в който се поставяше знамето. Това знаме трябваше да се брани от определен брой защитници, които оставаха в лагера. Имаше и група на разузнавачите, които тръгваха да издирват къде е противниковият лагер. Целта беше да се отмъкне противниковото знаме и да се занесе в собствения лагер. Отборът, събрал 2 знамена в оградения кръг в своя лагер, ставаше победител nomer1.

  Не винаги се играеше съвсем честно, но пък се забавлявахме.
  Някой играл ли е подобна игра в училище или само при нас е имало?

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (20 февруари 2009 00:11)

Неее, не съм играла, но как ви завиждам! 
Подобни игри се разиграваха между блоковете и кварталите в нашия град, но изобщо не с участието на учители и родители и с по-различни правила, включително с пароли, разузнавачи...  - всъщност аз пиша и разказвам, но и в такава игра не съм участвала, така че спирам!

Но твоята игра, Ганима, страшно ми напомни "Закуска на тревата". 
--------------------
 
 
№2 от: freja (20 февруари 2009 06:47)
Не знаех, че имало такава училищна игра. Аз си бях измислила една, но тя не беше толкова организирана и се играеше само у дома. А последиците бяха... бомба паднала .

 
 
№3 от: zaharisa (20 февруари 2009 12:14)

Военизираните игри бяха полу-спортни полу-сюжетно ролеви и доколкото съм чела вариантите им даваха възможност на учителите по физкултура да си ги адаптират според възрастта и околната среда. Смътно ги свързвам със НФК "Родина", т.е. явно са били в рамките на общите изисквания към физическата ни подготовка. Провеждаха се сред природата, в два или повече отбора, по исторически сюжет(с патриотична цел) и засягаха най-много средношколците. То затова ги имаше и в средношколските лагери, иначе къде щеше да се дене "излишната" енергия на почиващите love


 
 
№4 от: Ганима (20 февруари 2009 19:09)
Isi,  забравих да добавя, че тази игра си беше свързана с училищния празник (училището беше кръстено "Васил Левски") и затова имаше учители. Малко набързо и объркано го написах, но и спомените са ми едни такива рехави...

Freja, много хубаво си ги описала твоите игри... продължението в твоята тема ;).

Zaharisa, успокои ме... имало е и други значи .  Странно ми беше, че никой извън нашето училише не беше чувал за подобна игра...


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: