Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Учебник по геометрия
20-08-2009, 12:08 | Автор: Krista | Категория: Училището / Предмети и учители
Учебник по геометрия
Преди време, учехме математиката в отделни часове - по алгебра и геометрия. Това ми бяха най - досадните предмети - никак не си падах по математиката като цяло. Имахме един доста възрастен и ленив учител в пети и шести клас, който постоянно спеше в час и така и не успя да ми  вдъхне любов към тази велика наука. Изкарвах някакви странни шестици и бутах напред. Обаче в седми клас се появи една красива, млада и мнооого строга учителка. Часът и започваше със задължителен преглед на тетрадките за домашна работа. Нямаш домашно - черна точка в тефтерчето и. Три черни точки - двойка. Никой не смееше и да си помисли да отиде без домашно по алгебра или геометрия. Да не говорим, че периодично ни сюрпризираше:  "Такаааа, приберете учебниците и тетрадките сега, извадете по един бял лист и си напишете името, класа и номера. Така - вие - първа група, вие, втора група, вие трета група..."  В този миг, кой каквото и да прави, биваше поразяван и в първите няколко секунди, направо се вцепеняваше. Но следваше бързо мобилизиране и съсредоточаване - едни,  зада преписват, други,  за да решават задачите  скоростно.:). Пълен кошмар.:)
.... Тази жена, беше измежду най-любимите учителки. Бързо успя да си спечели любовтна на учениците, защото беше хем строга, хем знаеше кога да каже нещо свежо и забавно (дори и в час). Аз така и не я заобичах тази математика, но съм благодарна на съдбата, че точно учител като другарката Мая Алексиева, ми преподаваше този предмет.
Някой знае ли до коя година са се учили отделно алгебра и геометрия? До 1989г. със сигурност е било така, но после? winked
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
Учебник по геометрия
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (20 август 2009 15:50)
Труден въпрос .
Но не се ли учат и сега отделно алгебра и геометрия? Някъде след осми клас имам предвид...

Гледам си бележниците и откривам (защото просто не можах да си го спомня...), че при нас разделението е настъпило в осми клас, учебната 1989/90. За тази година имам две отделни шестици за годината - по алгебра и по геометрия. И са си били разделени така до 10 кл. вкл., а после в 11-ти пак имам една обща оценка (защото в 11. клас вече няма много време за математика mig_mig ). Но трябва да отбележа, че в в по-ранните ми бележници са предвидени всъщност три математически графи:
Математика:
а) аритметика;
б) алгебра;
в) геометрия и тригонометрия.
И оценките ми до осми клас по математика са винаги срещу подточка а).

 
 
№2 от: Чудакът от 6-ти Б (20 август 2009 16:03)
Аз пък си спомням, че в гимназията се учеше по две системи по избор на училището и си имаше съответните учебници. Например бартовечдка ми (същият випуск, същият град) учеше отделно алгебра и геометрия, а аз - математика. Ще се опитам да открия учебник от онова време, ако съм пропуснала да върна някой...

 
 
№3 от: papi (20 август 2009 16:05)
Брррррррр, математика. В 128 у-ще геометрия преподаваше др. Тотева- зам. директор. Естествено в главата ми изниква моя среднощен кошмар Мата Стайкова- Директорката. Гонеше ни за униформи, седеше на входа и дебнеше кой е подстриган. Една ужасно мрачна жена, облечена винаги в черно. Когато умря Брежнев, ни строиха пред салона по физическо и ни накараха да паднем на колене. Когато ни съобщи с гробовен глас, че е починал първия партиен и държавен ръководител ми приличаше на Саурон. Бррррр гледай ти какви спомени може да отключи един учебник по геометрия.

 
 
№4 от: bat_mitco (21 август 2009 01:02)
За пръв път този учебник е ползван от родените през 1966... Някъде през 1979... Според мен по онова време  разделението в математиката ставаше още в шести клас, а сега - в седми...
Разбира се на снимките е едно по-късно издание... Първото даже май беше с твърди корици...


--------------------
 
 
№5 от: Надя (21 август 2009 12:10)
Наистина нямам спомен от този учебник.... Но аз по принцип бях антиматематически настроена и може да съм получила постравматична амнезия. Ще си отворя бележника да видя със сигурност дали са били отделно.
На изпита ми за езикова гимназия решавайки алгебричната задача получих : - 5.04 федербала, а на геометричната някакъв невъзможнобедрен паралелопипед и затуй си преписах задачите , незадълбочавайки се в тяхното решение.
Дали заслуга има учителката ми по математика? Ами май да, ама не може да се отрече и безмерената ми любов към хуманитарните науки и съвсем умишленото ми заменяне на времето за решаване на задачи с това за четене на книга!

 
 
№6 от: freja (21 август 2009 17:05)
- 5.04 федербала smile24 . Наде, така ме развесели, както винаги, с твоята любов към математиката!!!

За двете системи, за които пише Ч6Б, мисля, че се сещам. Едната, според мен, беше за Сендовчетата. Нямаше да го знам, ако в подготвителен клас (1988/89), когато не бяхме нито в 7-ми, нито в 8-ми клас, няколко седмици учителите бяха пред дилемата по кои учебници да учим. Единият вариант си беше класическите учебници (алгебра/геометрия за 8 кл.), а другият (сендовският - ако наистина е бил такъв) включваше четири тънки червени учебничета (едва ли имаха и по 100-тина страници), които бяха озаглавени "Математика" и всяко едно от тях беше посветено на различна област от тази наука; червените учебничета пак си бяха за 8. клас. Мога да ги снимам, защото ги пазя, но затова пък не помня дали в крайна сметка сме учили по тях или по "класическите" през въпросната година. Със сигурност обаче през следващата (истинския осми клас) учихме по обикновените алгебра и геометрия за обикновените ЕСПУ.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 49
Потребители: 0
Гости: 49

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?