Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (5)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Сламки за напитки
3-03-2009, 06:03 | Автор: freja | Категория: Разни - безобразни / Лакомства
Днес ще пием лимонада. От вас - лимонадата, от мен - сламките! wink

Сламки за напитки

Не знам от кой магазин се купуваха сламките. Вкъщи те просто се взимаха от някъде. По една - по две, за многократна употреба и старателно измивани след всяко ползване.

Например едни от първите ми сламки бяха от... слама. Да. Подари ми ги един съсед, който беше работил като готвач по корабите. Не знам в коя държава нито от какво растение са били произведени, но наистина си бяха сламени, само че по-плътни и много по-твърди от сламата на село. Аз предполагах, че са африкански, защото чичкото беше плавал предимно в него регион. Така и ги представях гордо на приятелките си: африкански сламки. Африканските сламки бяха само две, а аз използвах само едната от тях. Другата си я пазех. При това, използвах сламката не когато ми падне, а само при много специални за мен случаи. Но колкото и рядко да бе то, на нея все пак ù пролича. Започна да се размеква и нацепва, особено в онзи край, който потапях в чашата (и който се беше оцветил в червено и не можеше да се измие). Скъсих я малко с ножицата, след известно време - още малко и така, докато не се наложи да подхвана "пазената" сламка. Предполагам, че в края на краищата и нейната съдба е била същата трагична, щом днес я няма. Африканските сламки ми служиха вярно цели десетина години!!! Бяха уникални и никога след това не съм виждала пак такива.

Пластмасовите им посестрими пристигаха вкъщи обикновено завити в салфетка, след гостуване у някой семеен приятел, който незнайно как се е сдобил с тях. Или пък след сладкарница? Но аз нямам спомени по сладкарниците да са предлагали сламки. Понякога майка и татко ни носеха някоя-друга - пак незнайно откъде. Бяхме си събрали около 30-тина, най-различни на цвят, като основно преобладаваха червените и тъмнорозовите. Използвахме си ги много пъти, без да се притесняваме, че вътре в тях може евентуално да е останала някоя неизмита частица от предишните ползвания, която евентуално би могла да ни отрови. И частици със сигурност са оставали, защото когато ги хвърлях преди няколко години, бяха залепнали за дъното на чашата, в която ги събирах.

Понеже беше голямо щастие да се сдобиеш с една-две сламки, през лятото на 1989 си купих цели два пакета - да имам за много години! Оказа се, че в съветските магазини този артикул съвсем щедро си се продава в големи количества; и аз се запасих. За мой "късмет", скоро след това навлязоха широките и чупещи се сламки. Тях спокойно можехме да изхвърлим след първата и единствена употреба, защото изобщо не бяха дефицитни. Та не можах да си доизползвам пакетите - ето единия (другият въобще не е разпечатан):

Сламки за напитки

Има си и етикет за качествен контрол:

Сламки за напитки

Случайно открих още две сламки от същото поколение, различни на цвят:

Сламки за напитки

Тези две сламки са много по-твърди от сламките в пакета и не могат да се огъват - за разлика от руските, които са изключително пластични и по това ужасно ми напомнят на... маркуч за система...

Сламки за напитки

_____________________________

Добавям и тези фантастични сламки за шейкове на Simpra:

Сламки за напитки

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Retroto (3 март 2009 09:18)
Супер!

 
 
№2 от: Елиза (3 март 2009 11:07)
И аз имам такива сламки - даваха ги за сокчета. 

 
 
№3 от: furious_kid (3 март 2009 11:36)
"Една цитронада, моля! Ама с повече сламки, че съм и гладен..."


 
 
№4 от: felice puba (3 март 2009 13:15)
Ех, колко сокчета, цитронада, швепс и газирани напитки "Ябълка" може да се изпие с тези сламки! После може да се почерпим с фъстъци, а накрая ще подъвчим дъвка "Идеал". Само трябва да си намерим сладкарничка! Тъкмо furious_kid ще си вземе оттам еклери или пасти, а пък аз мисля да се почерпя и с малко боза, за да видя дали ще минава през сламките. mig_mig--------------------
 
 
№5 от: freja (3 март 2009 13:57)
smile24 smile24 smile24Това го бях забравила, furious!!!

