Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Денят на пионерската организация
22-09-2007, 13:02 | Автор: dani | Категория: Училището / Винаги готов!


Денят на пионерската организация

 

23 септември беше денят, в който ни приемаха в пионерската организация. Това всъщност е датата, на която е избухнало септемврийското въстание през 1923 г. въстанията не са детска работа, затова няма да се занимаваме с тях.
За пионери ни приемаха в началото на четвърти клас. На споменатата по-горе дата се правеше сбор на пионерската училищна дружина.

Денят на пионерската организация


Разделяхме се със сините чавдарски връзки и на вратлетата ни грейваше червената връзка, чийто цвят според обясненията на възрастните символизираше пролятата кръв на героите против фашизма и капитализма.

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


 Книжката на чавдарчето биваше заменена с устава на пионерската организация. Своеобразен морален кодекс на новоприетите пионери ставаха "Правилата на димитровския пионер". Старата чавдарска значка с лъвчето заменяхме с червената пионерска значка с образа на Г. Димитров.

Денят на пионерската организация

]
 Всъщност всички тия атрибути, всички знаци , правила  и дори името "пионер", са взети от западните скаутски организации. Пионерската организация е създадена за пръв път в СССР като антипод на скаутските дружини, основани две десетилетия преди това от император Николай Втори  и възпитаващи руските деца във вярност на Бога, Царя и Отечеството. Но за нас това е без значение. За добро или зло пионерската организация обхващаше почти цялото ни детство. Тя е синоним на нашите детски дни и именно като такава ще я разглеждаме. Настоящата статия има за цел да припомни визуално някои " артефакти" от пионерското ни минало.
За някои ( но не за всички от нас) нещата са започвали така:

Денят на пионерската организация

За какво всъщност трябваше да сме "винаги готови" ? Разбира се верният отговор е: "за делото на партията, за щастието на нашата Родина". Съвсем скоро обаче разбирахме, че партията и Родината се интересуват най-вече от това, колко билки ще им наберем, дали ще успеем да отмъкнем де що има вестници и списания от вкъщи за да ги предадем на вторични суровини.

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


 Все още не мога да простя на класната на брат ми, благодарение на чиито съвети той завлече на акцията за вторични цялата ми сбирка от  списания "Космос" и "Наука и техника", както и колекцията ми от пощенски картички. Пионерите бяха също така нужни на селското стопанство, защото просто нямаще кой друг да обере доматите, царевицата , лозята и пр. селскостопански култури. Трябваше да сме "на класата достойни синове" и да поддържаме "дружба вечна , дружба свята" с братския съветски народ. Трябваше да се изказваме за международното положение и да се борим за мир. Толкова много неща трябваше да правим по волята на възрастните, а никой не се и замисляше какво всъщност ни се иска наистина да правим. Какво ни интересува, какво привлича детския ни интерес? Питал ли се е някой от пионерските ни ръководители, защо ни харесва списание "Дъга" и сме в състояние с часове да се редим на опашка пред книжарницата, за да си го купим? Защо нямаше такива детски опашки за някоя "партизанска" книга? Кого всъщност обичахме повече- Георги Димитров и Ленин или Винету и Олд Шетърхенд? Наистина ли любимата ни песен беше "Марш на септемврийчетата"?

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


Но никой не слушаше подобни песни. Слушахме Росица Кирилова и братя Аргирови, презаписвахме на касетки песните на популярните рок и метъл групи от "прогнилия" запад или пък сръбските хитове на Лепа Брена. Всъщност харесвахме да пеем и "задължителните песни" , но в този вариант:
"напред, другари, смело,
да колим нашто
прасе дебело"...
 или :
"Ний идем бодри калпазани
 с тигани, тенджери в ръце"...
А пионерските сборове? Не бяха ли най скучното нещо, което ни се налагаше да преживеем?

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


Не можеха, а най вече не искаха да привлекат нашия интерес възрастните, и затова издаваха заповеди.

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация

Детското сърце не се управлява чрез заповеди. Детското сърце се управлява с обич и талант.
И все пак пионерската организация беше неделима част от нашето детство. Тя всъщност присъстваше навсякъде около нас. В учебниците ни например:

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


Дори задачите в учебника по математика бяха написани в "пионерски дух".

Денят на пионерската организация


Героите от любимите ни детски филми също бяха пионери.

