Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Април 2020 (2)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Да направим образцов нашия дом!
13-04-2009, 16:08 | Автор: isi | Категория: Нашият дом / Градовете тогава
Да направим образцов нашия дом!
(с. Баня, Разложко)
 
Преди време  mia.yaneva  се чудеше:  "А тази показност с образцов дом никога не я разбрах. И досега никой от по-възрастното поколение не може да ми обясни как (по какви критерии и кой) се е определяло кой дом е образцов и кой не... Като малка много ме беше яд, че на нашата кооперация няма такава табела, въпреки че беше много чиста и поддържана, а на съседната – доста по-мърлява и невзрачна от нашата, има. Баща ми ме успокои веднъж, че това е пълна глупост, нищо не значи и да не се впечатлявам. Но така и не разбрах как е ставало това... "


Аз събрах още "ОБРАЗЦОВИ" табели, мислех просто с тях да допълня разнообразието в "Табели II", но всъщност открих някои критерии за "образцовост" и позволете  да  ги споделя!

Първорегулатор е издаденото през  1952 г. 537-ото постановление на Министерския съвет за хигиенизиране на населените места. То регламентирало  "провеждането на редица масови оздравителни хигиенни мероприятия от партията и държавата с активното включване на населението в изпълнението им".  След 1955г. възникава и инициативата за създаване на образцов дом, първоначално в с. Завет, в Лудогорието. Всъщност така и не разбрах къде точно са били "разписани" долните изисквания. Съгласно табела, която открих, би трябвало да са били включени точно в 537-мо  Министерско постановление от 1952г.
 

Не, не казвам, че са спазвани! Просто се размечтах за някои неща...
 
 
Това са табели от Шабла - селски тип образцов дом, колкото и Шабла да е градJ
Да направим образцов нашия дом!
Да направим образцов нашия дом!
Да направим образцов нашия дом!
Да направим образцов нашия дом!
Тази табела е на mia.yaneva, открита в с. Згориград, Врачанско:
Да направим образцов нашия дом!
А тази е от gamina - вила  на билото над  с. Луково (в Искърското дефиле)
Да направим образцов нашия дом!
 
На село...
Да направим образцов нашия дом!
с. Чупрене (добавена от мен чак на 09.09.09г., след обиколка на северозападна България :)))

И 4 табели от мен Хрис, снимани в гр.Ловеч, март 2010г.
Да направим образцов нашия дом!
Да направим образцов нашия дом!
Да направим образцов нашия дом!
Да направим образцов нашия дом!

Изисквания за присъждане на званието "образцов дом"
 
изт. http://www.omda.bg/studentski_forum/2007-2008/higienni_standarti.htm

 1. Дворът да е ограден съгласно изискванията на техническата служба и да има добро функционално разпределение и озеленяване.
 2. Да има цветен кът, добре подреден стопански сектор – за отглеждане на зеленчуци, плодове, животни и птици, устроен съгласно санитарните и ветеринарните изисквания.
 3. Да има пътеки от твърда настилка до стопанските и обслужващите помещения.
 4. Да е осигурено водоснабдяване. Местният водоизточник (където има такъв) да е покрит и устроен за механизирано черпене на вода. Отпадъчните води да са отведени в помийна яма или в канализация (ако има такава в селището).
 5. Сградата и двора да са електрифицирани, фасадите на жилищните сгради да са измазани, боядисани в светли тонове и освежени с цветя (в сандъчета, саксии и др.), а дограмата – остъклена и боядисана. Да има баня и вътрешна тоалетна и изградена канализация.
 6. Тротоарът да е устроен и поддържан съгласно указанията на техническата служба на селището. Да има овощки, а за лозарските райони асми или декоративни дървета, храсти и цветя, които да се поддържат грижливо.
 7. В двора да има определено и устроено място за събиране на отпадъците и съхраняване на тора.
 8. Домакинството активно да участва в движението за изграждане, благоустрояване и хигиенизиране на селищните системи.

   

  Това са табелите на  mia.yaneva - градски тип табели!

   

  Да направим образцов нашия дом!

  Да направим образцов нашия дом!
  Стара Загора:

  Да направим образцов нашия дом!

  Бургас:

Да направим образцов нашия дом!

 

09.09.09г. - Добавям и още една съвсем различна табела, градски тип :))

Да направим образцов нашия дом!

Белоградчик


 
Изисквания за присъждане на званието "образцов жилищен блок"

 

 1. Фасадите на блока да са облицовани или измазани и боядисани по одобрени архитектурни проекти. Вертикалното озеленяване да бъде разработено цялостно и свързано с околните сгради и среда. Дограмата включително тази на таванските и избените помещения, да е боядисана, а прозорците – остъклени.
 2. Да е водоснабден, канализиран и по възможност топлофициран.
 3. Жилищната сграда и входовете й да са добре обозначени. Да се поддържат чисти входовете и стълбищата. Районът – улиците, тротоарите, зелените площи около сградата, да се стопанисва от обитателите.
 4. Да има образцова енергийна система, пощенските кутии, звънчевата и домофонната инсталация да бъдат изправни, в добър вид,  fellow  с красиви надписи.
 5. Балконите и терасите на фасадите към главните улици да не се загрозяват с видими предмети и чрез простиране на дрехи.
 6. Да са устроени места за игра на децата и за отдих на възрастните.
 7. Да се съхраняват съдовете за смет в предвидените за целта помещения или на площадки, покрити с трайна настилка, позволяваща измиване. Същите да са оградени с подходяща храстова растителност или ограда от материали, съответстващи на сградите, до които са оформени.
 8. Да са организирани места и да е регламентиран редът за изтупване на килими, одеяла и др.
 9. Да са обозначени местата за паркиране на леките автомобили.
 10. При наличие на търговски и други заведения в партерния етаж дограмата, витрините, фирмите и осветлението да са естетически оформени. Да е осигурено съхраняване на амбалажа на закрито място.
 11. Управителните съвети на етажната собственост и домсъветите да имат утвърдени правилници за вътрешния ред и да спазват наредбите на общинския народен съвет.
 12. Извлечението на Наредбата за чистотата и списъкът на живущите да са поставени в красиви рамки  wink   във входовете.
 13.  Живеещите в блока да поддържат зелените площи и да участвуват в трудовите инициативи, организирани от Отечествения фронт и народния съвет.
Ето и снимка на един образцов... трафопост wink
Да направим образцов нашия дом!

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Надя (13 април 2009 17:43)
Ух как се размечтах с тия железни портички..мммм...направо се отнесох . Сега боята е олющена, но съм сигурна е блестяла с ярки цветове тогава.
 Пак да спомена любимия ми филм "От нищо нещо" . Там вратата на китния двор на Панчо беше метална с неговите инициали, после една циментова пътека окичена от двете страни с цветя и фасада с пръскана мозайка с много мушкато по стълбите.
Страхотно!!
С удоволствие бих живяла в такава къща, мдааа...
Затова си го обичам малкия град. Там домовете са все още така, образцови, а образцов блок отдавна не съм виждала, даже и от новите, нещо липсва...май цветята и пейките отвън, не знам..

 
 
№2 от: Ганима (13 април 2009 22:25)
Иси, много образцова статия .
Навремето и аз като Мия доста се чудих как са ги давали тези табелки, но досега не съм се сещала да потърся информация по въпроса.

По обясними причини - табелката "образцов блок" на село липсваше , та нямам много спомени от нея, но от другите все още има запазени. 
 
№3 от: filipovaeli (14 април 2009 09:10)
Много интересна информация. Браво ИСИ yess ! Ние на нашата портичка все още имаме табелка "образцов дом" като тази с червената къщичка и зелените дървета /най-хубавата/ tongue3. Аз живея в стар квартал само от къщи и все още се виждат много табели по вратите. Но мисля, че ти си събрала всички възможни варианти и аз няма какво повече да добавя.... Браво за което!--------------------
 
 
№4 от: isi (14 април 2009 11:22)
А замисляли ли сте се защо хората все още държата тези табелки "Образцов дом" върху портичките си? Не всички го правят, но всъщност на много места е така. Табелка се демонтира много по-лесно от паметник, ако искаш нищо да не те свързва с миналото,  а всъщност табелите са по-запазени. Или все пак тези табелки значат достатъчно много за своите "домакини?!
 Не е свързано само с носталгия по миналото, хората които ги пазят са най-различни, къщите също - някои са съвсем обновени с PVC дограми и т.н., други - почти изоставени. Видях на едно място онази табелка с петолъчката и 537 М.П. да стои на вратичката, като е бил направен сериозен опит за заличаване на петолъчката с бяла боя, но само това. "Образцов дом" си е там!--------------------
 
