Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Ученическото творчество в детските лагери
3-10-2008, 23:30 | Автор: donaddt | Категория: Училището / Лагери, екскурзии, бригади
Ученическото творчество в детските лагери

 

Какво да направя като все натам ме влече – изкуството, творчеството, самостоятелното създаване на неща. Все пак бях докосната от магията Асамблея "Знаме на мира" и девиза: Единство, творчество, красота. Та в ученическите лагери имаше потенциал и простор за демонстрация на училищните таланти. Едно са проявите в училище, а съвсем по друг начин изглеждаха в лагера. Обстановката там си беше по-свободна, празнична някак, а и повечето свободно време през периода, лишен от уроци и домашни, предразполагаше за срещи с изкуството, за собствено творчество. Във всеки човек се крие талант – един рисува, друг пее, трети танцува. В лагерите имаше дружинен ръководител, който съвместно с другите учители организираше различните вечери: На хумора, На младите таланти, ученическите дискотеки и разбира се, самата Нептунова вечер (Вечер на Горския цар). Също така и съревнованието "Сръчни ръце", конкурсът за рисунка на асфалт, конкурсът за пясъчна скулптура или мозайка на плажа. Тогава си мислех, че е много лесно да си дружинен ръководител, имаш си програма и само трябва да си я спазваш. И кой да ти мисли за подхода към всяко едно дете, как да се организираш, та на всички да им е приятно и интересно, както ми е било на мен. Защото аз лично с удоволствие се включвах в повечето такива инициативи, в рециталите, в конкурсите и тържествата. А ето и някои от тях:

 

Мозайка и скулптура от пясък.

Това е приложимо само за морските лагери. Просто си е очевидно. Като не можем постоянно да сме във водата (то е ясно, че 1 учител не може да следи 20 деца постоянно), или си устройвахме състезателни игри, като да целим клечки с джапанки, волейбол, картоф, пиян морков или събираме мидички и водорасли, зариваме се в пясъка и си правим причудливи фигури на брега – замъци, животни, птици и цветя. Моделирането с мокрия пясък си е едно неповторимо изживяване да пресъздадеш неудържимите си фантазии. При мозайката се очертава квадрат и се заглажда. Върху гладката повърхност се очертава фигурата, може да се издълбае или да се натрупа пясък, впоследствие се украсява с мидички, камъчета, водорасли, цветни стъкълца. Друга техника е върху гладката повърхност да се редят мидички и камъчета, точно както при мозайката. Получават се интересни картини – риби, кораби, моряци и дори по-идейни картини като детските стъпки върху земното кълбо. Скулптурата според мен е по-трудна, защото пясъкът постоянно трябва да е влажен, за да не се разруши така крехката фигура. Разбира се има публика, която окуражава своите приятели. След няколко часа морските вълни заличават всичко, но какво от това? Нали картините доставиха радост на всички!

 

Сръчни ръце.

Откъде се взимаха ножички, лепило, гланцови (или велурени, разтегателни и други цветни) хартии не съм се замисляла. Но е факт, че се провеждаха тези състезания. За морските лагери влизаха в употреба събраните мидички (обикновени, цар, царица, черни и бели), клечки със странна форма, камъчета, раковинки. Дори извън конкурса сме търкали раковинки на цимента и сме си ги връзвали на велурена лентичка. Герданчето си беше гордост. Правехме пеперуди, жабки, корабчета. Пеперудата е една от най-лесните фигурки, трябват само две плоски миди, които се залепват и две парченца велур за антенките. Ако лагерът е на планина, се ползват жълъди, шишарки, парчета тел и наученото по трудово обучение влизаше в действие. На един лагер имаше книжки с кукли от хартия с фолклорни мотиви, които трябваше да се оцветят и сглобят. Оцветяването стана с флумастери, а самото сглобяване с лепило и ножица.

 

Вечер на хумора:

Това беше вечерта за сценки, хуморески, вицове, фокуси. Изпълнени артистично. Често вечерта на хумора биваше обединявана с вечерта на младите таланти, песни, танци, рецитации. Във всеки клас има деца, които пеят, свирят, танцуват. Тук влизаха и съчетанията по художествена гимнастика, народните танци, балета. Спомням си един глупав антифокус от ученическите дни. Представя се от двама участници.

Първият:

- Показва показалец и пита: Колко пръста виждаш?

Вторият:

- Един.

Първият покрива показалеца си с носна кърпа и казва: Духни. След като вторият духне, първият маха кърпичката, като междувременно показва два пръста и каза:

- Етоооооо, станаха два пръста.

