> Лагери, екскурзии, бригади > Ваканция, ура!

Ваканция, ура!


26-06-2008, 11:24. : Надя

По повод настоящото лято...

Вариант 1: Най-популярният – на село при баба и дядо. Обширно поле за действие, много приятели, никой не бере грижа кога се прибираш и изобщо режимът е свободен. Има язовири, реки, дървета за катерене, градини за обиране и колелета за каране. Обикновено има и селски сбор през лятото, който е апогея на ваканцията, но той заслужава отделна тема. Недостатъци: трябва да помагаш от време на време в земеделската работа, вашите все пак те навестяват от време на време и те "постягат", селските деца обикновено недолюбват много градските.

Вариант 2: На лагер – най-желания. На море, ако успееш да се вредиш, бройката е ограничена и ако те пуснат вашите и на планина, там е без проблем. Мноого деца, много песни, игри и спомени за разказване. Недостатъци: спазва се режим, като в казармата малко, трябва да седиш във водата определен брой минути, има опасност от мамби и други ученически номера, лагерът не продължава цяло лято.

Вариант 3: Оставаш си у вас – най-нежелания. Вашите са на работа и може да си правиш каквото си искаш, обикаляш града с приятели, кино и книги. Недостатъци: няма много деца наоколо, родителите обикновено ти поставят някакви задачи за през деня, изпълняваш тимуровски летни поръчения защото няма с какво друго да се занимаваш. Ако нямаш баба на село значи имаш в града и неизбежно те пращат там да ти се порадва.

Вариант 4: Отиваш при другия родител ако вашите са разведени – доста добре. За да компенсира липсата ти през останалото време другия родител ти позволява всичко и ти купува всичко. Недостатъци: ако има друго семейство ти обикновено не ги понасяш, задават ти се неудобни въпроси за родителя и семейството при което живееш.

Вариант 5: Чужбина – малцина са щастливците – деца спечелили конкурси и съревнования, деца на изявени партийни лидери и на броци против фашизма. Нямам сведения за това как са прекарвали там и кои са били недостатъците, но предполагам, че най-неприятното е като се върнеш целия марков, всички да те намразят.

Вариант 6: На вила, на палатки, на къмпинг – много забавно. По цял ден се киснеш във водата, заравяш се в пясъка, изследваш района с децата на приятелските семейства. Недостатъци: ами, родителите са ти винаги пред очите, ходиш за бира до селския магазин, който не е много близо, комари като врабчета и страшен студ вечер.

Вариант 7: На почивка с вашите с карта от завода – нито много добре, нито много зле. Има деца, има басейн или море, ходиш на ресторант с оркестър, срещаш нови приятели. Недостатъци: ами с родители на почивка не е голяма почивка, стаята е двойна и ти обикновено или спиш с единия родител или си на някакво неудобно сгъваемо легло. Пак има режим на хранене и на мероприятия, има повече възрастни отколкото деца.

 

Кой от посочените е вашият?