 
№5 от: mia.yaneva (14 април 2009 11:25)
Невероятно, Иси! Такава колекция и така систематизирана информация - 3 пъти благодаря!!! Сега всички правила са ми ясни, само продължава да ми е неясно защо отсрещната кооперация, която не отговаряше на почти никое от тези условия беше образцов дом, а нашата не :) Май сигурно, защото единствено не бяхме "по възможност топлофицирани" , но и другите не бяха ... Обаче, къде ги сега тези правила... Пространството пред моя блок сега и входа дори са като Дивия Запад...  Почва да ми става мъчно за правила за вътрешния ред в красива рамка в нашия блок, че и в красива рамка разпределението за чистенето на снега в спретната таблица :) Ех, времена, ех нрави!

 
 
№6 от: Donna (4 май 2009 10:04)
Даааа...и аз, когато бях малко дете се възмущавах, че перфектно подредения и редовно почистван двор на баба ми е лишен от табелата - "Образцов дом" и поради липса на табела "Образцов двор", намерих и закачих на пътната врата на бабиния двор табела с надпис "Образцом дом":))) ....Но щом баба я зърна, веднага я отстрани ....А аз останах безкрайно разочарована

 
 
№7 от: isi (9 септември 2009 17:27)
Добавих още някои снимки  -
 от село Чупрене - много добре пасваше тази табела на подредената зелена геадина и на редичката домати, оставени на прозореца за семе ...
 - и още един вид "Образцов дом"  в  Белоградчик  :)))

А вижте това, съвсем прясно е :)) Явно скоро ще ходим  в Забърдо за да снимаме новите табели :)))
Цитат: www.smolyandnes.com

Написано от Атанаска Йорданова  
В Забърдо връщат табелките "Образцов дом"
Спомняте ли си табелките "Образцов дом" от близкото минало?  Кметът на чепеларското село Забърдо реши да ги възроди. Вече е поръчал 400 табелки, които ще бъдат поставяни на входа
 
на образцовите къщи в селото. Идеята му е да се поставят на къщите, които отговарят на определени критерии. За да получат "званието" забърдовци трябва да покриват следните изисквания: да опазват общинското и държавно имущество и да пазят чистотата в населеното място и природата. На табелките ще има трикольора на България, ще са парафирани от кмета и ще носят печата на Забърдо за уникално европейско селище. Ще бъдат изписани и правилата, които трябва да спазват стопаните. Искам всеки път влизайки и излизайки от дома си да ги четат и да не ги забравят, казва Черпоков. С тези табели искам най - вече да напомняме на всеки жител на селото да не изхвърля оборска тор в реката и около къщите, което е недопустимо след като претендираме да сме туристическа дестинация, заключи забърдовския първенец.
изт: http://www.smolyandnes.com/obshtestvo/v-zabardo-vrashtat-tabelkite-obraztsov-dom--------------------
 
 
№8 от: mia.yaneva (11 септември 2009 04:51)
Иси, тази със селото е знаменателна!!!!

 
 
№9 от: катя милушева (4 март 2010 18:22)
Винаги съм се питала какво точно означава това - "Образцов дом", а то не било случайно. Е, мога да се гордея, че и аз съм живяла в такъв! Преди си мислех, че тези табелки са ги раздавали, защото живеем на главната улица и то е само за украса. А моят дом си беше хубав, защото си е мой! Има  си  цветни лехи, циментирани пътечки, хубава ограда и поддържан тротоар (като по книга), за което и до ден днешен мама се грижи със старание и любов.

 Браво, ISI, чудесна статия и прекрасно разяснение!

 
 
№10 от: ХриС (18 март 2010 13:43)
Добавих 4 табели, снимани от мен този месец.Направи ми впечатление, че хората не си ги махат табелките, дори ако са ръждясали си ги боядисват и държат да им стоят на вратите на къщите 
Isi, специално ходих да издирвам 537 ПМС и много интересно - оказа се, че не е публикувано в Държавен вестник /През 1952г. се е наричал "Известия"/. Жалко,така и не го открих, а ми се искаше да го има в оригинал какво е представлявал този прословут документ

 
 
№11 от: mia.yaneva (18 март 2010 14:33)
П.П. ХриС, има секретни постановления на МС, които не са се публикували...Кое се е дефинирало като такова не мога обаче да ти кажа. На тях не пише, обаче секретно ПМС, та не можеш много да разбереш... Съдържанието на това тук не ми прилича на секретно, та може и да е имало и други, които по някакви причини не са се публикували. Ако те вълнува, тук има другарчета от тази професия, могат да помогнат, а може просто да пишеш в някой юридически форум и добри другарчета ще ти го пратят. Моето сектерно ПМС, което наистина имаше защо да е секретно, ама мнооого сектерно, ми го пратиха точно трима души за 3 минути :) 

 
 
№12 от: ХриС (18 март 2010 15:18)
Ами това все пак е 1952г. Вестника е един тъничък, режим на икономии е имало явно и са се издавали най-важните неща. Съмнявам се да е излизал официално а и това са 50години назад във времето едва ли го има някой

 
 
№13 от: ХриС (16 май 2010 10:35)
Не знам дали в тази статия да добавя една странна образцова табелка - Образцов трафопост

 
 
№14 от: isi (16 май 2010 13:03)

ХриС, слагай да видим трафопоста :)) Е, табелата му, де :)) Такова нещо не съм виждала :))
Всъщност скоро се бях замислила, че има доста образцови нещица от нашето детство, ще взема вече да си водя записки, когато попадна на такива образцовости, дори само споменати като израз някъде :)) И ще обогатя списъка тук :))
Надя, ти на едно друго място си колекционираше стари думички, излезли днес  от употреба Ами ОБРАЗЦОВ е една такава С какво сме я заменили в днешно време? Или май днес нямаме нужда от такава дума, че даже май минава за  срамна
--------------------
 
 
№15 от: ХриС (16 май 2010 22:56)
Айде готово- добавих табелката на образцовия трафопост   Снимката е правена в Ловеч.

 
 
№16 от: undo (16 май 2010 23:08)
Феномен е тоя трафопост. То по тази логика сигурно и други образцови  обекти е имало - цехове, котелни и т.н., ама аз такова нещо за първи път виждам.

 
 
№17 от: катя милушева (16 май 2010 23:20)
 На какви ли изисквания трябва да отговаря /от горепосочените/този трафопост,че е образцов?   Има ли двор,цветен кът?

 
 
№18 от: ashtree (11 май 2011 13:43)
Цитат: катя милушева
На какви ли изисквания трябва да отговаря /от горепосочените/този трафопост,че е образцов? hum-hum Има ли двор,цветен кът?

Катя, сигурно изискванията са били повече, отколкото за "Образцов дом", определени с ведомствена инструкция на "Електроснабдяване". Освен добре поддържания външен вид, сигурно е имало изисквания за перфектна поддръжка на трансформаторите, прекъсвачите, поддръжка на стандартни параметри за напрежение, безопасност и др.  А съм виждал и трафопост в тогавашния Слънчев Бряг (в центрралната част, която сега е тотално променена), ограден с ограда, с дворче, беседка и асма, пусната над беседката. Някой от ентузиастите от местното Енерго явно се е погрижил трафопоста да ина добър външен вид, че да не се излагаме пред туристите, да се вписва в общата концепция на комплекса,  а и аварийните бригади да имат къде да седнат да си починат след тежка смяна, да пият я по биричка, я по винце, я по ракийка със салатка :)
Като цяло, инициативата на тогавашното правителство на БКП беше много добра - въпреки всичките отвратителни негативни черти на тоталитарния строй, явно е имало определена по-прогресивна  група управници, произлезли от бедни селски семейства, на които заветната им мечта е била наистина да изградят една нова България - богата, чиста, спретната, приличаща на райска цветна градина. И донякъде са успяли, правейки "от ниощо нещо". Но, за съжаление, националният манталитет не се променя толкова лесно....

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 22
Потребители: 0
Гости: 22

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по:


 
 
 
 
Ново в ПУК!