Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (6)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Кръжоците и извънкласните дейности
18-03-2009, 17:42 | Автор: Надя | Категория: Училището / Голямото междучасие
1. Кръжок по литература – обикновено се дискутират произведения на български и руски автори, пишат се есета, поезия и всичко се чете с патос. В кръжока по литература се подготвяш за изпити по български език и литература и за публикации в някои детстки вестници и списания.
2. Кръжок по математика – решават се задачи, ама само това се прави, два часа задачи, ужас просто. Сборници, преливат едни тръби, гонят се едни влакове и се пресичат едни ъглополовящи. Отново се подготвяш за изпити. Падат се и задачи за контролно и си по-напред от останалите в класа, което ти дава абсолютното право да подсказваш.
3. Кръжок по ракетомоделизъм – Много интересно. Малки модели на ракетки, които на всичкото отгоре и летяха. Ракетомоделистите винаги се готвят за празника на училището и стрелят за радост на всички има и парашутчета. Само за момчета!
4. Кръжок по художествено слово – На такъв съм била. Рецитирахме и подготвяхме спектакли от китка стихове посветени на еди-какво си. Аз бях много малка, ииии обикновено имах по една, най-много две реплики, от рода на "Съветски съюз, страна на свободните хора"!
5. Кръжок по бит и култура – не знам дали така се казва точно, но там ходят момиченца които бродират, тъкат, събират стари предмети от бабите и народни песни. Имат си и група, която пее народни песни. Само за момичета!
6. Кръжок по биология – в кабинета по биология, четат за изчезналите видове в Червената книга, ходят по поляните и горите да събират хербарии и буболечки. Повечето искат да станат учители по биология, Петър Берон или лекари.
7. Кръжок по физика – тук ходят само подмазвачите, най-много двама трима и решават физични уравнения.
8. Кръжок по химия – в кабинета по химия, занимателно, бъркат там разни вещества в колбички и мензурки и награвят върху спиртната лампа. Задачите по химия са трудни, но учудващюо на някои им допадат.
9. Детският хор – тук ще замълча, мисля описали сме го подробно в една от статиите на Дани.
10. Музикални инструменти към читалището – тук са всикчи ония досадни участници в програмата, които изпълняват едикакво си произведение от еди кого си, никой не ги слуша освен родителите им, някой дрънкат, свирят просто ужасяващо.
11. Народни танци – трудно е да се вредиш, има опашка от чакащи. Весело е, разтоварващо и ставаш много популярен сред останалите. Ходиш по концерти, хранят те, радват ти се и се обличаш в носии. Закриваш програмата с копаница.
12. Борба, лека атлетика, джудо, самбо, гимнастика и пр. – състезания, хубав екип, и стремеж към спортното училище.
13. Акробатика – големи силни момчета повдигат малки слаби момиченца.
14. Модерни таци – тук ходят най-красивите и интересни момичета в училището. Танците си ги измислят те, гримират се тежко и дъвчат дъвки.
15. Тук допълвайте вие...

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: zaharisa (18 март 2009 18:03)
15 кръжок фотолюбители - в мазето на училището, само за ученици от горния курс
16 кръжок по стрелба - на тавана на училището с ръководител преподавателят по НВО, достъпен след завършен 5 клас
17 масов спорт - 1 час в определен ден от седмицата, когато всеки може да слезе във физкултурния салон и да ползва всички уреди - а иначе казано, удобен момент за всякаква конкуренция и love

 
 
№2 от: mia.yaneva (18 март 2009 18:05)
О, ето:

Кръжок по живопис - към Двореца на пионерите, обаче, може да е имало и в някои училища, примерно по рисуване
Кръжок по керамика -  пак там
Кръжок по графика - пак там
и хиляди други към там :)
Кръжок по шев и кройка - към училище, успехите да си направиш кройка и ушиеш права пола зависят от ентусиазма на учителката, при нас в повечето случаи безуспешни...  моята права пола постоянно се въртеше.
Кръжок по фотография - води го учителят по рисуване, запален фотограф, но е като бяла врана в училището и кръжока няма голям успех
Кръжок по география - основно занимание изкачване на Черни връх и ходене по екскурзии, познайте дали не е най-пълният :)
Театрална трупа - прави рецитали за 9 май, 8 март и пр., изнася спектакли в партийните клубчета особено по 8 март, участва на състезанията в Двореца на пионерите и има постановки на Концерта на училището и други празненства. Води се от професионални актьори, много хубава!

Кръжок по стрелба - Захарица ме изпревари :)

 
 
№3 от: isi (18 март 2009 19:54)

Ами тук май я няма балетната школа - не аз, сестра ми, regina, Надя, zaharisa...
Аз и моето наистина любимо туристическо ориентиране (по-правилното сякаш е спортно ориентиране, но когато бях на 10г.  така му викахме) - бягане в гората с карта и  компас, търсене на точки, перфориране на картончето, а също така губене, лутане, учене на знаци, движение по азимут, броенен на крачки... крайпътно дърво, камък , рекичка, скала, пътеки... много приятели, пак лутане, лагер-школи, ... земни, водни знаци, бягане на стадиона, ... щафети, нощно ориентиране, трето място, книжки... анураци, дидерони...пак лутане, дъждовник, зелен гущер... една учебна година, любов за цял живот
кръжок по макраме  - всъщност си спомням едни негърчета,  плетени на една кука, изделие -макраме така и не знам дали завършихме изцяло
КИД - там е ясно сякаш, но всъщност не помня много
Към спортовете - аз хандбал, сестра ми - плуване и баскетбол, успоредно с балета
...
 
--------------------
 
 
№4 от: donaddt (18 март 2009 19:55)
Кръжок по изобразително изкуство - аз съм редовен участник в такъв и съм разказвала за него из НД. Води го учителят/учителката по изобразително изкуство (ами наистина не мога да кажа рисуване, uuux ). Акварели, графика, светлосенки, темперни бои, рисунки по стъклата на кабинета с бои за стъкло, техника "суха игла", линолеум и резци, преса за отпечатване с мастила на линолеума и плаките със "суха игла", стиропорни елхички и снежинки по Нова година, папие маше, работа с пластелин и глина, малко теория и какво ли още не hiphip

Кръжок по география - един срок посещения от мен. Беше някаква скука, но учителката успя да ни прилъже с прожекция на диапозитиви, а това беше само един път.

Кръжок по битови кукли - това е като фолклорния кръжок, за който разказва Надя, но без бродирането. Ама какви бродерии, ама-ха. Правим битова кукла - женска и мъжка, глава от топче за пинг-понг, тел, памук, картон, лепила, дантели, шевици...

Кръжок по машинно конструиране - до трети клас съм активен участник. Сглобяваме разни изделия от книжките на конструктора. На металния конструктор, с истинска отвертка и истински гаечен ключ. И никакво бродиране! Основно занимание - подготовка за участие в годишното състезание "Пътуване в Техноград". И аз вечно на второ място във възрастовата група. Бисер от нашия клас е първи, не успявам да го изпреваря, но съм щастлива с второто си място.

Руски танци - и там съм един срок. Подскачаме по двойки момиченца във физкултурния салон.

Масовия спорт беше нещо противно, трябваше да се правят коремни преси и лицеви опори. А задачите по химия все още са ми интересни,


 
 
№5 от: felice puba (18 март 2009 20:02)

На кръжоци не съм ходила, но си спомням т.нар. ЗИП и СИП-ове /Задължително избирателен предмет и свободноизбирателен предмет в училище, представляваха допълнителни часове по съответните предмети /. В тази връзка от гореизброените съм посещавала само литература и география, посещавах и история. По математика и физика много не ме биваше, а за музиката пък съвсем. За сметка на това пък бойните изкуства си ми бяха страст. В театъра си беше много интересно, но то си е минало свършено. Спомням си, че като бях втори клас през ваканцията ме записаха на уроци по езда, плуване и тенис на корт и си беше супер интересно. А и на зелено училище си спомням че съм ходила. Кръжок по стрелба ми звучи страхотно!

ISI, мъжът ми е посещавал туристическо ориентиране, даже май една награда ми се мяркаше из къщи, мисля да я потърся.--------------------
 
 
№6 от: isi (18 март 2009 20:08)

Все пак държа да добавя СУПЕР ИНТЕРЕСЕН кръжок по математика - нищо общо с учебния материал, не е кръжок за кандидатстване за гимназии, решаване на странни задачи, някакви нови понятия като вероятности и комбинации, изпращам решения на задачи  по пощата за задочни конкурси, получавам следващите задачи пак в пощенската си кутия, подксачам, все едно имам писмо от русначето... чувствам се в свои води, добра съм
--------------------
 
 
№7 от: Cvetan (18 март 2009 20:13)

Освен тези кръжоци при нас имаше и:
Кулинарен кръжок -тук се учат да готвят, а веднъж годишно на прегледа на ТНТМ в училище правят изложба на украсени сандвичи, салати, ордьоври, а по-големите (9-10 клас) правят баници, домашни торти и такива по-сложни неща.
Кръжок по овощарство -ходят по оранжериите да разгледат, събират се веднъж седмично да си говорят за почвата, растенията, дървета и т.н.
Кръжок по електротехника -освен, че се запознават с основите на електротехниката, изработват и всякакви светещи табла и по-елементарни ел. инсталации на макет.
Кръжок по дървообработване -изработват всякакви неща от дърво  и по-големите могат да ползват и машините от кабинета по трудово, бяха направили и дървените решетки върху парното.


 
 
№8 от: regina (18 март 2009 20:31)
С какво друго да се запълва времето на детето, за да няма време за "глупости"?
В пети и шести клас ходех на:
- баскетбол - 3 пъти седмично
- математика - 1 път седм. в у-ше и 1 път в Станцията на младите техници - така ли се казваше? podsmruk Класирах се редовно на окръжните олимпиади, даже ме бяха приели без изпит в Математическата - но на национални олимпиади не съм ходила.
- рисуване, по класификацията на mia.yaneva си беше живопис -1 път седм. в пионерския дом. в края на учебната година - официална изложба в залата на СБХ.
- отделно съм председател на КИД / имам тапия от лагер-школа в Равда за целта /,  и съответно член на дружинния съвет - още едно събиране седмично
- млад ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ - ходим на екскурзии с класната, преподавател по биология. Писах някъде, че по линия на този кръжок заминах на републикански сбор в Равда.
- като председател на КИД си пиша едновременно с над 10 русначета / въобще не преувеличавам, общият им брой е далеч по-голям /.
В седми клас баскетбола отпадна, уж за да имам време да се подготвям за изпити в гимназията.
В училище имаше кръжок почти по всеки предмет - физика, химия. Спомням си, че лятото 4 за 5 клас бях на някаква лагер-школа към станцията на младите техници, на Карандила! - и понеже нямаше учители от нашето училище, а и изглеждах по-големичка, се записах в кръжока по химия, вместо в този - даже не помня какъв е бил - където трябваше да бъда. Беше голям срам, защото нищо не разбирах от химия - пишеха разни формули, правиха опити, а аз изкарах целия лагер на тръни да не разкрият измамата. А бе с две думи на занятията изглеждах пълен тъпак, нищо не вдявах - ама си ги изкарах до края. А мъжа ми на кръжоците по физика и химия В ГРАД КАЗАНЛЪК е конструирал взривни устройства...както и повечето момчета от този град. Но трябва сам да си разкаже, така и не се постарах да запомня какво точно са майсторили.
Всъщоност, аз бях доста постоянна в интересите си. По-малкия ми брат непрекъснато ги сменяше - корабомоделизъм, ветроходство, картинг, туристическо ориентиране, карате - всичко за по един срок!

Фото-кръжока по наше време беше кръжок по фотодело

 
 
№9 от: Ивелин (18 март 2009 22:07)
Освен всичко изброено имаше и кръжок по филателия, към тогавашния център за работа с деца. Водеха се лекции за историята на филателията, пощенските марки, тематичните насоки и се водеше подготовка за филателни изложби.
Спомням си и за кръжоци по автомоделизъм, където се правеха радиоуправляеми модели на автомобили. Съществуваше и кръжок по корабомоделизъм, който беше много престижен. Желаещите бяха доста и не всеки можеше да се запише. Става въпрос за Русе

 
 
№10 от: mia.yaneva (19 март 2009 03:58)

А ако говорими за извън училище - в Двореца на пионерите - имаше още:

Кръжок по кукловодство
Танцов състав "Росна китка"
Кръжок по етнография - там се вместваха описаните тук битови кукли, суровачки и пр. народни обичаи, месене на обредни питки и козунаци.
Кръжок по скулптура
 И какви ли още не ... Аз бях само във всички живописни, керамики и графики.

Вярно имаше руски танци и към Дома на българо-съветската дружба.

А по комсомолските лагер-школи имаше и 
Кръжок по психология - решавахме тестове и учехме за типовете сангвиник, холерик и пр... Беше много интересно.
 
А ако включваме иСИП и ЗИП - при нас имаше:

СИП по машинопис и стенография
СИП по екскурзоводство - това беше много интересно, научих толкова работи за София, влязох на места, където по принцип не се влизаше, а особено упоритите после си взеха изпита и взеха диплома за екскурзовод 

и дори

СИП маркетинг и реклама (говоря за 1991 г.) - това се водеше от преподаватели от Търговския техникум и първите фирми като Меридиан 21, май беше.

Но всички тези СИП-ове бяха начин за заместване на отмененото тогава УПК.


 
 
№11 от: Надя (19 март 2009 10:42)
"........линолеум и резци, преса за отпечатване с мастила на линолеума..........."

Дона, страхотен спомен, благодаря! Такова изрязване падаше и цапане после, ех, весели дни! yeyeye

 
 
№12 от: isi (19 март 2009 10:43)

За кръжока по филателия   беше разказвала и  zverche в коментари и мисля, че има още да ни показва :))
А свекърът ми е водил кръжок по пирография - вкъщи имаме някои произведения на мъжа ми :), а тук в сайта си имаме пирограф
Свекърът ми е работил точно и като учител  в УПК , а в днешно време, в Центъра за работа с деца, водеше най-различни кръжоци, единият от които беше "Зайцевъдство", което аз много време чувах като "кръжок за яйцевъдство"  - абе странно ми звучеше, ни си виках - защо не! Това май си е част от моите "заблуди на възрастния"
--------------------
 
 
№13 от: Надя (19 март 2009 11:21)
От всичките изброени най-много ми се иска да ходя на кулинарния кръжок на Цецо и на този по зайцевъдство на свекъра на Иси. Ама как такива интересни неща е имало при ваs, а ние математика, литература, пълна скука..

 
 
№14 от: Krista (19 март 2009 12:08)
Аз ходех на кръжок по химия - брей, че я обичах тази химия, но така или иначе, не си избрах професия, свързана с нея...Имахме много добра учителка от онези учители, дето, хем са много строги, хем те научават, хем и в същото време много добре умеят да общуват с учениците (в днешно време май ги наричат "свежарки" ). Имахме едни руски комплекти "Юнны химик" и правехме разни опити. Беше интересно, но за съжаление това беше само една година...после нямаше такъв кръжок.
Друго интересно извънкласно занимание за мен беше участието в една детска група за политически песни.uuux  Сега ми звучи направо странно това "политически песни", но тогава така се казваше. Костюмите ни бяха малко като войнишки униформи - зелени ризки и поли с цвят на дрехите на военните - простете ми, че не мога да определя точно какъв е този цвят, но предполагам, спомняте си как изглеждаха военните през онези години.  Та пеехме не само политически песни, разбира се. Много мили спомени ме връхлитат, спомняйки си за това време -  пътуването по концерти из цялата страна, участието в различните конкурси и фестивали, които бяха многобройни по онова време, лагерите, участието във Втората детска асамблея през лятото на 1982г. (невероятно преживяване!). Тази дейност остави незабравим отпечатък в моето детство, свързан с много красиви мигове и преживявания, много приятели и положителни емоции...

 
 
№15 от: zaharisa (19 март 2009 12:13)
При нас също имаше клуб ТНТМ, а на съответните дни  класът ни винаги беше на 1-во място по готварство. Всичко започна с една моя торта, а едно от големите ни постижения беше замък от бяло сирене. Винаги съм съжалявала, нямаме никакви снимки, а този замък беше фантастика ! Представете си знамена от марули на крепостните стени, греди от яки моркови, дафинови листа за врати, защитен арсенал от бахар (имахме и топ от сирене) и всичко беше дълбано, рязано, прикрепяно, рисувано с клечка в краве сирене. Помня, че събирахме по 20 ст. за да го купим а класната ни даде 1 лев, та станаха 5   
В началното училище на брат ми имаше кукловодство с марионетки, преподавателите бяха много добри и децата ходеха с желание.

