Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (9)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Заветните поръчения
3-03-2009, 13:53 | Автор: yogimax | Категория: Училището / Винаги готов!
Помня с какъв интерес и нетърпение разглеждах тези три заветни плика, които ми беше забранено да отварям, понеже не бях дорасъл да заслужа да видя какво има в тях. Много пъти любопитството ме караше предсрочно да опитам да ги отлепя, но винаги бивах спиран отвътре пред респекта към тях. Но последователно през 1983, 1985 и 1989 г. това най-после се случи по заслуги :) Наистина имаше съкровен момент, написаното в тях ме докосваше така силно, чувствах такава гордост че съм българин, такова задоволство, че живея в мир и няма войни, че съм расъл в щастливо поколение. И сега се просълзих, докато ги четох. Имаше нещо много красиво в това, че целият квартал го е грижа за теб, че не си син само на родителите си, а и на родината си, всички тези напътствия към правене на добро, възпитаване във висши ценности. Ето ги и тях:

Чавдарче:
Заветните поръчения
"...Синята връзка, която от днес ще затрепти на бялата ти блузка означава нашата вяра, че и твоето детство ще премине под ведрото, синьо, мирно, родно небе. Помни, че да живееш в мир, загинаха много герои..."

Пионер:
Заветните поръчения
"...Ние вярваме, че твоето детство ще бъде по-ведро от нашето. Няма да има пострадали и бомби, които да сеят ужаса на смъртта над изстрадали от робството народи. НО ВИНАГИ ЩЕ ИМА МЯСТО ЗА ПОДВИГ!..."

Комсомолец:
Заветните поръчения
"...Ти беше малко, безпомощно бебе, а сега си човек, който търси своето място в живота. В деня на твоята зрялост прочети и нашите мисли, отправени през годините към теб. Ние искаме да знаеш, да помниш, че много умни, чудесни хора отдадоха живота си за твоя безоблачен ден. Направи толкова за твоите деца, колкото направихме ние за теб..."

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ive (3 март 2009 17:52)

Значи тези били заветните поръчения, а аз такива не съм имала.


 
 
№2 от: yogimax (3 март 2009 19:09)
Ами малка си значи poshta За да хвана последното за комсомолец в най-последния миг през 1989 г., а утре ставам на 34, смятай кое поколение имаше честта да ги получава. roza--------------------
 
 
№3 от: ive (3 март 2009 19:50)
Не е това. tz Същото поколение съм и аз, но такива поръчения не съм имала. Може би ги е имало само в Шумен.

 
 
№4 от: isi (3 март 2009 19:59)

Аз вече съм писала за моите "поздравителни адреси" - точно нещо подобно на поръченията на yogimax. Но аз съм 2 години по-малка , а съм имала (комсомолското не успях да го прочета с повод   ) . Не можах обаче да ги открия, така че се радвам да прочета твоите,  yogimax. Но мисля, че не е въпросът кой колко е голям, просто не навсякъде е имало поръчения - поздравителни адреси.
А днес точно щяхме да си четем:

"...Синята връзка, която от днес ще затрепти на бялата ти блузка означава нашата вяра, че и твоето детство ще премине под ведрото, синьо, мирно, родно небе. ..."П.П.
Не е било само в Шумен, но подозирам североизточна България  - според коментари и статии в сайта имало е подобни във Варна, Шумен, Горна Оряховица--------------------
 
 
№5 от: gamina (3 март 2009 21:20)
Нашите поръчения бяха под формата на картички. Правехме си ги сами и ги раздавахме на другарчетата hmmm Помня много добре едно с щъркел със синя връзка, който носеше в устата си плик с червена. Защо щъркел, никой не знае, беше го рисувал един съученик. Е, така и не станах пионерче да изпълня написаното вътре, ама...
А такива поздравителни не сме имали.

 
 
№6 от: yogimax (3 март 2009 21:28)
Хм, стига, само в моя град ли е имало pionerche Мислех, че е било характерно за цялата страна.--------------------
 
 
№7 от: ive (3 март 2009 22:14)
Не, Yogimax, виж коментара на Иси.


 
 
№8 от: Regreed (16 март 2011 19:56)
em_2  Имаше ги и в София.Може би защото съм от малко по - старото поколение, но имаше такъв плик за всяко чавдарче и пионерче. За комсомола не можах да разбера защото така и не ме приеха , но имаше за завършване на средното образование нещо подобно , което ни го даваха с дипомите .

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 20
Потребители: 1
Гости: 19
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: