Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Пионерия по света
28-05-2010, 08:48 | Автор: templar | Категория: Училището / Винаги готов!
Радвам се, че харесахте българските пионерски значки! Сега ще Ви разходя малко из Пионерията по света:
 
Пионерия по света
 
Какво виждаме:
 
В лявата половина и най-долния ред е съветската пионерия, от която в голяма степен всички копират:
 
Най-лявата колона са пионерски значки от различни епохи. По-старите нямат Ленин и дори са разделени на разряди.
Втората колона започва със значката на съветските "чавдарчета" наречени "октобрята". В звездата е изобразен единствени портрет на Ленин като дете.
 
До и под него са няколко значки на пионерските лагери - Артек е най-големия и известен. Другата(която е като медалче) е от Кишинев (Молдова).
 
Под тях са различни значки за годишнини или на "дворци на пионерите" в различни градове. Вдясно от тях има значка за спортен разряд, значка на третокласник (някога в СССР е имало значка, която да означава в кой клас е ученикът) и значка на "Жигулевская кругосветка" - известен туристически маршрут - поход, за който можете да прочетете в Уикипедия, ако не ви мързи.
 
Можете да видите и значката на в-к "Пионерская правда" (нашата Дружинка е по-хубава)
 
Най-долния ред представя различни значки тип "млад такъв-онакъв", а именно: млад строител на Байкало-амурската магистрала (БАМ), млад приятел на пожарната (2 различни вида), млад природозащитник (2 типа), млад турист, готов за труд и отбрана. За всички тези "млад такъв - онакъв" и "готов за това-онова" ще стане дума в следващия епизод на децкото...
 
Сега излизаме от необятната съветска страна за да видим, че Пионерия са имали и другите социалисточески страни:
 
В дясната страна  най-горния ред са подредени основните пионерски значки на държавите.
Колоната под всяка значка показва различни значки за постижения, кръжоци и т.н. от същата държава.
 
Отляво надясно:
 
1.Албания
 
2. Полша (единствената, която запазва скаутската си организация, и затова значката е метален скаутски лотус)
 
3. ГДР (с няколко различни значки от многобои и лагери)
 
4. Унгария (с две комсомолски значки под нея)
 
5. Румъния (триъгълната под основната носи същия девиз "винаги готов", но в символиката няма нищо пионерско...
 
6. Чехословакия - много различни разновидности. Най-долната е "млад строител" (каквото и да значи)
 
Търся си Монголия (един уж ми намери, но я изгуби), Куба, Югославия, Китай и КНДР.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: mia.yaneva (28 май 2010 09:36)
Направо  чудесно, прекрасно, невероятно! 
bravoo viktori ok2 hiphip nomer1

Бях виждала само 3-4 от тези, и то само съветските! 

 
 
№2 от: isi (28 май 2010 09:50)
Ох, ама и какъв  хубав коментар добавяш, проучвал си ги, подробно си ги разглеждал, знаеш и историята им ... Браво, templar! Истински колекционер!--------------------
 
 
№3 от: bat_mitco (28 май 2010 15:21)
  А ТАЗИ С ЛИЛИЯТА И НАДПИС ZRP ? ПОЛСКА ЛИ Е ? МНОООГО Е ХЕВИ МЕТЪЛ !!!--------------------
 
 
№4 от: катя милушева (28 май 2010 21:05)
 Страхоооотни са nomer1 nomer1 !Какво поощрение си беше да получиш каква да е значка,"значката дава криле"!!! hiphip hiphip

 
 
№5 от: mia.yaneva (28 май 2010 21:06)
Направо мускетарска си е тази лилия!

 
 
№6 от: bat_mitco (28 май 2010 21:18)
              ... И НА ЕМБЛЕМАТА НА ПОПУЛЯРЕН ИТАЛИАНСКИ ОТБОР...ИТАЛИАНСКИЯ "ЕТЪР" - ФИОРЕНТИНА...--------------------
 
 
№7 от: templar (28 май 2010 22:57)

Ами лилията наистина е мускетарска. Бурбонската лилия символизира Светата Троица и е монархически символ в родината на мускетарите. Тя е приета и за символ на Скаутското движение. Поляците са силно религиозни и освен това  не обичат руснаците (водят многовековни кървави освободителни борби срещу тях) Затова Полша единствена не възприема съветския модел при "социалистическото строителство", а запазва своите си национални особености, сред които скаутското движение с неговия символ - лилията. Поляците нямат пионери, а т.нар. "херцери" - скаути. 

Във всички останали социалистически страни съветският модел се възприема 1:1 без никакво творчество и вариации.
Дори Албания, Югославия и Китай, коиторазвиват "свои модели на социализма" и  имат конфликт с Москва, Варшавския договор и СИВ, и там нещата са 1:1 със съветските.

Но започвам да звуча като отличник-зубрач с пъпки и поне 6 диоптъра, така че млъквам.

По тази, както и по ред други теми, ползваме челния опит на съветските другари. Ето ви един линк за "пионерия":
http://forum.faleristika.info/viewforum.php?f=361


 
 
№8 от: Pavlina Iossifova (29 май 2010 00:51)
Брааааво, Templar! Много, ама много ме израдваха твоите "колекции на колекции"! Ще си ги ползвам като Нагледно помагало по "пионерско-скаутска-херцерска-иДруга" символика! Съжалявам, че в едно по-ранно време не се позанимах по-сериозно със символика. Но ето, че май новото Нашедетство ми дава възможности. Пак благодаря! yess

Ама не мога да се въздържа да не се съглася с обобщенията ти за моделите на социализма. Никъде, дори в България, съветският модел не се възприема 1 към 1. Това си е мит и той поне от десетина години е опроверган с много доказателствен материал. Отдавна си мисля, че ако се разделим с този мит осмислено, на нас, поколенията с детство и младост от този период, ще ни е много по-леко днес и ще започнем най-сетне отговорно да си чистим собствената кочинка. За съжаление тези неща си ги четат хората само в тесен професионален кръг по специализираните списания, щото уж няма пари и за монографии. Заявявам го много, ама много отговорно, ама не му е мястото тук да редя доказателства. Но ако трябва мога да ги подредя.
А любимата ми стара "йешче Польска не сгинала" просто имА шанса за повече следвоенни волности, защото чичко Сталин послушва "гласът на разума" и ултиматума на бившите си съюзници и на време се отказва да си създава под носа нов барутен погреб.--------------------
 
 
№9 от: templar (29 май 2010 01:19)
O-o-o, става интересно и нагазваме в дълбоки води, но наистина не тук му е мястото. Ще звучи като пепопелипетипечепеска педипескупесипея, което не е сред най-децките занимания :)

В случая имах предвид само съвсем конкретната тема пряко свързана с Нашето детство - пионерската организация и нейната структура и символика. Не съм имал намерение да обобщавм за всички аспекти на социалистическото общество.

 
 
№10 от: mia.yaneva (29 май 2010 13:29)
Мда... това е Бурбонската лилия. Това имах и аз предвид :) И в духа на Павлинка ще кажа, че не мога да се въздържа и аз, че и ние запазваме неща, не в пионерията, а в други работи - поне 2-3 се сещам на прима виста, които са си наши и не следват съветстия модел, и които съветите ги взимат от нас като се поосъзнават при перестройката, ама това не е за тук :) И затова, че не всички взимахме техния модел 1:1 се чудехме как да им замазваме очите в общата комуна, като да си отричаме македонските корени, историята и други такива, ама млъквам и аз :) 

П.П. А всички тези страни, които ги изброяваш и другите, за които считаме, че са били 1:1 съветски модел, като ги посети човек, дори и сега, вижда че 1:1 е било само в СССР. Дори не и в Молдова :) 

 
 
№11 от: templar (29 май 2010 16:26)

Ще обясня отново, защото не сте ме разбрали правилно:

В Полша има силна скаутска традиция. Херцерите са огромно младежко движение. По време на войната те участват (нещо като деца-герои) в съпротивителните Армия Крайова и Армия Людова.  По същото време съветските пионери имат вече близо 20 -годишна история. Те участват в партизанското движение. Съветските пионери са създадени на базата на силното скаутско движение преди ВОСР.
Т.е. в СССР и Полша имаме две съществуващи и  утвърдени във времето организации с различна традиция, които се запазват и след войната, нагаждайки се към "новите условия"

До 9 септември в България няма нищо подобно. Има скаути, но те са малка маргинална организация. Има "юнаци", но те са по-скоро спортна организация. Има "ремсисти" и "легионери", но те са силно идеологически, екстремистки организации (нещо като днешните скинари) и враждуват като метали и дискари по наше време (пу си легионерите да са металите:). Няма традиция на масова организация тип скаутска или пионерска.

В България Пионерската отганизация и Комсомола се създават изкуствено, наготово, "на бял лист" и с пълно дословно копиране на "челния съветски опит".  Целта е точно такава - да се изкопира великата братска страна и ако може дори са станем по-съветски от съветските хора. Затова около бригадирските огньове отговорниците свирят на руски хармоники (гармошка) и танцуват казачок или  валсовете "Хълмовете на Манджурия" и "Подмосковские вечера" и пеят "Катюша". Не дрънкат на гъдулка и не пеят "Кацнал бръмбар на трънка". По онова време български химн е песента "Българио мила, страна на герои" - с мелодията на съветския химн "Союз нерушимьй", а кулминацията на текста е: "Да крепне навеки съюза ни боен с великия братски Съветски народ... Великото слънце на Ленин и Сталин с лъчите си нашия път освети"
Когато на спортно състезание се пуска мелодията на българския химн, всъщност звучи съветския... Появяват се на бял свят българчетата ВладиЛен Попов, Уляна Пръмова, Илич Цветков, Сталин Генадиев, Володя Стоянов, Сергей Антонов...
Не коментирам доколко това е хубаво или лошо, а просто го отбелязвам като факт.

Нещата започват бавно да се променят чак към средата на 70-те и особено след честванията "1300г. България" през 81-ва се заражда една своеобразна национална вълна на патриотизъм, която повечето от нас си спомнят от нашето детство

 
 
№12 от: pasha (29 май 2010 20:19)
Ееееех, това се казва КОЛЕКЦИОНЕР. Благодаря ти за колекциите и урока по история. nomer1

 
 
№13 от: Pavlina Iossifova (30 май 2010 23:02)
Templar, чудесно разяснение от вчера. Благодаря за него и съм напълно съгласна. Но ако си прочетеш внимателно и дистанцирано коментара от 28 вечерта, на който реагирахме с Мия, ще видиш, че наистина обобщаваш и никъде не споменаваш, че под "съветски модел" разбираш само младежките организации.--------------------
 
 
№14 от: templar (30 май 2010 23:45)
Никъде освен в заглавието: "Пионерията по света". Ако исках да обобщавам, бих го кръстил нещо по-засукано от сорта на "Някои съображения на др. templar относно тезисите на XXVII конгрес на КПСС в светлината на резултатите от съревнованието в изпълнение на 5-годишния план на прага на XIII конгрес на БКП в предприятията и стопанските обединения от обувната промишленост във Великотърновски окръг..."

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 0
Гости: 15

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?