Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
История, призраци и черни бради
23-11-2009, 15:03 | Автор: mchukanov | Категория: Училището / Предмети и учители
Скоро някой искаше страшничка история. Ето една. Ауууу...брррр....започва такааа:
Един призрак броди из...

История, призраци и черни бради

   Книжката изглеждаше страшничко, но и леко патетично, почти героично с това пламъче отпред

История, призраци и черни бради

Вървеше в комплект с друга книжка от поредицата - извинявам се за срамотиите на корицата

История, призраци и черни бради

И тук започва историята за Черната Брада - пиратът, който не беше виждал кораб (тук вече е пенсионер, за това брадата му е бяла)

История, призраци и черни бради

История, призраци и черни бради

История, призраци и черни бради

История, призраци и черни бради

История, призраци и черни бради

И както честичко се случваше, понеже тези книжки бяха задължителни, предпочитахме да четем Капитан Блъд wink
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (23 ноември 2009 15:25)
Ооо, не може да бъде! Много любопитно четиво, не го бях виждала на живо, тъй да се каже. Може би после ще имам мнение по него, след като го прочета...

А историята за 8 клас ми я бяха подарили (...найста употреба, естествено) да се подготвям по нея за нещо (защо ли не съм си използвала моята ), но нямам спомен да съм я използвала наистина, разгледах я и я сложих при другите учебници... и там си стои до днес . Спомням си една картинка (карикатура) от нея, май за Френската революция точно беше, как един бедняк носи на гърба си някакъв буржоа... Имаше и страшни картинки из нея - повече на брой, отколкото в моя учебник, по-ново издание.

Хм... срамотиите, казваш... А знаеш ли как се прави съчинение-описание по "Свободата води народа"?... Добре, че и аз не си спомням.

 
 
№2 от: Pavlina Iossifova (23 ноември 2009 19:36)
Това ми напомни как като учителка по история трябваше да преподам на шестокласници теоретичния урок "Обществено-икономическа формация", първия урок в учебника по история за 6 клас, 1986 г. Не знам колко дълго този учебник е бил на въоръжение, но това беше най-несъобразеният с възрастта на децата и най-скучно написания учебник по история, който знам.
А преподаването на темата "Обществено-икономическа формация" протече горе-долу така: много напрегнат и несполучлив опит от моя страна да обясня на що годе човешки език, че хората в различните времена са живяли в общности, които стават все по-големи и с по-сложно управление и че в различните времена са произвеждали различни неща по различен, все по-усъвършенстван начин. Е, все някак трябваше да стигна до коронния извод, че ние сега (т.е. тогава през 1986 г.) живеем в единствено правилната общност, с единствено правилното управление и произвеждаме единствено правилните блага по единствено правилния начин. Това, защото последна точка от урока беше РСО (Развито социалистическо общество). И до днес се гордея, обаче, как се измъкнах от ситуацията накрая на часа. "Ученици, за следващия път си прочетете изворите в края на следващия урок, страница еди коя си. По днешния урок няма да изпитвам."--------------------
 
 
№3 от: mchukanov (23 ноември 2009 20:13)
   Ха имах аз едно съмнение - Павлинка, май по това време е било, и като че ли не се учеше в 8ми клас, а преди това. Много добре си спомням, че Манифеста трябваше на сестра ми. Заедно отидохме до голямата Книжарница до Младежкия театър, където книгата седеше на витрината и беше последна. Обаче не ни достигаха стотинки и сестра ми - аЦки притеснена какво ще прави, защото книгата и беше жизненоважна за утре, мън-мън - излязох на Дондуков да прося стотинки - 5 не достигаха. И за късмет - оказа се - Другарката, която ми услужи, се оказа Учителка от нашето училище, ама аз не я познавах, щото бях малък. Та като връщам сега, сестра ми е била около 6-7 клас. Потъна от срам, сестра ми, когато излязохме от книжарницата, а Другарката седеше отвън - да види жената, дали пък не лъжа Благодаря Ви Другарко, не помня коя roza
   Ма пък и аз, историйка за просия в РСО--------------------
 
 
№4 от: Зико (23 ноември 2009 21:51)
Свобода или свинец! xixi3

 
 
№5 от: Pavlina Iossifova (24 ноември 2009 00:07)
"Класическата" програма за обучението по история на випуските учили от края на 60-те и до края на 70-те беше горе-долу следната:
4-ти клас: История на България (от Аспарух до Тодор Живков). Твърде прилично и разбираемо написан учебник, през 70-те години все още с твърда подвързия. Няколко издания с малко различен дизайн, но един и същ авторски колектив. Всъщност авторският колектив както по-късно научих, си беше една бойна мафиозна дружинка, която не даваше кокала на никой друг. Това е причината толкова добър историк изследовател и едновременно с перо на голям писател като Вера Мутафчиева никога да не влезе в нито един колектив за учебник.

5-ти клас
: История на древните (или античните?) светове (Древен Египет, Древна Гърция и Древен Рим). Много приличен учебник. Авторският колектив - много малкото и единствените 2-3 специалисти в България по История на древността се ползваха от привилегията на своята единственост и не доказваха правилността на маркс-енгелсовите квалификации за древния свят. Е, без класово общество не можеше, и разбира се, правилно беше само лениновото определение за класово общество.

6-ти клас: История на Средните векове (от натурално към феодално стопанство, рицари, замъци, религиозни войни). Стил -  учебника от пети клас.

7-ми клас: История на България (разширен и засилен в идеологическо направление вариант).
8-ми клас: Нова обща история (от Английската буржоазна революция до края на XIXв.) Стилът на писане е сравнително жив. Все пак един от авторите в колектива дълго време е Андрей Пантев.
9-ти клас: Най-нова обща история (От Първата до Втората световна война). Централното събитие тук, така да се каже кулминацията на историческия трилър е, разбира се, Октомврийската революция. Най-омразният ми учебник като ученичка и като студентка-практикантка.
10-ти и 11-ти клас: История на България  Точната програма за 10-клас трябва да я проверя по-точно. Но Възраждането със сигурност отиваше в 11- клас.

В началото на 80-те започнаха някакви бесни и радикални преобразования в образователната система. Не знам как се е отразило това на природните науки, но в хуманитарните доведоха до такива нелепости като "Обществено-икономическа формация" в шести клас!!! Но най-катастрафално се отрази това на правописа на випуските били първолаци 82-83-84 г. Говоря за това, че ги бяха учили да "възприемат" думите на цяло. Какво е сричка остана тайна за много ученици от тези випуски. Аз лично страдах от това, когато на тези деца, вече петокласници и шестокласници трябваше да преподавам английски. В учебника по английски, от първото, според мен, прилично поколение учебници по чужд език за общообразователните училища, обаче, думите се възприемаха и на срички. Все пак много учители бяха загърбили експерименталната безсричкова система и си бяха учили децата да сричат. После май тази система бързо трябваше да се реформира с нова, после дойде и тоталната реформа от 89-та.  Ще се радвам ако тук има деца от тези випуски да си спомнят нещо то безсричковото възприемане на думите. 

Спрях да следя развитието и разпределението на материала в учебниците по история през 1988 г.--------------------
 
 
№6 от: mchukanov (24 ноември 2009 00:20)
   Аз бях от последният випуск по тази - Старата система Само дето нямам спомен от историята в 4ти клас. Даже и учебниците може и да се съберат, в 6ти клас учех по един руски, щото бяха по-къси уроците, а пък материала вървеше почти паралелно, помня Това за сричките сефте го чувам - доста мъдро а защо не са помислили за премахване на думите в изреченията - една дума - едно изречение tongue3 нямазапетайкиняматочкикъфтим- орфологиченразборисинтаксис


Бел. админ: "-" го поставих аз, защото "разтяга" съдържанието.--------------------
 
 
№7 от: белонога (8 декември 2009 19:03)
Ха-ха-ха: като прочетох за призрака на комунизЪма и като как броди из Европа, се сещам за трагикомичните елементи от собственото си прозаично семейно повествование...

Едно над 20 години по-късно от разказания тук случай, в който едно съвестно чавдарче проси стинки по Дондуков, за да се сдобие кака му с жадуваната духовна храна... в другия край на Европата, един техен наследник си купува от тамошните партизани и ятаци същия този Манифест с джобните си парички за Кока-Кола... и някоя и друга година по-късно (т.е. съвсем неотдавна) влиза в университета благодарение и на шестичката си по философия... Да, да... темата и този път е "пиратът Черната брада", а действието се развива в страната на Синята брада!

Между едните и другите събития се помества спешното търсене на "Анти Дюринг"  из древните семейни архиви: действие задължително за пробив в хуманитаристиката... в западния край на Европата! 

Въобще, призракът не спира да броди из Европа (а, ние и не се стараем да го спрем! )

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 15
Потребители: 0
Гости: 15

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?