офф - Иси, на теб ти е тръгнало, с това яйцевъдство ме подсети за "с баница и с раница". Дали пък нямат връзка с моя птицистан xixi2  

 
 
№16 от: Надя (19 март 2009 13:08)
Захарче, впечатлена съм, няма да крия, направо се ококорих uuux Замък от сирене!!!  Ама къде сте учили виее?? Искам и аз!
А клуб ТНТМ ми звучи познато, но мисля беше по скоро по времето на нашите батковци и каки, или се лъжа?
Иси ако можеш снимай тези произвдения с пирографа, в статията /на Дона май?/ може да се направи една интересна изложба, сигурно всички имаме по нещо направено с пирограф.
А някой да е ходил на кръжок по грънчарство?

 
 
№17 от: ive (19 март 2009 13:48)
Не съм ходила на кръжок по готварство (така се казваше в нашето училище), но го помня с разните вкусотии, които показваха по време на ТНТМ. Всичко, обаче, си беше за изложба, а не за ядене. Или поне не за зрителите.

Аз бях в кръжока по билкарство. То целия клас бяхме там без никой да ни е питал дали искаме, защото класната ни беше учителката по биология. Други освен нас, май и нямаше. Но пък и извънкласни занимания по билкарство нямахме, а малко преди провеждането на ТНТМ, класната ни раздаваше разни билки, за които да разказваме. vinagi_gotov

В началното училище моята паралелка се водеше спортна и всички тренирахме по нещо, по-голямата част от нас - спортна гимнастика. На една от тренировките отказах да направя нещо на успоредката и треньорката ме изгони. Записаха ме на художествена гимнастика. Е, там ми харесваше - топки, обръчи, треньорките не ни тормозеха. Тренирах до края на трети клас. След това трябваше да сменя групата, а не исках и спрях. 

Моето любимо училищно занимание беше хора за народни песни, в който пеех около 3 години, докато пораснах и трябваше да сменя училището. Организира ни учителят ни по музика, който беше една добра душа. roza Ходехме по концерти, носехме народни носии и пеехме. Много, много го обичах тоя хор.

 
 
№18 от: isi (19 март 2009 15:29)
Пак съм аз С известно отклонение...
И аз да кажа, че точно заради класната си - учителка  по география - доста човека от нашия клас тръгнахме на туристическото ориентиране - тя го водеше в училище, но после се прехвърлихме към градското туристическо дружество. Страшно съм й благодрна!
 Пак заради нея и с нея тръгнахме целият на клас на екскурзионни летувания! Чудесно!
 И пак заради нея - участвахме на училищния фестивал с цяла китка туристически песни - е , тук вече...Подобно на Krista, но само еднократно след усилена подготовка през годината, облечени в зелените анураци, целият клас (включително моя милост с рецитаторските ми певчески възможности, за които съм ви говорила  Ужас! ), на  два гласа ли бяхме (или на 30 , евентуално)...
"Вчера ходих във Тирол
и там срещнах един вол.
Аз му викам : Кой си ти?
Той ми вика : Ой-ла-ри!
и следва:
Ой-ла  ла -ри-ри  ла-ри-ри  ла-ри..."

Всъщност трябва отделна тема за туристическите песни от този род - сещам се  още някой и друг куплет fiufiu

Както и да е: ПЪРВО място за нашия клас! Което е доста добре, както се има предвид липсата на други участници в този раздел  И срама, който брахме... Имахме и съученик, маскиран като Тиролски вол, все пак --------------------
 
 
№19 от: filipovaeli (19 март 2009 16:28)
Много интересни коментари. Но защо имам чувството, че момичетата сме били по-активни? Естествено и аз ходих на кръжоци. Допълвам още един, но незнам дали беше точно кръжок. Става въпрос за даване на първа медицинска помощ. Може би беше свързано с гражданската отбрана. Там ни учеха как да правим изкуствено дишане, как да превържем рана или счупена става и какво да правим при ухапване от змия. Друг кръжок на който съм ходила е кръжока по икебана. Носехме си сухи треви, цветя ,клонки и вазички и правихме украси.--------------------
 
 
№20 от: ive (19 март 2009 16:32)

Ех, екскурзиите!  И ние ходехме благодарение на класната, но през учебната година - една през първия срок и една през втория. Ходехме за по няколко дни. hiphip


 
 
№21 от: yordaniy (19 март 2009 22:54)
Ако щете вярвайте, но аз пък съм ходил на кръжок по цветарство! Не за друго, а щото една съученичка, която много харесвах, се беше записала там...

Редовно "упражнение" беше да ни завържат очите, да ни поднесат някакво миризливо растение, а ние да познаем точно какво е.

За мен всичко беше или "божур", или "здравец", макар че нито едното, нито другото успявах да позная, дори и да го гледах...

Трябва да е било преди 1989-а, т.е. 2-и или 3-и клас...

 
 
№22 от: mia.yaneva (19 март 2009 23:33)
Надe, аз както писах съм ходила на кръжок по керамика към Двореца на пионерите, който по същността на това, което правехме си беше по грънчарство. Правехме вази, други грънци от глина - всички по наш собствен проект, който учителката одобряваше. Още си пазя бележника с проектите на вази - реализирани и не. И понеже не работеше грънчарското колело ги правехме на ръка - мисля и досега мога да направя на ръка идеална ваза. А и така не стигнахме до печенето и глазурата, защото пещта не работеше и тя, а и учителката ни каза, че и да работеше не й разрешавали да я ползва с децата (била съм 5-7 клас), защото грънците се пекат на 1000 градуса, ако помня правилно,  а глазурата дори на 2000 или обратно и са забранявали явно от съображения за сигурност. Но пък учителката ни въведе в правенето на бижута от онази пластмаса, която като се пече се втвърдява. Всички сте виждали такава по малките фигурки на ръчно правени мартеници или брошки, които масово се продаваха след 90-та години от художниците на Кристал, поне в София. И сега има такива, но по-рядко. Тогава единият вид такава пластмаса беше чехска - модерит, а другата - по-лъскавата - ГДР-манска - суралин. Разликата беше, че чехската беше бяла и ние си правехме цветовете, а немската си беше на цветове. И двете трябваше да ти ги донесат от чужбина. Горкият ми баща, на какво беше подлаган, но още имам калъпи от модерита :) Печеше се в офикновена фурна и ставаха фантастични неща. Какви бижута и копчета съм си правила! Учителят по рисуване в училище веднъж ме обвини пред класа, че лъжа, че аз съм си правила гривната (щото и макраме си правех към някои и слагах маниста). Не повярва дори на свидетелствата на една съученичка, която ходеше с мен. И нея я обвини в лъжа. Сега се продава немска такава пластмаса по магазините за специализирани материали за художници. Май трябва да си направя нещо пак, много се затъжих!   

 
 
№23 от: mia.yaneva (20 март 2009 00:21)
Пак аз, извинете с кратък отговор за ТНТМ .( Колко съм ровила за него в Интернет по един друг повод, почти нищо няма! Та, в кратце:)

Нов момент е популяризирането на науката чрез системата от дружества за разпространение на знания, научните кръжоци и движението за Техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ), създадено с постановление на Министерски съвет през 70-те години. След 1989 г. ТНТМ се трансформира във фондация "Еврика", под някаква форма Еврика мисля функционира и досега.
 
Аз си спомням годишни прегледи на ТНТМ в нашето училище поне от 5 клас (1984-85 г.), така че явно не е било за батковци :) Този ден не се учешеи поне в нашето училище се правеха различни състезания между хората от кръжоците и всеки който иска де се включи, с предварително записване къде ще участваш. В едната стая биология, в другата математика, в третата друго... Тези, които не участваха и не бяха жури можеха да ходят от стая в стая като наблюдатели - беше много интересно. Нещо като "Какво, къде, кога". Правеше се също изложба икебана, готварство... Аз помня, че шашнах кръжочниците от математиката (шашнах, защото бях дупката на класа по математика) като  дадох за решение една логическа задача от едно старо руско издание "Занимательная математика" на дядо - математик, където имаше интересни логически задачи :) Нашият отбор спечели :)  


 
 
№24 от: muchachote (4 януари 2015 14:02)

А аз пък в пети и шести клас ходех на кръжок по Млад Цветар. В нашето училище имаше и такъв кръжок! От тогава ми остана непресъхващата велика любов към цветята! И сега къщата ми е препълнена с цветя- и декоративни, и цъфтящи, и екзотични. А дворът.....о, дворът на къщата ми е една истинска райска градина!!!!!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 0
Гости: 17

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?