Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
 
Архиви
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Мили спомени за Жеравна
1-03-2009, 05:14 | Автор: yogimax | Категория: Училището / Лагери, екскурзии, бригади
Имах късмета да се родя в семейство, което има наследствена къща в Жеравна и естествено всички деца от родата бяхме откомандировани там, и така всяко лято, лято след лято на безкрайни игри и приключения. Къщата беше реставрирана от държавата във възрожденски стил през 1977 г. и оттогава стана годна за обитаване, оттогава започна нашето нашествие. Тогава започнахме да пишем нашата история на детството.
Това беше и моето начало, разболял съм се на морето и нашите ме пратили в Жеравна с баба и дядо:
 
1977 г.-помня първите стъпки в къщата, които направих с респект към непознатото, всичко ми изглеждаше точно така светло, както е на снимката:
Мили спомени за Жеравна
И се започна - весели игри с всички братовчеди - лятото на 1979 г. аз съм детето с пистолета:
Мили спомени за Жеравна
През лятото на 1980 г. майка ми пише следното писмо от Жеравна до вкъщи - намерих картичка реликва с текст с дата 18 август 1980 г., което гласи следното:
"... Пристигнахме и заварихме Гитини с Бойко от Варна. Времето е много горещо за сега. Максим (моя милост lol ) не яде и не слуша. Засега смятаме да се върнем на 18 август. Ако не се обадим, майка да чака на 18 август. Ти ще ходиш ли във Варна? Пиши, дано получим писмото ти, докато сме тук..."
После през 1983 г. сестра ми изкарва чудесна ваканция там, като пише в писмото си с дата 21 юли 1983 г. следното: " Здравейте майко, татко и Чани (така ми казваше) ! Пристигнах благополучно в Котел. Рейсът не беше пълен. В Котел ме посрещнаха Бойкови и маминкини. Тука всичко е много хубаво, тези дни ще ходим на Катунищката чешма. Леля Веселка и чичо Нейчо ще си ходят към 25 юли и затова Бойкови ще бъдат тук с леля Донка. Така че ако дойдат Сашкови от Варна през август тук ще бъде лудница. Когато няма кой да ги стяга, ще бъдат много непослушни. Какво ще правите - тук не знам. Тука през цялата седмица валяло дъжд, но сега е топло. Аз спя във външната стая..."
В следващи писма от същото лято тя пише "ходим в дола за орехи, ходим за риба, вечер играем карти на Добромерица, онзи ден ходихме на кино, гледахме Нана, Бойко имаше рожден ден и ходихме на Аперитива" :)
Аз съм бил втора смяна, от август с мама. Помня една дъждовна сутрин братовчедите станаха по тъмно и отидоха за риба на езерото. Наловиха 6 червеноперки до обяд.
Правеха се таласъми и се плашеха по-малките деца вечер, първо мен плашеха, а после като поотраснах, плашех аз :)
Когато поотраснах, пишех писмата сам, ето едно кратко и лаконично в мой стил от 1986 г.:
Мили спомени за Жеравна
И продължих да се връщам там отново и отново, лято след лято, и до сега (фото август 2008 г):
Мили спомени за Жеравна
... там всяка педя земя, всяка глътка въздух, всяко дърво ми говори (2008 г):
Мили спомени за Жеравна
...а братовчедите... те вече не се сещат за Жеравна, само Бойко продължава да идва, само него все още го тегли натам, както и мен.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: eli (1 март 2009 10:55)

Това е едно от най-вълшебните кътчета, след които обикновените "населени" места са толкова... обикновени.
Дори ми се струва, че познах къщата, по улицата към кметството/ пощата ли е


 
 
№2 от: yogimax (1 март 2009 11:11)
Трудно ще я познаеш, понеже не се вижда в общ план. Не е там... dolu Близо е до долния асфалтов път.--------------------
 
 
№3 от: Krista (12 март 2009 12:08)
Жеравна - това е толкова прекрасно място...сгушено в полите на Балкана! Три пъти съм ходила там, веднъж на ексурзия от училище в седми клас, после  през 1995 и миналото лято. Въпреки, че върви към комерсиализиране, (е, то, какво да се прави, такова е времето),  все пак  е запазило  очарованието на тихите малки улички, старите къщи и чешми.  

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 23
Потребители: 2
Гости: 21
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: