Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Тетрадка за мнения
24-01-2009, 02:41 | Автор: mia.yaneva | Категория: Училището / Голямото междучасие
Как сме изказвали мнението си? Спомняте ли си "тетрадките за мнения", които бяха модни в 5-6 клас (примерно 1985-86 г.), поне в нашето училище? Тук не намирам нищо за тях - АНТИПОДА НА ЛЕКСИКОНА.
 
 
"Вера е направила поредната тетрадка за мнения! Много добре. Още не я дава, но тия дни ще я раздава за попълване. На кой ли ще я даде пръв? Катя даваше нейната на който тя си реши, не минаваше врънкане "Дай на мен"! Вера е по-безхарактерна, сигурно ще дава на който поиска пръв. Тя и затова сигурно я прави – да ни се хареса, щото знае, че много не я кльопаме в класа. Ох, нямам търпение! Тъкмо ще мине по-бързо часа по химия!

 

То си е важно кой поред я попълваш! Аз така попълвах преди Деси миналата тетрадка и си казах искрено какво мисля за нея, щото тя нещо не разбира, че хич не я мразя, а напротив - харесвам я. Даже искам да станем приятелки, а все не мога да се доближа до нея. И ето тя се впечатли и отношенията ни се подобриха. Влязох в компанията и сега сме приятелки. Деси, Мики и аз! Преди бяхме приятелки с Мики, ма откакто Деси се лепна нещо ни охладняха отношенията с Мики. Пък аз искам да си я върна. А и момчета на Деси й имат уважението. Сигурно щото е малко мъжкарана и не я закачат. Не им е интересна. Обаче съм доволна, щото поне за мен никой не пише цяла страница "Не знам" като за Георги. Голям ужас! Все едно си фикусът в класната стая – никой нито те плюе, нито нещо казва за тебе! Предпочитам да ме плюят, отколкото да мълчат.  

 

Дано само не ни хване пак класната, че всички така ни сърбят ръцете. Не мога да разбера какво толкова им бъркат в джигера на учителите тези тетрадки, че чак свиха последната да я размахват на родителската среща. Страхотни са тези тетрадки, истински – не като глупавите споменици и лексикони, с тъпи въпроси и глупави шеги "Любоф, любоф, варен картоф - разрежеш го, а той суров!" Мнооогооо смешно. Обаче учителите не ни конфискуват спомениците. Не разбират, че в спомениците се надпреварваме да пишем глупости и да се състезаваме кой ще напише пръв някоя такава умност и каква картинка ще залепи. И кое му е интересното – да видиш кой има картинка от Би-бит или снимка на някой певец от списание. А и момчетата такива глупости лепят и само се подиграват. А в тетрадката за мнения пишат честно кой какво мисли за всеки. И можеш да разбереш кой кого харесва, кой с кого иска да стане приятел... Верно си е малко манипулация, ма какво лошо има в това – всички са честни! Нали на честност ни учат.

 

Учителите май смятат, че така отритваме или избягваме определени хора – ма ние и без тетрадка за мнение ги избягваме. Оня ден не пуснахме Ася в Задния двор... Какво да направим като е подмазвачка и само се слага на момчетата. То те не я пуснаха, не ние. Обаче те учителите не могат да ни спрат – колко тетрадки за мнения си направихме – и си ги раздаваме тайно и си ги четем. Ми важно си е да знаем кой за кого какво мисли. Като не можем да си кажем в очите – особено с момчетата. Не знам откъде дойде тая идея, но е много гот!"

(По действителен сюжет от столично училище, имената на героите са сменени. Веществени доказателства -  унищожени от обвиняемите.)

 
И така, какво представляваше "тетрадката за мнения"?

 

Какво беше това: Vox populi. Общественото мнение на класа, когато имаха думата пак силните на деня, лидерите. Но пък онеправданите правеха тези тетрадки и даваха форум на другите да се изказват, няма как да наплюеш собственика на тетрадката.

 

Какво се изискваше за направа: Най-дебелата възможна тетрадка – 80 л., производство: Хемус – малък формат, широки редове. Възможно най-невзрачен външен вид – да не се набива на очи на учителите.

 

Как се правеше: Заглавие на първа страница "Тетрадка за мнения на еди-кой си". На всеки лист пишеш името на един човек от класа по азбучен ред. За да не ни хванат учителите в по-късните варианти – пишеш номерата на учениците от класа, без имена. Ако има възможност оставяш по два листа за всеки човек – да има достатъчно място за писане. На първа страница пишеш кратки правила – пишете си името на всяка страница, пишете кратко и пр.

