Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
Август 2019 (3)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Отново за: Великите моменти от "Рицарят на бялата дама"
16-02-2012, 02:06 | Автор: admin | Категория: Свободно време / Нашите филми

Какъв е поводът да изкараме от архива тази отдавна публикувана статия?

 Поводът е, че един от Рицарите е тук сред нас. Така че, очакват ни много приятни изненади:em_108: . А за начало да си припомним кой кой е в "Рицарят на Бялата дама". Хайде, момчета и момичета, "старата традиция отново ни събира..."

 


Ние сме могъщата чета "Дан Колов", дето е великодушен покровител на Улпия Термалия. Тук ние заповядваме на всички и прочие. В замяна на това ние ви пазим от Осоговския тигър и от призрака на цар Михаил Шишман. А вие сте наши послушни роби: водите ни на кино, черпите ни боза и, ако поискаме, ни пишете домашните по математика.Знаеш ли какво казва великият германски философ Ницше за жените - че са непълноценни същества, затова са и кьопави.Не ми се яде. Яжте вие! Яж ти... яжте всички! Изяжте всичко! Аз няма да ям, аз ще умра от глад и да видите тогава!!!- Тото ти се закани смъртно. Каза, че снощното не било нищо и довечера ще дойде и пак ще те направи на кюфте.
- А ти му кажи да дойде!
- Аз пея в хора и съм неутрален.- Заради тебе се би той вчера.
- Наистина ли мислиш така?
- Ама разбира се! Повечето войни избухват заради жени. Нали си гледала "Хубавата Елена"? Троянската война избухва заради нея.- Даже споразумение може да сключим за двубоя.
- Аз не искам.
- Защо ?
- Защото не искам да ставам тъп борец - затова!- Ама и аз не искам да ставам завеян шахматист, дето се разлепва фатално, като го плюнеш по носа.- Едва ли ще успея да преодолея вековната изостаналост на шести "бе" в областта на математиката, но... И така, ще ви задам няколко задачи, та дано се поразмърдат малко гранитните ви мозъци.- Никакъв Валери няма тук.
- Търсихме го навсякъде, може би все пак е тук?
- Ти бълнуваш! Че как ще стъпи тук мъжки крак?
- И все пак?
- Деца, идвал ли е случайно някакъв мъж при вас?
- Нееееее!
- Виждате ли? Кой знае къде се е заврял този ваш Валери да пуши? Моля, напуснете нашето огнище!- А аз, Елке, да знаеш, като стана шампион на България и като започна да побеждавам безпощадно, ще получа златен пояс и ще пътувам из целия свят. А ти, Елке, ще ми станеш доживотна приятелка - за... известно време.- И как ще се казва шах-клубът?
- "Абдул Аба" - бивш арабски световен шампион по шахмат. Автор на мансуби, боледувал от ревматизъм и идвал тук да си прави бани.- Като първи номер ще чуете песента "Аз не съм вече дете". Композитор - Спаска Спасова, диригент - Спаска Спасова, солист - Спаска Спасова.- Измислих! Ще създадем секция "Борба" към шах-клуба. Обучението ще се извършва нелегално.
- Гениално, само че...кой ще ни бъде инструктор?
- Аз. Не е голяма философия. Сума ти книги купих, виж. И вие трябва много да четете.- Ооо, я не ми говорете така безпощадно за шах, че чак мозъкът ми се изпотява.- Заклевам се да бъда верен до гроб на шах-клуба "Абдул Аба" и да отдам всичките си сили и знания за разцвета на неговата секция "Борба" – само че тайно.- Хайде сега ти да ми покажеш някоя и друга безпощадна хватка по борба на шах.- Другарки и другари, ако случайно не се върна, пишете на мама и татко в Африка, че съм загинал за благото на Родината иии... шахматния спорт. Чао!
- Това е скривалището на обоза на цар Михаил. Тук са били складирани продуктите за в случай на обсада на града. И понеже царят загинал, и понеже войската му била разбита, обсада не е имало и складът останал непокътнат.- Валери, искаш ли да се ожениш за мен?
- Но аз съм още малък!
- Нищо, ще те чакам да пораснеш, а дотогава ще сме сгодени.
- Добре, щом толкова много настояваш...- Стига си се наливал с рициново. По-добре аз да напълнея още малко и да мина в твоята категория, а?
- Гросмайсторе, ако ти направиш тая безгранична постъпка, аз ще ти остана беззаветен приятел за цял живот, искаш ли?
- Искам, нооо... нали съм ти враг?
- Вярно бе, забравих. Е нищо, ще си останем безпощадни врагове.- Другарко Комитова, ние безпощадно ще хванем бандитите и ще спасим града от фатално отравяне.- От кого си купил луканката? Слушай, ще броя до седем и половина и ако продължаваш да не отговаряш на моите общодържавни въпроси, ще ти направя фатален туш пред целия български народ.- Ти си забравил да се бориш бе. Валери за малко да те обърне.
- Ще ме обърне, разбира се - нали аз съм го учил да се бори.
- Ти ли?
- Аз ами! Само аз мога да науча други борци да излизат срещу мен.
- Но нали ти си смъртен враг на Валери?
- Вече не толкова фатален. Затова и не му направих мат.- Абе аз ви казвах да не идваме днес, ама вие... Монахът Андроникий сто пъти предупреждава да не се влиза в Спаската пещера при пълнолуние, защото призраците тогава са най-неспокойни.- Ние, значи, работим в складовете на "Хранителни стоки" и никой, значи, не знае за тях, защото са заровени под скалите и имат железни порти. И какво, значи? Преди няколко седмици с очите си видяхме, че в големия склад, дето е над лятното кино, са проникнали айдуци джуджета и са го обрали.
- И по какво установихте, че са джуджета?
- Ей такива следи имаше по пода - все малки. Вратите и бравите са непокътнати.- Добромире, доколкото ми е известно, теб никой не те е натоварил да следиш своите другари. Ако толкова те интересува какво правят в подземията, попитай ги сам. Сам! Ясно?
- Аз съм късоглед и пея в хора.
- Ми... тогава иди да пееш в хора.- Днес ще поприказваме за Първата световна война. Чували сте, нали?
- Уха! Дядо ми има даже снимка, с шашка. Това е войната, която е завършила за нас фатално - с туш.- Е, отначало мислехме, че е пещерата на съкровището, но после се оказа, че било продоволственият склад от обоза на цар Михаил. А Вие казвате, че това било Главната квартира.
- Чакай, чакай, за какъв обоз говориш ти?
- Ами там, дето цар Михаил е съхранявал саксии и продуктите си...
- ...луканки, сирене, мед...
- Даже намерихме една мансуба.
- Мансуба?
- Шахматна задача от времето на Абдул Аба.- Виж какво, нека се договорим така: аз ще те обичам до края на състезанието. Ако победиш, ще те обичам и по-нататък.- В пещерата има само луканки, сирене и мед.
- Значи вие сте фаталните крадци, дето ограбвате складовете на "Хранителни стоки" и после ги продавате на осоговските тигри.
- Глупости, това не са никакви складове, а обозът на цар Михаил!- (Пепи) Ама и аз ли съм вече рицар?
- (Елка) Да, ти също си рицар - като Тото, като Валери.
- (Валери) Но нали... не съм победил никого?!
- (Елка) Нищо, ти си истински рицар.
- (Валери) Е, щом така мислиш...
 
(Първа публикация: 25 април 2007)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Rumburak (12 април 2008 12:59)

Велик филм! Никога няма да ми омръзне. А някой знае ли какво става с Елка? :)


 
 
№2 от: dani (13 април 2008 15:04)

Някой знае, но се въздържа засега да дава по-конкретна информация на сайтаfellow Затова от негово име ще говоря аз. Елка си има частна пералня в София. Така и така съм почнал, да продължа. Димитър Ганев (Тото) е юрист-консулт на Здравната каса (треперете всички, които не сте си платили здравните осигуровки! Тото, както знаете, много фатално може да тушира :)). Тодор Трънкаров (Валери) свири в Софийската филхармония (в паузите между репетициите прави с колегите си блицтурнири на 40 дъски:)), За Пепи за сега нищо не се знае (но нищо чудно да е отседнал в родината на любимия си Че Гевара, където може би организира състезания по борба за шахматисти :)), Спаска Спасова има фирма за преводи и легализации (може би превежда от старогръцки хрониките на монаха Андроникий :)).
--------------------
 
 
№3 от: Надя (18 април 2008 14:00)
А песничката от филма някой може ли да качи? "Рицари честни, рицари смели......."

 
 
№4 от: razkazwacha (18 април 2008 16:43)
Повече от любим филм! И песента е велика. Вече като студент на Славейков открих романа на Хаим Оливер, а преди дни благодарение на приятел, който ме упъти към този сайт, се сдобих и с копие на филма (пиратско, разбира се, но аз освен рицар съм и пират ). Радвам се за актьорите, че всеки е успял в живота по свой начин... А в Елка бях по-влюбен, отколкото в Алиса Селезньова... Нека сегашните им кавалери ми простят - беше толкова отдавна..., и сякаш вчера...--------------------
 
 
№5 от: dani (18 април 2008 17:41)
В най-скоро време ще качим всички песни от филма. За сега се утешавайте с това:(http://gabka.mylivepage.com/file/904/2898) и това:(http://www.vbox7.com/play:df8919d3). Разказвач, не съм казал, че Елена Шерцел е омъжена, така че може би все още имаш шанс.
А сега един въпрос към всички:
КОЙТО Е СЪГЛАСЕН ДА ВЗЕМЕМ ИНТЕРВЮ С АКТЬОРИТЕ ОТ ФИЛМА ЗА "НАШЕТО ДЕТСТВО", ДА СИ ВДИГНЕ РЪКАТА

Филмът на Ели е "Приключенията на Електроник". Имам си го на диск и ви го препоръчвам да го изгледате отново. Песничките от филма са на Крилатов и Ентин (същите са автори на текста и музиката на песента от "Гостенка от бъдещето"). Роботът се казва Електроник, а момчето, което му е двойник - Сергей Сироежкин. Обаче за "Електроник" ще си напишем отделна статия, така че край с коментарите за него. Темата е : "Рицарят на Бялата дама", пишете коментари, драги рицари и дами. Аз ще питам още нещо: някой от вас след този филм да е станал почитател на спорта борба?--------------------
 
 
№6 от: Надя (21 април 2008 11:34)
Интервю с АКТЬОРИТЕ? Ама разбира се че искам и с двете ръце гласувам "за". Не само с тях, с всички останали от детските ни филми, които много обичахме. Не знам за борбата, но аз определено исках да се науча да играя шах,... Не ми се получи обаче..

 
 
№7 от: razkazwacha (21 април 2008 12:01)
Три години в часовете по физическо, не си спомням кои точно класове, тренирахме борба, а момичетата - художествена гимнастика. Не се шегувам - като във филма беше. Бях също и в клуба по шах, но признавам, последният не ми се отдаваше особено. Комплектът не е пълен, защото не съм късоглед и не пея в хора Дани, благодаря за информацията за Елена, но аз самият съм женен, щастливо при това... Вероятно някой друг живот...
За интервюто гласувам с две ръце!!!--------------------
 
 
№8 от: dani (21 април 2008 16:31)
Аз обаче съм тренирал и борба (до трети клас), и по шаха се увлякох след филма, пял съм и в хора, и все още съм си късоглед. Може би, като имам пред филма, никога не съм бил привърженик на мнението на Ницше за жените (според Червения облак Ницше твърди, че жените са непълноценни същества, обаче там му отговаря Спаска Спасова: "Ами Ева на Адам от рая, ами Мария Кюри" и пр.). Сега за интервюто с някои (за сега не уточнявам кои) от героите на филма (впрочем има вариант да се срещнем и с режисьора Петър Каишев). То вече е уговорено предварително поне с един от актьорите, просто трябва да се доуточни датата. Ако искате, подгответе си някакви въпроси и ги напишете тук.
--------------------
 
 
№9 от: Надя (21 април 2008 16:42)
Е нека да кажат къде е Пепи?

 
 
№10 от: Бяло (5 май 2008 17:55)
  Хм, тоя дебат съм го пропуснала...ами да си кажа, а? Опитвах се да играя шах, незнам дали е имало връзка с филма, справях се обаче И съм късогледа и пеех в хора - втори глас. За интервюто бройте вдигната ръка, ама за въпросите...засега не ми хрумват...

 
 
№11 от: никола (7 май 2008 00:18)
Разказвач, как мога да се сдобия с копие на фюлма?


 
 
№12 от: Бяло (8 май 2008 14:53)
   "...на фюлма"? Някъде около дванадесетгодишна възраст научих как се пише тази дума...как ме връщате в детството, ееееехххх.

 
 
№13 от: мнк (13 януари 2009 20:54)
Хм.хм. Здравейте. И аз се чудя къде ли може да се намери филма?

 
 
№14 от: furious_kid (13 януари 2009 21:11)
МНК - не се чуди... Направи си регистрация в arena.bg и:
връзка
Това е линк към DVD-1... Има ги и другите две DVD-та!

Велик, велик, велик филм!
И велика ( и дълга)  Спаска Спасова
hi hi hi hi hi hi hi

 
 
№15 от: мнк (16 януари 2009 18:39)
Регистрация имам, ама виж, в арената не ми хрумна да погледна (в замунда няма ли го, обикновено отписвам търсенето). Отивам веднага в арена, благодаря за идеята!

А като гледах снимките, вярвате ли ми, имам слухов спомен за интонациите и гласовете на децата!!! Колко ли пъти съм го гледала този филм, за да го запомня така..? И колко големи и сериозни ми се струваха всички, лелееее..

PS - Вече дърпам! Но странно, при търсене не излиза филма.. Само от линка ти..

 
 
№16 от: isi (16 януари 2009 19:04)

Ами ето го и в замундата: http://www.zamunda.net/details.php?id=155212&hit=1
--------------------
 
 
№17 от: мнк (16 януари 2009 20:32)
А! Сигурно не съм го написала правилно, защото проверих преди да пиша тук. Благодаря ти отново, за трети път от вчера! love

PS - добавен е днес, затуй!

 
 
№18 от: yogimax (27 февруари 2009 21:26)
Дани, Валери не се казва Георги Трънкин, а Тодор Трънкаров! Със Спаска Дългата си писах 2 писма преди 1-2 години, открехна ме откъде да си сваля филма :) Освен от торент тракерите, филма може да се гледа директно във vbox където са качени целите три серии: http://www.vbox7.com/play:5d7613e8
http://www.vbox7.com/play:8f35d893
http://www.vbox7.com/play:b645bc77
Ако трябва да градирам предпочитанията си, то това е детският филм, който ми е най-любим от всички български.--------------------
 
 
№19 от: tnnt (10 март 2011 22:03)
Хей, пратете покана за замундата..
 ако може, разбира се.
 Че са се затврили нещо. не пускат нови...

 
 
№20 от: tnnt (10 март 2011 23:13)
Не разбрах на кого съм фен, според теб.
 Не разбирам каква работа мислиш, че искам да свърша без зор.
 и воъбще не знам защо ти се връзвам, след като се отнасяш така грубо.

 
 
№21 от: tivesto (10 март 2011 23:23)
TNNT, тук няма грубо отношение! Днес ти е първия ден при нас и все още не си свикнал! Когато, търсим нещо и имаме нужда от помощ, поясняваме по-подробно! А ти просто поиска покана за Замунда и толкова! Все пак Добре дошъл в нашия задружен сайт! Въпроса беше дали си фен на филма?--------------------
 
 
№22 от: tnnt (10 март 2011 23:34)
Tivesto, извини ме, наиситна.
 Чувствам, че си предубеден единствено заради факта, че аз съм се регистрирал преди около час и сравнено с Дилбер Атанас, който е не знам от кога точно, съм новобранец. Но тази история с новобранците в казармата отдавна не съществува.
 Защото няма вече такава, а и тук не е такава.
 Ако беше прочел безпристрастно неговото изказване щеше да заемеш обратната позиция. Убеден съм.
 Няма да сляза на неговото ниво и да публикувам личното съобщение, което той ми изпрати.
 Наистина не бих го направил. Усещам кога човекът срещу мен не ми е на нивото. И малко съжалявам в момента, че не го пиша адресирано към Дилбер Танас, а към теб. Но просто ти се застъпи без да имаш данни за фактите.
Не е важно кога човек се е регистррал в сайта и колко време е бил.
 Приключвам  по темата. Ще съм благодарен на всички членове в задружния сайт ако не ме провокират да се връщам към нея.
Благодаря Ви предварително!
 С уважение
tnnt

 
 
№23 от: freja (11 март 2011 02:29)
Хей, хей, моля ви!
Не се нахвърляйте така на новодошлите. И нови, стари - какво значение има. Да не говорим пък, че има и стари, които са държат като нови. Хайде мир.

tnnt,
изглежда Замунда наистина е ограничила регистрациите, може би като защитна мярка срещу атаката против тях неотдавна. Обаче не виждам възможност за регистрация с покана. Просто няма къде да впишеш кода от поканата, има само съобщение, че броят на регистрациите е достигнал максимума, "моля изчакайте, ала-бала". А то и покана не виждам откъде да взема, че да ти пратя. Най-вероятно постепенно ще премахват неактивните акаунти и така ще откривят нови места. Проверявай ги по-често, рано или късно ще улучиш пролука. Ако пък не улучиш, може дотогава да направим нещо, спокойно em_9

 
 
№24 от: petra69 (11 юни 2011 01:07)
Този прекрасен филм гледах през едно далечно  слънчево лято. Бях на село при леля ми, а тя нямаше телевизор ( имаше и такива селски къщи тогава - само с радио, без телевизор) и ми се налагаше да ходя в комшиите. А те пък имаха едно момче, с две години по-голямо от мене. Та леля и свако ми се смееха, че май не само заради филма ходя.  

 
 
№25 от: queen_blunder (16 февруари 2012 15:04)

Филмът може да се гледа свободно и в ю туб.

Първа част: http://www.youtube.com/watch?v=qz03gtn3isI

Втора част: http://www.youtube.com/watch?v=0_zky7-zpWs

Трета част: http://www.youtube.com/watch?v=4pTJV5xLs_g&feature=related

А това е песента "Рицари":  http://www.youtube.com/watch?v=5Q8w1xiVqkA


 
 
№26 от: ssi (16 февруари 2012 17:17)

Аз си обичам Спаска! Ролята и е много готина и си играе чудесно. Казвал съм и пак ще го кажа - Каквото и да се случи, аз винаги ще я уважавам заради този филм. Не казвам, че другите играят не толкова добре, но тя си ми остава любимка. Страшна симпатяга е!

Пепи също много ме кефи!


 
 
№27 от: marulka (16 февруари 2012 21:52)
Ама Дани, някой нов рицар ли има между нас???--------------------
 
 
№28 от: deyanpavlov (10 август 2013 21:45)

Има! Аз шахматист велик не можах да стана, но бях започнал да чета книги за шах покрай филма, тъй като не съм типичен "борец". Да казвам ли, че и аз бях влюбен в Елка или не. Хайде, няма да казвам.

 

Какво се случи с интервютата с героите от филма?

 

Аз бих ги попитал с какво участието им във филма е допринесло за житейското им развитие?


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!