Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Септември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Септември 2021 (1)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
Май 2021 (4)
Април 2021 (3)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"
18-11-2009, 06:11 | Автор: freja | Категория: Светът на възрастните / Техниката
Поздравче за Зико, който си я пожела mig_mig

Въпреки пролетните ноемврийски прогнози plaj, някак имам предчувствието, че Баба Зима няма да ни подмине и тази година. А вие с какво ще се топлите? stud

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Казват, че ù били достатъчни два часа работа на нощна тарифа, за да поддържа стаята уютно топла чак до следващото включване. Сигурно затова носи името на ИЗГРЕВа, който трае само няколко мига, но после слънцето ни топли цял ден... Колко поетична печка!winked

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Ние акумулираща печка нямахме. Защото имахме парно. Тези пък, които имаха акумулираща печка, нямаха парно. Нещата, изглежда, бяха взаимозаменяеми.
Чудна ми беше тази печка. Първо си мислех, че е някаква особена печка на дърва - все пак, при тези хвалби за вълшебните ù отоплителни качества, и при условие, че не беше парно, какво друго можеше да бъде?! После разбрах, че била електрическа, само че превъзхождала обикновените реотанени печки, защото пестяла много ток. Ей това не можех да го проумея - как така ще грее, щом е изключена?
Обясних си го едва преди няколко години, когато този "Изгрев" ни огря, или по-точно - наследихме го, без изобщо да сме го искали. Освен това, стоеше на най-неподходящото място в хола и трябваше да го преместим. Ама как се мести акумулираща печка? С вдигане, носене, дърпане и бутане не става - освен ако не можеш да държиш кон над главата си, естествено mig_mig. Е, ние не можем, затова се наложи да я разглобим. Оказа се, че чудото е пълно с няколко реда тухли, които, веднъж нагрети, изстиват бавно - ето къде бил ключът за палатката! Между тухлите има тънки реотанчета, които започват от десния край,

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

минават по цялата дължина

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

и стигат чак до левия край на печката.

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Всичко това е изолирано отвсякъде с дебел слой гранулиран материал от неизвестно естество.

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Печката работи с ток, ама не с какъв да е, ами с трифазен. По тази причина си има трифазен щепсел,

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"
Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

който се включва в трифазен контакт.

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Като съм тръгнала да показвам разни устройства, да ви покажа и устройството на контакта wink - нали и него демонтирахме, след като стана излишен... Е, за махането му не беше нужно да сме чак Пипи Дългото Чорапче fellow .

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Тоя трифазен ток никога не съм го разбирала - не са ли му достатъчни един плюс и един минус на тока?... chorchik lol
Ами ключовете защо са два, като привидно служат за едно и също нещо...

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"

Абе врътнете ги на "макс", ако ги имате - какво по-добро от топла и икономична печка в една финансова криза? mig_mig

(27.03.2010) Добавям и печката на milkulini - ела 3. Вече съвсем ще се сгреем plaj.

Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"
Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"
Акумулиращи печки "Изгрев" и "Ела-3"
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: петър (18 ноември 2009 07:59)
В къщи имахме три акумулиращи печки, но бяха " ЕЛА" ако е поставена във ъгъл става идеално да си лежиш на нея само дето правиш тапетите черни със главата.FREJA печката си е на 220v и не е на трифазен ток,оригиналното свързване е без щепсел ,а направо в мрежата и от горе пластмасова капачка,щепселите ги слагаха за да може да се изключва и да се мести.

 
 
№2 от: freja (18 ноември 2009 12:07)
Ти ме подсети, че хората не само лежаха като котки отгоре, ами и сушаха дрехи върху капака на печката (особено бебешки bebe899).

Ама как направо в мрежата?! А кой е извършвал свързването - техник? Или пък с тях са били обзавеждани нови апартаменти - получаваш я с ключа... (тъй де, по социалистически...)? И това не е ли трифазен контакт - има си три дупчици... Или не е такава логиката?... Хич не им разбирам на тези токове .

 
 
№3 от: donaddt (18 ноември 2009 12:23)
Freja, а според мен печката не е за трифазен контакт. Трифазното електричество се ползва предимно за промишлени цели. Не че няма изключения. То и един контакт Шуко, ако разглобиш, ще видиш, че има три проводника - нула, фаза и земя (маса). Да, и аз съм виждала направо в мрежата, да не се включва и изключва от контакта. Сигурно, защото контактите са на най-неудобните места по принцип, пък тия печки си тежат здраво. Защо ли не са ползвали разклонители? А самото включване и изключване от ел. мрежата се осъществява с ключовете. Ама защо са два и аз не знам.

 
 
№4 от: regina (18 ноември 2009 12:24)
Т.нар."твърда връзка" - свързване направо в мрежата - можеха да изпълнят повечето татковци по онова време. Тази връзка е по-сигурна от контакта, когато става дума за уреди с голяма мощност, например кухненските печки. Вградените фурни и котлони към днешна дата също са на "твърда връзка". Аз съм по-скоро впечатлена от трифазния контакт - значи в апартамента има трифазен ток? И то отдавна - ако беше някой от новите, нямаше да се учудя.
А МОЯТ ТАТКО беше измайсторил акумулираща печка с външен вид на кахлена печка - единствено от естетически съображения...чудя се как не пропадна в мазето, нали сме на гредоред. Е, разглобена е вече - иначе щях да предложа снимка.

 
 
№5 от: Зико (18 ноември 2009 12:30)
Благодаря, Фрея! roza
Отнове ме изненадваш приятно - отдавна го бях писал това. И да, както казва Дона, това не е трифазен контакт, а монофазен - просто има по-друга форма. viktori

 
 
№6 от: Айви (18 ноември 2009 12:35)
 Ха! Нашите още ползват такава!  Мноооого топли, наистина! Преди беше в моята стая, само че по време на тийнейджърството ми, когато бе настъпила дамокрацията. Затова никога не съм я свързвала с детството си и соца. Последните  ми напомнят за мириса на нафта, но това е друга тема...

 
 
№7 от: isi (18 ноември 2009 12:35)
Ами то и сега се продават печки - нашата готварска в момента например, по-мощните, при които идеята е директно да бъдат свързани с тока, не с щепсел в контакт. И затова не се продават с щепсел.  Това мисля, че си е заради мощността им, за по-сигурно, един приятел ни го обясняваше, докато ни сложи все пак щепсел за да си го вадим, когато поискаме :))) (абе аз му казвам щепсЪл , честно казано )

И ние не сме имали ТАП - аз така си го знаех :))) Винаги така сме му казвали в нашия град :)) ??? Топло/инно-акумулираща печка . Моя приятелка обаче си имаше и наистина си седеше върху изключения ТАП през деня и си четеше там книжките :)) На мен така винаги ТАП-ът е напомнял онези руските печки на дърва, зиданите... дето все си лежат мързеливо  отгоре им :)) Свързвам ги с Емеля от "По заповедн щуката" , заради едно диафилмче, което тате ни четеше :)))--------------------
 
 
№8 от: regina (18 ноември 2009 12:46)
Може би печката има два ключа именно защото е била предвидена за свързване направо в мрежата. Долният ключ /включено-изключено/ играе ролята на "махане на щепсела" - когато искаш въобще да изключиш печката от мрежата, като заминаваш на почивка, например. Ще "питам експерта" като се върне от работа и ще докладвам, също и за контакта:)

 
 
№9 от: dflame (18 ноември 2009 12:55)
Нашата "ЕЛА" също имаше два ключа. Единия си беше за включване на самата печка , а с другия се включваше някакъв вентилатор, който издухваше топлия въздух навън.

 
 
№10 от: freja (18 ноември 2009 12:57)
Е, мистерията около трифазния ток се разгада! - двуфазен бил .

Обаче с "вкл./изкл." копчетата всъщност стават три... аз това не го броях, ясно ми беше какво прави... (кой знае дали ми е било ясно деsmile24). Мисълта ми беше за двата червени ключа - единият има "макс" и "мин" в двете си крайни положения, а дригият - степени от 1 до 4; та на мен и двата ми изглеждат да регулират едно и също нещо - силата на топлината; защо са два тогава? - ей на това, ако може да отговори експертът...

 
 
№11 от: donaddt (18 ноември 2009 13:03)
Freja,  след последните пояснения ми просветна. Значи с ключа 1-4 настройваш грубо, това трябва да е стъпален превключвател според мен. Би трябвало да щрака до определени позиции. А с макс и мин е като копчето на радиото "Фина настройка". Това вече трябва да се плъзга, за да се установи точната сила на позицията. Примерно ако позиция Х е от 18-20 градуса по Целзий, да се настрои колко точно.

 
 
№12 от: regina (18 ноември 2009 13:17)
А-да. 1-4  - разбирам да са включени 1, 2, 3 или 4 реотана:) а мин - макс - колко греят::)) нещо такова ще да е

 
 
№13 от: Krista (18 ноември 2009 13:31)
Мда...за двуфазен ток си е печката...нашата готварска "Мечта" се включваше точно с такъв щепсел - когато я монтираше  през 1984г., дядо ми, незнайно защо реши, че няма да използва закрития монтаж с капачката. Обаче имаше подобни щепсели и с четири пластини.....те, може би наистина са били за трифазен ток?  Или пък - не?

 
 
№14 от: freja (18 ноември 2009 13:45)
Дааа... Четирите дупчици ще са за трифазен ток... Друго какво открих сега - че токът бил само моно- и трифазен, двуфазен липсвал... Май и няколко урока по електротехника от Трудовото ми липсват на мен smile24 . И при положение, че имам стаж в голяма елкомпания, направо ми иде да се скрия под масата... ама само като преводач - това се надявам да ме оневини донякъде...

Ясна е работата покрай ключовете - така би трябвало да е, както donaddt казва. А и печката май наистина имаше четири реда реотани (не ми се отваря да проверявам, че миналия път голяма пушилка се вдигна ).

Интересно ми е някой тук дали е премествал такава печка от едно място на друго и как точно го е направил . Не очаквам да има други като нас, които са използвали метода на разглобяването... Всъщност, ние после пак си подредихме тухличките вътре и реотанчетата, би трябвало да може да си работи... ако имаше къде да я включим, естествено . Понастоящем използваме уреда за поставка за аквариума - за 30 литра трябва стабилна поставка ;)

 
 
№15 от: donaddt (18 ноември 2009 13:49)
По въпроса за местенето - слагат се две точилки под нея или метални тръби и се търкаля, ама това е само теоретичен опит. read

 
 
№16 от: mchukanov (18 ноември 2009 13:54)
     Много ме зарадва дисекцията на печката - Браво Фрея
Охохо - какви сте веселяци - я вадете лабораторните по физика и реостатите с плъзгач фаза-нула-земно tongue2 а къде ли е заземяването на съвременните щепсели на телевизорите и радиата червено - фаза, синьо - нула, кафяво - заземяване - така ли бяха
ACсветкавичкаDC nomer1

--------------------
 
 
№17 от: freja (18 ноември 2009 14:27)
Цитат: mchukanov
червено - фаза, синьо - нула, кафяво - заземяване - така ли бяха  :chorchik

Не знам, но внимавай, като режеш жичката накрая... bomba

Точилките обаче би трябвало да са по-дебелички, че доста високи крачка си има печката . Но като идея е гениално! nomer1

 
 
№18 от: regina (18 ноември 2009 15:42)
Сега виждам, че на контакта си го пише - 25А/250V - това наистина е монофазен ток. Но защо три извода???
Впрочем, щепселите в EU също са с три извода. Като пътуваме, си нося една "тапа" - адаптер, за да мога да включвам нашите електроуреди в мрежата. Този стандарт важи вече и за България, но лично аз не съм виждала изпълнени по този начин обекти - което не значи, че няма такива, разбира се.  Да се използват EU щепсели означава  цялата инсталация да е изпълнена по новия стандарт, т.е.с един кабел повече.
Това е  всичко, което знам по въпроса за щепселите.
Впрочем, мога начаса да направя консултация с електроинженери, ама не е там въпроса.
Ще чакам експерта да се върне от работа.

 
 
№19 от: Зико (18 ноември 2009 16:32)
REGINA, кабелите са три: фаза, нула и заземяване (жълто-зеления кабел в уредите). То се вижда и на контакта - гледай вдясно.
Трифазните контакти вярно бяха с четири кабела, не знам дали е имало заземяване, може да е било като при обикновените контакти, а може и да е нямало, защото са от соц-стандарта.

 
 
№20 от: петър (18 ноември 2009 17:44)
ФРЕЯ ще те пипне FURIOUS KID и ще ти обясни всичко по ВЪТРЕШНО ЕЛЕКТРООБУРУДВАНЕ НА СГРАДИ

 
 
№21 от: regina (18 ноември 2009 19:13)
Е, мистерията около трифазния ток се разгада! - двуфазен бил .
ФРЕЯ, според "експерта" тук  си права::)) - това било "усилен контакт с две фази" - това означавал надписът 2Р + знака за земя - вдясно от 25А/250V. Каза още, че едно време у тях на село дядо му /електротехникът/ бил наслагал доста такива контакти - на печките, на бойлера, в кухнята.
ЗИКО, проводниците са три отскоро:) У нас в къщи са два, на вилата - също, на вилата даже нямаше "мост" в контактите, от кабела - със син и черен проводник,  фазата бе черният...и токовите кръгове бяха объркани - печки вързани с лампи...голямо оправяне падна. Да опиша ел.инсталацията на тази вила би била достойна статия за Детството:)...но не ми стигат познанията. Питайте ме какво всъщност значи фаза и нула, да си глътна езика.
Като се появи Вили, да не забравим да го помолим да се включи в тази статия.

 
 
№22 от: joro78 (18 ноември 2009 21:51)
Относно ключовете, искам да поясня, че с най-горния въртящ се ключ, се отварят дупките за по-интензивен топлообмен. Те се намират, зад черната решетка, непостредсвено над надписа "ИЗГРЕВ".

 
 
№23 от: ive (20 ноември 2009 20:01)

Цитат: regina
щепселите в EU също са с три извода


Не в целия съюз. tz


 
 
№24 от: regina (20 ноември 2009 22:53)
E, в България не са:) и къде още...в Германия?
Имах предвид Италия и Англия...
А бе исках да кажа "в чужбина" - за мене е равносилно с EU

 
 
№25 от: freja (21 ноември 2009 04:26)
И в Гърция не са; в Австрия не видях, но там съм била само в две жилища; за Испания ще питам, но мисля, че и там не са.

 
 
№26 от: ive (21 ноември 2009 15:57)

За Германия не знам, други деца ще кажат.
За Австрия мисля, че не са, но Поли може по да е на ясно. Иначе не са във Финландия, Швеция, доколкото си спомням и в Унгария.

Но за адаптора съм съгласна. Ако човек не е сигурен, най-добре да си вземе един. mig_mig


 
 
№27 от: ХриС (21 ноември 2009 21:40)
"В ЕU са утвърдени за използване щепселите и контактните гнезда от тип Шуко, макар и това да не е универсален стандарт. Много държави, сред които Франция, Белгия, Италия, Дания, Полша, Чехия и Словакия, имат други стандарти за щепсели и контакти. Част от тях обаче са механично съвместими с Шуко, т.е. щепсели Шуко влизат в съответните контакти, и обратно, щепсели от съответната държава влизат в контакти Шуко"
А какво да кажем и за няколкото вида китайски щепсели 
 
№28 от: milkulini (14 декември 2009 14:27)
Да се включа и аз - с три извода са щепселите и в Швейцария!

 
 
№29 от: asmss (4 февруари 2010 19:03)
Относно щепсела и контакта не са трифазни, а монофазни една фаза нула и земя просто този тип контакти и щепсели се използват за ел. уреди с голяма мощност,като въпростната печка,която е 4kw за да не се нагрява контакта,че може да се стопи или запали което е опасно. Правилният начин за свързване на подобни уреди с голяма мощност е директният в мрежата с устер клема или специални връзки които ги има в ел магазините.Относно трифазните мрежи те са с две фази нула и земя демек контакта е с четири дупки.Относно обикновените контакти и щепсели те са с два извода фаза и нула,земята се връзва на щепсела на двете метални пластини които са отгоре и отдолу на щепсела , а на контакта третият кабел който го няма е мост от нулата към земята

 
 
№30 от: freja (5 февруари 2010 00:52)
Така е, монофазен бил токът, asmss - по-горе голямо обсъждане падна и накрая regina разреши експертно въпроса viktori . Тя тази статия си стана направо за учебник за електротехникум, мен ако питате .

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?