 

За какво служеше: официално за изказване на честно мнение за другарчетата от класа, а иначе за: разрешаване на лични вражди, за прегурпиране на приятелски кръгчета, за свалки, за изясняване на отношения. Във всеки случай, сега си давам сметка, че никога не е служела за отмъщение или изразяване на омраза. Като цяло ни учеше на достойнство и честност да си кажеш какво мислиш в очите на другите, защото всички я четяхме и поглъщахме като топъл хляб какво са писали другите. После се обсъждаше. Очи в очи. Не можеше да се пише анонимно. Сами искахме да пишем в нея, дори момчетата, които едвам можеше да ги накараш да попълнят лексикон на момиче. Те с такива глупости като лексикони не се занимаваха. Мижитурките ги пощадявахме – пишехме "не знам", но не им завиждах - поне за мен беше ужас да видиш цяла страница мнения за себе си на 30 човека "не знам"...  

 

Практиката спря може би за една година след сериозната намеса на учителите. Много ги дразнеше!   

 

Бел. автора: Тъй като аз само съм списвала в такава тетрадка, но не съм си правила, не мога да приложа документален материал. Ако някой има – помагайте! Предполагам това не е било мода само в нашето даскало. Jolie, подозирам има такава тетрадка, но отдавна не се е появявала тук.  

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (24 януари 2009 04:11)
Много интересно звучи, обаче аз май не съм срещала такава тетрадка из училище... Само лексикони съм попълвала и имала.

 
 
№2 от: GalkaBalka (24 януари 2009 09:49)
Никога не сме имали такава тетрадка. Само лексикони. Интересно е наистина. Дано някой се намери с такава тетрадка и да ни я снима. Ще е интересно определено.

 
 
№3 от: isi (24 януари 2009 16:19)

И на мен не ми е позната, но не съм и сигурна какво мисля за подобно нещо. Защо ми се струва, че само сте си мислели, че сте честни? Звучи ми, като че сте писали това, което ви се е искало да прочетат останалите - тези, на които сте искали да се харесате, чието приятелство сте търсели, в чийто лагер сте искали да бъдете. Пък и  цяла страница "Не знам" ми говори пак точно за това - защото другите така пишат за този човек. Може и да греша, естествено. Нямам опит точно с такива тетрадки.
--------------------
 
 
№4 от: Ганима (24 януари 2009 16:24)
И при нас нямаше... Лексикони имахме, по няколко, в различни варианти - и със снимки и само с въпроси, но тетрадка за мнения - не.
Дано се открие някоя :).


 
 
№5 от: Чудакът от 6-ти Б (26 януари 2009 10:53)
Това си беше класика - наравно с лексиконите. Само че при нас се казваше "Мисленик". Възрастните много се забавляваха с това наименование: "Ха-ха, много мислите, бе!"-  но ние не им обръщахме внимание.
Дава се за попълване в сторго определен ред: момиче, момче, момиче, момче... започва се от елита и често свършва дотам. Че какво ни интересува разни загубеняци какво мислят. За тях пък снизходително се пише "не е лош/а" или "нямам мнение" (това последното е любимото ми клише ) За приятелките си има формули: "Върховна е! Велика е!" и други подобни мъдрости. За собственичката на мисленика всички суперлативи се изписват с главни букви - за подсилване! Когато се изказваш за противополжния пол не е нужно да прекаляваш с комплиментите, и "Готин/а е!" върши работа. Негативни оценки почти липсват, с изключение на няколкото, заклеймени като зубъри и подмазвачи. Интересното е, че първият попълващ (който задължително е от елита) задава общественото мнение и всички следващи повтарят след него като папагали.
Не си спомням дали учителите знаеха за съществуването на мислениците, но със сигурно не са ги хващали. Още повече, че след имената на децата от класа следавха тези на учителите. А там вече нямаше и сянка от дипломатичност: "Гаднярка и злобарка" беше най-често лепваният етикет.
Иска ми се да добавя веществени доказателства за "мисълта" на учениците и затова ровя из мазето цяла неделя. Засега обаче неуспешно!!

 
 
№6 от: mia.yaneva (26 януари 2009 11:14)
Ей, благодаря Чудак! Добре, че още някой си спомня, да не съм само аз бялата врана :) Много ще се радвам да видя една такава тетрадка пак.

Определено трябва да е имало такива тетрадки на повече места освен в нашето училище, защото и при нас дойде от някъде. Но при нас определено мненията бяха по-пространни и обяснителни от това, което ти описваш, без естествено тези "нямам мнение". Някои пишеха по цели параграфи или по половин страница, затова и не стигаха тетрадките от 80 л. От коментарите тук оставам с впечатление, че си мислите, че в разказа горе е моето мнение за тази дейност - не съвсем, опитах се просто да ви пресъздам в разказ какво сме правили и мислили тогава. Сега не знам какво мисля за това. Склонна съм да мисля, че бяхме честни, но Иси ме разколеба и съжалявам, че аз нямам такава тетрадка наистина да видя какво сме писали и аз включително какво съм писала, за да преценя. Защото аз бях редовен писач в тези тетрадки... а и бях от "елита" както ги определя Чудакът. Но пък ние бяхме много задружен клас като цяло, така че тези тетрадки особено не са ни повлияли на настроенията, по-скоро в тях изразявахме настроения, за които знаехме, но не искахме да кажем гласно. А и групичките, плюенето на мижитурките, зубрачите, слагачите беше неразделна част от училищното ни ежедневие така или иначе. Не, че искам да се оправдая, просто се опитвам да си обясня разликите във вижданията - нашето виждане тогава и на хората, които никога не сте участвали в такова нещо. Но така или иначе и това беше част от нашето детство и забавленията ни след лексиконите, така че ми се стори, че трябва да го има тук за историята и архивите.

Стана много дълъг коментар, но мисля, че ние сме били по пространни и вероятно малко по-искрени, защото ние бяхме научени на това и от други форми в училище. Например по литература по идея на учителката, имахме тетрадка "добро-лошо", разделена като речник и всеки от нас беше длъжен да напише по няколко добри постижения и по няколко слабости за всяко наглас прочетено домашно на другите. Или дори мисля, ни караше да си разменяме домашните и да оценяваме другите. И после "добро-лошо" се четеше на глас и обсъждаше. Така че ние бяхме свикнали от 4-ти клас да си изказваме обективно мнението едни за други и това се поощряваше от учителите. (После това свободно изказване на мнения ни играеше лоша шега в гимназията, но това е друга тема.) Ще потърся да видя пазя ли една тетрадка "добро-лошо" да ви покажа.

 
 
№7 от: Боряна (15 февруари 2009 15:02)

Мия, ако ти се чувстваш като бяла врана, аз трябва да съм бял слон! Как да нямахме такива тетрадки!Че даже 3 вида - за класа, за децата от блока и най-яката - за родителите на еди кой си /пак от блока, щото се познавахме/. Най-щастлива беше Мима, нейните хора бяха "супер яко готски", всичко й позволяваха, можеше да стои пред блока колкото си иска  и водеха класацаията за най-печени родител. Моите бяха някъде в средата на класацията, а анти-титлата печелеха родителите на "затворничките" - две сестри, които никога не излизаха.
Сега като се замисля, Мима не завърши средно образование....
--------------------
 
 
№8 от: Simpra (28 януари 2010 17:10)
Аз и сега си водя една тетрадка, но по-друга - записвам си хубави мисли в нея. Там пазя и текстовете на детските песни и картички, и някои любими стихове.--------------------
 
 
№9 от: TRIXYY (16 март 2010 15:50)
Аз имам такава тетрадка, по-точно тефтер.Направих си го в 8 клас, тъй като учех в основно училище и ни предстоеше раздяла.За това освен мнения и два-три спомена с картинка, всеки си лепеше и снимка.Годината е  1986. Сега стои пред мен, ама как да го снимам ,бе хора? Вътре има толкова изповеди, че чак и две признания в любоФ.То не ще да е било нещо сериозно, щото така и не съм завъдила гадже от този период, ама на - има го черно на бяло!

 
 
№10 от: mia.yaneva (16 март 2010 17:27)
TRIXYY, по нашите представи тогава - твоето е споменик. Може би дори не лексикон. Такива като това, което описваш имам и аз няколко - те се правеха накрая на всеки лагер, накрая на средното училище и пр. Това, което аз търся, нямаше снимки и прочие, нямаше отговори на въпроси, а само мнения за хората - като голям писмен клюкарник... И не много приятен.  (П.П. И между другото, това за което говориш, скоро открих, че дори не е наше изобретение - имам подобно от баба, май от гимназията й, което е било 20-те години :)))))))

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 7
Потребители: 0
Гости: 7

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: