Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 
 
Архиви
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Трудово обучение
24-09-2013, 12:56 | Автор: Чочко | Категория: Училището / Пособия разни-важни

Тъй като вече започна учебната година искам да ви върна, мили другарчета, в часовете по ръчен труд или трудово политехническо обучение или само трудово обучение,  наричаше се по различен начин в зависимост от времето в което сме били ученици та именно този важен учебен предмет по който ни учеха да се трудим се делеше на работа с хартия и плат в началните класове и на няколко раздела в по-горните класове:металообработване, дървообработване,техническо чертане,електротехника,селско стопанство, готварство и шев и кройка. От всички предмети които сме изработвали са останали във времето само тези по шев и кройка. Предлагам ви два варианта от самото начало на :80-те години и от средата на 80-те

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Тези вече са от средата на 80-те по точно след 84-та година:

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Трудово обучение

Е другарчета надявам се някой от вас да разпознаят своите изделия от онова време.

 

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Цонка (24 септември 2013 13:10)

Пиленцата и пеперудата...  winked Направо ме прободе нещо в стомаха, като ги видях. Пък колко кьопава бях в ръцетееее, не е истина просто :)  tantz
Чочко, твоите са направо Екстра качество! wink Браво! Чудесно е, че ги пазиш и благодаря, че ги сподели с нас! 
--------------------
 
 
№2 от: Цветелина (24 септември 2013 14:07)

Моята чанта беше тази с пеперудата от четвъртата снимка. В шиенето ми помогна майка ми, която дълги години след това използваше тая чанта за пазаруване. 
Благодаря за спомена. 
--------------------
 
 
№3 от: kitten (24 септември 2013 14:13)

Ей, Чочко, много те е бивало, браво! bravo2
--------------------
 
 
№4 от: Айви (24 септември 2013 15:34)

 Браво, Чочко!  nomer1 Чудесна статия и прекрасно изработени изделия!  bravo2
 

Цитат: Цонка
Пък колко кьопава бях в ръцетееее, не е истина просто :)

  Цоне,  едва ли си била по-зле от мен!  feel 
Цитат: Цветелина
В шиенето ми помогна майка ми

  И при мен беше така, и баба също се включваше. request  
  От показаните бродерии нашият клас правихме пеперудата. Не помня дали точно тя или някоя друга бродерия, но дадено изделие беше определено за подарък на майките по случай 8 - ми март и трябваше да го завършим тогава. От начало криехме бродериите от майките, но после работата поизостана и ... се наложи и те да се включат.  feel Накрая май почти всяка майка беше участвала в подаръка си.  xixi


 
 
№5 от: pebalssz (24 септември 2013 16:40)

от къде ги изкопахте тези неща.Аз нищо не пазя.А добре че беше брат ми да ми прави всичките неща по трудово обучение.Най зне бях по раздел електротехника.
 


 
 
№6 от: regina (24 септември 2013 21:57)

Нещо повече за използвания вид бродерия? Това не е обикновения "зад игла", това прилича на т.нар. "синджирче", което навсякъде е много равно и хубаво избродирано. Повечето изделия са с този бод, забелязвам.
При нас предметът се казваше "трудово обучение". Между другото, сега децата имат ли подобен? Освен да бродираме, трябваше да се научим да шием да машина - но не си спомням имаше ли машини в училище, или е било "за домашно". Шихме калъфка за възглавница и торба за пазаруване. Калъфката беше бродирана, а торбата - с апликация. По същия предмет правихме дървен чук и кутия за кухненски прибори, като снадките в ъглите бяха на зъб и глъб. Ужас! кутията ми е направи чичо Саша, белогвардеец и приятел на баба и дядо. Той имаше малка дърводелска работилничка близо до къщи. Две поредни години правихме и свещници. Тях ми ги направиха в предприятието на баща ми. Всички тези неща предварително ги чертаехме на кадастрон, така че още от малка съм убедена в ползата от проектите :)
Други много популярни по онова време изделия , които се правеха в часовете по трудово, бяха: дървени кутии, украсени с пирограф, полички за стена и "кошничка" или не знам как да го нарека за пазаруване на безалкохолно.
Още една много интересна статия за "трудовото" със снимки на част от споменатите предмети - тук.
 


 
 
№7 от: Бебо (25 септември 2013 06:34)

Това трябва да е патето Яки, нали?
--------------------
 
 
№8 от: Чочко (25 септември 2013 09:37)

Цитат: Бебо
Това трябва да е патето Яки, нали?

Да, Бебо, това разбира се е патето Яки, на сестра ми им бяха дали задача в училище да направят апликация по желание и от едно известно тогава блокче за оцветяване, с мама взеха модела на любимото  ми пате Яки  
Цитат: regina
При нас предметът се казваше "трудово обучение". Между другото, сега децата имат ли подобен?

При нас беше ТПО- трудово политехническо обучение. Днес предмета се нарича Домашен бит и техника при началните класове и Домашна техника и икономика при големите ученици.
Цитат: regina
правихме дървен чук и кутия за кухненски прибори,

При нас изделията бяха дъска за топли предястия и закачалка, а моето светофарче по електротехника така и не можа да светне. xixi
Цитат: regina
Нещо повече за използвания вид бродерия? Това не е обикновения "зад игла", това прилича на т.нар. "синджирче", което навсякъде е много равно и хубаво избродирано.

Благодаря, бодовете са ми показвани от майка ми,този на пеперудите е "синджир", на черешките е "фестон", а другите са "зад игла", но някъде са шити по едро, защото такъв им е бил майстора. xixi


 
 
№9 от: Anakin Skywalker (25 септември 2013 14:43)

Цитат: Чочко
Благодаря, бодовете са ми показвани от майка

 

Чочко, върхът си!!! yess

 

Цитат: Цонка
Пък колко кьопава бях в ръцетееее, не е истина просто :)

 

Цоне, не си била по непохватна от мен! По трудово ни учеха и нас момченцата да бродираме така бод зад илга, мисля че имам някъде из къщи едно измъчено творение, ще го намеря и ще го покажа.
--------------------
 
 
№10 от: Чудакът от 6-ти Б (25 септември 2013 15:39)

Червеното цвете съм го правила и аз! Но моето е доста по-окаяна изработка.
Ние също шихме калъфки за възглавници в шести или седми клас. Аз заших каквото трябваше джаста-праста, предадох на бърза ръка, но вместо похвала получих от другарката Менка Стефанова гръмогласен смях: Ми ти си я зашила от четирите страни, как ще влезе тука възглавницата?!?!


 
 
№11 от: didimus (25 септември 2013 20:51)

О-о-о, каренцето от третата снимка съм го правила и аз! Но ми беше много скучно в тези часове ! Аз обичах по "техничарските" дейности, като работата с пирограф и други подобни. В моето семейство всички умеят да шият и бродират - баба , майка и леля, братовчедките ми... само аз - пълна издънка! Предпочитах да върша по-мъжката работа в къщи.  


 
 
№12 от: Весито (26 септември 2013 11:32)

Върнах се назад в спомените си. 
Ние в училище освен бродерия върху панама, правихме ръкохватки, кърпа кухненска - /в някои краища и казват пичатка/ която подгънахме покрая, огладихме, тропоска и накрая ушихме на машина Лучник. Правихме и терлици - по кройка очертахме, отрязахме и тропосохме и после с бод - май фестон се казваше все още си го спомням как става - който ни показаха, ги ушихме, бяха от вълнен плат. 
Като станахме по големи, от 8 кл. до 10 кл. шихме потник, пола, кухненска кърпа.
Помня че правихме и острилка - върху плоскост 8/4 см. например дъскичка, която си носихме, отгоре залепихме равни парчета квадратни едно до друго вълнен плат и шкурка и така първо острим молива с шкурката и после почистваме в/у плата.
И свещник естествено. 


 
 
№13 от: donaddt (26 септември 2013 21:45)

Ей как ги мразех тия бродерии! Все още така си им казвам - бродерии. И все още правя възел на конеца по много странен и нетрадиционен начин. Друго си бяха часовете по конструиране - с отвертка и гаечен ключ. Те ми бяха любими още от 1-и клас и още тогава знаех какво е отвертка и какво е гаечен ключ. По-късно 10 години работих с такива инструменти и сбъдвах детската си мечта. yeyeye


 
 
№14 от: dani (27 септември 2013 17:08)

Именно затова сега си инженер, а не шивачка в модно ателие например tongue
--------------------
 
 
№15 от: исанчо (1 октомври 2013 14:03)

Мечо турист! Браво! Тази възглавничка и аз съм шила някога. Прекрасни спомени! Благодаря!

 


 
 
№16 от: haksev (14 януари 2015 20:36)

И аз имам Мечо-турист и кошницата с цветята.Особено за втората бродерия се изизскваше цветята да се шият с различни бодове-синджирен,маргаритен,бод зад игла.А някъде из гардеробите майка ми все още пази чанта от ленена панама с цветя,с хастар и ушита на машина от мен.За времето и за годините ми си беше висш пилотаж,нищо ,че по-късно завърших УПК по технология на облекла -чев и крока и имам 5.разряд.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?