> Пособия разни-важни > Фигурки с магнити (Обучение за първи клас)

Фигурки с магнити (Обучение за първи клас)


27-06-2011, 01:07. : boysta3

Мернах случайно една снимка с дъска и наредени фигурки на нея. Малко е лоша снимката, тъй като е от Раб.Дело, но човек може да разпознае за какво става въпрос. Това бяха едни много разпространени и интересни пособия за преподаване в първи клас или в предучилищна.

Аз лично много си ги харесвах различните там ябълки, круши, май имаше сливи, зайчета и др. фигурки на домашни животни, зеленчуци и плодове. Бяха изработени от някаква дебела пластмаса, а отзад бяха бели с лепнат един малък кръгъл магнит. Естествено тези фигурки няма как да бъдат използвани, ако нямаше и ламаринената дъска, май боядисана в черно, а ламарината си бе сравнително дебела.

Помня, че много обичах да си играя в междучасието с тях, е, естествено, ако учителката не ги беше прибрала и имахме свободен достъп до тях. А иначе в клас, бяха някакви събирания и изваждания на круши и ябълки. А, да, имаше май и черешки от онези по две. Е, ще спомена, че тези магнитчета бяха супер яки, и "дразнеха" малките очички на палавите деца. Бяха се превърнали в нещо като трофей. И ако случайно при падане от дъската или момент, в който някой има възможност, се отлепяха тези магнитета и след това си играехме с тях. Даже сега се сещам, че имаше някаква игра със силен магнит и малките колички мачбокс, или нещо правехме с тези магнити и железните колички, но точно сега не мога да възпроизведа нищо с подробности. Само ми мина през ума. Ама ще се понапъна да се сетя за какво ставаше на въпрос. Ма беше голяма мания.

Просветление: Сега се сетих, 15 мин по-късно. Значи взимаше този малък магнит и се поставяше с лекопласт или с пластелин към капака на железната количка, и след това се взимаше един от големите магнити тип подкова (не знам откъде се снабдявахме с тях) и се чупеше (може и да не се чупи) така че единия край да е плюс, а другия минус. И с минуса се приближаваше от въздуха към количката с монтирания магнит и тя почва да се движи от разстояние напред. Идеята е да приближаваш големия магнит към малкия със страната която се отблъскват. Беше много авангардно да упрявляваш количката си от разстояние, макар и 4-5 см. та дори и по-малко. Тоест без допир да я управляваш. Ми това беше общо взето, сигурно е имало бая експерименти с тези колички и магнити, но времето е позаличило доста от приключенията.

Надявам се да си спомните тези фигурки.

Всичко най.

ПП: А, а който знае каква е историята им, и дали се използват и днес, нека разкаже, или пък ги снима.

Фигурки с магнити (Обучение за първи клас)

Една малка добавка: Написах в чичо Гу "фигурки с магнит" и ми излезна тази статия: "Как да си направим магнитни букви... (от 1.12.2009). (Има същата статия и тук (НАТИСНИ) с повече коментари по темата). За съжаление статията и коментарите отразяват гротескно състоянието на държавата и организацията в учебната ни система... Всеки сам може да си направи извода, иначе е похвално инициативността и творческия елемент. Има и видео.
Иначе има десетки варианти с букви и цифри , произведени от братския доскорокитайски народ на скромната цена от 4-14 лв, което означава че са стотинки като производствена цена. (ВИЖ ТУК)
Аз уча азбуката, Комплект букви с магнит
Магнитна дъска с цифри и букви
Магнитна дъска с букви и цифри
Весели животни, Дванадесет дървени фигури с магнит
Геоформи, Дървени фигури с магнит