A пък сокчета тогава... нямаше, Елиза . Но ако на някого му се намират други цветове сламки - да ги добави, че моите не са много цветни...

 
 
№6 от: felice puba (4 март 2009 09:16)
Като нямате сокчета, искам повече от "Ябълката". mig_mig За съжаление нямам цветни сламки, обаче си спомням, че от Германия ми бяхя подарили братовчедите сламка с ананас на нея, такъв хартиен, дето сега навсякъде ги предлагат. Но за времето си ананасовата сламка си беше истински хит и дълго време си стоеше за декор, без на някой да му хрумне да я използва по предназначение. :)
--------------------
 
 
№7 от: scarlett78 (18 април 2009 19:35)
Даа, колко малко ни трябваше, за да се почувстваме специални.
А помните ли сламките, които ги даваха към шейковете в кафене "Спортна среща"  в София? Опаковани бяха в бяла или бледорозова хартия, навита отгоре като джувка. Колко се стараех да не я разкъсам тази опакова, че пак да пъхна сламката в нея... :)

 
 
№8 от: Simpra (22 февруари 2010 22:58)
Ето и малко сламки от шкафа на баба:
http://i998.photobucket.com/albums/af103/brabusgti4/gotvarski/slamki.jpg--------------------
 
 
№9 от: freja (23 февруари 2010 02:05)
Simpra, какви са тези интересни сламки? Пие ли се през тях или са като бъркалки? Това в края ми прилича на лъжичка, но не мога да го видя добре...

 
 
№10 от: mia.yaneva (23 февруари 2010 05:57)
О, Симпра ми припомни, че и аз имах такива, но с електриково (!) жълти накрайници. Фрея, по мой спомен се огъват като твоите от снимката, само малко са по-жилави и има дупка на края на сламката, там където се надява лъжичката. Май бяха за шейк или по-течничък сладолед с идеята хем да можеш да ядеш с тях, хем да пиеш - затова беше и въпросната дупка. Имам смътен спомен, че са се появили съм средата на 80-те, защото със сигурност ги помня от детството на брат ми, не от моето. 

 
 
№11 от: Simpra (23 февруари 2010 20:55)
И аз мисля, че са за шейкове и гъсти сокове тип нектари. Имат дупка отпред, приличат много на бебешките сламки, които се появиха в новите бебешки магазини през 90-те години, ако някой е гледал бебета тогава ще се сети може би. Тогава се появиха и шишетата-чаши за бебета за пиене на вода със специален накрайник с дупки или някои бебешки шишета имаха пак подобна лъжица за накрайник - да се захранва бебето. Тези на снимката са за големи бебета xaxa2--------------------
 
 
№12 от: freja (24 февруари 2010 00:02)
И на мен сламките точно на онези бебешки лъжици за хранене ми заприличаха! Но аз ги помня (бебешките лъжици) не от 90-те години, а от 70-те. И даже онази, която помня, май не беше за хранене, ами за лекарство. Някакво много модерно и вносно ще да е било. Помня и моята собствена бебешка чаша с капак и накрайник с дупчици (от същия период) - тя беше жълта, найлоново-пластмасова, с две по-скоро островърхи дръжки, а капакът й беше прозрачен; на дъното пишеше цената; помня я, защото баба държеше конци и игли в нея чак до края на 90-те... Отплеснах се.

Добавих ги сламките pionerche.

 
 
№13 от: gamina (24 февруари 2010 11:21)
Като каза лекарство... и аз имам спомен за подобни лъжички, даже се сещам лекарството - антибиотик Амопен на сироп. Розов.

 
 
№14 от: Лилия (26 януари 2011 20:24)
Цитат: freja
Но ако на някого му се намират други цветове сламки - да ги добави, че моите не са много цветни...
Ето - добавям моите цветни сламки, донесени са от Гърция през 80-те...


 
 
№15 от: Ludmil (4 август 2014 01:12)

хей, аз помня сламените сламки - имаше ги в нашата сладкарница. Бяха тънки и светло кафяви, сякаш от житни стъбла...


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: