Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Юли 2020 (2)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Кинопреглед "Детска асамблея" 1979 г.
20-02-2012, 16:37 | Автор: dani | Категория: Голямото междучасие / Видеоархив

Това е един от "гадните" кинопрегледи, които чакахме с нетърпение да се махнат от екрана, за да се появи образът на Индиана Джоунс или Сандокан.

А кой зане защо, сега като изгледах това старо симпатично филмче с 50 % идеологическа пропаганда и никак не ми е "гадно" , а напротив :em_2:

Приятно носталгиране!

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Цонка (20 февруари 2012 17:14)

Много цветно и наистина симпатично филмче! Благодаря ти, Дани!
А ето и какво би могло да следва след този шарен кинопреглед. Това е изрезка от нашенския вестник от 9 октомври 1979 година.
Ама наистина много ги мразехме кинопрегледите. em_116  Да се чудиш какво имаха да "преглеждат" всеки път...

П.П. На 01:31 момченцето не е ли Васко Василев?
--------------------
 
 
№2 от: Надя (20 февруари 2012 17:30)

ЕЕЕ, много ми хареса! em_82 И малкият Васко Василев и Дора Габе, и детските творби! Винаги съм се чудила, как е изглеждала Асамблеята, ето сега знам em_2 


 
 
№3 от: didimus (20 февруари 2012 18:24)

Много ми хареса! Наистина много мило и носталгично - може и да е било с цел пропаганда, но с такава сериозна организация, да събереш десетки деца от цял свят, да им осигуриш всичко за приятното изкарване - кой би се заел сега? А на децата винаги им е нужно да имат форуми за изява!


 
 
№4 от: templar (20 февруари 2012 22:07)

Чудесно филмче. Наистина е Васко. А преди това се вижда и Христо Танев - водача на челите във филхармонията.
Мен ми направи вчепетление, че др. Людмила Живкова говори за СВОБОДА, една ценност, от която нашите първи партийни и държавни ръководители изпитваха страх и по тази причина я спрягаха само в минало време.


 
 
№5 от: shturcho (21 февруари 2012 12:56)

Благодаря Дани, върна ме назад, и аз бях участвала, беше ми много интересно да общувам с деца от други националности и беше много весело, много пъстра прорама, от сутрин до късна вечер.

И Людмила Живкова ми беше интересно да чуя, вече през друг поглед, когато знам за нейните духовни търсения, това че е била член на съвета отговарящ за Ауровил, тогава едва ли някой е забелязал думата енергии.


 
 
№6 от: dani (21 февруари 2012 16:20)

Живкова се е занимавала открито с окултизъм, но предлагам да не коментираме тези нейни теософски "забежки" тук.
--------------------
 
 
№7 от: shturcho (21 февруари 2012 17:20)

Извинявам се, изобщо не целях да коментирам нещо такова тук, просто сега като голямо дете ми стана мило от този клип, който навремето като по-малко дете щях да изгледам с досада, така и думите ми се видяха от друг ъгъл, от сегашна позиция и от това което съм чувала сега и го казах спонтанно, без умисъл. Така, че моля още веднъж за извинение, ако съм казала нещо нередно.


 
 
№8 от: dani (21 февруари 2012 18:43)

Нищо лошо не си казала, shturcho em_91 Просто аз съм придобил "професионално изкривяване" да редактирам превантивно някакви евентуални спорове. 
--------------------
 
 
№9 от: boysta3 (21 февруари 2012 20:08)

Дани, хубаво видео. Аз се чудех откъде ми е познато... ами то било от Антракт по ТВ2 или Про-бг не помня точно, май второто, там дето Петя Дикова правеше сутрешен блок и пускаха подобни архивни кадри от старите ленти.
Наистина е много сладък наш Васко Всилев. Като гледам и се сещам как обясняваше в едно интервю, че като го поканил Тодор Живков и накрая го питал "Ти какво искаш най-много?", и нашия мислил, мислил, и казал "Едно буренце със сладолед" от онези на сладоледаджията от които бърка... А баща му като разбрал и му казал "Ех Васко, Васко, да беше казал поне че ни трябва един апартамент широк", те хората са били студенти музиканти и живели в малка гарсониерка сигурно или общежитие... кой знае.... Та представяте си колко им се е искало на фона на труда който са полагали, поне едно нормално жилище да си имат... а тяхното отроче "сладолед, та слдолед" . Ами така е с децата, който знае какъв сладолед слагаха едно време преди 1990 г., един бял сметанов и как само мазно го прилепваха и заглаждаха с лъжицата и ти се иска ако може малко повече да ти сложат... Дори си спомням че имаше май зелен, кафяв (какао), розов и друг не се сещам.. но най чест беше белия...
Щурчо, ти пък, Дано е искал само да не се "завихри " нещо по-недетски, не за друго... Мисля че извиненията трябва да ги оставим за друг път... В НД са ставали неща и за "извинявай"... и та и повече.
И накрая. Абе хора, само на мен ли ми прави впечатление острия пламенен като на революционер изказ на Людмила Живкова. Някак не ми се връзва детската радост, неподправеност и творчество с тоя плам , сякаш говори пред легионите си и ще превзема нови територии... Ако наште деца, ас били свикнали с това "наставничество" и строг наставнически тон, какво ли са си казвали деца от по-демократични и свободолюбиви държави... сигурно им е била доста страшна, като са я слушала и не са я разбирали... Тя все едно им се кара и ги хока... вместо да има по-лек и по детски, в едно с атмосферата, тон и обръщение... Като го гледам Бай Тошо, той е по-близък с поведението си до средата, излъчвана от децата... Някой усеща ли го това, или само аз си въобразявам? А някой да е имал "удоволствието" да я слуша на живо? Как ли го е приел, сигурно като нещо нормално... Мога само да си разсъждавам.


 
 
№10 от: Надя (22 февруари 2012 12:09)

Цитат: boysta3
Абе хора, само на мен ли ми прави впечатление острия пламенен като на революционер изказ на Людмила Живкова.
 

И аз го усетих, но не се учудих, така си говореха всички публични оратори тогава, почти назидателно и пламенно. Даже в кръжока по художествено слово ни учеха на подобен способ:)


 
 
№11 от: iceto (22 февруари 2012 13:41)

Асамблеята беше уникално явление без аналаог в света и щеше да е номер едно и до днес. Това са истински щастливи и безгрижни деца, без предрасъдаци и без завист, без I - фони и други подобни апарати за доказване на класа. Аз бях малък тогава но помня каква атмосфера беше при мен в Южния парк, парка на НДК, какви красиви рисунки по асфалта дълги стотици метри оставаха и след децата докато дъжда ги отмие... Автобуси с деца от цял свят играещи и творящи заедно без никакви задръжки. Ако не беше Людмила Живкова нямаше да го има дори и прословутия НДК където всички плюещи по Живковата фамилия си провеждат събитията, но дори не могат да отделят средства за ремонта му и НДК се е превърнал в един жалък гнил билборд! Жалкото е, че Живкова си отиде толкова рано и не можа да ни обогати с още ценности.
--------------------
 
 
№12 от: Лилия (22 февруари 2012 17:24)

Филмчето много ми хареса. Гледах го с интерес, защото аз също не знаех как е изглеждала асамблеята и какво изобщо е било това. Не усетих идеологическата пропаганда. Всичко си изглежда съвсем естествено и нормално.

Цитат: boysta3
А някой да е имал "удоволствието" да я слуша на живо? Как ли го е приел, сигурно като нещо нормално... Мога само да си разсъждавам.
 
Людмила Живкова си говореше така. Аз съм я слушала на живо. Спомням си - работех в Киноцентъра тогава. Често се случваше да ни подкарват като стадо, всички служители да присъстваме на всякакви знайни и незнайни събрания, сказки и тем подобни. Напъхваха ни в някаква зала да играем ролята на публика и да ръкопляскаме по даден знак, сякаш сме статисти и това си беше съвсем наистина - не за кино или телевизия. Веднъж се случи да бъдем публика на някакво четене от Людмила Живкова. Не си спомням нито дума от това, което тя четеше. Дори не разбрах каква и беше темата. През цялото време се чудех как да се измъкна, а тя четеше ли четеше и сякаш нямаше намерение да спре никога. Въртях се на стола си с такъв отегчен израз, че май направих впечатление. Накрая на реда седеше един страшен на вид чичко, който следеше всичко да е наред. Усещах строгия му поглед и вече си представях как на следващия ден получавам порицание на комсомолско събрание. В този момент някой шумно се надигна от стола си и полуприведен, виновно заситни към изхода. Внезапно ме обзе смелост, казах си "Сега е момента, пък каквото ще да става" и бързо последвах смелчагата. Залата не беше много голяма и трябваше да мина близо до подиума на 2-3 метра от ораторката. Видях намръщеното и изражение и изпълнен с укор поглед, но продължих напред. Тръгнала съм вече - няма връщане. На вън си поех въздух и побягнах като преследвана. За мое щастие ми се размина, но вероятно случката е отбелязана в досието ми. 


 
 
№13 от: Цонка (22 февруари 2012 17:49)

Цитат: Лилия
Тръгнала съм вече - няма връщане.

Лилииии!!! em_75 em_83 em_87
--------------------
 
 
№14 от: катя милушева (22 февруари 2012 21:30)

Много приятно "носталгиране"! Благодаря ЛИИИЛИИИИИ! em_121


 
 
№15 от: Зико (23 февруари 2012 00:04)

Цитат: boysta3
Абе хора, само на мен ли ми прави впечатление острия пламенен като на революционер изказ на Людмила Живкова. Някак не ми се връзва детската радост, неподправеност и творчество с тоя плам , сякаш говори пред легионите си и ще превзема нови територии...
 

 

Бойста, не знаеш колко си прав! em_115


 
 
№16 от: незнайко незнамов (23 февруари 2012 12:47)

и досега не ме напуска чувството на абсолютна досада от всякакви чавдарско-пионески мероприятия, сигурно заради откровената ми несъпричастност с идеята; иначе хубаво е сега да погледнеш на асамблеята като цяло, защото тогава виждах само "на парче" - собствения си досаден ангажимент... така и не стигнах до асамблеята де, явно отдалеч намирисваше нежеланието ми да съм част от "знамето на мира"


 
 
№17 от: Anakin Skywalker (25 февруари 2012 18:07)

Цитат: незнайко незнамов
чувството на абсолютна досада от всякакви чавдарско-пионески мероприятия, сигурно заради откровената ми несъпричастност с идеята


Същия случай съм и аз. Не съм имал честта да присъствам на такива срещи с видни другари и другарки. Всичките тези конгреси, пленуми и партийни конференции, на които пионерчетата поднасят цветя, бяха далече от мен. Асамблеята обаче беше нещо ново и различно в нашето детство. Въпреки че не съм участвал, следях с интерес какво се случва по ТВ. По време на първата асамблея 1979г съм бил на море с нашите, после при баба и дядо на село. Именно през същата година гледахме "Сандокан", както спомена и Дани.  На втората асамблея, мисля 1982em_18  или се бъркам, от нашето даскало ходиха един сборен блок (така го наричаха) от всички класове, но пак без мен. Като си спомня какви репетиции в стил строева подготовка провеждаше този блок, ми мина всякакво желание да участвам в него. Мога обаче да се похваля със срещи не с Людмила Живкова, а с писателя Николай Хайтов в читалището, или пък с ирландския пътешественик Тим Севърин при първото му посещение в България през 80те.
--------------------
 
 
№18 от: yogimax (20 март 2012 11:21)

Сестра ми е участвала в тази първа асамблея, казала е стихотворение там. Години след това си спомням, че вкъщи имаше значка бяла със син символ на асамблеята и надпис София´79, но тази 1979 г. ми се струваше толкова отдавнашна, понеже нищо не си спомням, прекалено малък съм бил.
--------------------
 
 
№19 от: ShadowMaster (8 февруари 2013 18:40)

Защо не всеки да събере снимки на неща, които има свързани с асамблеята?


 
 
№20 от: Ludmil (26 юни 2014 10:57)

Аз съм участвал на всичките асамблеи и по една случайност живеех близо до НДК. Беше прекрасно време, незабравими мигове! Една безметежност, която едва ли сега могат да изживеят децата...

Благодаря ти, Людмила.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 22
Потребители: 0
Гости: 22

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?