Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Конструктор "Мусала"
18-03-2009, 22:14 | Автор: ivashki | Категория: Архивите са живи / Галерия
"Мусала 4" от 70-те години на миналия век. Беше притежание на сестра ми. На мен не ми даваха тогава да си играя с него, защото бях малък, а на нея и трябваше в училище по "трудово обучение". Явно това е причината за сравнително добрата наличност.
Конструктор "Мусала"
Е, има някои липси...
Конструктор "Мусала"
В последствие на мен ми взеха "Мусала 3", помня че бях още в детската градина, значи годината е била 77-ма или 78-ма. От него са останали много малко части, но има кутия и книжка. Ето ги:
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Конструктор "Мусала"
Това не е цялата книжка, но страниците са доста и явно няма да могат да се поберат във формата.

...а ето и в насипен вид wink  Мусала 3 и Мусала 4  на Хрис  bravo2
Конструктор "Мусала"
А ето и нещо готово, сглобено - количка! Браво, ХриС!
Конструктор "Мусала"
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: donaddt (18 март 2009 22:19)
Уауууууууу, hiphip hiphip hiphip Огромни благодарности, Ивашки. Конструкторът е мое изпълнено желание. Споменът е много приятен. Моят конструктор мисля, че беше немски, на два етажа, т.е. две кутии, които се слагат една в друга, а кутията отвън бе тъмносиня.
Но елементите, ах, забравят ли се те? Люлката, столчето, количките, които си правехме от плочите, осите и колелата с гумите, И кукичката за крана.

 
 
№2 от: felice puba (18 март 2009 22:53)
Йе-е-! Цяло съкровище! Може и да е бил от 70-те години, обаче си имах такъв, макар и не всички части . Явно е бил пак наследство от братовчедите. Сглобяването наистина изискваше умение и прецизност.--------------------
 
 
№3 от: mia.yaneva (19 март 2009 04:09)
Чак сега се разбрах какъв е този толкова търсен конструктор "Мусала" ok2 . А на мен като малка ми изглеждаше направо страшен и абсолютно невъзможен за мен. Приличаше ми почти като курс за автомонтьори... Е, сега съм определено доста добре със сглобяването, но тогава това въобще не ми приличаше на детска играчка и доста дълго се чудех как е възможно това да е за деца. А явно е било и за момичета, щом на Дона и е толкова любим! Браво! bruuum  

 
 
№4 от: dani (19 март 2009 06:00)
Ехааа, най-после и това се намери  Благодарим ти, Ивашки!!!! Винаги на ТЕХНОГРАД участвах в състезаниети по сглобяване на някаква машинария от този конструктор.--------------------
 
 
№5 от: isi (19 март 2009 10:00)
Снощи съм до разглеждала като омагьосана!
Браво, ivashki!
Толкова добре познат - подредбата в кутията, всеки един елемент, книжката с описа на елементите (тя е също чудесна находка, понеже в нея пък са елементите, които евентуално липсват в първата кутия!). Но не че съм правила някакви чудеса от този конструктор, май само по-простичките неща. Не, все пак спомням си разни конструкции,  задвижвани с макари, с ремъци, въженце и кукичка... Но имаше и гуми за колелетата, нали? Всъщност  "Мусала 5" по-нов или по-стар трябва да е в такъв случай? Нали имаше "Мусала 5"?  Аз си спомням подредбата на кутията - същата като на "Мусала 4", но той е прекалено стар като за мен. А като капак пък ми е познат "Мусала 3" - този гимнастик беше от лесните неща. За детската градина не съм 100% сигурна, но сякаш наистина и там сме работили с такъв конструктор! Правехме едни люлки! А след това по "Труд и творчество" в училище...
Харесваше ми,  наистина си беше ИСТИНСКИ!--------------------
 
 
№6 от: Надя (19 март 2009 10:17)
Божеее, просълзих се!
Благодаря от сърце. Толкова е запазен А тази фабрика в Брацигово дали съществува все още се питам аз? Може там да има интерсни артефаки. Защо имам спомен, че в училище ни караха да работим с него, но в кой клас и по какъв предмет ще гадая..

