Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Приятелите ми от Виетнам
7-06-2011, 09:39 | Автор: a4koto | Категория: Училището / Лагери, екскурзии, бригади
Мили другарчета, заех се да чета статиите от началото на създаването на НД. Попаднах на тази, и прочитайки четвърта точка (Пионерът дружи с децата на трудещите се от цял свят), внезапно изплува един спомен отпреди много години.

Бяхме на пионерски лагер. Сигурно е бил първият в живота ми, когато още не съм била пионерче. Спомням си как възрастните коментираха войната във Виетнам, а на летовището имаше настанени виетнамски жени и деца. Това бяха семейства на воюващи. Никога няма да забравя как ни събраха край лагерния огън и от преводачката разбрахме какво казва една млада виетнамка. Носеше дете на ръце и каза, че някой ден и те ще носят рокли. Тогава обърнахме внимание, че те са облечени с войнишки панталони и някак много тъжно споменаваха този факт.

Това беше моята първа среща с чужденци. По-късно се запознах с Нгуен Виет Чао - студент в България по архитектура, с когото станахме приятели и имахме една много стойностна кореспонденция, а той ме запозна с друг свой приятел. Запознанството ни бе много интересно:

- Радост - подадох ръка.
- Ти.
- Радост- повтарям аз.
- Ти.


Помислих, че не ме разбира, понеже името ми означава "радост", и още няколко пъти така, докато Нгуен се намеси, за да ми обясни, че името на приятеля му е "Ти".
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Айви (7 юни 2011 12:46)
 Радост, при теб отново има интересна случка с чужденци, както с "руското" другарче! em_81

 
 
№2 от: bat_mitco (7 юни 2011 16:12)
ЯСНО ПОМНЯ,ЧЕ НОВИНАРСКИТЕ ЕМИСИИ ПО РАДИОТО НЯКЪДЕ ПРЕЗ '72-'73  НЕ МИНАВАХА БЕЗ СЪОБЩЕНИЯ ЗА БОМБАРДИРОВКИ ВЪВ ВИЕТНАМ И ЗА СВАЛЕНИ БОМБАРДИРОВАЧИ  БЕ -52...ТАМ НЯКЪДЕ НА РАЗНИ САМОДЕЙНИ ФЕСТИВАЛИ ПЕЕХМЕ И НЯКАКВА ИЗМИСЛЕНА ПЕСЕН С ТЕКСТ ЗА НЯКАКВО "ХИПИ ДЪЛГОКОСО С КИТАРА ВЪВ РЪКА" , КОЕТО "ПЕЕЛО ПЕСНИ ЗА МИРА"...СЕГА ТАЗИ САМОДЕЛЕН РОК ЗА МИР МИ Е МАЛКО ТРАГИКОМИЧЕН, НО ТОГАВА... НЕ ЗНАМ ЗА ДРУГИТЕ МИ СЪУЧЕНИЦИ, НО АЗ ВЯРВАХ, ЧЕ ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА Е МРЪСНА ВОЙНА И ТРЯБВА ДА СПРЕ...
 И СЕГА ЩЕ КАЖА :
 МИР ЗА ДЕЦАТА ПО СВЕТА...

http://www.youtube.com/watch?v=Q8DkmzIcDeA
http://www.youtube.com/watch?v=n-u87agJunY
http://www.youtube.com/watch?v=ApYTwX0RgiI--------------------
 
 
№3 от: freja (7 юни 2011 17:55)
Забавна обърквация с тези имена, Радост em_2
Това ми напомни за една история, която дядо ми разказваше, като бях малка. Не знам дали е било истина или виц, но пак беше свързано с имена. По военно време заловили един сърбин/македонец и го разпитвали:
- Како се казуваш?
- Яне се казувам.
Но въпреки, че веднага им казал името си, те започнали да го бият. После пак го питали:
- Како се казуваш?
- Яне се казувам.
Но те пак - бой, бой... И пак го питали:
- Како се казуваш?
- Яне се казувам.
И пак се приготвили да го бият, но се появил един офицер и казал:
- Оставете човека бе, "Яне" му е името.
Работата е там, че разпитващите дотогава мислели, че заловеният казва: "Я не се казувам". А поуката, която следваше, беше, че една дума на един език, може да означава нещо съвсем друго на друг em_9 Само не помня националността на разпитващите.

А по виетнамския въпрос и аз отдавна се каня да разкажа нещо, трябва да го наснимам и ще ви го покажа :)

 
 
№4 от: a4koto (7 юни 2011 20:12)
bat_mitco,
Участвала съм в група за политически песни, и на фестивали съм ходила...дали пък някъде не сме били заедно?!--------------------
 
 
№5 от: bat_mitco (7 юни 2011 20:44)
Цитат: a4koto
bat_mitco, Участвала съм в група за политически песни, и на фестивали съм ходила...дали пък някъде не сме били заедно?!


ААА...АЗ СЪВСЕМ,СЪВСЕМ САМОДЕЙНО...ДАЖЕ СИ СПОМНЯМ ,ЧЕ ХОДИХМЕ НА НЯКАКВО ПИОНЕРСКО ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕНА И БАТЕ МИШО КОМИТАТА МЕ БЕШЕ ВЗЕЛ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА...ТАМ СЯДАХА БАТЕТАТА И КАКИТЕ - КАКА ДИЯНА, БАТЕ ПЛАМЕН КАЛЧЕВ,КАКА СВЕТЛА ЧАКЪРОВА...ТОЧНО ТАМ И ТОГАВА Я ЧУХ ЗА ПРЪВ ПЪТ ТАЗИ ЗА ХИПИТО ДЪЛГОКОСО...А КОГАТО Я ПЯХМЕ В НЯКАКВА УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ВОЙНАТА ВЪВ ВИЕТНАМ БЕШЕ СВЪРШИЛА, В ПЕЕНКАТА СЕ БЯХА ПОЯВИЛИ ПАРЧЕТА,КОИТО ПЕЕХ НЕ ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ , А ЗАЩОТО МИ ХАРЕСВАХА...ИМАШЕ "ВЕНСЕРЕМОС" И" БЕЛА ЧАО" С БЪЛГАРСКИ ТЕКСТОВЕ, ТА И ДВЕТЕ НЕ БЯХА В ПРОГРАМАТА ЗА ОНАЗИ ИЗЯВА...И ОНАЗИ ,НА ПЕТЪР ЧЕРНЕВ,ЗА ПАРТИЗАНИТЕ...--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 25
Потребители: 0
Гости: 25

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: