Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Магнитна азбука
20-08-2009, 11:18 | Автор: borovinka | Категория: Пособия разни-важни / Игри и забавления
Ето как учехме азбуката!

Магнитна азбука

Тази игра си има метална поставка, на която редяхме буквите и картинките. На нея пишехме мама, Мими, Зори, мир, татко. Можеше и срещу всяка картинка да се пише думата.
Аз много обичах да играя на учителки и да пиша, т.е. да редя буквите в думи на поставката.
Някой играл ли е с магнитна азбука?
 
Имахме и друга подобна игра - с картинки от "Ну погоди", които пак бяха с магнити и разделени на квадрати. Подреждаха се като пъзел или дървени кубчета, върху същата поставка. Но тях ги загубихме - дали сме ги дали на по-малки от нас деца или просто са се похабили и хвърлени - не знам.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Ники (21 август 2009 09:00)
Аз това за пръв път го виждам. Предполагам, че е от по-късен период в сравнение с времето, когато съм учил азбуката. Спомням си, че през далечната 1974 г. ми бяха купили една млечно-зелена пластмасова кутийка с преградки вътре. В едната преградка имаше миниатюрно сметало с двуцветни въниста за научаване на смятането, в другата бяха изписани буквите от азбуката - не съм напълно сигурен, но като че ли имаше и излишни букви, т. е. азбуката май беше руска. В един от най-ранните си спомени седя на малкото детско креватче в една от приземните стаи на голямата къща във Върбовка и уча буквите. Можех да декламирам цялата азбука без грешка още когато бях на 4 години! gag nomer1 kniga2--------------------
 
 
№2 от: borovinka (21 август 2009 12:11)
Аз също като малка учих буквите и на 3 и половина- 4 години сричах по табелите на улиците.А как ми се смееха големите!Точно до вкъщи имаше един техникум по облекло и учениците пушеха облегнати на оградата.Подвикваха ми.
А аз обаче- горда: "У-л- и- ц- а  В- а- р- д- а- р".Баща ми помага- "И какво се получи?" и аз повтарям "Улица Вардар!!"

 
 
№3 от: freja (21 август 2009 16:47)
Ники, твоето [руско] пособие може би се доближава до "Чудните букви" на Zara. А на мен пък всички подобни помагала ми напомнят на четалото, за което си спомняме там в коментарите, и което все още се надявам да видя някой ден .

 
 
№4 от: Ники (21 август 2009 18:28)
А-а-а-а, не. Онова беше просто една малка кутийка със сметалце, а буквите вътре бяха гравирани... релефни... Намираха се върху долната част на кутийката. Предполагам отдавна е изчезнала като вид. Въпреки привидно простичкия си вид, вършеше добра работа.--------------------
 
 
№5 от: Schatzi (21 август 2009 21:47)

Ееееее, freja...

Сега направо няма да мога да заспя с това четало. Само както прочетох думата и някакъв много мъгляв, но и много приятен спомен се завъртя в мен! Но за съжаление нищо по-конкретно!  Доста добре си го описала, но пак нещо не успявам да си го "визуализирам" в мозъка! Ужас! Еееех, ако си пазех по-добре нещата... 


 
 
№6 от: isi (25 август 2009 14:28)
Брей! Аз пък си спомних тази магнитна азбука! Има ли сме я вкъщи - аз ли, сестра ми ли, не знам :))) И картинките си спомням, и капака й... Но мисля, че и в детската градина  я употребяваха. Благодаря, borovinka!--------------------
 
 
№7 от: Айви (29 август 2009 17:22)
И аз си спомних тази азбука! Имах я същата! Колко думички съм редила... Щом я зърнах в съзнанието ми изплува картинката с ютията. Останалите съм ги забравила. Имах още един вид магнита азбука, по-стар модел, на която буквите отново бяха черни върху бели правоъгълничета, само че - релефни. И, мисля че бяха малко по-големи. А дали е имало и картинки...?

 
 
№8 от: dflame (1 септември 2009 14:22)
Четалото си госпомням много добре: Беше с дебели корици, а и вътрешните страници бяха също от дебел картон. Отвътре приличаше на класьор за марки - с редове направени от целофан, в които се редяха изрязани от хартия буквички. А освен четало, имаше и сметало на същия принцип.

 
 
№9 от: freja (1 септември 2009 14:48)
Да, точно такова беше, dflame, само че редовете на моето не бяха целофанени (не биха издържали ), а от дебел грапав найлон.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?