Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Февруари 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
 
 
Архиви
Февруари 2019 (5)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (7)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
Септември 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Таблото с черни и червени точки
18-05-2008, 04:29 | Автор: freja | Категория: Училището

В училище, в лекарските кабинети, в сградите на БЧК, та чак по улиците можеха да се видят най-различни лозунги, табели и плакати, които трябваше да ни научат, че личната хигиена е едно от най-важните неща. Учителките в началните класове педантично възпитаваха тази добродетел у нас, като водеха табла с червени и черни точки.

Всеки клас си имаше такова табло. То беше хартиено, изработено от половин лист бял картон и стоеше на статив на видно място в класната стая. Всъщност представляваше една сложна таблица. В най-лявата колонка се пишеха имената на учениците, а срещу тях бяха графите за попълване. Може би не ги помня всичките, но се следеше за:

  • чиста и изгладена носна кърпичка;
  • чисти обувки;
  • чиста ученическа манта / престилка;
  • измито лице (по какво се познава, че не е измито ли? – ами по гуреливите очички fellow );
  • чисти ръце и изрязани нокти;
  • чисти зъби;
  • чисти уши.

Тези проверки се извършваха всеки понеделник в началото на първия час, затова под всеки показател беше разграфено за много дни. И така, ако обувките ти са чисти – получаваш червена точка в графата за този ден; ако обаче си си забравил носната кърпичка – черна точка в по-горното квадратче. Беше срам и позор да имаш черна точка, затова милите ни майки всяка неделя след традиционното къпане, чистеха ушите ни и режеха ноктите ни, гладеха усърдно изпраните ни престилки и слагаха в джобчетата им идеално сгънатите кърпички, търкаха прашните ни обувки, та да може на следващата сутрин да светим и всичките ни точки да са написани с червен флумастер.

Моята майка беше отличничка в тази си задача и аз проблеми с точките нямах... до трети клас... Тогава ми откриха кариес и ми направиха пломба. След пломбата никога повече не получих червена точка в графата "Зъби", макар че си миех зъбите и сутрин, и обед, и вечер, и на мен си ми изглеждаха съвсем белички и чистички recourse .

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: svetlina (18 май 2008 12:00)
О, да напомним тогава и за чудесните тетрадки, които имаха на задната си корица хмммм, забравих точната дума, нещо като дневен режим - той включваше и хигиената като важна част от живота на ученика.  Ето и малко хигиенични табелки от човек, който е роден малко преди промяната.


 
 
№2 от: donaddt (18 май 2008 18:42)
За хигиената имахме тетрадка. Следяха се само три показателя - чисти ръце, изрязани нокти и чиста носна кърпичка. Тая проверка май се извършваше от звеневите. Абе досадно си беше. Имах по две кърпички - едната показвах, а другата ползвах. Ами така де, за какво ти е чиста носна кърпичка, за украса ли?

После като отговорник по Учебната дейност правех месечно Съревнователно табло. В края на всеки месец на кадастрон разграфявах за следващия месец таблицата. Обаче се научих покрай тая работа да правя много хубави надписи. В началото пишех Табло за дисциплината и не знам още какво си, ама много дълго ми се видя и после го съкратих на Съревнователно табло. В него по дни се оценяваше класа като цяло при различните учители. Ходех след края на всеки час при учителя/учителката с една тетрадка да ми напише оценка за знанията и дисциплината на класа. Сигурно в края на деня съм попълвала резултатите. Тая лудост не си я спомням да е просъществувала дълго, май само един или два срока. Повече ми харесваше да се изявявам в агитацията. Имах календар на Профиздат и там бяха отбелязани събитията за всеки месец с кратка статия - Ден на антифашистката борба, Ден на космонавтиката и т.н. Та оттам се подготвях, а таблата вече нямаха тайни за мен. В гимназията пък си направих едно такова табло със заглавия от вестници и списания и си декорирах стаята с него до следващата смяна на тапетите.

 
 
№3 от: admin (18 май 2008 19:06)
Дона, пропусна пионерската връзка - тя беше най-най-най важния елемент (и пак пропуск - ръба на панталона и полата; чак после идваха ноктите, косата (колко е подстригана!), носните кърпи и пр.
Иначе (май го писах) - ама само бивши пионерски функционери ли сте се събрали тук?! Ужас - ужас!!!!--------------------
 
 
№4 от: donaddt (18 май 2008 20:33)
Админ, чети внимателно, моля. За двете ми носни кърпи - един от първите ми успешни опити да надхитря системата. Всичко ще си напишем, ама то вдъхновението е повей от вятър - трудно се улавя.

 
 
№5 от: freja (19 май 2008 03:30)
Svetlina, точно за дневния режим си бях наумила да бъде следващата ми статия . Пускам я.
donaddt, аз като звеневи с няколкогодишен стаж (още един пионерски функционер, ужас, ужас... ), си спомням, че водех нещо на звеното, но то не беше тетрадка, ами по-скоро дневник. Може и да се лъжа, но почти съм сигурна, че беше напечатано, като книжка и трябваше да го попълвам. Не помня вътре да е имало точки за хигиената, но и тук може да се лъжа. Мисля, че тая проверка са я извършвали отговорниците по хигиената, но помня, че учителката рисуваше после точките по таблото.
admin, много се чудех за връзката, но дори и да я е имало, ще е била синя. Е, и малко червена накрая - нали в 3-ти клас ставахме пионерчета .

 
 
№6 от: dani (19 май 2008 14:20)
Таблото с червените и черни точки беше до 3-ти клас. От 4-ти нагоре таблата бяха в тоя вид, в който ги описва donaddt. Админ, не ни обиждай на "функцоинери" и "активисти", а и ние не го приемаме за обида. Благодарение на нас , "активистите", вие, "хулиганите" станахте хора.   Колко сме се потили да ви измисляме пионерски поръчения , да ви караме почти насила да носите от вкъщи вторични суровини и да се изказвате на пионерските събрания и много други полезни за всестранното развитие неща.
Рапорт даден!
п.п.
Админ, не можеш ли да направиш една смайлка, гарнирана с червена връзка. Много ще ми е уютно да си я слагам в коментарите. Приеми го като пионерско поръчение.--------------------
 
 
№7 от: freja (19 май 2008 17:02)
Оff-topic: dani, аз имам много сладко пионерско емотиконче, всъщност с няколко пионера на него. С червени връзки, естествено, май точно е за "Рапорт даден". Ако admin може да го добави към другите емотикони тук - да пише, ще му го пратя!

 
 
№8 от: donaddt (19 май 2008 21:19)
Да, ама брат ми винаги имаше пионерско поръчение да посети съветски филм (защото друго просто нямаше да направи), а аз да събирам липов цвят и живовляк и не знам още какво си. Добре че покрай Асамблеята "Знаме на мира" ми се поразминаваше с участие в асамблеята.

 
 
№9 от: admin (19 май 2008 21:20)
Пращай, а аз поемам ангажимент скоро да пусна още "емчотикончета", че нещо са ви малко--------------------
 
 
№10 от: dani (20 май 2008 00:38)
Към donaddt: ти на Асамблеята ли си ходила?--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 0
Гости: 19

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!