Денят на пионерската организация


Денят на пионерската организация


Дори в списанията на  възрастните имаше нещо пионерско.

Денят на пионерската организация

И така, какво беше за нас 23 септември? Просто съвсем обикновен ден от детството ни. От прекрасното ни детство, в което дните не се определят от това, какво възрастните мислят за тях.  При възрастните е така, те все си измислят празници, а някак си не умеят да празнуват, за разлика от децата, при които празникът никога не свършва. Поне докато са деца.
Денят на пионерската организация
Калпачето на Катя Милушева:
Денят на пионерската организация 

 

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Бяло (1 май 2008 22:46)
   Ако видеха доблестните пионери как изглежда днес моята пионерска връзка - цялата в подписи, надписи и пожелания за светло бъдеще...има да прекопавам градинките и да боядисвам пейки...

 
 
№2 от: rubbit (9 февруари 2009 13:55)
Сега си спомних за поръченията, което малко ме учудва, защото почти всяка година ги пишех аз, тъй като бях най-изпълнителната в класа - тоест, най-се връзвах.   Та си спомням как си напъвах мозъка да измислям какво поръчение да напиша, защото трябваше да са по няколко за всеки от класа. Обикновено пишех кои книги да прочетат, защото обичах да чета и имах доста заглавия в главата си, но и те все пак трябваше да бъдат съобразени. Съучениците ми, от своя страна непрестанно ме тормозеха с "не искам това, искам другото" - все неща от тоя сорт.
Сега се замислих, че допреди няколко години пионерската ми връзка се мотаеше из шкафовете, но отдавна не съм я засичала. Трябва да я потърся! Апък и кой знае какво друго ще открия покрай нея!
И за накрая - тъй като това е първият ми коментар в този сайт - Радвам се, че ви намерих!

 
 
№3 от: dani (9 февруари 2009 15:58)
И ние се радваме, че още един детствотърсач се качи на борда на "НД". Така че добре дошъл, rubbit, и се чувствай като у дома си--------------------
 
 
№4 от: Надя (12 ноември 2009 15:08)
Катето Милушева, ни добави снимка на своето калпаче, аз моето така и не успях да го закрепя между опашките си:):)

 
 
№5 от: Цветелина (26 януари 2010 00:33)
Що ми се струва, че ни приемаха за пионери в началото на трети клас, а не на четвърти /поне при мен така беше/. Нашето училище ни приеха пионери на Ястребино - големи трепети, "радини вълнения" и т.н. На всичко отгоре малко след това ме избраха за дружинен председател на всички трети класове и като ни съберяха на пионерски сбор с "големите", направо изпадах в шок. Освен това по това време не можех да изговарям "р" и като почнех да рапортувам падаше голям смях за моя сметкаpionerche. А колкото до датата 23.09. - десетина години по-късно се омъжих на тоя ден--------------------
 
 
№6 от: Godfrid (31 август 2010 05:17)
Аз съм сигурен, че ни приемаха за пионери в началото на трети клас. Направих "кариера" в пионерската организация. Не съм се натискал, нито пък произхода ми е по-специален. Всичко беше поради това, че винаги съм имал висок успех, бях по-изпълнителен и им се връзвах. Имах и много приятели, които ме уважаваха. Бях избиран за отряден председател, член на дружинния съвет, дружинен председател, председател на районен пионерски щаб, член на общински и на окръжен такъв. Помня, че имах някакви отличителни знаци (нещо като пагоните при военните): като дружинен председател - 3 звезди на червен фон, а като по-висш пионер - 2 звезди на златистосърмена лента на червен фон. Ходил съм на няколко пионерски лагер-школи: в Равда - 2 пъти, на Пашалийца и в Ястребино. Бил съм и на международен лагер чрез т.нар. "Самолет на дружбата" в ГДР, в околностите на гр. Дрезден. Пазя хубави спомени от тези лагери. Един ден, при наличие на свободно време, трябва да опиша тук разни по-интересни случки (в този аспект) от средата на 80-те. Когато станах ученик в природоматематическата гимназия съвсем съзнателно се оттеглих от активна комсомолска дейност. Училището без друго си беше достатъчно натоварващо, за да се занимавам и с това.

 
 
№7 от: Liudmila Shumanova (22 ноември 2012 12:38)

Аз много искам някои да публикува стихотворението за червената връзка.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?