> Училището > Упадъчната западна музика

Упадъчната западна музика


28-06-2014, 14:26. : Боляр

Ако сте гледали филма "Маргарит и Маргарита", навярно си спомняте за ония свирепи времена - годините 1960-1964, когато не ни даваха да носим коси по-дълги от 1 см, да сме с тесни крачоли на панталоните, обувки с остър връх /трандафори/, и най-вече - да слушаме и танцуваме "упадъчна западна музика" - рокенрол и туист.

Класовете се строяваха и  минавахме един по един между Директора и дежурния учител на училищната врата.

... Ето какво направих аз - ученик в девети клас по това време в гимназията.

Бях известен с увлечението си по радиотехника и електротехника, бях отличник, и то в единствената в гимназията математическа паралелка. Та имах разрешение височайшо да боравя с училищната радиоуредба, т.е. да пускам музика и съобщения през голямото междучасие.

На осми март направих "поздравителен концерт" през голямото междучасие и всеки можеше срещу такса от 5 стотинки да направи поздрав за учителка или съученичка. Така се събра сума от няколко лева и Директора ми даде указание да купя грамофонни плочи "с валсове и танга" и задължително "съветски песни". Но... какво направих аз?! Знаех, че на една будчица-книжарничка се продаваха плочи на 45 оборота с туист /много модерен за нас по това време/ и купих две плочи. На следващия ден през голямото междучасие се намъкнах в радиокабината, където беше радиоуредбата, затворих с райбера вратата отвътре, пуснах двата усилвателя, всички високоговорители във всяка класна стая на двaта етажа и даже двете фунии-говорители на училищния двор, "Волумето на МАХ ", а аз си слушах от контролния говорител на радиоуредбата. От екзалтацията ме освестиха силните удари по вратата и разяреното лице на Директора!!! Занятията на гимназията бяха пропаднали!!! По всички класни стаи чиновете са били разхвърляни до стените, а "рокясалите съученици" са се кълчели в ритъма на упадъчната западна музика!!!