Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
(Почти) всичко за ДПО "Септемврийче"
24-09-2008, 03:00 | Автор: freja | Категория: Училището / Винаги готов!
Днес – вече вчера – беше 23 септември – денят, в който ставахме пионерчета. Затова реших, че е добър повод да публикувам визитката на ДПО "Септемврийче". Следващите материали са изцяло взети от  Исторически портал "Родово наследство" и съвсем лаконично и с документен тон обясняват какво представляваше пионерската организация. Текстовете ми се струват автентични (та чак добре познати), но аз лично не успях да отгатна от кой документ са извадките. Може би от Устава?...
 
 

Приемане в пионерската организация                          

 

Встъпването в пионерската организация е доброволно. Всяко чавдарче заявява своето желание да стане пионер на председателя на шефстващия отряд, на четния командир, отрядния или дружинния ръководител.

 

На сбор на своята чета чавдарчетата обсъждат кой измежду навършилите девет години е достоен да стане пионер. Това е много важен и отговорен разговор за дружбата и другарството, за отношението към учението и четните дела, за изпълнението на дадената дума, за дисциплината на всяко чавдарче. Своето решение четата съобщава на шефстващия отряд.

 

Пионерският отряд на свой сбор, в присъствието на чавдарчетата, желаещи да встъпят в пионерската организация, обсъжда и решава въпроса за приемането им. Пионерите гласуват с вдигане на ръка за всеки поотделно. Той се счита приет, ако за него гласува мнозинството пионери.

 

След това на тържествени пионерски сборове пред паметници на Георги Димитров и на герои от борбата против фашизма и капитализма, в музеи на бойната и трудовата слава, във военни поделения или шефстващи предприятия, пред червеното знаме на дружината всеки встъпващ в пионерската организация произнася тържествено обещание.

 

 

Тържествено обещание      

                         

"Аз, димитровският пионер, тържествено обещавам пред другарите си и своя героичен народ да се боря всеотдайно за делото на Българската комунистическа партия, за победата на комунизма. Да бъда верен на заветите на Георги Димитров, да изпълнявам законите на Димитровския пионер. Обещавам да бъда достоен гражданин на моето мило отечество - Народна република България."

 

 

Пионерска връзка, значка, поздрав                   

             

Червената пионерска връзка е частица от червеното знаме на революцията, огнен символ на кръвопролитните борби, в които е изкована свободата на нашата Родина. Трите върха на пионерската връзка и здравият възел символизират единството и сплотеността на трите поколения борци за комунизъм - комунисти, комсомолци, пионери. За това говори и тривърхият пламък над петолъчната звезда на пионерската значка с образа на Георги Димитров.

 

Червената връзка и пионерската значка са знак на твоята принадлежност към Димитровската пионерска организация "Септемврийче". Носи ги винаги и навсякъде, в празник и делник. Носи ги с чест и гордост, чисти и неопетнени от недостойни помисли, постъпки и дела.

 

Пионерският поздрав се отдава с дясната ръка, вдигната над челото, свита в лакътя под прав ъгъл. Петте пръстта са събрани плътно. Вдигнатата над челото ръка означава, че пионерът поставя интересите на колектива, социалистическото общество, Родината над всички свои интереси. Плътно събраните пръсти символизират единството на децата на трудещите се от петте континента на Земята.

 

Пионерът отдава поздрав при изпълнение на Химна на Народна република България, при среща на националното знаме, партийните, комсомолските и пионерските знамена, при полагане на венци и поклонения пред паметници на борци за независимост и свобода, при среща на почетна стража, на пионерски и войнски строй, при поздрав с пионерски девиз.

 

Пионерът на НРБ, когато се намира зад граница, отдава пионерски поздрав при изпълнение на държавния химн и при среща на националното знаме на дружеската ни страна.

 

Пионерският колектив е отговорен всеки млад димитровец добросъвестно да изпълнява своите пионерски задължения.

