Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Езикът на Котетата
17-05-2009, 00:35 | Автор: Mladen | Категория: Пособия разни-важни / Игри и забавления
Как Котето "говори" на Майчиния си език

Урок № 1
Как котките променят гласа си, за да "обяснят" страховете си и надеждите си:

1. Когато мяукам тихо, значи се моля за помощ. Значи, че изпитвам или глад, или студ, или болка.

2. Ако мяукам приглушено, значи съм сърдито или обидено.

3. Ако се размяукам гръмко, значи съм недоволно, че са ме оставили самичко. А може и да са забравили да ме нахранят и аз да "умирам" от глад.

4. Когато съм необуздано бъзбудено и гневно, маукам продължително и все по-силно и по-силно. Така правя и когато много ме е страх, че ще се случи нещо нежелано.

5. Понякога може моето мяукане да е силно и продължително. Дори може да заприлича на детски плач. Това показва, че съм влюбено и търся друго коте, което да ме заобича безумно. (Но в този случай бъдете внимателни, дечица, защото същите звуци издавам и по време на краткотрайни схватки с други котета, които искат да ми отнемат любовта на моето избраниче. Ах, колко съм ревниво, ако знаете....)

6. С нежните гърлени звуци изразявам мили чувства към партньорчето си по време на любов. Въобще това са звуците на голямата котешка любов. Затова и майките котки по този начин привикват новородените си бебета, когато трябва да ги накърмят. Такива звуци може да чуете и когато искам да демонстрирам симпатията си към любимия човек.
(Мили обични двукрачковци, запомнете звуците на любовта! Ще ви трябват в живота.)

7. Примамливите нежни котешки звуци ми напомнят мама. Когато бях малко, тя издаваше такива звуци, за да подкани мене, братчетата и сестричетата ми да се съберем около нея.

8. Сега ще измяукам ясно и краткотрайно. Запомнете тези звуци - те означават, че съм радостно от срещата си с вас и съм готово да пообщуваме. И тогава прочетете следващата точка 9.

9. Започвам да мъркам защото съм доволно, благоразположено и благодарно. Така мърках, когато мама ме кърмеше. Този мил спомен ме кара и днес да мъркам така, ако ме галите или ако ми дадете от любимото ми лакомство.

Обобщение на урoк № 1:
Понякога ще отговарям на вашие човешки гласчете с различни по сила и мелодия звуци. Ще се получи такъв прекрасен "диалог" между Коте и Дечица, който другите трудно ще проумеят и ще тълкуват само според човешката си фантазия. Запомнете най-важното: ако издавам ниски звуци, те най-често изразяват страх или агресивност; краткотрайните ми и високи звуци означават, че очаквам от вас нещо приятно.

Урок № 2:
Движението на котешката опашка – израз на котешкото настроение и емоционално състояние:

1. Лекото размахване края на опашката показва проява на любопитство или леко раздразнение. Понякога такова движение е указание, че котето се намира в състояние на потиснатост.

2. Рязкото размахване на опашката нагоре и надолу изразява силно вълнение.

3. Когато съм силно обезпокоено или съм настроено враждебно, така въртя края на опашката си, че всеки да разбере как съм готово да се защитавам самоотвержено, ако бъда нападнато.

4. Понякога нервно удрям с опашка по хълбоците си или по земята. Значи някой ми досажда или иска насила да ме принуди да правя нещо против желанието ми. О, тогава, тогава може да покажа какво значи самозащита. Имам си доста опасно оръжие за тази цел - затова са ми ноктите! Ще му ги покажа аз на "виновника"!

5. Случва се да ме боли от телесни увреждания или от "докторски"лечебни манипулации. Тогава нервно движа опашка и издавам звуци(ох-ох-охкам си).

6. В повечето случаи аз съм доста спокойно животинче. Често ще ме видите с леко извита около тялото опашка. Така изразявам миролюбиво си настроение и спокойствие.

7. Знайте, че лекото потрепване на опашката ми показва, че нещо внезапно е привлякло вниманието ми.

8. Най-много обичам да съм радостно и възбудено – тогава "светът е мой" и аз вървя с гордо вирната нагоре опашка.

Обобщение на урок № 2:
Запомнете, дечица слънчеви, не дърпайте котката за опашката! Вие не обичате да ви дразнят, нали? Тогава и вие не дразнете. Правете с Котето това, което и на вас ви доставя удоволствие – погалете го по гърба. Ако някога ви остави без съпротива да пипате и да подържите опашката му, това означава, че то ви обича и ви се доверява. Пожелам ви го!

Заключение:
Всички живи същества на света имаме нещо общо помежду си. Ако се научим да се разбираме и уважаваме, ще живеем в мир и спокойствие. Няма ли да е прекрасно?
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: furious_kid (19 май 2009 09:21)
Много коткарско! Право в целта! МЯУ!

 
 
№2 от: gamina (22 май 2009 16:38)
МЯУ! и от мен. Тъкмо ми е котешко, до седмица-две ще си прибера дзвера от Враца и ще съм обзаведена с котка отново :)

 
 
№3 от: freja (19 ноември 2009 03:27)
Мяу, мяу, да се присламча и аз, как не съм надушила досега тази мяукаща статийка!

 
 
№4 от: катя милушева (28 юли 2010 22:10)
ОООООО, котета и котараци! МЯУУУУУУУУУУУУ! Не зная дали имат конкретен език, но моите котета, всяко едно от тях /във времето/ имаше свой език и характер.
И със сигурност се опитват да ни покажат, че ни обичат. Казват:" Кучето се привързва към къщата, а котето - към стопанина си."! А почти половината от наличните ни "фотографии" или са на котките или са с котките. Вечер, когато се стъмни, обичам да са си у дома 3 момчета и един котарак-задължително.МЯУ! em_85

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 21
Потребители: 0
Гости: 21

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?