Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Математиката
1-03-2007, 22:24 | Автор: admin | Категория: Училището / Предмети и учители

Тангенс с котангенс, такъв! Нима не звучи зловещо и обидно? :)
Математиката беше от ония училищни предмети, заедно по-късно с химията и физиката, които предизвикваха у нас всеобща ненавист, а от там и страх. Вече ми е известно, че математиката, ако имаш правилния поглед върху нея, е доста забавно нещо. Ние дори тогава поголовно сме си били истински математици-практици! Та, кой от нас не е играл на "хиксчета и нули" (при някои известно погрешно като "морски шах" - това е съвсем друга игра!), не е решавал задачи с кибритени клечки или не е сгъвал самолетчета и шапки от хартия! Това, драги, е все математика! Чудесна математика! Проблемът се състоеше, че нас искаха да ни научат да решаваме задачи по най-невероятно скучния и идиотски начин!
И до днес изпитвам неприятни чувства, когато чуя нещо подобно на: Влак А тръгва от гара; друг влак Б, тръгва от друга гара... и така нататък....
Беше 4-5 клас. Класният ми (който беше математик), беше задал подобна задача и за илюстрация бе нарисувал на дъската две точки и две прави линии. Беше начертал линиите точно една срещу друга, така че, когато ме вдигна на дъската, за да реша задачата, отговорих, че влаковете са се СБЛЪСКАЛИ и не е удобно да говорим за катастрофи. Не ми писа двойка, само защото по-късно отговорих по кое точно време е станала катастрофата.
Моят учител бе един от най-добрите варианти за математик (сигурен съм, че други хора могат да разкажат страшни хорър-истории за математици): не "инквизираше" учениците си. Ние му бяхме последния клас и той дори подсказваше на незнаещите, само и само да им пише тройка, което изобщо не го прави добър преподавател по математика. Той не знаеше да обяснява тази прекрасна и сложна наука. Радвам се, че пртежаваше чувство за хумор - постоянната му шега беше да ни задава следната задача:... (Сeга се пригответе за следната сложна задача:) .... Предговора не го помня, но завършека е: "Кой уби умрялата овца?". После се смееше. Ние първоначално също, после ни омръзна.
Но да продължа за задачите. Спомняте ли си това: "Един басейн се пълни от две тръби, докато от другия му край изтича през една тръба еди-какво си количествмо вода."? Е, и до днес не успях да проумея, защо трябва да пълнят басейна през две тръби, а през това време да изтича водата през друга тръба. Или задачата за височината на Партийния дом (който не вярва - ще му сканирам учебника си). Математиката, на която ни обучаваха, беше абсурдна! И аз съм много сърдит за това.
Не, че днес е по-различно. Аз работя в училище, в компютърен кабинет. Съвременните хлапета също ненавиждат математиката. Преди няколко месеца едно дойде в компютърната зала и ме помоли да му сметна умножение на калкулатора на доста проста задача - примерно 34х12. Не, че е важно някой да знае да умножава 34х12.
Най-много обаче ни измъчваха квадратните уравнения, разните построения с линийки и пергел, загадките около Питагоровата теорема, триъгълниците и – как без тях – синуси, косинуси, тангенси и котангенси.
Моите тетрадки бяха изпълнени с розетки (начертаваш кръг, разделяш го на части и прокарваш линии между точките), но учителите ми по математака искаха от мен да чертая с пергел дъгите еди-колко си милиметра, иначе... Аз се забавлявах с "елката" натискайки число и го разделях на 9 (получава се еднотипна редица), но те ме караха да пресмятам каква част от учениците отишли на екскурзия в музея на "Митко Палаузов""...
Все пак математиката е приятна, но само, ако преподават хора като Мартин Гарднер (трите тома на "Математически развлечения" съм ги чел много пъти) или геометрик ката Ешер.
Крайният резултат от обучението ни по математика (в горните класове ставаше още по-ужасно, защото не помнехме нищо от предишните) е, че днес по-голяма част от нас си спомнят с антипатия тази наука. Колко ли велики математици са "убити" в училище?
За това са виновни учителите ни, тангенси с котангенси такива, заради което с удоволствие бих ги дезинтегрирал! :) Само математически, разбира се.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: isi (30 юни 2008 19:32)

Тук отдавна искам да напиша нещо, но не знам точно кое по-напред. А бе в общи линии - пак не съм съвсем съгласна! tz   Както писах и тук!  Но явно аз съм имала наистина чудесни учители по математика, пък и изобщо! Направо съм била щастливка в това отношение! Не че всички мои съученици ще споделят това Просто математиката си ми беше слабост! Но мисля, че някъде в 4-ти клас започнах да виждам "зад" странните условия на задачите - нямаше значение дали е басейн, дали са влакове - беше ми интересно да открия универсалното решение на задачата. Но всъщност за този ми интерес към математиката допринесоха и различните математически състезания и олимпиади - там задачите наистина бяха по-интересни, по-странни. Но много си е важно учителят да е добър точно като УЧИТЕЛ, а не само като "научен работник"  или като "най-готиния класен". mig_mig
--------------------
 
 
№2 от: pepino (27 август 2008 00:12)

И аз мисля, че не е толкова важен учителят, а нагласата на ученика - различни хора с различни дадености. Не случайно за избора на професия се казва: "Овладей онова, което ти се отдава без усилия!" Друго си мисля - не неосъществени специалисти, а погрешно осъществени специалисти роди системата на образование в България. Куп хора, които работят нещо твърде различно от онова, за което са учили. Правилно насочилите се и без друго отдавна не са в пределите на страната ни, за което вина има отново държавата.


 
 
№3 от: kitten (7 декември 2013 01:55)

Влади, статията ти е чудесна, обаче аз искам да похваля моя учител по математика. Точно покрай Никулден се сетих за него, защото той е Николай Стефанов и му пуснах и едно смс-че с поздравче. Когато в класа говорехме за него помежду си, си му викахме просто Стеф. Господин Стефанов ни преподаваше през 90-те години във Френската гимназия в София. Той е най-добрият учител, който можете да си представите. Ами много показателно е, че почти целият клас обичаше математиката (предмет, който генерално не е от най-любимите на учениците). Г-н Стефанов не просто правеше математиката увлекателна, а имаше и брилянтно чувство за хумор. Веднъж каза на един съученик (той беше от единиците, които нямаха интерес към никой предмет, даже и към математиката на Стеф), който редовно си полягаше върху чина: "Ти полягаш така, за да не може някое знание дори случайно да те уцели по главата, а само да мине отгоре". wink
Предполагам, че на въпроса "Кой ти беше любимият учител в училище?", почти всички мои съученици биха отговорили без колебание "Стеф по математика!".smile
--------------------
 
 
№4 от: kitten (15 януари 2018 18:12)

Коментар във връзка със съобщение от г-н Видко Виденов: писали сте ми с молба да Ви дам телефона на Николай Стефанов. С огромно удоволствие ще го направя, за да го поканите на Вашия празник, но няма как да се свържа с Вас. Съобщението от Вас го виждам само на личния си имейл, но не и тук, явно защото не сте се регистрирали. Моля, регистрирайте се като потребител и ми пратете Ваш имейл адрес, за да мога да Ви напиша телефоните на г-н Стефанов.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?