Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Апостолът на свободата
19-07-2007, 16:28 | Автор: dani | Категория: Училището / Предмети и учители

По случай 18 юли - рожденият ден на Васил Левски, ви припомняме какво сте учили някога за апостола на Свободата, като нагледно ви представяме урока от учебника по "Родинознание" за 3-ти клас от 1983 г.

АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА


През 1396 г. българските земи били завладени от османските турци. Народът не склонил глава пред завоевателите. В 1869 г. в Румъния бил създаден Българският революционен централен комитет. Комитетът изпратил Васил Левски в поробеното отечество със задачата да подготви народа за общо въстание против поробителите.
Левски прекосил страната надлъж и нашир. На тайни събрания просто и ясно разяснявал на родолюбивите българи, че е нужно да сплотят силите си. Заявявал, че уважава турския народ и че борба трябва да се води само срещу "турския чорбаджилък". За няколко години Левски създал над 500 революционни комитета, които да подготвят народа за общо въстание. Затова народът го нарекъл Апостола на свободата.

Апостолът на свободата

Васил Левски - худ. Р. Маринова


Апостолът мечтаел за пълна свобода и равенство между всички хора в поробената родина и за народно управление.
Веднъж селяни го запитали: "Бай Василе, като се освободи България, кого ще турим цар?". Левски отговорил: "Ако се бием с турците само за цар, то ние сме глупаци - и сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство. На нашето знаме ще пише "чиста и свята република".
И се разнесла навред из България легендата за смелия Апостол на Свободата. Неговото име вдъхвало вяра на трудовите хора в скорошното им избавление. Сред поробителите то всявало страх.

Апостолът на свободата

Клетва - худ. Ал. Поплилов


Левски бил заловен и изправен пред турския съд. Държал се гордо. Поел цялата вина и запазил тайната на създадената вътрешна революционна организация. Осъдили го на смърт. На 19 февруари 1873 г. Васил Левски бил обесен край София. България загубила един от най-великите си синове.


Въпроси и задачи:
1. Как Левски подготвил освобождението на отечеството?
2. Как Апостолът си представял свободна България?
3. Напишете съчинение по картината в учебника.


Васил Левски пръв създал мрежа от революционни комитети в България, с които подготвил народа за общо въстание против османските поробители. "В България не ще има цар, а народно управление" (Васил Левски).


(Урок от учебника по Родинознание, 3 клас, Държавно издателство Народна просвета, София 1983 г.) 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?