Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Април 2020 (1)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Забравените пионери
22-02-2010, 18:10 | Автор: dani | Категория: Училището / Винаги готов!

Открих тази статия  в страницата на руското скаутско движение "Скауты России" .
 Мнозина от бившите пионери дори и не предполагат кой всъщност стои зад идеята на пионерското движение. Кой е авторът на червената връзка и девиза "Винаги готов!" ? Не бързайте да давате отговор – истината съвсем не е това, което сме учили някога в пионерската стая. Краткият разказ за основателите на скаутското-пионерско движение ще ви открие една съвсем непозната страна на пионерството. Историята на двамата приятели на децата Олег Пантюхов и Инокентий Жуков е завладяваща и едновременно с това тъжна. Започнало с ентусиазъм и романтика, пионерското движение е подавено още в началото, за да бъде поднесено в жертва на идеологията. Идеологията, която убива детството и прави човека непоправимо възрастен.
 ---  


19 май е рождената дата на Пионерската организация (в СССР – бел.прев.). Нужна ли е тя сега… На мен всъщност ми се струва по-уместно да разкажа за Пантюхов и Жуков – двамата рицари на скаутското движение, забравените основатели на пионерската организация, а вие съдете сами, възможна ли е днес в Русия организацията, за която те мечтаеха. И съвместима ли е тя със суверенната демокрация и начина, по който у нас се усвоява бюджета.
Самото начало на скаутското движение (в Русия – бел.прев.) полага император Николай II. 30 октомври 1973 г., два дена преди смъртта си един деветдесетгодишен старик диктува в Ница своя последен завет: "Бъдете един за всички и всички за един. Опората ви да е Руската Православна Църква. Помнете, че Русия ще се освободи (от комунистическата диктатура – бел. прев.) и тогава нашите трудове зад граница ще се оправдаят и вие с чест ще предадете нашите завети, правила и традиции, които ние пазим, в ръцете на младежите във възкресената Русия. Бъдете готови! За Русия!".

Това е завещанието на Олег Иванович Пантюхов (1882 – 1973), измислил девиза "Бъди готов!" и първоначалния текст на клетвата (на руските скаути – разведчици, в последствие пионери – бел. прев.). Ораганизацията* е наречена скаутска, името било предложено от британския основоположник на този вид детско-юношески организации генерал Роберт Баден-Пауел, автор на световния бестселър Scouting for boys. 
"Скаут" в превод означава "разузнавач" – такива и чувствали себе си децата членове на тази организация в своите походи и лагери из дивата природа. В 1909 г. книгата на Пауел е публикувана в Русия. Инициатор за издаването й е император Николай II. Прочел книгата в оригинал, царят пожелал да види в Отечеството си аналог на британската детска организация и лично наредил на Олег Пантюхов, офицер от царската рота на Павловския полк, да се погрижи за тая работа.Олег Пантюхов – първият руски скаут
Пантюхов отдавана имал склонност към организиране на деца – организирал им излети из природата, занимавал ги с усвояване правилата на военната тактика и боравенето с оръжия, които така привличат подрастващите. Болшинството от бъдещите пионерски атрибути – специални значки, походи, палатки, понятието "отряден председател" и самия девиз на пионерската организация са измислени от него. 
През декември 1910 г. в Петербург пристигнал сам Пауел, за да види как се прихваща на руска почва неговото творение. Пантюхов го посрещнал лично в хотел "Отел де Франс". Генерал Пауел стоял до камината, греейки се след разходката си по зимния град и изглеждал точно кто скаутски вожд до лагерния огън. Двамата с Пантюхов си допаднали. След революцията в Русия Пантюхов като офицер от императорския полк бил принуден да напусне родината си. А как не му се искало да остави своите подопечни и първия свой царскоселски (Царское село – лятната резидензия на руските монарси – бел. прев.) отряд "Бобър"! Но поради връзката си с иператорския двор оставането му в Русия го обричало на смърт. И той заминал, а делото продължил неговият съратник Инокентий Жуков – един от най-обаятелните и надарени руски хора от XX век, който е и авторът на понятието "пионер".Инокентий Жуков – скулптор, скаут и пионер
Малко хора днес знаят кой е Инокентий Жуков – скулпторът, за чиито работи Огюст Роден казвал:" Каква изразност! Истински гений! Вие няма какво да учите – ваш учител е самата природа". По число на творбите си, репродуцирани на пощенски картички, Жуков безспорно е на първо място сред руските художници и скулптори от десетте-двадесетте години на двадесети век. Роден на 5 окт. 1875 г. в Зерентуй (Задбайкалска област), той завършва историко филологочески факултет в Петербургския университет, учи се при Бурдел в Париж, прави изложби, украсява с гипсови орнаменти петербургските домове, а когато научава за скаутското вдижение, незабвано и безрезервно става негов член.
В Чита, където често ходел, а след революцията окончателно се заселил, той създал скаутски отряди и дори издавал (в 1918 г.) списние "Сибирски скаут". Макар и с колебания, но приел факта на революционната промяна в Русия. В 1921 г. той се отправя в Москва с проект за паметник на Интернационала и там се запознал с Надежда Крупская (съпругата на В. Ленин – бел. прев.), увлечена по това време от идеята за създаване на нова детска организация. Жуков се захванал да й разказва за скаутите – на нея и се понравило всичко, освен названието.

Бойците от стройбатальона
Жуков предложил тогава думата "пионер", означаваща съвсем не това, което си мислите. Тя не занчи "първопроходец", както впоследствие започнали да я превеждат. Пионер е френски сапьор, "войник за извършване на изкопни работи" – според речника на Дал, т.е. войник от френския строителен батальон. Младият пионер (юнный пионер-рус. – пълното название на член на съветската пион. организация – бел.прев.) е сапьор–юноша, проправящ пътя към бъдещето. Думата се харесала (на Крупская) и в резултат на това на втората Всерусийска конференция на комсомола (16-21 май 1922 г.) било взето решение за повсеместно създаване на пионерски отряди. От тогава 19 май се счита рождена дата на пионерската организация, макар че нейният девиз и всичките й принципи (освен идеологическата основа – бел. ред. ScoutS.ru) съществували още в първия скаутски отряд на Пантюхов, който е основан 30 април 1909 г.

Огнените езичета от значката и листенцата от кралската лилия
Жуков се захванал да адаптира скаутските символи към съветските реалии. Първо измислил пионерската връзка – триъгълно парче ален плат, чиито три върха някои смятат, че символизират пионерите, комсомолците и комунистите – трите поколения борци за комунизъм. В действителност трите краища на връзката и трите пламъчета на пионерската значка символизират съвсем друго нещо. Жуков помнел знака на царските скаути – хералдическа лилия с три цветни листенца – почти точно нейно копие станал пламъка от пионерската значка. Под огъня той разположил пет главни, символизиращи петте континента. Хералдическата лилия е знак за вярност към Царския дом. В съветската модификация не приели главните, а вместо тях се появил профилът на Ленин (в българския вариант на значката – профилът на Г. Димитров – бел.прев.).


 Лилията все пак останала във вид на трите пламъчета на огъня. Впрочем лилията била избрана от франкския  крал Хлодвиг като символ след кръщението му и трите листчета символизират Светата Троица.

Жуков станал отряден ръководител (вожатый –рус. Думата няма точен аналог на български език – бел.прев.) на първия пионерски отряд – Бауманския. Понятието "пионерска дружина" все още не съществувало. Въвели го през 1942 г., когато по идея на Сталин за активизация на патриотическото чувство ревностно започнали да връщат в идеологична употреба древнославянски понятия.
Със своя отряд Жуков се занимавал с изследване на околностите на Москва. Обучавал децата и на езика "есперанто", чийто привърженик бил още от ранна младост. Той предложил на своите пионери да напишат писма на деца от различни страни. Скоро се посипали ответни писма и бившите безпризорници от Бауманския район с интерес разглеждали пощенските марки от всички краища на света. Жуков препоръчвал цялата пионерска организация да приеме за официален свой език есперанто: с една дума забавна работа - възрастните нищо не могат да разберат, а вие винаги се наговаряте за всичко без тяхно знание.

За съжаление блестящата идея не се прихванала, както не се прихванали и другите негови принципи. Всичко много бързо приело съвършено скучен образ. Започнали да пълнят главите на децата с идеология и от средата на 1924 г. Жуков напуснал организацията. Той станал скромен учител по география, когото децата както преди обожавали. Впрочем скулпторите му се търсели и той продължавал да им дава удивителни названия, напр. "А ти научи ли баба си да чете?". Две негови скулптори – "Пионер" и "Октомврийче" – украсявали до реконструкцията площада на въстанието. Той написал две повести, специално съчинени за пионери: "Пътешествието на звеното Червена Звезда в старната на чудесата" и "Мъртвият огън (Приключенията на пионерите в Египет)". Инокентий Жуков умрял на 5 ноември 1948 г., завещавайки да напишат на гроба му:" Обичайте Родината, борете се за нея и бъдете първи в труда".

Автор: Димитрий Биков

 -----  
* Руската скаутска организация просъществува зад граница до края на комунистическата власт в Русия. Под название ОРЮР (Организация российских юнных разведчиков) тя възпитава в редиците си няколко поколения деца на руските емигранти. Отрядите на ОРЮР са разпръснати навсякъде по света, където живеят руски емигранти – от Австралия до Канада. След падането на комунистическата власт ръководителите на ОРЮР създадоха свои подорганизации на територията на бившия Съветски съюз, с което на практика запълниха празнотата, която се получи в детското организирано движение след разпада на пионерската казионна организация.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Krista (25 февруари 2010 21:13)
Дани, благодаря ти!
Изключително интересна и любопитна информация...roza

 
 
№2 от: катя милушева (25 февруари 2010 22:53)
"Нещата не винаги са това, което са." Човек винаги може да научи нещо ново! hi hi Благодаря и аз Дани!

 
 
№3 от: mchukanov (1 март 2010 19:14)
   "Идеологията, която убива детството и прави човека непоправимо възрастен" uuux--------------------
 
 
№4 от: Galyusha (13 септември 2012 19:15)

Все още помня с какво вълнение очаквах да ми дадат червената връзка. То беше една церемония, едни подготовки... Всички деца строени пред паметник, свързан по някакъв начин с героите от войната, тържествено връзване на връзката, после всяка сутрин проверяваха дали я носим, дали е чиста и изгладена и т.н. А брат ми, който е с две години по-малък, дори ми завиждаше и се ядосваше, че си остана "само" със синя, тъй като следващата година дойде "демокрацията" и всичко приключи! Е, такива бяха времената...Чувствахме принадлежност към някаква организация, без да осъзнаваме какво са искали да ни внушат! Бяхме деца с глад за приключения. А и имаше една книжка, май беше "Пионерски календар" - доста интересни неща съдържаше! Ех, спомени...Пък днес синът ми, който ще е в 5 клас, играе само на компютърни игри и изобщо не знае какво е да тичаш с обелени колене, да ядеш филията с масло на улицата и да чакаш деЦкото по телевизията с нетърпение!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 9
Потребители: 0
Гости: 9

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?


 
 
 
 
Ново в ПУК!