 

Всичко завършваше с дискотека за участници и публика.

 

Съревнования, тип викторини.

Те носеха гръмкото име Любимец (любимка) на лагера. Всеки отряд излъчва представители, които ще бъдат комисия (жури, задаващите въпросите на участниците). Правят се павилиони. На различни места се установяват комисиите, украсяват ги според темата, за която отговарят: Мода, Музика, Готварство, Сладкарство и т.н. Написват си билетите с въпросите, въоръжават се с търпение и химикалки. Участникът си тегли въпроси и започва да ги омайва. След което получава оценка в картончето си – от 3 до 6. Или от 1 до 10 (според регламента). Накрая точките се сумират. И се излъчват победители. И къде без награди. А те бяха книги, плочи, флумастери, моливи. Ето и плочата, която пазя от второто място в конкурса "Любимка на лагера". Не си спомням всички теми, но много добре помня темите, по които се изложих – Мода (оценка 5,50) и Музика (оценка 3,50). Иска ли питане, че на другите теми бях отличничка и събрах общо 57 точки, само с половин точка разлика от победителката.

Ученическото творчество в детските лагери


Ученическото творчество в детските лагери


Ученическото творчество в детските лагери

 

Нептуниада (Вечер на горския цар) – очаквайте продължение. Дописник - както дойде. Понеже имаше и други заявки за разнищването на вечерта-завършек на лагера.

 

 

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (4 октомври 2008 00:03)

donaddt, мисля, че тук може да те обявим направо за "Любимка на лагера" - какви са тези втори места, тук няма такива! И Влади го беше написал! А ти определено си от най-сръчните деца! (А аз нещо не можах да се справя с онази жабка, ти знаеш коя   )
--------------------
 
 
№2 от: donaddt (4 октомври 2008 00:07)
Добре де, ще ти изпратя една по пощата (по истинската поща, не по електронната), smile24 А иначе, благодаря за поощрението, hi (ама хич ме няма в музиката).

 
 
№3 от: freja (5 октомври 2008 02:39)
Не знам за музиката, donaddt, обаче това е МОЯТ ЛЮБИМ БЪРБОРИНО!!!! Толкова го търсих, а сега щях да падна като го видях! Би ли публикувала в сайта снимка на цялата обложка?

 
 
№4 от: donaddt (5 октомври 2008 11:57)
ОК. Добавям ги. А ето и текста на песента:

Аз съм дървено човече, тра-ла-ла, тра-ла-ла,
тук пристигнах отдалече, тра-ла-ла-ла-ла.
Смешки знам да ви разсмея,
песни знам да ви попея.
Всеки ден, всеки час
искам да съм с вас, хей!
Бърборино се наричам, тра-ла-ла, тра-ла-ла,
вас, дечица, най-обичам, тра-ла-ла-ла-ла.

 
 
№5 от: freja (6 октомври 2008 03:41)
Тооооооооооооооолкова много ти благодаря, Дона!!!!

 
 
№6 от: etevateva (12 септември 2009 21:51)
Аз също пасзя много хубави  спомени от лагерните ми дни в Бяла,Варненско.С голямо нетърпение отивах там,макар че пътувахме почти цял ден(От Смолян).Беше голямо вълнение,с кого ще те настанят в една стая,дали ще се кара другарката много и т. н.Помня вечерите на талантите,Нептуновите вечери,как си правихме гердани от миди и рапани....Еееееххх...Всяка вечер се организираше нещо и каките и батковците ни имаха за цел да ни подготвят подобаващо....А как минаваха вечерно време и ни цапаха с пасти за зъби,аuuux malee2 ...И сутрините издирвахме кой е бил виновника.Сещам се и как "Викахме духове на мъртвите"...после много трудно се заспиваше

 
 
№7 от: Цонка (23 април 2010 22:54)

За Дона и Фрея поздрав с любимата ми песен от Бърборино /той целият ми е любим, но тази особено/:
Млекце обичам, хляб и масълце!
Туршийка хрупвам, печено месце.
Ям ги плодовете - дават сили!
Яжте всичко, хей, дечица мили!
Да руменее всяко личице!
Да бъде здраво всяко сърчице!
Здравейте, витамини! Здравейте витамини!
А, Де, Це! А, Де, Це! А, Де и Це...

Всички песнички съм си качила на телефона. Великолепни са!
А приказката за Вятърка и баща й ми е много скъпа!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 0
Гости: 12

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?


 
 
 
 
Ново в ПУК!