 
 
№7 от: gamina (19 март 2009 11:10)
Аууууу!

Аз не помня моя коя Мусала е бил, но определено имаше гуми, сега се сещам, че нещата в тея конструктори се задвижваха с манивела. Тогава защо имам спомен за конструктор с електромоторче към всичкия чарколяк?
И плочките ми не бяха сини, а... хм, червени май, а пръчките - черни. Най-много обичах да правя един кран, но не тоя с кукичката - една плочка се увисваше за платформа.

В училище не помня да са ни карали да ги правим (не е изключено де...), но на село много се занимавах с това, когато навън времето беше гадно за игра.

 
 
№8 от: filipovaeli (19 март 2009 11:45)
НАДЕ, и аз си спомням, че в училище в час по трудово работихме с такива. Но защо ми се върти в главата нещо като "Конструктор №7"  hmmm ? Помня, че беше в прогимназията. И се сещам, че правихме някакви схеми на отворени и затворени ел.вериги с плоска батерия и малка крушка. Всичко това го правихме с конструктора.--------------------
 
 
№9 от: zori djunkova (19 март 2009 12:01)
Страхотни са!! Не съм имала, но винаги когато съм играла с конструкторите на другите

 
 
№10 от: zaharisa (19 март 2009 12:21)

Ivashki ме изпревари, ще добавям моите снимки тук. Но за запазването на почти всичко, а от книжката и аз се просълзих !
Имам един познат метъл от Брацигово, сега нещата ми се изясняват smile24


 
 
№11 от: Krista (19 март 2009 12:23)
Вярно, и на нас са ни давали да работим с такива конструктори, в училището бяха малък вариант "Мусала"4.
Това ми напомни , че имаше и дървен конструктор - с по-едри плоскости, също така продупчени, сглобяваха се с пластмасови винтчета и гайки, имаше и нещо като пластмасови пръчици с резба (това го помня, защото точно  такава пръчица, малкият ми брат (ех, че беше палав!), след като я беше нагорещил върху печката, реши да я "залепи" на моята ръка още си го нося белега от изгореното, но естествено, отдавна съм му простила... )

 
 
№12 от: gamina (19 март 2009 13:29)
filipovaeli - хм... май Конструктор N7 беше онова с електромоторчетата, сигурно съм си омешала спомените за него и за Мусала-та.
По електротехника по трудово и ние сглобявахме разни вериги, но без батерии, имахме до чиновете изведени "контакти" - 4.5 волта разбира се, и там пъхахме жаковете, за да светнат светофарчетата, да се завърти вентилаторчето и каквото още сме сглобявали.

 
 
№13 от: ivashki (19 март 2009 18:40)
Всъщност, като се замисля, "тройката" може да е купена по късно- около 80-та година, а в детската градина само да съм започнал да мрънкам за конструктор, но да съм го получил по-късно. Номерацията мисля, че не беше хронологична, а означаваше броя на частите и нивото на сложност. По-големите номера бяха по сложни и за по-големи деца. Различни цветове на боядисаните елементи със сигурност имаше- от тройката имам няколко зелени.

 
 