 

 

Пионерско знаме                             

 

Пионерското знаме е червено. Партийните и комсомолските знамена са също червени. Червеният цвят е цветът на кръвта, пролята от героите във въстания и сурови битки за свободата и щастието на нашата Родина, за свободата и щастието на трудещите се в целия свят.

 

Знамето е символ на вярност към делото на революцията, към комунистическата партия, към социалистическата Родина, символ на честта и сплотеността на пионерите.

 

Всеки пионерски отряд и всяка пионерска дружина имат свои знамена. Те се съхраняват в пионерската стая. Изнасят се на сборове на отряда и дружината.

 

Знамето на ДПО "Септемврийче", знамената на окръжните, общинските, градските и районните пионерски организации се съхраняват от Централния, окръжните, общинските, градските и районните съвети на ДПО "Септемврийче".

 

ДПО "Септемврийче" за своите високо патриотични, общественополезни дела е отличена с Паметното знаме на революцията. Това е гордо знаме на борбата и победата. Издигнато за пръв път на Бузлуджа като знаме на революционната партия на българската работническа класа, то се вя над многобройните стачки и демонстрации, летя в пламъците на Септември 1923 година, слезе от планините с партизаните, заля с тържествуващия червен цвят цялата страна в дните на победния Септември 1944 година.

 

Оставянето му на вечно съхранение в пионерския строй е доказателство за дълбоката вяра на ветераните на революционната борба в младите поколения на България.

 

Знамето на ДПО "Септемврийче" и Паметното знаме на революцията се изнасят на републикански пионерски сборове, срещи, паради.

 

Да се равняваш на пионерското знаме означава винаги да крачиш рамо до рамо с комсомолците, с комунистите, целия народ. Както войниците прославят знамето на полка с победите в битки и боеве, така и пионерското знаме се слави с делата на отряда, на дружината.

 

 

Права на димитровския пионер                          

 

Всеки пионер има право:

 

- да избира и да бъде избиран в пионерските ръководни органи;

 

- да участва в обсъждането и решаването на всички въпроси от работата на пионерската организация на пионерски сборове, заседания на отрядите и дружинните съвети, в пионерския печат; свободно и смело да изказва и отстоява своето мнение, да прави предложения за това, как по-добре и по-интересно да се организира животът в отряда и дружината. Но да помни: ако сборът е приел решение, то е закон за всеки пионер;

 

- да критикува смело и открито всеки пионер, всеки пионерски активист, отрядния и дружинния съвет, градския и окръжния пионерски щаб. Но да помни: критикувайки, да дава предложение как да се поправи грешката, как да се преодолеят слабостите - общият успех зависи от всеки пионер;

 

- да участва лично в пионерски сборове и заседания на отрядния или дружинния съвет, когато се разглежда неговата дейност и поведение;

 

- да се обръща с въпроси и предложения към общинските, градските, окръжните комитети на ДКМС и общинските, градските, окръжните съвети на ДПО "Септемврийче";

 

- да бъде представян за награди и отличия;

 

- да кандидатства за встъпване в Димитровския комсомол.

 

 

Задължения на пионера                             

 

Всеки член на пионерската организация, като изпълнява Тържественото обещание и Законите на димитровския пионер, е длъжен:

 

- по пионерски да допринася за осъществяването на всяка задача, която решават партията, Димитровският комсомол, трудовият народ, да има свой пионерски принос в социалистическото изграждане, активно да участва в живота на пионерския отряд; да увлича другарите си в интересни дела, полезни за хората и обществото;

 

- да служи за пример в учението и труда; съзнателно и задълбочено да овладява знанията, основите и най-новите постижения на науката, техниката и технологията;  непрекъснато да повишава качеството на своя основен труд - учебния; да пести времето си и правилно да разпределя силите си; да бъде дисциплиниран и организиран; да се учи да мисли и действа творчески; да разпалва у себе си любознателност и стремеж към новото, неоткритото, да обогатява своите интереси и общата си култура в областта на науката, техниката, литературата, изкуството, като активно участва в кръжоци, кл,бове, съвети; да развива своите творчески възможности;

 

- да укрепва връзките на отряда с трудовите колективи, да опознава различни професии, свързани с промишлеността, селското стопанство, услугите и културното развитие на родния край, системно да обогатява трудовите си навици и умения, да се подготвя съзнателно и отговорно да избере полезна, необходима за обществото професия; активно да участва в движението "Пионерски труд за Родината";

 

- да се грижи за опазването и умножаването на социалистическата собственост, да се бори за пестеливо изразходване на енергията, водата, материалите в училище и у  дома, да бъде грижлив стопанин на училището и на родната природа, активно да работи в зоната на пионерското действие;

 

- да възпитава у себе си качествата на социалистическата личност - честност, трудолюбие, вежливост, гражданска доблест, справедливост, вежливост, да бъде верен другар и приятел, да помага на по-възрастните и на малките деца; да бъде скромен и самокритичен, непримирим към своите недостатъци и недостатъците на своите приятели, да воюва с тези, които нарушават правилата на поведение в училище и на улицата, да се бори срещу безделието, готованщината, мързела, грубостта, егоизма;

 

- да расте достоен защитник на социалистическата Родина, да изучава героичната история и многовековната култура на своя народ, живота и делото на борците за народна свобода;

 

- да дружи с воините и офицерите от Българската народна армия, със служителите на Народната милиция и граничарите; да проявява революционна бдителност, да овладява военнотехнически знания, умения и сръчности, да калява своята воля, смелост, сила и съобразителност, да укрепва физически, като спортува активно и системно;

 

- постоянно да разширява и обогатява дружбата с ленинските пионери, с пионерите на братските социалистически страни, с децата на трудещите се от цял свят; живо да следи политическите събития у нас и по света, да проявява солидарност с народите, които се борят за свобода и независимост, да дава свой принос в борбата за мир и разоръжаване;

 

 - да довежда всяко дело докрай, да укрепва своя пионерски колектив - звено, отряд, дружина, да участва активно в пионерските сборове; да проявява инициативност, находчивост, творчество в решаването на пионерските проблеми и задачи; стриктно да изпълнява постоянните и временните поръчения; да се бори против слабостите и недостатъците в работата на звеното, отряда, дружината, да воюва с формализма, шаблона, парадността в пионерската работа; да се стреми да има по-малко излишни приказки и повече конкретни дела; да не се предава пред трудностите и неуспехите; да оказва помощ на чавдарчетата в учението и труда и ги подготвя да станат пионери; да не петни честта и авторитета на пионерската организация, да познава нейната история и традиции, символи и ритуали.

 

 

Награди и наказания                                

 

За активна работа и високи постижения в учебната работа, общественополезния труд, научно-техническото творчество, спорта, туризма, художественотворческата дейност, военнотехническата подготовка, природолюбителската и трудовата дейност, пионерите, звената, отрядите, дружините се удостояват с награди и отличия:

 

Ø      От Централния съвет на ДПО "Септемврийче":

 

- вписване в Почетната книга на ЦС на ДПО "Септемврийче", придружено със снимка пред знамето на ДПО "Септемврийче";

 

- почетна грамота на ЦС на ДПО "Септемрийче";

 

- диплом на ЦС на ДПО "Септемврийче";

 

- вимпел "Шестте ястребинчета";

 

- почетен знак "Млад димитровец";

 

- значка "За проявен героизъм и гражданска доблест";

 

Ø      От окръжния съвет на ДПО "Септемврийче":

 

- диплом на ОС на ДПО "Септемврийче";

 

- значки за активна дейност и високи постижения в отделните направления на пионерската дейност - "За активна пионерска дейност", "Първенец в учението и труда", "Българска слава", "Солидарност, мир, дружба", "За активна работа с чавдарчетата", "Приятел на изкуствата", "Пионер спортист", "Пионер природозащитник".

 

 

Ръководство на пионерската организация      

                         

Партията на българските комунисти създаде пионерската организация, ръководи  и полага непрестанни грижи за развитието й, за подобряване на условията за нейната дейност. Всяка година младите димитровци получават пионерски домове, лагери, станции на младите техници и агробиолози, пионерски стаи и кабинети, школи по изкуствата и спортни съоръжения. Българските пионери са стопани на Националния пионерски комплекс "Ястребино", на Националния пионерски  комплекс "Георги Димитров" в Ковачевци, на Националния параход-музей "Радецки". Партията, държавата и целият народ правят всичко, за да бъде детството им радостно и щастливо, за да могат да изявяват и развиват творческите си възможности, с учение и труд, жизнерадост, песни и игри да растат достойна социалистическа смяна.

 

По поръчение на Българската комунистическа партия Димитровският комсомол ръководи непосредствено пионерската организация. Комсомолът изпраща в дружините и отрядите своите пратеници - дружинните и отрядните ръководители, които са винаги редом с вас, най-добрите наши съветници и помощници.

 

Централният комитет на ДКМС създава Централния съвет на Димитровската пионерска организация "Септемврийче", който ежедневно ръководи работата на пионерската организация.

 

Висш орган на пионерската организация е Републиканският пионерски сбор. Той се свиква веднъж на 2-3 години и се предхожда от общински, градски, районни, окръжни пионерски сборове. За делегати на сборовете пионерите сами избират най-достойните помежду си, с най-високи постижения в учението, труда, техническото и художественото творчество, спорта. Сборовете обсъждат и отчитат цялостната дейност на пионерската организация, набелязват инициативи за изпълнение на партийните поръки и задачите, поставени от ДКМС.

 

През периода между републиканските пионерски сборове като колективен орган на пионерското самоуправление действа Републикански пионерски щаб. Той се състои от 25 до 30 пионери, които се избират от Републиканския пионерски сбор. Щабът работи за разгръщане на съревнованието сред отрядите, дружините и организациите, за разпространяването на положителния опит в пионерската дейност, за осъществяването на пионерските инициативи.

 

 

Структура на пионерската организация                                    

 

Ø      Звено

 

Основният пионерски колектив е пионерското звено. Това е най-малкото обединение в състава на отряда - състои се от 5 до 10 пионери. Звена се създават доброволно в отрядите, в които членуват повече от 10 пионери. В тях влизат деца, които се увличат от еднакви занимания, имат сходни интереси, дружат помежду си, живеят на една улица или в един жилищен блок. Начело на звеното е звеневият, който се избира един път в годината на сбор на отряда по предложение на звеното. На своя сбор звеното планира дейността си в съответствие с плана на отряда, обмисля какви дела ще извърши за своите другари, за училището, за хората, обсъжда поведението на своите членове и как те изпълняват пионерските си поръчения, решава как да помогне на изоставащите в учението и труда. За своята дейност звеното се отчита пред сбора на отряда.

 

Ø      Отряд

 

Отрядът е организационната единица на пионерската организация. Когато отрядът е дружен, сплотен, деен, инициативен, тогава той е най-боеспособното обединение в пионерската дружина.

 

Той е основен първичен колектив в дружината. Изгражда се по решение на дружинния съвет към паралелките. В дружините с приходящи ученици се създават сборни отряди по села и махали при условие, че има повече от 5 пионери от едно и също населено място.

 

На рождения ден на отряда тържествено му се връчва пионерско знаме, фанфар и барабан. Отрядът има своя любима песен, води пионерски летопис - дневник на отрядните дела, успехи и неуспехи. Пионерите воюват за правото на отряда да носи името герой от борбата за свободата на нашия или на съветския народ, за свободата и щастието на трудещите се по света. Животът и подвигът на героя - патрон на отряда, е пример за пионерите.

 

Пионерският отряд действа постоянно; в делник, в празник, в учебни и ваканционни дни. Животът в него е интересен, когато получава и изпълнява временно или постоянно пионерско поръчение, съобразено с неговите желания, знания и умения. Всеки пионер отговаря пред целия отряд за изпълнението на своите поръчения.

 

Висш орган на отряда е пионерският сбор. Той се провежда най-малко един път в месеца. Сборът приема нови членове на пионерската организация, въдзлага пионерски поръчения, контролира тяхното изпълнение, набелязва планове за работа на отряда, приема отчети и рапорти за извършените дела, взема решения за награждаване и наказание на пионери. Пионерски сбор на отряда се провежда и по повод на важни събития от обществено-политическия живот, бележити годишнини и дати.

 

Отрядният сбор е законен и може да взема решение при условие, че на него присъстват не по-малко от 2/3 от членовете на отряда. Всички решения се вземат с явно гласуване (с вдигане на ръка). Колективно приетото решение на сбора е задължително за всички пионери.

 

Веднъж в годината отрядът провежда отчетно-изборен сбор. На него измежду най-добрите пионери се избира отряден съвет, който се състои от 3 до 7 члена. Отрядният ръководител по право е член на отрядния съвет. Работата на отрядния съвет се органи-зила от отряден председател, който се избира от състава на избрания отряден съвет. Отрядният съвет организира всекидневната многостранна дейност на отряда, разпределя общите задачи между звената и отделните пионери, ръководи съревнованието в отряда, организира подготовката и провеждането на отрядните сборове, на различните пионерски инициативи. За своята дейност отрядният съвет се отчита пред отрядния сбор.

 

Ø      Дружина

 

Пионерската дружина се създава в училищата, където има най-малко два пионерски отряда. В пионерските лагери през ваканциите се създават временни дружини. Във всяка пионерска дружина комсомолът избира дружинен ръководител, който по право е член на дружинния съвет.

 

Дружината е основният център, в който се осъществява многостранна дейност на пионерската организация. Тя е непосредствен организатор на обществената дейност на пионерите и чавдарчетата в изпълнение на партийните и комсомолските препоръки.

 

Висш ръководен орган на пионерската дружина е дружинният сбор. Той обсъжда основните въпроси на дейността в дружината, избира дружинен съвет и помощни органи, дружинен председател, знаменосец и асистенти, прави предложения за избиране на членове на съответния общински или районен щаб. Дружинният съвет е главният постоянно действащ колективен орган на пионерското самоуправление. Съставът му включва от 3 до 15 пионери.

 

Пионерските дружини се обединяват в общински (районни) пионерски организации, които пък влизат в състава на окръжните и градските пионерски организации.

 

 

Пионерски печат, радио и телевизия     

                         

Спътници в пионерския живот и верни твои другари са изданията на Централния комитет на ДКМС и Централния съвет на ДПО "Септемврийче" - вестник "Септемврийче", списание "Дружинка", "Пламъче", Радиото и телевизията излъчват "Бъди готов", "Винаги готов", "Пионерия" и други специални предавания за пионерите. Издателство "Народна младеж" всяка година ти предлага разнообразни книги.

 

 

Членство в международни организации                                    

 

Пионерската организация на Народна република България дружи с пионерските организации на братските социалистически страни, поддържа тясно сътрудничество с много детски демократични организации в света.

 

Международният пионерски лагер "Георги Димитров" в Кранево - пионерската република на дружбата, ежегодно посреща стотици приятели на българските пионери от цялата планета.

 

ДПО "Септемврийче" е активен член на Международния комитет на детските и юношеските организации (СИМЕА) при Световната федерация на демократичната младеж (СФДМ). СИМЕА се бори за мир, за равни права на децата по света и им помага да се опознават по-добре, укрепва тяхната дружба.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: dani (28 септември 2008 02:03)
Ухааа, почувствах се в свои водиfrantic Мерси, Фрея, заслужаваш си заванието "активист"(обаче аз все още те водя "в съревнованието" със 7 статии:)). Наистина го пропуснахме тоя 23 септември. Септември, септември, о месец на кръв и ... пионерски сборовеpionerche--------------------
 
 
№2 от: freja (28 септември 2008 04:24)
За числото седем си прав, dani. Но аз още не съм се засилила!xaxa2 mig_mig

А по темата: щом си в свои води, може би си спомняш от кой документ са тези извадки? Дали наистина са от Устава? (Този устав го говоря наизуст между впрочем. Аз даже не съм убедена, че е имало такова нещо... Ама пък организация, структура, ръководство... - къде другаде ще се уреждат те, освен в един устав?... )

 
 
№3 от: dani (28 септември 2008 08:58)
може би си спомняш от кой документ са тези извадки? -цитат: Фрея
-------------------------------------------
Ти имаш съвсем погрешна представа за отрядните председатели Не вярвам да е имало деца, които така силно да са мразели тия шантави казионни бумаги на ДПО"Септемврийче". И как нямаше да ги мразим, като при всяко влизане в пионерската стая ни ги навираха в носа:"Ти знаеш ли какво пише тук; ти откога не си препрочитал устава (като че ли имаше уставpodsmruk ); аз на теб колко пъти ще ти повтарям кои са основните положения в писмото на другаря Тодор Живков до пионерите, прочетено на не-знам-кой-си пленум...angry3 rev
Бе общо взето мнението ми за пионерската организация съм го написал в едноименната си статия.
Рапорт даденpionerche--------------------
 
 
№4 от: zdrizdr (19 ноември 2008 09:27)
Сигурно ще ви се стори смешно, но най-яркият спомен от 23 септември, /трябва да е било 1983 година/, е че ходихме на гости в Михайловград. Цял ден ядох руска салата /нямаше я по магазините, а аз я обожавах/ и швепс /жълт, белия горчеше/. Прибрахме се към 15 часа  и се започна едно повръщане. Всичко това докъм 16 часа и после "кукуряк" пионерче. На сред центъра тържествено ме приеха в  пионерската организация.

 
 
№5 от: Polgara (16 септември 2009 22:35)
Аз тази грешка няма да я правя повече, да си похапвам нещо докато чета такива статии... Още на първото изречение от "Устава" почти се задавих - от смях xixi3 Но беше изключително интересно четиво , а и си припомних доста неща, за съжаление не всички чак толкова приятни, като когато ми прилоша докато се изявявах в поза мирно като асистентка на знаменосеца по време на един, хмм, отряден сбор Не си спомням на колко време се сменяхме на това знаме, но помня, че понеже уж всеки момент сме щели да приключим, ще ни оставят нас докрая. Е да, ама този момент така сериозно се удължи със сериозните ни пионерски дела, че на мен просто ми причерня по едно време, и усетих как започнаха да ми се сгъват коленете...

 
 
№6 от: freja (17 септември 2009 05:38)
Polgara, това, което разказваш, ме подсети за един кошмарен караул на един значим паметник в града ни. Адска жега, слънцето пече в очите ми, а ние (с още някого - не помня кой точно) тъкмо сме заели поста... Имах чувството, че 13 века трябва да стоя там с вдигната ръка pionerche и мирно, а то едва ли е било повече от 15 минути всъщност (сменяхме се периодично). Как не стигнах до припадък не знам.

 
 
№7 от: Polgara (17 септември 2009 10:47)
И при знамената ли трябваше да сме с вдигната ръка? Не мога да се сетя...
А пък в жега!

 
 
№8 от: Надя (17 септември 2009 12:34)
Гери, случката за която разказваш ми е ужасно позната. Да не би да става в залата на общината. Там си спомням, че по време на едно тържествено събитие беше припаднало едно момиче, асистентка на знамето. Другарката Давидова, заприпка като млада кобилка от страх, ии май казаха, че не е яло, за това.
За мен най-кошмарният караул си беше на паметника Трите поколения, в Лясковец, кибичехме по минимум един час, без да говорим, без да се почешем, без да ....тоалетна де.

 
 
№9 от: Polgara (17 септември 2009 14:19)
Ох, ами пуста памет, като не мога да се сетя, но ми се струва че видях тогава чешмите на Максим Райкович отблизо, та вероятно не е било в общината, но кой знае, сега като каза почна и червен килим да ми се привижда... Олеле, дали не е било наистина там (и няма начин да не съм била яла, то тогава оставяше ли ме някой да не ям...)

 
 
№10 от: ХриС (23 септември 2009 20:26)
Пионерчета, забравихте ли,че днес е 23 септември и преди много време ни приеха в ДПО "Септемврийче"  pionerche

 
 
№11 от: freja (24 септември 2009 06:00)
Ама как ще сме забравили! - спретнах и един дружинен сбор по случая! vinagi_gotov

 
 
№12 от: разведчик (9 март 2010 23:29)
Тогава всяко момиче се натискаше да бъде асистент на знаменосеца.
А сега се оплаквате, щото сте станали лигави  буржоазни кокони, сега по времето на гнилия капитализъм, мдаа.
Не ви е срам,  пионерска клетва сте давали.


 
 
№13 от: катя милушева (9 март 2010 23:56)
     К'во?! Че нещо не схванах за асистентите?! uuux uuux

 
 
№14 от: Polgara (10 март 2010 10:41)
И аз така като Катя - !?
Освен това въобще не съм се натискала за никакво асистентство, просто бях втора по височина в класа, и хич не знам защо пък трябваше най-високите да са асистентки

 
 
№15 от: Надя (10 март 2010 10:52)
Моля ви, не влизайте в подобни дискусии! Сайта е - Нашето детство.
От екипажа
vinagi_gotov

 
 
№16 от: Polgara (10 март 2010 15:06)
Знаменосецо Коки xaxa2 , лента имах по друг параграф, както и всички останали момичета в цялото училище, развявахме ги по едни съчетания върху едни капачки цяла година, но това е съвсем друга история. И втора, втора казах... Пък въпросът ми си беше съвсем сериозен, защо трябваше височината да е критерий? Успехът не се ли броеше? Или пионерските дела

 
 
№17 от: Pavlina Iossifova (10 март 2010 16:43)
Полгара, успехът се броеше, поне дотолкова, че знаменосецът и асистентките трябваше да имат ако не отличен, поне много добър успех. Всъщност се следеше за симетрията. Асистентките не трябваше да бъдат по-високи от знаменосеца и двете трябваше да бъдат горе долу еднакво високи. А защо от най-високите, (извън делата, Танасе  ), ами представете си това тежко и голямо знаме, носено от някой хилав мъник, хаха! В нашата дружина имаше и "резервни" асистентки, да не би някоя асистентка точно на важен сбор да се разболее. Ама не помня как беше с "резервния" знаменосец.--------------------
 
 
№18 от: катя милушева (10 март 2010 16:52)
В нашето училище ползваха две близначки за асистентки, защото бяха еднакви! А аз поне си знаех, че съм РАЗЛИЧНА, въобще не ми е идвало на ум да им завиждам. Честно, за мен беше все едно да сложиш две еднакви нощни шкафчета (да не кажа табуретки) отстрани на спалнята (не обичах и сега не обичам тази мебел).

 
 
№19 от: Надя (10 март 2010 16:56)
Аз бях почти най-ниската, предпоследна, и пак бях асистентка, нямаше нищо общо с ръста ми, имаше общо с ръста на знаменосеца xaxa2

 
 
№20 от: Polgara (10 март 2010 17:13)
Ааа, каква била работата - ами има логика, обаче нямам спомени какъв е бил успехът на главния знаменосец, за резервата съм (почти) сигурна, че не беше от тези със съвем добър успех... Хъм, ами то... Като намесихме височините - честно казано май момчетата си бяха по-нисички от нас, поне до към 7ми клас...

 
 
№21 от: isi (10 март 2010 17:25)
Поне от мен - всичките, Polgara   Че даже и от целия ни випуск - 9 паралелки :)) Ама само до 7 клас така. :))
Аз не помня асистентки до 7 клас, но знам , че нашият знаменосец беше момчето, което избирахме за отговорник по физкултурната дейност :)) И задължително си имаше спортни постижения :)) И помня, че бяхме единодушни :))  Но му се поставяше условие да е с над среден успех, поне добър 4 трябваше да е :)) Ама то за него си беше някак стимул  всичко това и гордост май :))) Най-хубавата длъжност в отрядния съвет :))
А по-късно в гимназията, ама вече към средата на 90-те, бях асистентка на випуска... ама по заместване   Имаше 2 други по-изявени момиченца, които бяха на международни олимпиади в него момент, а моите постижения си бяха чисто национални--------------------
 
 
№22 от: разведчик (10 март 2010 22:14)
Стига се оплаквахте сега, асистентките си бяха зубрачки и примерни пионерки, тва е истината. И беше въпрос на чест да стоиш мирно до знамето, ако трябва да умреш от жажда и пек или  студ. Всяко пионерче  искаше да умре така с чест пред знамето  и да стане легендарен герой и певци песни за него да пеят

Сега се сетих за една супер история, не е за деца , а от казармата. Там пост номер 1 беше пред знамето, в нашето поделение най - гадния пост вечер, стоиш в едно осветено фоайе на щаба , а  вън е тъмно и изобщо не виждаш кой идва и във всеки момент трябва да си по устав, застанал мирно . Просто може да те проверят , а проверяващия ще те види от сто метра , щото си  на светло  . Беше гаден пост, как го бяха измислили само. Нямаш право да се отделиш и на крачка от знамето, каквото и да става трябва да си там. И значи носеше се няква легенда, че преди десетки години един войник получил разтройство докато бил на първи пост, но понеже няма право да мръдне се изходил така прав, в гащите.  После за това му дали награда 5 дена домашен отпуск, че въпреки екстремалните обстоятелства  не е мръднал от поста пред знамето. Това май беше измислица на фатмаците зевзеци, но както и да е разправяше се като легенда. И значи един шоп тарикат от нашия набор  реши да направи тоя номер за домашна отпуска. Като бил на първи пост взел че се н.. в гащите. После като го сменяли  докладвал на командира, така и така , приходи ми се по нужда,но не мръднах от поста и  за тва така в гащите. Обаче почнали да го рапитват разни офицери хиени ,какво е ял, как е станало точно,  това онова и го разбрали че се прави на луд и нарочно е направил  така  и му дадоха 15 дена арест за опозоряване на знамето.  
 
№23 от: Pavlina Iossifova (11 март 2010 01:45)
Разведчик, ако наистина се майтапиш, може горе долу да се приеме, ама само горе долу, защото ние тука всички сме добри пионери и майтапите дето са като лични заяжданки не ги обичаме твърде. А ти нямаш ли някоя по-детска снимка?

Казармената история, обаче, много ми хареса.--------------------
 
 
№24 от: dessv (2 декември 2010 22:45)
Polgara,
До знамето не се стоеше с вдигната ръка.

Аз си спомням и как съм била караул на 2 юни и пак не бяхме с вдигната ръка, но може да е така, защото бях по-голяма 9-10 клас и не съм била пионерче вече.
Иначе тези караули си бяха доста тежки - стояхме мирно по 1 час и то по няколко пъти през деня.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: