Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Фигурки с магнити (Обучение за първи клас)
27-06-2011, 01:07 | Автор: boysta3 | Категория: Училището / Пособия разни-важни

Мернах случайно една снимка с дъска и наредени фигурки на нея. Малко е лоша снимката, тъй като е от Раб.Дело, но човек може да разпознае за какво става въпрос. Това бяха едни много разпространени и интересни пособия за преподаване в първи клас или в предучилищна.

Аз лично много си ги харесвах различните там ябълки, круши, май имаше сливи, зайчета и др. фигурки на домашни животни, зеленчуци и плодове. Бяха изработени от някаква дебела пластмаса, а отзад бяха бели с лепнат един малък кръгъл магнит. Естествено тези фигурки няма как да бъдат използвани, ако нямаше и ламаринената дъска, май боядисана в черно, а ламарината си бе сравнително дебела.

Помня, че много обичах да си играя в междучасието с тях, е, естествено, ако учителката не ги беше прибрала и имахме свободен достъп до тях. А иначе в клас, бяха някакви събирания и изваждания на круши и ябълки. А, да, имаше май и черешки от онези по две. Е, ще спомена, че тези магнитчета бяха супер яки, и "дразнеха" малките очички на палавите деца. Бяха се превърнали в нещо като трофей. И ако случайно при падане от дъската или момент, в който някой има възможност, се отлепяха тези магнитета и след това си играехме с тях. Даже сега се сещам, че имаше някаква игра със силен магнит и малките колички мачбокс, или нещо правехме с тези магнити и железните колички, но точно сега не мога да възпроизведа нищо с подробности. Само ми мина през ума. Ама ще се понапъна да се сетя за какво ставаше на въпрос. Ма беше голяма мания.

Просветление: Сега се сетих, 15 мин по-късно. Значи взимаше този малък магнит и се поставяше с лекопласт или с пластелин към капака на железната количка, и след това се взимаше един от големите магнити тип подкова (не знам откъде се снабдявахме с тях) и се чупеше (може и да не се чупи) така че единия край да е плюс, а другия минус. И с минуса се приближаваше от въздуха към количката с монтирания магнит и тя почва да се движи от разстояние напред. Идеята е да приближаваш големия магнит към малкия със страната която се отблъскват. Беше много авангардно да упрявляваш количката си от разстояние, макар и 4-5 см. та дори и по-малко. Тоест без допир да я управляваш. Ми това беше общо взето, сигурно е имало бая експерименти с тези колички и магнити, но времето е позаличило доста от приключенията.

Надявам се да си спомните тези фигурки.

Всичко най.

ПП: А, а който знае каква е историята им, и дали се използват и днес, нека разкаже, или пък ги снима.

Фигурки с магнити (Обучение за първи клас)

Една малка добавка: Написах в чичо Гу "фигурки с магнит" и ми излезна тази статия: "Как да си направим магнитни букви... (от 1.12.2009). (Има същата статия и тук (НАТИСНИ) с повече коментари по темата). За съжаление статията и коментарите отразяват гротескно състоянието на държавата и организацията в учебната ни система... Всеки сам може да си направи извода, иначе е похвално инициативността и творческия елемент. Има и видео.
Иначе има десетки варианти с букви и цифри , произведени от братския доскорокитайски народ на скромната цена от 4-14 лв, което означава че са стотинки като производствена цена. (ВИЖ ТУК)
Аз уча азбуката, Комплект букви с магнит
Магнитна дъска с цифри и букви
Магнитна дъска с букви и цифри
Весели животни, Дванадесет дървени фигури с магнит
Геоформи, Дървени фигури с магнит
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Цонка (27 юни 2011 09:06)
Бойста, и мен много ме впечатляваха!!! Другарката вдига фигурката и я допира до дъската, и... каква изненада!.. Фигурката остава залепена и не пада. em_114 Е, понякога пада, по-точно се свлича надолу или се накланя и не ще да стои като хората... И все пак, как ли го правят тоя номер? Същият е като по телевизията, когато предават шахматен турнир - един чичко разправя разни неясни работи и мести шахматните фигурки по изправена дъска. Те също не падат! em_18 Били с магнит - разправят. Да, да, айде моля ви се, сякаш аз не знам как изглежда магнитът - един такъв като подкова, голям, голям и тежък... ехеее...--------------------
 
 
№2 от: сврачето_крадливко (27 юни 2011 10:10)
Дааа, помня ги тези фигурки. Майка ми беше учителка в детска градина и ги използваше много.Една от привилегиите ми беше това, че можех да ги разглеждам детайлно и да си играя с тях.А един от недостатъците, че който и да я ядосаше аз го отнасях,em_122  При нас се ползваха на подвижно т.нар. табло - двустранна дъска на стойка,завършваща  с кръстачка с колелца, за да може да се движи из стаята, имаше от двете страни долу по една кутия, където да се поставят излишните в момента фигурки и май пак там долу имаше сметало, май на два реда. Много ги харесвах тези фигурки - имаше и птичета, и катерички. Имаше и цифри, но в момента ми се губи как точно изглеждаха.
Работя в училище в момента,  при нас има от старите дъски - едното крило е ламаринено, но фигурки няма 

 
 
№3 от: bat_mitco (27 юни 2011 10:42)
ВЪВЕДОХА ГИ ЗА РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 1966...УЧЕБНА ГОДИНА 1973-74...ПО ТОГАВАШНАТА "НОВА ПРОГРАМА"...ФИГУРГКИТЕ СЕ СЪХРАНЯВАХА В ДЪРВЕНИ КУТИИ С ПЛЪЗГАЩ СЕ КАПАК, А ОРИГИНАЛНАТА ДЪСКА БЕШЕ ЗЕЛЕНА...ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ ИМАШЕ ДАЖЕ ПЕТОЛИНИЕ НА ОБРАТНАТА СТРАНА И СЪОТВЕТНИТЕ МАГНИТНИ НОТИ...
В ОБУЧЕНИЕТО ПО РУСКИ СЕ ИЗПОЛЗВАШЕ И ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ФЛАНЕЛОГРАФ - ТАБЛОТО БЕШЕ НЕЩО КАТО ЕКРАН ОТ МЕК И ПУХКАВ ПЛАТ, А НА НЕГО СЕ ЛЕПЯХА ФИГУРИ, ЧИИТО ГРЪБ БЕШЕ С НЕЩО КАТО СЕГАШНИТЕ ЛЕПКИ ЗА ОБУВКИ...НЕЩО ГРАПАВО БЕШЕ,  КАТО ШКУРКА, ДА РЕЧЕМ...ТУК ФИГУРИТЕ БЯХА ПО ЕДРИ И С ТЯХ СЕ ПРАВЕХА НЕЩО КАТО РАЗКАЗИ В КАРТИНКИ...ДА РЕЧЕМ МИШКА КЪСОЛАПИЙ, ИВАНУШКА ГЛУПАКА, ВАСИЛИСА БЕЗСМЕРНАЯ И КАШЧЕЙ ПРЕКРАСНИЙ... em_75 ПОЧТИ СЪМ СИГУРЕН ,ЧЕ В УЧИЛИЩЕ ФИГУРИТЕ ПРИСТИГАХА НА ТАБЛО, ОТ КОЕТО СЕ ИЗРЯЗВАХА...ВСЕ СИ МИСЛЯ, ЧЕ ДА ТИ ДАДАТ ДА ИЗРЯЗВАШ ФИГУРИ ЗА ФЛАНЕЛОГРАФА БЕШЕ НЯКАКЪВ ВИД БОНУС...НАГРАДА... em_18

КАТО ВИ ЧЕТОХ ЗА МАГНИТИТЕ И МИ СЕ ПОЯВИ ЕДИН НОВ ПРОЧИТ НА ЕДНО ПАРЧЕ НА ПИНК ФЛОЙД..." В СВЯТ ОТ МАГНИТИ И БЕЗБРОЙ ЧУДЕСА "...СПОРЕД МЕН HIGH HOPES E ЕДНО СИЛНО НАШЕДЕТСКО ПАРЧЕ...--------------------
 
 
№4 от: катя милушева (27 юни 2011 20:29)
Цитат: bat_mitco
.ФИГУРГКИТЕ СЕ СЪХРАНЯВАХА В ДЪРВЕНИ КУТИИ С ПЛЪЗГАЩ СЕ КАПАК,
Точно! Имам под рЪка някакви такива ....и едни човечета, катерички, топки,за "образуване на множества - принадлежи, не принадлежи;)))" Ако искате да ги щракна ,а?

 
 
№5 от: donaddt (27 юни 2011 20:44)
Кате, щракай ги.
Само аз ли си мисля, че магнитите са правоъгълни, с дупка по средата и се слагат на вратичките на секцията?

 
 
№6 от: Маргарита Василева (28 юни 2011 00:10)
Кате, чакаме снимките с нетърпение!--------------------
 
 
№7 от: boysta3 (28 юни 2011 22:12)
фигурки с магнити от катя милушеваКате, браво за снимките. Точно това са и спомените от фигурките с типичните кръгли магнитчета с дупка по средата и пластмасова обвивка. Точно тези магнитчета ги използвахме за задвижване на железните колички. Внимателно ги очуквахме и отстранявахме пластмасата. Също си играехме, като ги търкаляхме. Бяха малки и сладки за игра. А от всичките тези фигурки, извън крушите и ябълки и череши си спомням тази катерица.

 
 
№8 от: Yuoliy (2 ноември 2011 13:06)

Г-жо Милушева,в детската градина нали имаше такива фигурки?Аз помня,че ги слагаха върху такава дъска.&n
bsp; Добри Димитров от групата на г-жа Стоянова.
--------------------
 
 
№9 от: regina (2 ноември 2011 17:18)

Кате, разконспирирана си!!!


 
 
№10 от: катя милушева (2 ноември 2011 20:00)

regina,
:))))) Точно!

 Yuoliy,тук не съм госпожа:))))))!

Но, позна:)))!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: