Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Учебник за трето отделение
23-01-2010, 19:27 | Автор: катя милушева | Категория: Училището / Предмети и учители

Някой  от вас може и да е учил по този учебник? На мен ми се стори доста интересен, макар и да е като учебник по "Всичкология".

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Учебник за трето отделение

Разяснявайте, ако сте наясно със системата?!
Попълнете последната страница:
"Напишете с ръкописни букви съчинение на тема: "Какво запомних от учебника от трето отделение." hmmm hmmm

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (23 януари 2010 20:02)
Ама че интересно! Всичкология!  Брей! Това е значи системата на Сендов!
Аз само след осми клас съм учила математика по неговите учебници...
Пък и "глупаците" на училище   Между  художниците са Доньо Донев, Борис Димовски...  :)))--------------------
 
 
№2 от: Ники (23 януари 2010 20:54)
Сестра ми беше продукт на тази "система"; голям провал се оказа. Без предварителен подбор, объркаха представите на децата още в ранна възраст... Грешките на еволюцията предполагам...--------------------
 
 
№3 от: mchukanov (23 януари 2010 21:20)
  Учебник ли е, не ми го хвали, ама този каква карта има за рисуване на кораби и индианци, че и за рицари ще има място Между ряпата и черешите някъде--------------------
 
 
№4 от: isi (23 януари 2010 23:09)

Ама наистина много любопитно нещо е този учебник! Пак чета страниците горе  - голяма каша! Нищо не разбрах, поне  така без учител... Двигатели с вътрешно горене, изречения  на руски, после откъс от Незнайко, задачки, упраженения по български език... Много странно! А как се търси назад в учебника нещо вече учено? Предния урок по математика, например?  Наистина интересна система, дали има доволни?
--------------------
 
 
№5 от: катя милушева (24 януари 2010 00:12)
И аз издирвам такива! uuux uuux Сигурно за това са оставили толкова малко място за  коментар на последната страничка! kniga kniga
Обаче завършва с "български народни танци", иха! На първите чинове учениците слушат прилежно другарката (няма накъде, гледат я в очите), на втората редица решават картинния ребус, а на последния ред (бъдещите мореплаватели и почитатели на хладното оръжие) рисуват по картата завоюваните територии.

 
 
№6 от: Simpra (24 януари 2010 09:00)
Имах два такива, само че за първи клас - зелен и червен Буквар, ако не ме лъже паметта. Трябва някой ден да ги потърся на тавана, но по-интересното е, че системата наистина НЕ беше сполучлива. А дядо ми, който преподаваще физика на студентите, казваше (по повод точно тези учебници на Сендов), че човек, който не е преподавал на ученици, не може да пише учебници за тях. И беше прав! Сега май няма такива, написани от учители..
Със сигурност обаче, учебникът на Сендов е бил по-добър, по-разбираем за децата от днешните, в които (само ще се отклоня за малко с един пример) съчинение разсъждение днес се нарича вече "интерпретативно съчинение", а ако щете вярвайте децата не могат да го назоват това "интерпре..."--------------------
 
 
№7 от: gamina (24 януари 2010 11:38)
Ами сигурно има и доволни. Една съученичка беше учила по Сендов преди гимназията, а сега специализира не знам какво поред нещо в Харвард :) Е, и умствения багаж има роля, но нея не са успели да я объркат тотално.

 
 
№8 от: mia.yaneva (24 януари 2010 14:04)

Аз за първи път виждам тази толкова прословута тогава система :) Благодаря, Кате! Ама, както казваш Кате, голямо е изкушението като ти преподава другарката двигатели с вътрешно горене (в трети клас !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), като не те вижда на последния чин, да прелистваш по-инетерсните страници или да рисуваш индианци и мореплаватели и нищо да не научиш от нищо. То не, че ние внимахме в час и с един учебник по едно нещо, но това малко на турлю гювеч мяза... 


 
 
№9 от: furious_kid (27 януари 2010 08:54)
Е  - разбира се- илюстрациите, преводът и ... Марк Твен!

 
 
№10 от: bezdelnick (27 януари 2010 13:47)
"Очарован" съм!!! uuux uuux
Може би някой от редакторите трябваше да забележи, че пренасянето на думи не се прави "както дойде". (конкретно за страниците с вътрешно горене и незнайко)
Или това се учи по-специално в друг учебник и тук не е важно??? gyavol2 gyavol2 gyavol2

 
 
№11 от: zaharisa (27 януари 2010 14:49)

Цитат: Simpra
човек, който не е преподавал на ученици, не може да пише учебници за тях.


Точно така е. Уви, Сендов сам опорочи системата си (щото идеята за мозаечен тип занятие не е негова, нито нова), а ако беше започнал с подбор и обучение на преподаватели, щеше да е друго. Отделен въпрос е, че такава система не е универсална, а е създадена за даден тип деца. И така възникват такива "учебници" и "помагала", резултата го виждаме angry2


 
 
№12 от: undo (17 март 2010 16:56)
Мдааа, друг продукт на тази система бяха съучениците ми във 2-ро СОУ, когато се преместих там. В девети клас не знаеха какво е успоредно и перпендикулярно...
Сега разбирам защо.

 
 
№13 от: Стефан Лямов (26 април 2010 23:10)

Позволявам си да изкажа и моето мнение за Сендовата система, защото и досега оставам силно впечатлен от нея.

Като начало ще кажа, че като партиен функционер акад. Благовест Сендов винаги ме е дразнел със своите изказвания и действия. По принцип не ми допада комунистическата идеология. Като учен също не познавам работата му. Но като ръководител на екипа, съждал тези учебници му се покланям до земята и винаги ще му бъда дълбоко признателен!
Аз съм "техничар" човек, наследствено от баща ми. Имам спомени от 3-годишен, че винаги ме водеше за ръка да гледам всякакви машини. Беше ми много интересно и се врях навсякъде. Толкова бели съм му създал, че можеше млад да побелее.

Един ден в детската градина (много добре си го спомням), дойдоха две учителки – другарките (тогава) Рангелова и Иванова от 34-то ЕСПУ "Адалберт Антонов Малчика" (тогава). Записваха доброволно (това ще го подчертая – доброволно) деца, който искат да учат по нова система, в която още от 6 години се тръгва на училище. Тогава, ние децата, нищо не разбиращи, се записахме почти всичките. Поставихме родителите си малко пред свършен факт, но у всички нас имаше много ентусиазъм, защото всичките приятели ще бъдем пак заедно.

Дойде 15-ти септември 1980 и колелото се завъртя. Наричаха ни "експериментален клас". Спяхме на обяд, доколкото "обичахме" да спим на обяд. Голяма борба падаше с учителките, докато ни умирят, но в крайна сметка спяхме от 14:00 до 16:00. И винаги ни будеха с хубава детска песничка от грамофона. Имахме и следобедна закуска.
Чантите ни стояха отстрани на чина на специална стойка и не сме ги носили до вкъщи.
Учебниците още с кориците си те грабват, защото Доньо Донев ги беше изрисувал с различни сценки от "Тримата глупаци". Когато ги отвориш виждаш следното: на лявата страница в горната половина имаше интересен урок за четене ня всякакви теми – за годишните сезони и как чрез юмуручетата си да определяме кой месец колко дни има, научавахме за реактивния двигател на самолетите, че приличал на бутилка, обърната с гърлото назад, научавахме още какво представлява телефонната система – два телефона и централа и всевъзможна друга интересна информация. Уроците пък на руски език бяха на розов фон. Долната половина на лявата страница ни учеше как да смятаме – събиране, изваждане, умножение, деление. Или още какво представлява двоичната система и как на числата от 0 до 15 лесно можем да определим двоичния код чрез дървовидна структура и въпроси – числото по-голямо ли е от 7 – да, не, числото по-голямо ли е от 3 – да, не, и така като подредиш за всяко "не" – 0 и за всяко "да" – 1 и се получаваше двоичния код на числото. Така под формата на игра се създаваха начални познания по информатика.
Имахме уроци за чуждите азбуките – английската, немската, френската и руската.
Дясната страница беше разделена вертикално на две колони – в лявата имаше откъс от детска книга или разказ за следобяд, както и малка и лесна кръстословица, свързана с конкретния урок, или картинка за оцветяване, или плетеница от думи, която само когато силно наклониш учебника можеш да прочетеш ясно, или картинки с илюзорни изображения. В дясната колона имаше въпроси и задачи, отново свързани с конкретния урок, за затвърждаване на получените знания. Имаше и задачи по музика, с които учехме нотите и песнички.

Винаги в сряда имахме трудово, при което от ъгловат макет на стая, разграфен на квадратчета от по 10 мм, мека тел и гланцови блокчета правехме мебели и всевъзможни фигури – това беше много добре за развиване на детската фантазия.

Учеха ни да пишем печатно. Въобще всичко беше насочено към техниката. Може би затова толкова много ми беше интересно и учудвах всичките ми роднини, че обичам да ходя на училище, докато другите деца вече го бяха намразили.

На всички мои съученици тогава им харесваше, но за съжаление в трети клас се наложи вторият срок да ни подготвят за нормалното обучение, тъй като щели да прекратяват експеримента. Тогава започнаха да ни учат да пишем ръкописно и стана голяма какафония. Аз и досега ръкописно пиша грозно, докато с печатното писане по чертежите нямам никакъв проблем.

И след като бях студент от време на време виждах случайно моите любими учителки – Иванова и Рангелова. Браво! Появихте се на подходящото място, в подходящото време! Прегръщам ви и ви целувам! Да сте живи и здрави!

Докато бях ученик в по-горните класове си пазех любимите уцебници от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас, но сестра ми ги даде на своята учителка Борисова (мисля така се казваше) да ги разгледа и така изчезнаха.

Имам молба към участниците на този форум – кажете ми откъде да си ги намеря всичките? Няма значение в оригинал или препечатани. За контакти – sliamov@gbg.bg


 
 
№14 от: ваняя (26 април 2010 23:18)
Чудя се дали да коментирам,ама айде като добро дете ще си замьлча

 
 
№15 от: катя милушева (27 април 2010 00:12)
Обещах,да сканирам този за 3 клас и в най- скоро време,ще изпълня обещаното,имайте малко тЕрпение,моля!pionerche

П.П В разрез с детския тон сега пак се предлага нещо,някакво такова за горките деца!!

 
 
№16 от: Чудакът от 6-ти Б (27 април 2010 09:54)
И аз имам учебника за трето отделение по тази система. Донесе ми го чичо ми, който пък го беше получил от Доньо Донев. Разглеждала съм го стотици пъти - просто го обожавах! Илюстрациите, подборката на текстове, колонките с думи с еднакви корени в български и руски. Мозаечният принцип ми се струваше страшно любопитен.
 Аз самата на съм учила по Сендовата система, но имам няколко такива познати, които си спомняха първите класове като най-интересните си години в училище. За сравнение само ще кажа, че аз почти нямам спомени от обучението между първи и трети клас. Явно не е било голямо предизвикателство. 
Благодаря на Стефан Лямов за подробните спомени и ми се иска и другите да не коментират от днешна гледна точка образователните системи, просто защото този сайт е посветен на друго.

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 49
Потребители: 0
Гости: 49

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: