Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
 
 
Архиви
Април 2021 (1)
Март 2021 (8)
Февруари 2021 (6)
Януари 2021 (9)
Декември 2020 (6)
Ноември 2020 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Речник на светлото детство
22-02-2008, 12:05 | Автор: dani | Категория: Специални проекти / РеКници и списъКци

Този речник е опит да се даде тъкуване на понятия и изрази от детството ни, които сега не влизат в лексикална употреба. Всяко обяснение е дадено от гледна точка на детското ни възприятие от онова време (речникът е в процес на съставяне).

~ А ~

АГИТ-ТАБЛО - Табло, изработено от бял кадастрон, на което сте сложили надписи и снимки, посветени на борбата за мир, на дружбата със СССР и други подобни теми. Никой не чете агит-таблото в класната стая, дори и отрядният съвет, който го е правил. Всеки обаче (дори и отрядният съвет) чете надписите, надраскани от разни хулигани върху него: "Само ЦСКА", "Мими + Сашо = вечна любов", "Хеви метъл", " Елена е зубрачка" и т.н. На всички е ясно, че именно тия теми трябва да влязат в съдържанието на едно агит-табло, ама как да го обясниш това на дружинната?...

АНЖЕЛА ДЕЙВИС - Единственото, което знаете за нея, е че има много голяма къдрава коса и че е в затвора. Но в кой точно затвор и за какво - никой не ви казва. Това, което обаче всички - и класната и дружинната, и вестник "Септемврийче" -  ви казват, е че трябва да бъде освободена. (Интересно наистина, какво стана с тая жена, още ли е в затвора?)

АКЦИЯ ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ - Невероятно оживление в училищния двор, при което всички (почти всички) ученици мъкнат вързопчета с разни вестници и списания и ги трупат на купчина. "А. за вт. с." е чудесен повод да се снабдиш с липсващите ти броеве на "Космос" или "Паралели", като същевременно им се чудиш на диванетата, които така глупаво се отказват от такива ценни списания.

АКТИВИСТ - Най-досадното дете в класа ви. Активистът обикновено е късоглед и пее в хора. Винаги вдига ръка, когато на пионерския сбор дружинната пита: "Има ли предложения?"  Никога не идва неподготвен на училище, но от това нямате никаква полза, защото не подсказва на никого. Него и от сън да го вдигнете, ще ви каже наизуст правилата на пионера. С една дума за нищо друго го не бива, освен за активист.

АКТИВНИ БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА - Бабите и дядовците, които стоят на трибуната по време на празничната манифестация и с търпение понасят целия този рев, който се излива върху тях, когато преминаващите колони крещят "Ураааа" срещу официалната трибуна. Злите езици говорят, че активните борци си уреждат децата във ВУЗ без приемен изпит, но вие не обръщате внимание на тези несоциалистически приказки. Пък и в края на краищата, дори и да е вярно, те за какво са се борили едно време, при това активно.

АЛТАЙ - безалкохолна напитка, дядо на Етъра (виж ЕТЪР). С цвят и вкус на карамел,  силно газирана, експлоадира в носа след пет минути.

АСАМБЛЕЯ "ЗНАМЕ НА МИРА" - Събрание от деца, една част от които задължително трябва да са негърчета. На това събрание децата все се усмихват, все носят знаменца с гълъбчета, рисуват на асфалта и, ако се съди по един известен плакат, имат намерение да опашат, хванати за ръце, цялото земно кълбо.

~ Б ~

БАКАЛИЯ - малък, смесен, квартален магазин с неповторим мирис на саламурено сирене от тенекия, локумени вафли, тунквани вафли, зарзават и ръжен хляб. Задължителна спирка след училище, колкото да си "развалиш обяда" с една Чайка (виж ЧАЙКА) или Родопче (виж РОДОПЧЕ). Не си правиш оглушки като те пратят там за мляко, ами се радваш понеже ще отнесеш една вафла или поне дъвка от рестото. В най-лошия случай Лукче - капо не си никога.

БАЛКАНЧЕ - Най-доброто превозно средство на тогавашния малчуган. Едноскоростен, сгъваем на две велосипед с "контра" (т.е. задната гума се спира посредством натискане на педала в обратна на посоката на въртене) и предна ръчна спирачка. Може да има и преден багажник, а "лускозният вариант" е окомплектован с удобна издължена седалка с облегалка. Оборудването включва още динамо, което се монтира на предната вилка, фар, калници със заден стоп, степенка, пластмасова кутия с инструменти за монтаж под седалката, помпа.

Много подходящо за возене на двама малчугани - водач и стъпил/седнал на задния багажник пътник.


БАНИЧКА С БОЗА - Невероятно вкусно съчетание, предпочитано от децата като закуска по сладкарници и училищни лавки. Понякога хитрите продовачи ви пробутват прокиснала боза и вкоравила се вече вчерашна баничка, но това е само добър повод да нахраните котето, което се навърта около блока ви.

БКП – Партията, която единствена знае пътя до светлото бъдеще ( виж "светлото бъдеще") .

БОМБИЧКИ – Завита с тиксо взривна смес от миниум, бронз и две-три гайки. При избухване оставя много хубави петна по стената на училището, макар че директорът има друго мнение по въпроса.

БОНБОНИ "КАРАМЕЛ-МУ" - Много, ама много сладки бонбони, обаче имат коварното свойство да се лепят по зъбите като "каноконлит".

БРЕЖНЕВ, ЛЕОНИД ИЛИЧ – Най-добрият приятел на другаря Тодор Живков (или обратното). Ръководител на СССР. Не познавате човек по света, който да има толкова много ордени и медали, окачени по сакото му. При все че имате шестица по руски език, не можете да му разберете нищо, когато говори по телевизията, но то и така всичко е ясно - дружбата между народите ни е вечна и свята, руские не хатят вайнъй... Когато научихте трагичната вест за смъртта на Брежнев, в знак на траур се отказахте тоя ден от баничката с боза (виж "баничка с боза").

БУРНИ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ РЪКОПЛЯСКАНИЯ – Онова, което правят възрастните, когато се намират в ония големи зали с много редици столове, а най-отпред на трибуната стои един плешив чичо и чете невероятно скучен текст.

БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА - Нещо, което е така жизнено необходимо, както въздуха и водата за всяко живо същество.

"БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ" - Прекрасна възможност за чавдарчетата и пионерите от, да речем, град Бяла хем да си поиграят, като се провират през обръчи и строят кули от кубчета, хем да ги дават по телевизията.

~ В ~

ВЕЧЕН ОГЪН – Няма нищо общо с пъкъла (макар че кой знае?...). Метална чашка пред паметника на героя - антифашист, в която нещо гори постоянно. Колко пъти сте се навъртали наоколо, за да проверите каква е тая дяволия, че все гори и не спира, ама тоя чичко милиционер защо винаги се появява точно тогава, за да ви прекрати научните изследвания с два-три шамара?!

ВСЕСТРАННО РАЗВИТА ЛИЧНОСТ – Това, в което искат да Ви превърнат възрастните с течение на времето, обаче са си направили криво сметката. Защото Вие сте решили да станете морски пират или, ако сте момиче, естрадна певица, или пък астронавт, пътуващ по отсечката София - мъглявината Андромеда, а всестранно развити нека да си стават зубрачите, те и без това друго не искат.

"ВСЯКА НЕДЕЛЯ" - Предаване, което започва обещаващо, но всъщност е точно толкова скучно, колкото и "Панорама" (виж "Панорама"). За щастие има вероятност да покажат епизод я на "Том и Джери", я на "Уди кълвачът", а защо не и "Инспектор Дю Дю", "Патето Яки" или "Розовата пантера". Но не всички навежднъж. (Важна особеност на предаването е, че се излъчва.... ами всяка неделя.) С учудване разбираш, че хората могат да се казват освен Иван, Петър и Светослав, също и Кеворк или Дмитри.

~ Г~

ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ – Последната възможнаст, която ви дава класната да кажете без грешка поетичния монтаж за вечерта на българо-съветската дружба. За нещастие отново само момичетата си знаят текста, а вашите опити за импровизация класната така и не иска да признае за талантливи поетични проблясъци

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ – Героят от Лайпциг, доказал и на фашистите, а и на целия свят, как стоят нещата с Карл Велики и неговия немскоговорящ кон. Георги Димитров е много голям на ръст, във всеки случай много по-голям от Гьоринг - поне така изглежда в оная снимка от учебника. Едни от най-любимите му занимания са да пуши лула или да държи в обятията си дечица. Г. Д. ни е заръчал да не оставяме днешната работа за утре и, че който не работи, не трябва да яде (макар че последното го пише и в Библията, но текстът на Димитров със сигурност е по-автентичен)

ГЕРОЙ НА ТРУДА – Представител на работническата класа, който най-много се труди за изграждане на социалистическата родина. Героят на труда може да тъче на 10 стана едновременно или да получава рекорден млеконадой в текезесарска кравеферма, или просто се казва Игнат Раденков. Веднаж обаче сгрешихте да питате баща си, тъкмо когато се беше върнал пребит от работа, защо не е станал герой на труда и още Ви горят бузите от тогава.

ГОЙКО МИТИЧ - Образът, който се появява в ума ви, когато чуете думата "индианец". По никакъв начин не го възприемате като сърбин (какъвто всъщност си е).

"ГОТОВО ОБЛЕКЛО"
– Магазинът, в който майка Ви има досадния навик да стои най-малко един час и след щателен преглед на всички поли и костюми си излиза, без да купи нищо, защото така или иначе си шие всичко при кварталната шивачка.

~ Д ~

ДЕФИЦИТНА СТОКА - Стоки, с които можеш да се сдобиеш, само ако родителите ти: 1.)  са добри познати с продавача. 2.) са членове на БКП с ранг поне секретар на ППО.  3.)  са много, ама много нагли в контактите си с магазинерите.  4.)  са ходили на работа в Либия и естествено имат долари. Дефицитни стоки са портокалите през зимата (много ясно, че през зимата, през останалите сезони портокали не съществуват), маратонки "Адидас", шунка, и не на последно място трите тома на "Винету", които книжарката коварно пази под рафта само за определени деца.

ДИВЕРСАНТ - Агент-провокатор някакъв, вражески елемент. Архаизъм и за контрабандист.

ДРУГАРСКА ВЗАИМОПОМОЩ - 1) Ако сте отличник(чка) –  Времето и труда, който отделяте, за да обясните на изоставащото в учението другарче как се решават уравнения с много неизвестни, кой е написал "Под игото", колко венчелистчета и тичинки има еди-кое си цвете от семейство сложноцветни и други такива.Честно казано тая работа с наливането на ум в главата на другарчето - тъпънар е съвсем безполезна, ама нали отрядният съвет Ви го даде като пионерско поръчение...
2) Ако сте двойкар/слаба ученичка – Търпението, с което удостоявате тоя нещастен зубрач(съотв. зубрачка), докато ви показва колко скучни неща е научил, за да се натяга пред учителите. Бе к’во Ви интересуват тия тъпи уравнения и венчелистчета, и кой е написал "Под игото", и други подобни скучнотии. Ама няма начин, обещали сте пред отрядния съвет да си подобрите успеха, а и докато "зубърчето" идва у вас, Вашите няма да Ви наказват да си седите по цял ден в къщи.

ДОМАШЕН САПУН - Големи, жълтеникави и зловонни калъпи сапун, изварявани от мазнина и сода /най-вероятно каустик/. Не люти особено на очите, обаче миришеш на граниво. Мощно оръжие за поразяване на въшки.

ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ - Човек от народа, най-верният син на Партията. Познат ви е най-вече от портретите и постоянните му участия в "По света и у нас". Познавате едно дете, което познава едно дете, чиято леля му казала, че веднъж, като била в София видяла др. Т.Ж. със собствените си очи, но това звучи твърде фантастично, за да е истина.

ДЪВКА "ИДЕАЛ" - Нещо доста твърдо, което придобива вид на дъвка едва на 10-тата минута откакто сте си го сложили в устата. Идеално средство, ако сте решили да си махнете някоя пломба.

ДЪВКИ "ТУРБО" и "БИ-БИП" – Капиталистически дъвки. Освен че са ароматни и сладки, имат картинки на автомобили (в които никога няма да се возите, защото бръмчат само по пътищата на капиталистическия свят), от които може да си направите много ценна колекция.


ДЯДО МРАЗ – Единственият човек на този свят, който има наистина сериозно отношение към малките деца. Дядо Мраз се появява веднъж в годината с шейна, теглена от елени, поне така го рисуват по картичките. В чувала му има за всяко дете по нещо: за Петьо носи книга, за Спас – акордеон... Преди церемонията по раздаването винаги пита кой е бил послушен и умира да му пеят песни и да му казват стихотворения. Имаме тук обаче няколко въпроса:
1. Защо червените му ботушки никога не са червени, а обикновени черни гумени ботуши?
2. Защо не го боли, като го оскубете по бялата брада?
3. Защо така много прилича на чичо Кольо, дето поправя разни неща в детската градина?
А майка ви отговаря на тия въпроси така: "Абе, ти подаръка получи ли си го? Я не ме питай такива неща, че ще му кажа другата година да не ти носи нищо!"

~ Е ~

"ЕЛКА" или ЕЛектронен КАлкулатор - Мощно изчислително средство преди революционното появяване на "Правец" (компютъра, а не селото/града). Бордови компютър (като габарити) и ценен помощник в инженерните пресмятания.

ЕКСКУРЗИОННО ЛЕТУВАНЕ – Най-приятният начин да опознаеш Родината (когато все още имаше Родина, а не чалго-мутренски бардак), за да я обикнеш.

ЕТЪР - Безалкохолно, алтернатива на лимонадата (виж "лимонада"). Съдържаше истинска захар, а не Е-764, Е-893 и други боклуци, с които пълнят сега прехвалените им фанти и севън-ъпи.

~ Ж ~

"ЖЕНАТА ДНЕС" - Списание само за майки, в което се заклеймяваше непристойната буржоазна мода, предлагаха се модели за ковиорчета и каренца, даваха се домакински съвети, а на първите или последните страници винаги се представяше по една жена-трактористка, жена-кранистка, жена-космонавтка, жена-партизанка, жена-герой на труда, жена-първенец по млеконадоя и други такива все славни жени, които трябваше да послужат за пример и за гордост на останалите трудови жени.
Понастоящем списанието е доста променено, но се гордее, че е най-старото печатно издание в България, по-старо дори и от "Работническо дело". Майките трепереха за него - било много ценно. По това няма спор. Лъскавите му страници бяха идеални за правене на фунийки, а момиченцата можеха да открият по някоя цветна снимка с манекенки за своя лексикон.

ЖМИЧКА, ЖУМЕНКА, ЖОМАНКА - вид игра от минимум двама играчи и без ограничение за максимален брой участници - колкото повече, толкова повече. Заплютият да жуми, се захлупва на някоя стена, камък или подобно захлупващо място и брои наум или на глас (договорката варира според регионите на страната) и като изтече обявения срок тръгва да търси покрилите се в миша дупка. Като открие някой си плюе на петите и търчи към мястото за жумене. Чува се "Пу за мене" или "Пу за тебе" според това кой първи дотърчи на мястото. Плюенето с истинска плюнка върху мястото се счита за най-неоспоримото доказателство, че си бил там първи.

~ З ~

ЗУБКАМ - (гл. в инфинитив, сег.вр., деятелен залог) Уча наизуст формули, години, уроци или стихотворения. Остаряла форма на ЗУБРЯ от по-нови времена. С предполагаем етимологичен произход от ЗОБКАМ овес (за животни).

~ И, Й ~

ИДЕЙНО-ВЪЗПИТАТЕЛНА ДЕЙНОСТ - Това е, когато правите вечер на руската песен или табло в чест на Митко Палаузов (виж "Митко П."). Или когато целият клас вкупом пишете писмо до американския президент, в което заклеймявате вероломните намерения на САЩ да подпали световна война.

"ИЗМИСЛИЦИ-ПРЕМИСЛИЦИ" – Предаването на бате Влади, от когото винаги очаквате хиляда изненади и очакванията ви се оправдават. То и баба разказва интересно приказки, но Влади Люцканов струва колкото хиляда баби, когато се захване да си "съчинява приказки под шипковия храст". А песните от "Измислици - премислици" са толкова хубави, че ако зависеше от вас, щяха винаги да взимат първа награда на "Златният Орфей" (виж "Златнтият Орфей").

~ К ~

КАРАКОНДЖУЛ – Съдружникът на Торбалан (виж "Торбалан"). За Караконджула обаче говори само баба ви, поради което предполагате, че той е някакъв селянин, от когото няма защо да се страхувате, когато сте си в града – там опасността е само да не се засечете с Торбалан. Караконджулът ходи по тъмното и живее в горските пущинаци, и задължително ще ви докопа, ако още се съпротивлявате да обуете вълнените чорапи, които баба ви е оплела (а те така неприятно боцкат...).

КИД - т.е. Клуб на Интернационалната Дружба. Кръжок по писане на писма за чужбина до разни другарчета от социалистическия свят. КИД е единствената причина да се захванете да учите руски език. Защото, ако успеете да обясните с подходящите падежи на руското другарче "сколько много я люблю братского русского народа", то "в ответ" започвате да получавате колети с много хубави значки, бонбони, чебурашки...

КРЪЖОК - Вариант на понятието "групички по интереси". Ходиш защото е модерно, защото някой (родителите или учителката) те е накарал, или просто защото те влече темата.

КОРЕКОМ
– Магазин, който служи за ловене на привърженици на буржоазния свят, агенти на САЩ или просто хора с долари (долари значи, а?!!!). И все пак, като си помислиш, никак не е зле ако някой ти купи оттам шоколадово яйце.

~ Л ~


"ЛЕКА НОЩ, ДЕЦА"
– Телевизионно детско предаване, известно още с името на главния си герой - Сънчо. "Лека нощ, деца" е доказателство, че възрастните все пак ги бива за нещо – такива хубави приказки, такива интересни анимации пускат през тия 10 минути. Ами "Зайчето с карираните уши", а "Приказки под шипковия храст", също "Няма никой в къщи", "Семейство Барба", "Педя Човек - Лакът Брада" и още много други! Но тук има и един много коварен момент. Веднага след "Сънчо" трябва да си лягате да спите и никой не ще и да чуе, че ви се гледа още телевизия. Не, тия възрастни една свястна работа не могат да догодят като хората!

ЛИМОНАДА – Много сладка, жълта на цвят течност, изключително предпочитана от децата в сладкарниците за утоляване на жаждата и от възрастните по банкети и хладни механи за разреждане на вино (коктейлът, известен като "мечка").

ЛОЗУНГ - С няколко думи да кажеш всичко, което мислиш за войната ("Не на войната!"), за капитализма ("Долу САЩ!") и за социализма ("Да живее БКП!").

~ М ~

МАНДРА
- най-честата цел на партизаните. Източник на хранеприпаси от млечен произход - кашкавал и сирене. Запазило значение на млечен цех в съвременния български език.

МАНИФЕСТАЦИЯ - Организиран строй, който марширува пред официални трибуни. Разделен е на БЛОКОВЕ, точно като римски легион. Блок 1 е напр. начален курс или просто първи "а" клас на съответното училище. Предните флангове са окичени с ленти "Отличник", по - задните носят тежките плакати с венци от божури. Състои се на 24 Май традиционно, но се случва и при възрастните за 1 Май.

МИТКО ПАЛАУЗОВ - Легендарно дете от фашистко-буржоазното минало, за което се говори, че надделява на цял полк жандармеристи само с два пистолета в ръка, постоянно се крие в землянки, а в свободното си време, покачило се на пън, рецитира пред партизанска публика "Ах , летете ескадрони" от Христо Смирненски.

"МИЛИОН И ЕДНО ЖЕЛАНИЯ" - Предаването на кака Лили (заменена впоследствие от кака Лара), което превръщаше няколко дни от годината в телевизионна въртележка от любими детски филми и други теле-удоволствия за децата.

~ Н ~

НАРОДНА ВЛАСТ - Нещо като кокошка – квачка, ако се съди по думите на песента: "А над нас властта народна е разперила крила". Не може да разберете обаче защо, след като народът е на власт, баща Ви, като си дойде попийнал, се заканва, че "тая власт рано или късно ще падне". На тоя човек не му ли е ясно, че властта е в неговите трудови ръце и трябва да е щастлив, а не да псува и ругае.

"НАУКА И ТЕХНИКА",  СПИСАНИЕ
– Онова списание, в което разказват такива интересни неща, които в училище никой няма да ти каже. Ех, тия учители, ако имаха поне малко ум в главите, щяха да отменят часовете по физика и химия и да въведат на тяхно място изучаване на списание "НТ".

"НУ ПАГАДИ"  - Така според вас се казва вълкът от известната анимационна поредица, който все не успява да улови симпатичното зайче (като понаучихте малко руски, с удивление узнахте, че въпросният вълк съвсем не се казва така и че "ну пагади" означава... но това едва ли е толкова важно. Важното е, че и сега се заливате от смях, докато гледате филмчето.)

~ О ~

ОБИКНОВЕНА ВАФЛА - Най-обикновеното нещо на тая земя, ако не се брои лукчето. Всъщност никое дете не предпочита обикновени вафли, когато сладкарниците са пълни с разни други къде-къде по-вкусни видове. Когато обаче баба ви дойде на гости, задължително ви купува като подарък няколко обикновени вафли. Но не може да й се сърдим, нали е отраснала в епохата на капитализма, когато децата са яли само лучец и водица или в най-добрия случай са си поръсвали с пипер филия от хляба чер.

ОПИТНО ПОЛЕ – Място край града, където ви водят от училище, за да се убедите със собствените си ръце, че чушките и доматите не растат в магазин "Плод и зеленчук". На практика о.п. е единствената възможност в НРБ да се експлоатира детския труд - в полза на банкетите, които учителите ви си устройват за 24 май (ама то ще дойде 10 ноември и ще видят те, капиталистите му с капиталисти, как се кара със 100 евро на месец!).

ОФ – Организацията, в която членува татко Ви, тъй като не е член на БКП, а все някакъв член трябва да е.

ОФЛЯНКВАМ СЕ - (възвратен гл. в инфинитив, сег.вр., деятелен залог) - правя си оглушки, мотая се, балтая се, правя се на глух или несведущ по въпроса, независимо от въпроса, но най-вече като става реч за изхвърляне на боклука.

~ П ~

"ПАНОРАМА" - ТВ предаване в съботната вечер, неудачно вмъкнато в промеждутъка между "Сънчо" и интересния сериен филм. Най-ужасното е, че не е просто скучно за гледане (а то е мнооого скучно), а на всичко отгоре е невероятно дълго, за да го изтърпите до края. Тоя досаден чичко Гарелов все разпитва разни хора за неща, от които никое дете не се интересува. Ако беше поне наполовината умен колкото чичко Кеворкян (виж "Всяка неделя"), щеше да пусне в предаването си нещо от рода на "Розовата пантера" (така де, баща Ви също гледа "Всяка неделя" именно заради "Пинко"), ама иди наливай ум на възрастните кое е наистина подходящо за излъчване по телевизията...

ПАРТИЗАНИН – Народен закрилник от времето на монархо-фашистката диктатура. Тогава на всеки километър имало по един партизанин, толкова много били те! Когато партизанинът е сам, винаги е с метната пушка на рамо. Когато са много, партизаните правят такава тупурдия, че шумят дебрите и балканите. Ако партизанинът бъде заловен, той се държи така, сякаш не е човек, а желязо. И да го бият, и да му посипват раните със сол, нито дума не гъква, само отвреме-навреме казва: "Антон". Партизанинът най-често се среща в землянки из горите. Яде, каквото намери из мандрите, след което ги пали. Ако слиза до близкото село, то ще е само за да изгори архива на кметството. Най-известен измежду партизаните е Митко Бомбата. За последно партизани са забелязани по нашите земи на 9 септември 1944 г., когато слезли от Балкана, ръкували се с другаря Тодор Живков (виж "другарят Тодор Живков") и се превърнали в активни борци против фашизма и капитализма (виж "активни борци против фашизма и капитализма").

ПИОНЕР – Малолетен гражданин на НРБ, който е винаги готов за делото на Партията, за щастието на нашата Родина. Твърде често не е подготвен за контролното по математика. Готви се да стане комсомолец и постоянно му втълпяват: "на теб всичко ти е на готово, а знаеш ли какво беше някога - глад, фашисти, "дий, воле, дий"... Ама вие, неблагодарници такива, нищо не признавате." (Спокойно, другари възрастни. Като падне комунизма, те ще видят и фашисти, и "дий, воле, дий" и кон боб яде ли, и всичко.)

ПИОНЕРСКА ВРЪЗКА – Алено триъгълно парче изкуствена коприна, което в началото те кара да се чувстваш отговорен и радостен, известно време след това те изпълва с досада от всекидневното му гладене, а накрая вече го държиш на топка в задния джоб или на дъното на ученическата чанта и го намяташ само за малко, когато трябва да минеш покрай дежурния на входа на училището.

ПИОНЕРСКИ ЛАГЕР
– Гора (или море), дървени бараки, много деца, ваканция - дотук всичко е добре. Обаче: ставане в шест часа под звука на оная гадна тръба, вдигане на знаме, разучаване на песни и стихотворения за Георги Димитров, "Никой да не се опитва да бяга през оградата, че ще виси цяла нощ наказан до пилона на знамето", "Ти какво правиш в бунгалото на момичетата, бе!!!" и други такива неприятни моменти, които правеха от това място символ на концлагер.

ПИОНЕРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ - Идеален израз на несъответствието между представата на възрастните за детско възпитание и представата на децата за същото.

ПИОНЕРСКА СТАЯ
– Втората стая в училище, след директорския кабинет, където е желателно да влизате колкото се може по-рядко. Оборудвана е с: 1. Маси с червени покривки и шкафове с "червена" литература (с неизвестно съдържание, защото кой е луд да чете такива книги). 2. Знамето на дружината. 3. Гипсовият бюст на Георги Димитров, плюс един негов портрет, на който държи в ръцете си едно симпатично дететце. 4. Още няколко портрета - на децата герои (Митко Палаузов и другите), на др. Тодор Живков (виж "другарят Тодор Живков"), на Ленин (виж "В.И. Ленин") в детските му години (когато бил малък и обичал да играе) и др. 5. Дружинен ръководител - най-ужасното нещо в тая стая. В Пион. с. се влиза по разни причини: за да присъствате на пионерски сбор; за да Ви дадат пионерско поръчение (например да прочетете книгата "От септември за септември" или някоя още по-скучна книга); за да Ви направят последно предупреждение, че ако пак строшите прозорците на учителката по математика (бе Вие на нея главата бихте й строшили, ама...), ще Ви изключат от пионерската организация. В Пион. с. с удоволствие влизат само отрядните председатели, отличниците и чистачката, която след часовете с радост забелязва, че почти няма какво да чисти. Е какво пък да чисти, като цял ден тук детски крак не е стъпвал?

ПИШИК – Тайнствена дума с мистично съдържание, произнасяна от децата в моменти, когато вече не могат да се надяват на естествените закони на диалектическия материализъм. Придружава се със също така тайнствено преплитане на показалеца и средния пръст. Правенето на пишик може да ви спаси от изпитване в час, да попречи на момчето от противниковия отбор да вкара дузпата, да ошашави баща ви така, че той да забрави да ви поиска бележника (но за всеки случай вие сте го скрили зад секцията) и още много други полезни неща.

ПЛЕНУМ
- Голямо и отегчително дълго партийно събрание, на което се приемат новите директиви на Партията, планът за петилетката и пр.нищо не означаващи за теб неща. Ако го видиш в програмата на телевизията, го пропусни в полза на една гоненка пред блока, няма да изтървеш нищо.

"ПО СВЕТА И У НАС"
– Предаване за възрастните по телевизията, непосредствено след "Лека нощ, деца" (виж "Лека нощ, деца"). За разлика от "Лека нощ ,деца", което е само 10 минути, "П. св. и у н." продължава цял половин час, но вие сте се зарекли, че като пораснете, ще станете директор на телевизията и ще обърнете съотношението в полза на децата. (Сега разбирате, че не си струва въобще да се пораства, та дори и по такива благородни причини.)

ПРАВЕЦ
- Понятие с няколко значения: 1). геогр. - Родното село (в последствие град) на другаря Тодор Живков (виж "другаря Тодор Живков"). 2). техн. - Модерно изчислително средство, работата с което трябва да бъде усвоена от всички. Най-добре обаче се усвояваше от пионерите (виж "Пионер"), които в пионерския дом с усърдие разучаваха клавишите на "Неуморният бегач", "Лунен патрул", "Строителят" и други подобни.
долу - горе

~ Р ~

РЕНЕТА
- 1). позабравено име на съученичката от другата паралелка. 2). сорт ябълки от двора на село. 3). Вид розов и силно пенлив шампоан за коса, с аромат на цъфнало ябълково клонче.

~ С ~

СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ – Времето, в което ще живеете, когато пораснете. Тогава САЩ ще бъдат вече социалистическа държава. Ще има машини на времето и пътешествия до края на Вселената. Учените ще открият лекарство против смъртта и дори ще съживят Ленин, и още много други хубави неща.

СЛАДОЛЕД "ЕСКИМО"
- Ненадминато и до сега ледено-студено удоволствие на клечка, което дори става за подарък по случай рожден ден, но само ако е в 500 екземпляра.

СНЕЖАНКА – Момичето, което стои безучастно до дядо Мраз (виж "Дядо Мраз"), докато той ви пита дали сте слушкали, дали сте добро дете и пр. и след това ви награждава за примерното ви поведение с подарък. Иначе С. е много красива, ама въобще не ви идва на ум за какво всъщност служи тя - подаръци не носи, не може да управлява шейната с елените, не потропва с червени бутуши. Така е то - прослави се човек в някоя приказка за джуджета и вълшебни огледалца и после цял живот събира дивиденти от старата си слава.

СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕАЛИЗЪМ – Стил в изкуството, който не само разкрива язвите на буржоазната действителност, но и ясно сочи начина за тяхното преодоляване.

СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ
– Многозначно понятие. Според пионерската ръководителка колективът ви е сплотен, ако никой не отсъства на пионерския сбор. Вие обаче считате, че сте сплотени, когато не издавате на класната кой е счупил витрината на шкафа в класната стая.

СТЕНВЕСТНИК - синоним за АГИТ-ТАБЛО, призоваващо към вечна дружба между народите и световен мир. Виси в коридора.

~ Т ~


ТЕЛЕВИЗОР "СОФИЯ-21" – Черно-бял начин да разбереш какво става по света и у нас. У нас винаги беше добре, защото за всичко се грижеше другарят Тодор Живков (виж "другарят Тодор Живков"). Какво става по света разбирахме от посещенията там на другаря Тодор Живков, но по света не беше добре, защото другарят Тодор Живков, съгласете се, не може да се грижи за цял свят.

ТОРБАЛАН – Страшен човек, който обикаля наоколо с една торба и прибира в нея непослушните деца. Подозирате, че Торбалан има някаква уговорка с родителите ви, защото само от техните уста сте чували: "Ако не си изпиеш млякото, ще дойде Торбалан да те вземе"!

~ У ~

УДАРНИК - Лъжете се, това не е синоним на "мутра". Това е човек, който е "ударил в земята" капиталистическия начин на производство, като е изпълнил петилетния план за три години.

~ Ф ~

ФЕСТИВАЛ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕСЕН "АЛЕН МАК"
- Една сцена, от която най-често пее Дийн Рид с прословутата си китара, още разни смугли батковци от Никарагуа, а когато пеят българи, става въпрос за "ту би ор нот ту би - днес няма място за този стар въпрос".

~ Х ~

ХЛЯБ "ДОБРУДЖА"
- Един от трите вида хляб, които се продават в хлебарницата. Когато е топъл, никак не е лош, особено ако ви се намира и халва или масло и мед. На втория ден от изпичането му (който често е и деня, в който сте го купили), може да се яде само във вид на попара. Ако сте го купили след като два дена е стоял в магазина, може да потренирате с него карате, макар че ще е по-лесно да строшите две-три тухли наведнаж, отколкото хляба.

~ Ц ~

ЦКС – Място, където има опасност да работите, когато пораснете, ако продължавате така с двойките в училище

~ Ч ~

ЧАВДАРЧЕ – Идеал за примерно дете, което играе, пее, учи се, чете и други такива... Също така чавдарчето е примерно вкъщи и във клас, чавдарчето труда обича, чавдарчето... Абе, защо не вземете да си прочетете книжката на чавдарчето, там всичко по въпроса е написано.

ЧАЙКА - 1. Морска птица. 2. Марка ретро автомобил с разход на гориво 22 л./ 100 км. Разчертаваш си място пред блока за да има къде да си я паркираш, пускаш маркуча от прозореца на петия етаж и я измиваш всеки петък с вода и Веро. По-вероятно е изобщо да не можеш да се доредиш до такава, понеже е атрибут на дипломатическия и политически корпус. 3. Малък десерт с шоколадова глазура и бяла сърцевина с вкус на кокос, завит в бял станиол. Последно известна цена 0.06 ст. 4. Вид обикновени, тунквани вафли, по 4 или 6 броя в опаковка, продават се и отделно. Последно известна цена за единична бройка 0.05 ст.

ЧЕСТНА ПИОНЕРСКА - Клетва, която използвате като последна възможност да докажете на съседа, че нямате нищо общо със счупения му прозорец. За жалост от джоба Ви издайнически е провиснал ластика на прашката.

ЧУК И ГЕК - 1. Две момчета, герои от едноименно произведение на Аркадий Гайдар, с принос в съветския антифашизъм. 2. Червена шейна с кормило, сделана в СССР, лъскава, обект на силна завист. В случай, че си богоизбран с такава: другите, които се пързалят на облекло от тетрадка голям формат или на дървена шейна с намазани с парафин ски, са готови да ти платят две значки, три салфетки или пет картинки (неповтарящи се, но можеш да се пазариш за повече)  от колекциите си за да се пуснат един път по баира. Връх на сладоледа или черешката на тортата в зимно време, предвид на което второто значение на лексемата е станало по-популярно.

~ Ю ~

ЮГОСЛАВИЯ – Държава, която само наужким е социалистическа, а всъщност се занимава с произвеждане на капиталистически ( но, честно казано, много сладки) дъвки и с деморализиране на работническата ни класа чрез известната "сръбска музика", която е дори по-лоша от метъла.

ЮРИ ГАГАРИН – Първият човек в космоса, ако не се брои едно съветско шимпанзе, което според учените е далечен наш братовчед.

~ Я ~

ЯСТРЕБИНО – Селото, в което фашистите убили шест деца – партизанчета. Винаги изпитвате жал, когато видите портретите им в пионерската стая, но при всичкото ви съчувствие към трагичната им съдба, за нищо на света не бихте се навили да четете купищата скучни книги, които разни некадърни писатели са им посветили. Ех, ако Карл Май се беше захванал да пише на тая тема, друго яче ще стоят нещата, но при настоящото положение предпочитате индиански книги.

ЯТАК – Най-добрият приятел на партизаните. Винаги живее на края на селото, близо да гората. Само се прави, че пасе овцете, а всъщност пренася храна и оръжие, скрити във вълната им. В къщата си може и да няма пружинно легло, но задължително има супер мощна радиостанция, с която лови предаванията на Радио "Москва". В края на краищата жандармерията винаги му прави блокада на къщата и я изгаря до основи, но не и преди гостуващите му партизани да се измъкнат през задния прозорец.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: катя милушева (18 октомври 2009 23:52)
В речника с "р" се сещам за
"Резанки" - летни сандали както и "гуменки" - платненки или спортни обувки.
"Селкоп" нещо като универсален магазин
"Знаменосец" - много отговорна длъжност в пионерската организация
"ЗаКаПеЧе" - замесник командир по политическата част.
"отряден ръководител"... и т.н.

 
 
№2 от: mia.yaneva (16 февруари 2010 15:49)
Добавям трактовката на КОРЕКОМ от коментар на Анакин от 16.02.2010 - не бях я чувала: Кореком = Корекция на Комунизма :)

 
 
№3 от: varban_praskov (11 март 2010 17:12)
Добавям и:
ДЕТМАГ- магазин, в който се продават детски дрешки и играчки ...  

"МЛАД ТЕХНИК"- магазин, в който се продаваха всякакви жички, батерийки, конструктори и всичко, което беше неоходимо за осъществяване техническите идеи на младите изобретатели 


 
 
№4 от: Таня Мънкова (8 май 2010 20:58)
имаше ги тези работи,вярно!Колко мило,наивно и носталгично звучат!

 
 
№5 от: Гергана M (8 май 2010 22:51)
КЕЦОВЕ - спортни обувки, за които врънкаш на родителите си поне една година, пре ди да те съжалят и да вземат да ти ги купят. При мисълта за това как ще овъргаляш белите им гумени върхове при игра та на футбол в местната градинка, те обзема чувство на един неизпитван дотогава физиче ски екстаз.

 
 
№6 от: Regreed (3 май 2011 21:21)

В речника с Р не може да не добавиме и  Роки .Едва ли имаше някой който да не е вдъхновен от него em_2


 
 
№7 от: a4koto (6 май 2011 21:11)
В речника с Р
ролкови кънки - прародители на ролери  --------------------
 
 
№8 от: Натали Никол (27 октомври 2011 18:27)

- А -

АЛТАЙ - безалкохолна напитка, дядо на Етъра (виж ЕТЪР). С цвят и вкус на карамел,  силно газирана, експлоадира в носа след пет минути.

- Д -

ДИВЕРСАНТ - Агент-провокатор някакъв, вражески елемент. Архаизъм и за контрабандист.

ДОМАШЕН САПУН - Големи, жълтеникави и зловонни калъпи сапун, изварявани от мазнина и сода /най-вероятно каустик/. Не люти особено на очите, обаче миришеш на граниво. Мощно оръжие за поразяване на въшки.

- С -

СТЕНВЕСТНИК - синоним за АГИТ-ТАБЛО, призоваващо към вечна дружба между народите и световен мир. Виси в коридора.

- М -

МАНИФЕСТАЦИЯ - Организиран строй, който марширува пред официални трибуни. Разделен е на БЛОКОВЕ, точно като римски легион. Блок 1 е напр. начален курс или просто първи "а" клас на съответното училище. Предните флангове са окичени с ленти "Отличник", по - задните носят тежките плакати с венци от божури. Състои се на 24 Май традиционно, но се случва и при възрастните за 1 Май.

МАНДРА - най-честата цел на партизаните. Източник на хранеприпаси от млечен произход - кашкавал и сирене. Запазило значение на млечен цех в съвременния български език.

- Р -


РЕНЕТА - 1. позабравено име на съученичката от другата паралелка 2. сорт ябълки от двора на село 3. Вид розов и силно пенлив шампоан за коса, с аромат на цъфнало ябълково клонче.


 
 
№9 от: dani (27 октомври 2011 23:21)

За пръв път   съм съгласен да правя допълнения в "Рчника". Браво Натали, уцелила си шеговития тон на нашия НД-тълковен речник. Остава само админ Влади да вмъкне твоите думички в статията, понеже има една хитрост с азбучния указател, дето не ми е съвсем ясна. Владиии  em_128
--------------------
 
 
№10 от: Натали Никол (28 октомври 2011 08:47)

Изчервих се от похвалата пред строя, все едно са ми съобщили името по училищната точка. Обзе ме нов творчески подем да претворя делата в думи. Дано бъдат одобрени и тези допълнения:

- Б -

БАКАЛИЯ - малък, смесен, квартален магазин с неповторим мирис на саламурено сирене от тенекия, локумени вафли, тунквани вафли, зарзават и ръжен хляб. Задължителна спирка след училище, колкото да си "развалиш обяда" с една Чайка (виж ЧАЙКА) или Родопче (виж РОДОПЧЕ). Не си правиш оглушки като те пратят там за мляко, ами се радваш понеже ще отнесеш една вафла или поне дъвка от рестото. В най-лошия случай Лукче - капо не си никога.

- Ж -

- ЖМИЧКА, ЖУМЕНКА, ЖОМАНКА - вид игра от минимум двама играчи и без ограничение за максимален брой участници - колкото повече, толкова повече. Заплютият да жуми, се захлупва на някоя стена, камък или подобно захлупващо място и брои наум или на глас (договорката варира според регионите на страната) и като изтече обявения срок тръгва да търси покрилите се в миша дупка. Като открие някой си плюе на петите и търчи към мястото за жумене. Чува се "Пу за мене" или "Пу за тебе" според това кой първи дотърчи на мястото. Плюенето с истинска плюнка върху мястото се счита за най-неоспоримото доказателство, че си бил там първи.

- З -

ЗУБКАМ - (гл. в инфинитив, сег.вр., деятелен залог) Уча наизуст формули, години, уроци или стихотворения. Остаряла форма на ЗУБРЯ от по-нови времена. С предполагаем етимологичен произход от ЗОБКАМ овес (за животни).

- О -

ОФЛЯНКВАМ СЕ - (възвратен гл. в инфинитив, сег.вр., деятелен залог) - правя си оглушки, мотая се, балтая се, правя се на глух или несведущ по въпроса, независимо от въпроса, но най-вече като става реч за изхвърляне на боклука.

- П-

ПЛЕНУМ - Голямо и отегчително дълго партийно събрание, на което се приемат новите директиви на Партията, планът за петилетката и пр.нищо не означаващи за теб неща. Ако го видиш в програмата на телевизията, го пропусни в полза на една гоненка пред блока, няма да изтървеш нищо.

- Ч -

ЧУК И ГЕК - 1. Две момчета, герои от едноименно произведение на Аркадий Гайдар, с принос в съветския антифашизъм. 2. Червена шейна с кормило, сделана в СССР, лъскава, обект на силна завист. В случай, че си богоизбран с такава: другите, които се пързалят на облекло от тетрадка голям формат или на дървена шейна с намазани с парафин ски, са готови да ти платят две значки, три салфетки или пет картинки (неповтарящи се, но можеш да се пазариш за повече)  от колекциите си за да се пуснат един път по баира. Връх на сладоледа или черешката на тортата в зимно време, предвид на което второто значение на лексемата е станало по-популярно.

ЧАЙКА - 1. Морска птица. 2. Марка ретро автомобил с разход на гориво 22 л./ 100 км. Разчертаваш си място пред блока за да има къде да си я паркираш, пускаш маркуча от прозореца на петия етаж и я измиваш всеки петък с вода и Веро. По-вероятно е изобщо да не можеш да се доредиш до такава, понеже е атрибут на дипломатическия и политически корпус. 3. Малък десерт с шоколадова глазура и бяла сърцевина с вкус на кокос, завит в бял станиол. Последно известна цена 0.06 ст. 4. Вид обикновени, тунквани вафли, по 4 или 6 броя в опаковка, продават се и отделно. Последно известна цена за единична бройка 0.05 ст.

Може ли да продължа да допълвам и в бъдеще? Много ми харесва.


 
 
№11 от: dani (29 октомври 2011 07:16)

И тези се приемат em_2  Ще кажа на Админа да ги сложи. Пиши, пиши още,  вече е ясно, че каквото и да напишеш , ще влезе в "Речника".
Но пак да кажа: бях написал тук като коментар ( след като бях изтрил всички коментари- предложения за думички, обаче кой ли ми е редактирал обявата...), че статията е завършена и не се прибавят повече думички- определения за речника. Това беше нужно, понеже народът изпонаписа един куп НД-думички, които не се връзваха с духа на "Речника". Затова за сега включвам САМО Натали Никол като съавтор на статията - речник.
--------------------
 
 
№12 от: admin (29 октомври 2011 20:48)

Думичките са добавени в статията em_20
--------------------
 
 
№13 от: Anakin Skywalker (3 ноември 2015 10:24)

Другарчета, а защо забравихте ТНТМ? neznam 

ТНТМ - Празник на Техническото и Научно Творчество на Младежта. Неучебен ден, в който в училище (понякога и в пионерския дом) pionerche се демонстрираха постиженията на всички кръжоци и извънкласни форми на занимания. Ден, в който момченцата показвахме творенията си по авто-, корабо- и авиомоделизъм с радиоуправление, както и камиончетата и количките bruuum сглобени сглобени по собствени чертежи и фантазия от металните конструктори МУСАЛА и ЮНОСТЬ, чувствайки се като инженери току що взели патент за някво изобретение.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 7
Потребители: 0
Гости: 7

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?