№14 от: freja (20 март 2009 01:23)
Страхотно!!! Просто невероятно!!! ivashki, ако знаеш от колко време чакаме да видим този конструктор!
Сега стигнах до заключението, че "Мусалите" всички са си приличали. Според мен  по-високият номер е означавал просто повече видове части. Аз и сестра ми имахме еднакви, т.е. онзи номер, който се е изисквал в училище (в началото на '80-те). По едно време си мислех, че е бил No. 7, но сега съм почти убедена, че номерът е бил 4. Същият, като онзи от втората снимка, но в кутия, подобна на тази от третата. Само че не беше с лилав фон, а някакъв друг (тъмносин? ). И не беше показан гимнастик, а вятърна мелница (мисля). И плочките му бяха военно-зелени. Помня, че от кутията най-първо пострада пластмасовата й част, а по-точно, пръчките (осите!!! - така бяха!!! ) си пробиха дупчици и падаха през тях на дъното отдолу . А вашите кранове (с кукичка) не падаха ли? Моят много лесно се катурваше, почти не можеше да пази равновесие. Май центърът на тежестта не е бил изчислен както трябва! (То... на калпавия монтажник конструкторите са му криви... )
Ще чакам zaharisa и beboran да добавят своите елементи - тогава може да си спомня и други неща .

 
 
№15 от: gesak (20 март 2009 23:00)
Супер, от кога не съм виждал такова нещо...

 
 
№16 от: Зико (23 март 2009 17:40)
Супер! tantz nomer1

 
 
№17 от: lubashka (14 април 2009 23:08)

Могат да се направят много интересни работи.


 
 
№18 от: abc (18 юли 2009 01:07)
Що награди съм печелил с тези конструктори :)

 
 
№19 от: donaddt (19 юли 2009 10:11)
АВС, ако знаеш как ме сърбят пръстите за едно състезание по машинно конструиране,

 
 
№20 от: borovinka (4 септември 2009 20:56)
Много ми се играе и сглобява и на мене!!Жалко че вече няма

 
 
№21 от: ХриС (31 октомври 2009 16:34)
Аз нямам кутии от конструктор помня че много им се чупеха основите в които им стояха частите, но пък имам един кашон части от Мусала yeye Ето подредени  по списъка от Мусала-4 всичките части от този конструктор. Забравил съм само да добавя болтове и гайки. Разликата спрямо Мусала 3 е в броя части.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/-lNi_leg9iT7vY60Jk-l-Q?feat=directlink


 
 
№22 от: isi (31 октомври 2009 19:07)
Хрис, сглоби нещо за нас, моля те А, какво ще кажеш! Ти си имаш всичко нужно...

П.П. Всички снимки са по местата си pionerche--------------------
 
 
№23 от: ХриС (1 ноември 2009 00:49)
ISI, ще ти сглобя разбира се. В момента ми е трудно, че децата са го пръснали по земята, но утре ще се постарая. И така и така ми е тръгнало на конструктори за утре съм ви приготвил  още един механичен  конструктор- Механик-1 с малко по различни части от на Мусала, както и един Електроконструктор

 
 
№24 от: ХриС (8 ноември 2009 10:19)

Ето нещо сглобено от "Мусала"-4
http://picasaweb.google.com/lh/photo/tgDT6NxN8S
JjriDWZ2Kv8A?feat=directlink


 
 
№25 от: isi (8 ноември 2009 21:43)
ХриС, благодарим за количката! Качих я в статията.
Ама я признай - сам ли я прави или децата помагаха--------------------
 
 
№26 от: ХриС (9 ноември 2009 10:54)
Децата я правиха, аз помагах за сглобките Някогашните ключета не стават вече за завиване на гайки..

 
 
№27 от: mchukanov (29 ноември 2009 19:06)
   Хааа - я вижте, Деца, Бащата на конструктора любим кой е http://bgfan.livejournal.com/194931.html--------------------
 
 
№28 от: ХриС (29 ноември 2009 20:49)
Малии, направо ма разби с този патент от 1901 година  Ама пък много  точно сме копирали "Мусала" от оригинала

 
 
№29 от: mchukanov (29 ноември 2009 21:05)
   ХриС,
твоят конструктор Механик, - дали не е бил по патент на http://www.meccano.com/ - дори и името приляга--------------------
 
 
№30 от: ilievivailo (25 февруари 2010 19:07)
С този конструктор съм прекарал много часове. Това за мен е много мил спомен!.........Благодаря!  

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 24
Потребители: 0
Гости: 24

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: