> Голямото междучасие / Жаргона > Наричаха ме с имена

Наричаха ме с имена


16-01-2009, 16:36. : Надя

Когато се родих и взех да осъзнавам, че всеки си има име с почуда установих че много хора ме наричаха по различен начин. За майка ми бях "Надюшче", за баща ми "Яки приятелче", за баба ми бях "Нади Пеневу Доневу", а за брат ми бях "Ей келеш". После заживях в годините на началното училище и станах "номер 18", за съседските деца от блока бях "Донева", тъй като си говорехме на фамилии, беше ни забавно, не знам защо. Растнах, порастнах и станах "номер 21", а после в езикова гимназия – "Нейдийн" и "Лясковец" и пак някакъв номер, който не помня. Започнах да учителствам и станах г-ца "Мисдонева", а след като влязох в университета бях просто "колежке" или "колега" за по-ерудираните. В английския ми период не бях "Надя", а "Надиа", ииии ето че сега съм вече "госпожа", което пак не е моето име. Добре, че си чух името когато започнах да работя, за колегите бях просто "Надя" и се удивих малко че се казвам така, и се замислих и установих, че май съм остаряла, щом вече се наричам така.

Статията започна с мен, но тя всъщност ми се иска да бъде посветена на ученическите прякори, една толкова забавна страна на детството ни. В моя клас например имаше какви ли не животни и предмети – "Паяка", "Козата", "Циганчето", "Музиканта" и т.н. Учителите също имаха други имена, но те не са за споделяне. Ужасно интересно ми беше, че и съседите в блока имаха странни имена – "бай Иван Капака", "Митьо Писевия", "Декаметражиш" и пр. Колегите на родителите ми понякога имаха имена от старите филми, като един, когото наричаха "Фантомас" или "Роко и неговите братя" или някой си "брат ми Робърт".

Много ми се иска да науча и вашите индиански имена, а сигурна съм, че имате такива. Е, сигурно някой може и да ги скриете, но те за мен са винаги повод за усмивка. Примерно гледайки една моя съученичка, по настоящем издигнала се в родния град до престижна длъжност в общината, винаги се сещам за прякора и и се усмихвам, не върви на вирната глава някак си да се каваш "Арабаконак"....